MartinE
XXX.XXX.25.128
Zdravím,
včera jsem si na výstavě exotického ptactva zakoupil andulku, má hnědé ozobí - přepokládám tedy, že samička?
Bylo mi řečeno, že je sice 2012, ale nejspíš z ledna - paní si nebyla jistá.
To jen pro úvod a teď k věci. Dočetl jsme se, že starší andulky a především samičky se ochočují velice špatně, ale po dnešní usilovné "práci" jsem se dostal k tomu, že mi andulka v klidu sedí na ruce a jí, nechá se podrbat jak na bříšku, tak na hlavičce, zádech, zobáčku i ozobí. Tohle vše v kleci, když byla venku, tak z toho moc radost neměla když jsem se přiblížil, ale nemusel jsem jí chytat, po dvou hodinách tefila sama do klece.
A mne tedy zajímá, jestli se mám radovat, že bude nejspíš ochočitelná a nebo je tento stav normální.
Díky všem za odpověď :-)
Ono záleží dost, jak moc byla zvyklá na člověka (např. zda chovatelka chodila denně do voliéry či jen vyměňovala krmení v miskách zvenku, takže ji vždy viděla jen přes pletivo). A na tom, jak moc se jí budete věnovat nyní - jedna andulka má vždy tendenci si hledat kamaráda, je to prostě hejnový pták. pravdou je, že se na ochočení doporučují víc samečci a nejlépe čerstvě vylétlé mládě, ale pokud Vám samička už vlezla na ruku, apod. tak bych se neochočení nebála. ![]()
určitě se pak pochlubte fotkami, jak spolu kámošíte. :)
MartinE
XXX.XXX.25.128
Super, to jste mne potěšila :-) Určitě se časem pochlubím... Ještě mne napadlo - chtěl bych jí pořídit třeba za měsíc nějakého kamaráda, to by asi neměl být problém ne? Je nějaké důležité pravidlo, kterým se řídit při výběru?
MartinE
napsal(a):
Super, to jste mne potěšila :-) Určitě se časem pochlubím... Ještě mne napadlo - chtěl bych jí pořídit třeba za měsíc nějakého kamaráda, to by asi neměl být problém ne? Je nějaké důležité pravidlo, kterým se řídit při výběru?
Dobrý den,
pokuď si ji chcete ochočit, tak bych s kamarádem počkala, jestli vůbec pořizovat... Měla jsem samečka zcela ochočeného. A pak jsem zachránila ze spárů naší kočky druhého samečka, který asi někomu ulítl... Dala jsem je k sobě a měla jsem po vycvičení... Teda cvičený sameček se nechal vzít a tak... Ale už jsem ho tolik nezajímala...
vandisue
napsal(a):
Dobrý den,
pokuď si ji chcete ochočit, tak bych s kamarádem počkala, jestli vůbec pořizovat... Měla jsem samečka zcela ochočeného. A pak jsem zachránila ze spárů naší kočky druhého samečka, který asi někomu ulítl... Dala jsem je k sobě a měla jsem po vycvičení... Teda cvičený sameček se nechal vzít a tak... Ale už jsem ho tolik nezajímala...
Přesně tak, pokud pořídíte kámoše, ztrácíte na atraktivitě - má si s kým popovídat, proberou si navzájem peří, apod.
My takhle našli ochočenou korelu, byla 3 týdny sama - mazlíček, atd. a jakmile jsme koupili druhou, nešla už na ruku, nic. Sice se letěla podívat blíž, zda jsme to my, ale měla už kámoše, tak co s náma. Jinak u nás to byl záměr, přišlo nám jí líto tulit se k člověku, atd.