Už jsem to tu řešil zhruba před rokem a nic moc jsem se nedověděl. Chtěl jsem si pořidit taky nějaký obyčejný mikroskop a občas skontrolovat trus. Nikdo se moc nechytal, asi to nikdo doma nedělá. Jediné co jsem zjistil bylo, že postačí 300x zvětšení, je zapotřebí nějaký solný roztok, který se kápne na trus, ani nevim proč.
docid
napsal(a):
Už jsem to tu řešil zhruba před rokem a nic moc jsem se nedověděl. Chtěl jsem si pořidit taky nějaký obyčejný mikroskop a občas skontrolovat trus. Nikdo se moc nechytal, asi to nikdo doma nedělá. Jediné co jsem zjistil bylo, že postačí 300x zvětšení, je zapotřebí nějaký solný roztok, který se kápne na trus, ani nevim proč.
Udělat nasycený solný roztok, do toho roztoku dáte trus a zamícháte. Pak vezmete kapku vody z hladiny a dáte pod mikroskop. Pokud tam budou vajíčka červů tak je uvidíte jako průhledné korálky.
Mikroskop jsem používal obyčejný školní.
radekchovpapousku
napsal(a):
Mockrát děkuji za odpověď, jen se ještě zeptám, jako naprostý debil, na přípravu toho solného roztoku. Nemám s tím fakt ani sebemenší zkušenost. Ještě jednou moc děkuji. Věřím, že tato informace pomůže spoustě kolegů.
Do teplé vody sypete a rozmícháváte obyčejnou kuchyňskou sůl tak dlouho, dokud se v ní přestane rozpouštět. Pak máte nasycený solný roztok.
Vážení, jak jsem si to přečetla, začala jsem se shánět, kde je doma uložen mikroskop. Asi jsem to přivolala, protože druhý den na mně zíral zcela vykolejený čínan, tak jsme popadli....trus a alou na veterinu. Tam jsem si to nechala vysvětlit a naše paní doktorka, sama chovatelka amazonanů a senegalců mi řekla, že nikoliv slaný roztok, ale cukerný roztok 1,2 kg cukru na 1 litr destilované vody. Oné rozpustit v nálevu, třepat či odstředovat asi 15 minut, pak nechat ustát, vše spadne na dno a na hladině sebrat kapku a tu na sklíčku roztáhnout, přikrýt a koukat. Otázka je co dál, když nemáme zkoušku z histologie papoušků. Paní doktorka si to dále třístupnově barví atd., atd., takže se dostane na přesný výčet všeho toho co je nalezeno. Dostali jsme antibiotika na 8 dnů, krmili výživou...nežral tak tedy aby nevyhladověl, doplnovali probiotika, musím kostatovat, že ovládnout při této akci dvouletého čínana je opravdu vhodná činnost na noční scénu nebo brzké ráno v souvislosti s pracovním procesem. Ale....dnes již spapal slunečnici i jablíčko, tak jsme to snad všichni zvládli, i když nás evidentně nebude mít rád a antibiotika má ještě na celý týden...Zdravím Regina