Dobrý den,
Kamarád se musel zbavit páru Ara Ararauna (Kvůli stěhování za prací). No a mě se jich zželelo... :D Mám pro ně celou místnost, která má z obou stran ještě jednu místnost, takže sousedí s dalším bytem jen podlahou (je to poslední patro). Na stěny dám velké koberce aby nedocházelo k rezonanci. Ale teď řeším odizolování podlahy. Já bych tam dal 10cm polystyren, ale kamarád mi doporučil materiál Hobra 1,5cm. nemáte někdo zkušenosti s odizolováním místnosti? Za každou radu budu velmi vděčný.
Šprýmař
napsal(a):
Dobrý den,
Kamarád se musel zbavit páru Ara Ararauna (Kvůli stěhování za prací). No a mě se jich zželelo... :D Mám pro ně celou místnost, která má z obou stran ještě jednu místnost, takže sousedí s dalším bytem jen podlahou (je to poslední patro). Na stěny dám velké koberce aby nedocházelo k rezonanci. Ale teď řeším odizolování podlahy. Já bych tam dal 10cm polystyren, ale kamarád mi doporučil materiál Hobra 1,5cm. nemáte někdo zkušenosti s odizolováním místnosti? Za každou radu budu velmi vděčný.
Řeším podobný problém, taky bych uvítal jakékoli zkušenosti.
ararauna.cz
napsal(a):
Řeším podobný problém, taky bych uvítal jakékoli zkušenosti.
Manželské klavírne DUO (dve krídla v paneláku), takýto podobný problém riešili s odborníkmi na akustiku. Konečné a úspešné riešenie bolo premiestnením hudobných nástrojov na chalupu.
Ilustračné foto z netu
Tento jev, kterého se bojíte, se nazývá vzduchová neprůzvučnost. Zmírnění zvuku (hluku) šířícího se vzduchem napomůže zvýšení plošné hmotnosti. Tedy přidání betonové vrstvy např. Ale jelikož bydlíte v bytě, asi to nebude možné. Další možnost je provedení dvojité podlahy, kdy dutinu bude vyplňovat nějaký izolant, např. minerální vata. Hobra, kterou vám doporučili, se spíš používá jako izolant proti kročejové neprůzvučnosti, kdy se hluk šíří konstrukcí. Ale určitě nebude na škodu i zde. Jelikož jsou stropy většinou železobetonové, vzduchová neprůzvučnost by měla být zajištěna samotnou stropní deskou. Spíš bych se bál, aby se hluk nešířil instalačním jádrem.
Tak podlahu mam uz hotovou. Nakonec sem tam dal takovou tvrzenou mineralni vatu, jmenuje se to Orsil. Tloustka 10cm. Na to prisly drevene desky, pak stary koberec a nakonec lino. Na stenach uz vysi koberce atak konecne v mistnosti zvuk nerezojuje. Dvere sem udelal z drevenych desek, mezi ne jsem dal take mineralni vatu. Takze ten zbytek hluku co projde k sousedum bude opravdu minimalni a stezovat si budou moci asi jen na nadrazi :) ted dodelavam volieru a uz se nemohu tesit at tam ty moje papouchy vypustim :)