České názvy barevných mutací křepela virginského

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.11.2012 11:49
klakier

XXX.XXX.136.126

Dobrý den, neví někdo přesně český název mutace křepela virginského, který se v angličtině nazývá "speckled" - kropenatý, přikládám obrázek mutace.

Děkuji
klakier

21.11.2012 12:24
zbosace

XXX.XXX.224.161

Táto mutácia sa v ČR aj v SR nazýva - mexická alebo aj zlatá. prípadne sa používa spojenie oboch, lebo existuje s touto kresbou aj strieborná. Jej základ nie je hnedožltý ale krémovo strieborný. Kresba je ako u zlatých len trochu redšia.. V USA sa chovajú aj biele s touto kresbou, tie majú škvrniek ešte menej. Už som tu niekolko krát prosil o vyjadrenie znalejších chovatelov, či sa jedná o geogr. rasu alebo o mutáciu. Zatial som sa nič nedozvedel.

21.11.2012 13:50
klakier

XXX.XXX.136.126

Děkuji za vysvětlení … opravdu výraz „Mexican Speckled Bobwhite“ se objevuje jako oficiální název téhle mutace. Podle amerických článků je tahle mutace vyšlechtěna v zajetí. Volně žijící druh Northern Bobwhite (Colinus virginianus) se na území Mexika liší pouze tmavší hlavou.
http://archive.audubonmagazine.org/birds/birds0903.html

24.11.2012 16:09
zbosace

XXX.XXX.224.161

Niektoré ďalšie v ČR i SR chované mutácie viržiniek- mexická strieborná

24.11.2012 16:10
zbosace

XXX.XXX.224.161

Pre porovnanie so zlatou z môjho chovu

24.11.2012 16:15
zbosace

XXX.XXX.224.161

Šedé prírodne sfarbené na porovnanie aj s jednou prírodne sf. sliepočkou

24.11.2012 16:24
zbosace

XXX.XXX.224.161

Okrem týchto je ešte minimálne 10 ďalších farieb a samozrejme všetky sú aj v strakatej forme. Dúfam že sa niekto ďalší pridá a uverejní na porovnanie trebárs i kohútikov a sliepočky v divokej farbe kde je značnmá variabilita kohútikov. Už si treba len vybrať. Viržinky sú jedny z najodolnejších prepeličiek, sú relatívne znášanlivé a nie sú plaché. Dokonca by som povedal že do určitej miery sa dajú aj ochočiť.Sú nenáročné aj na potravu a i keď sa večšinou odchovávajú umelo, vždy sa nájde párik ktorý sa snaží odchovať prirodzene. Zaujmavé sú aj svojim hlasovým prejavom. Aspoň mne sa páči. Vždy na jar ked začnú kohútiky tokať, privriem oči a prenesiem sa v duchu do krajiny ich pôvodu, kde im určite kontruje virginský slávik- aj u nás chovaný kardinál červený.

25.11.2012 19:27
klakier

XXX.XXX.13.192

Já jsem se do nich zamiloval před rokem na burze v Ostravě a letos si začal sestavovat páry. Do začátku se mi podařilo sehnat tři slepičky a dvě jsou právě mexické zlaté už jsem si sehnal další dva páry přírodních, takže budu ty dvě prodávat jen jsem netušil jak je pojmenovat správně :). Máte pravdu, že jsou velmi krotké. Mám ptáky od třech chovatelů, mladé i starší a všichni jsou úplně v pohodě. Neběhají zmateně po voliéře a pořád si dělají svoje. Když otevřu dveře, tak se sice rozutečou, ale hned se zvědavě ke mě hlásí a přijdou i na půl metru se na mě podívat. Myslím že nebude problém je pamlsky krmit i z ruky. Navíc jsou hezky upovídané :). Super je, že se pohybují po celé voliéře. Naštěstí jsou alespoň ty zahraničí zdroje. Jsem celkem překvapený jejich otužilostí. Zeptal bych se vás ještě, jakou směs jim mícháte. Jeden chovatel mi řekl, že jim dává směs hrdlička, je tam hodně pšenice, loupaný oves a proso, sem tam kardi, čirok a řepka. Máte ještě nějaký tip? Podle americké literatury berou snad vše. Jen si nedovedu představit ty sojové boby, nebo kukuřici, přijde mi to pro ně moc velké musí asi jít o nějaké menší semena.

26.11.2012 17:40
zbosace

XXX.XXX.224.161

Špecialne pre ne nemiešam. Mam bedničku na odpad od oststných vtákov a tam sa hrabú celý deň. Ako krmivo dávam zmes ktorú miešam pre hrdličky, pšenica, jačmeň, drobná kukurica, proso, repka, slnečnica. Jeden deň preferujú jedno, druhý zas niečo iné. A zelené podla dostupnosti, krájané na drobno- žihlavu, púpavu, myší chvost, škuračku- hviezdicu prostrednú, skorocel, činsku kapustu, struhanú mrkvu, ako lahôdku múčne červy. Kohútik vždy zaberie a potom volá sliepočku. Je to paráda pozorovať ich život. Pekné sú aj kalifornky ale tie sú prirodzene neskutočne temperamentné a plaché. Mám párik ktorý asi cíti aj môj pohlad. Tento rok som si odchoval pri japonkach kohútikov kalifkov ale keď preperili aj tak zdiveli. Ak ich budete chovať dávajte pozor aby ste ich nepredávkovali bielkovinami- vajcové a iné zmesy a na stáli prísun vápnika. Pri jeho nesprávnom zastúpení dochádza k zadržaniu vajec a k následným úhynom. Chovu zdar.

2.12.2012 21:13
zbosace

XXX.XXX.224.161

Pochválim sa svojim prvým odchovom prepeličky kalifornskej. To sa u mňa vystriedalo niekolko chovných párov.

3.12.2012 08:23
klakier

XXX.XXX.136.126

Já jsem myslel, že kalifornské jsou výrazně větší, alespoň když jsem je viděl u jednoho chovatele byly 2x větší než ty virginské, on říkal, že jsou asi větší než je standard. Nevíte, čím to mohlo být? Jsou krásní, před výběrem jsem ale našel na internetu informaci, že jako dospělí jdou divočejší, tak jsem si na ně netroufnul. Máte přirozený odchov? Jak to probíhalo? Snesla hodně vajec a nakonec sedla na poslední, nebo snesla jen kolik a zasedla, dával jste kompletní směs pro nosnice? Pro bž nebo pro nosnice domácích slepic? :) Tihle jsou moji, ještě zkusím prodat ty mexické a sehnat jednoho přírodního samce. Na jaro budou samostatně po páru. Musí se zadařit, aby alespoň jeden vyvedl mladé sám :) Uměle nelíhnu to mne nebaví :-).

3.12.2012 18:56
zbosace

XXX.XXX.108.83

Ano, mali by byť večšie. Ale ja som už vystriedal asi 7-8 párov a rozdiely boli dosť velké. Je tam u nich asi nejaký ,,zvláštny,, gén, pretože aj posledný pár čo mám dával rozdielne potomstvo- podla slov predošlého majitela je v jeho odchove jedna nadpriemerne velká sliepočka. Kalifornky sú naozaj plašani a prirodzenou cestou ich odchováva len niekolko máličko chovateov aj to nie pravidelne. Treba im prispôsobiť volieru- velkostne aj biotopovo. Viržinky- miláčikovia sú ako sliepky. Motajú sa pod nohami a keď ich chytí nálada na kvokanie tak zasadnú. Často strieda aj kohútik a urputne sliepku bráni. Ale málokedy to dotiahnu do konca. Ja som im také idealne podmienky nedokázal poskytnúť. Jedna krotká sliepočka mi zasadla v klietke 60x30x40 v polkilovej konzerve s kelimkom od nátierkového masla- to mali ako krmitko. Vydržala týždeň??? potom začala vajička sťahovať po celej klietke. Ale verím tomu že by odchovala ak by mala klud.

27.12.2012 17:21
klakier

XXX.XXX.23.224

Ideální formace na chladnou prosincovou noc smajlík

30.12.2012 20:34
milošditrich

XXX.XXX.251.191

zdravim je možny je chovat s droboti a s kanary Lizard a Zpěvavy zebřičky pestry křepelka činska atd

30.12.2012 22:15
zbosace

XXX.XXX.53.229

V priestrannej voliere nie je problém.

30.12.2012 22:39
milošditrich

XXX.XXX.251.191

voliera bude o velikosti d:š: 4m a v: 2 až 4 m a 2 voliera bude menši pro odchov d:3m š: 2m a v: 180 cm.

tady je par samec lizard + samice kanar zpěvavy

31.12.2012 00:07
zbosace

XXX.XXX.53.229

Vtakej Vám možno i zahniezdia prirodzenou cestou.

18.1.2013 21:12
milošditrich

XXX.XXX.237.141

zbosace napsal(a):
Vtakej Vám možno i zahniezdia prirodzenou cestou.

ja se snažim aby ptaci hnizdili sami než z lihně a letos chci udělat pokus nasadit holubi na vajička od křepelek japonskych a ty pak mit u křepelek činskych a kal. zda něco odchovaji v pokoji mi 2 krat padly

19.1.2013 19:05
milošditrich

XXX.XXX.229.223

Ahojky smajlík ma nekdo skusenost s chovem křep. Kal. a Křep. Vir. v 1 volieře nebo radeji každy druh zvlast #premyslim# tuhle kombinaci u pana Františka všichni spolu vychazeli v pohode a to tam byli kuřata od obou druhu :-D .

Přidejte reakci

Přidat smajlík