Mám andulku ve věku necelého roku, odstavenou v půl roce.
Dařilo se mi ji ochočit, sedala nebo přeskočila na ruku, jedla z dlaně, nechala se bez problémů hladit...
po delší době, co jsem ji nastavil prst, začala do něj klovat, teď už je to tak, že se do prstu většinou zakousne vší silou. nejsem si už jistý, že by to byla hra
je nějaký způsob jak ji to odnaučit?
a jaký je důvod proč to dělá?
díky za odpověď
Zdravím,
nejsem zrovna extra odborník, ale čistě selským rozumem se dá říct, že mohla mít například nějakou špatnou zkušenost s rukou, která mohla být způsobena celkem nevědomky.
Potom mě napadá že by mohla být nějaké období vzdoru, i když nevím jestli to u andulek také probíhá.
Každopádně, jestli tvrdíte, že byla jakž takž ochočená tak to nebude jen tak samo od sebe.
Zdravím,máte Andulku v"pubertě",můžete zkusit po každém útoku odnést ptáka do klece,a nevšímat si ho,on si časem spojí,že svým"nevhodným"chováním zůstává sám,což je u tak společenského tvora jakým papoušek,a zvláště Andula,je,trest dostatečný!V žádném případě Andulku nijak"netrestejte"zradila by se,a pak by se Vás bála až do smrti!Další možnost je toto období přetrpět,a pak každé období toku,zvláště u samců,bývá rizikovým!Některé Andulky,zvláště pak samci, jsou zkrátka takové!Ať se daří.K.