Dobrý den mám dotaz mám páru zeber kterým jsem zkusil dát hnízdní budku aby zahnizdili. Hnízdo mi vystavili asi už týden ale ještě nenanášejí. Když jim příhodím materiál tak samec začne okamžitě stavět. Přikládám foto hnízda. Mám ještě dávat další materiál? Nebo už hnízdo postačí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

dobry vecer urcite dle vlastnich zkusenosti bych volil polotevrenou budku a musite vydrzet nekdy sźacnou snaset vajicka min jak za tyden nekdy za ytden i vic je to ruzny nejdriv se taky museji zparit ze jo a to vy nemate jako nahore na budce horejsi kryt nebo co? jinak to je asi vsechno
zebry si většinou udělají hnízdo úplně zakryté. Kulovité, je možné, že více hnízdního materiálu by je popohnalo k hnízdění, ale nevím proč teď v tomto období je nutíte do hnízdění. Lepší je nechat hnízdění na jarní a letní období. I slunce a prodloužený den je stimuluje k hnízdění. Používám i bílé peří na vystýlku, od slepic nebo husí. To je přímo hecuje ke stavbě hnízda.
Určitě jim tam na stavbu hnízda ještě něco dejte dokud nezačnou snášet. Já jsem materiál odstraňoval až když byla v budce snůška.
Jinak to hnízdění v zimní době je v pořádku, určitě je máte v teple. Spousta chovatelů odchovává v zimě nebo celoročně. Například u výstavních ptáků to ani jinak nejde, protože když koncem léta začíná výstavní sezona tak musí být mláďata už přepeřená.
Někdo odchovává v zimě i proto aby měl během léta větší volno, což je výborný nápad :-) V zimě ptáci doma hnízdí a vlétě ve voliérách v hejnu na slunci a čerstvém vzduchu nabírají sílu na další sezonu.
juro222

XXX.XXX.71.211
perejil
napsal(a):
Dobrý den mám dotaz mám páru zeber kterým jsem zkusil dát hnízdní budku aby zahnizdili. Hnízdo mi vystavili asi už týden ale ještě nenanášejí. Když jim příhodím materiál tak samec začne okamžitě stavět. Přikládám foto hnízda. Mám ještě dávat další materiál? Nebo už hnízdo postačí.
Dobrý deň, ja osobne neodporúčam hniezde v zimnom období iba, ak by ste naozaj mali výstavné jedince a chodili na výstavy. Inak v zimnom období majú oddychovať, pozrite si stránku pána Dvorského určite tam nájdete veľa informácií www.australian-astrild.estranky.sk. To ale nepredpokladám, pretože to by ste tu kládli otázky iného typu. Predpokladám, že ste začiatočník a skúsenosti s chovom nemáte. Tak a teraz k zebričkám:
- samička by mala mať minimálny vek na hniezdenie aspoň desať mesiacov, ideál rok,
- stavebný materiál pokojne pridávajte nič tým nepokazíte, ale neničte im hniezdo odoberaním stavebného materiálu iba v prípade, že mladé opustili hniezdo a je veľmi znečistené. Oni si ho zas postavia,
- neviem si celkom dobre predstaviť ako zabránite v letnom období hniezdeniu vo voliére, pretože z mojej skúsenosti viem, že si hniezdo postavia kdekoľvek. Viem si to predstaviť iba, tak že sú samice oddelené od samcov. Priložím aj dáke foto.
Tak veľa zdaru v chove a trpezlivosť, netreba nič naháňať oni si poradia.
juro222

XXX.XXX.71.211
juro222

XXX.XXX.71.211