Chov eurofauny - prvé kroky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.11.2012 14:55
khangi

XXX.XXX.226.44

Dobrý deň,
chcel by som začať chovať euro faunu, ale som v tom úplný začiatočník, preto by som vás chcel poprosiť o radu. Viem, že tu rebehla celkom búrlivá diskusia na túto tému viac menej ohľadom legislatívy. Mňa teraz hlavne zaujíma týchto niekoľko otázok:

1. s čím začať? čo je vhodné pre začiatočníka? nefascinujú ma veľlmi krížence, skôr mám záujem o čisté druhy prirodzeného sfarbenia. (stehlíky, hýle???)
2. začať s jedným chovným párom alebo viac vtákov vo voliére, chcel by som odchovávať mladé.
3. potrebujú tieto druhy na zimu vyhrievané priestory, alebo stačí nejaké zateplené závetrie?
4. existujú na internete nejaké články (príbadne knižné publikácie) o týchto chovoch? lebo mne sa zatiaľ nepodarilo nájsť nejaké veci, ktoré by boli fakt hodnotné pre začiatočníka, s ktorými by sa dalo nejak pracovať dalej a učiť sa.
5.som z východu Slovenska, okolie Prešova, sú tu v okolí nejakí chovatelia eurofauny, ktorí by vedeli a chceli pomôcť so začiatkom chovu?

zatiaľ asi toľko, ďakujem vopred za všetky odpovede.

29.11.2012 18:50
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

khangi napsal(a):
Dobrý deň,
chcel by som začať chovať euro faunu, ale som v tom úplný začiatočník, preto by som vás chcel poprosiť o radu. Viem, že tu rebehla celkom búrlivá diskusia na túto tému viac menej ohľadom legislatívy. Mňa teraz hlavne zaujíma týchto niekoľko otázok:

1. s čím začať? čo je vhodné pre začiatočníka? nefascinujú ma veľlmi krížence, skôr mám záujem o čisté druhy prirodzeného sfarbenia. (stehlíky, hýle???)
2. začať s jedným chovným párom alebo viac vtákov vo voliére, chcel by som odchovávať mladé.
3. potrebujú tieto druhy na zimu vyhrievané priestory, alebo stačí nejaké zateplené závetrie?
4. existujú na internete nejaké články (príbadne knižné publikácie) o týchto chovoch? lebo mne sa zatiaľ nepodarilo nájsť nejaké veci, ktoré by boli fakt hodnotné pre začiatočníka, s ktorými by sa dalo nejak pracovať dalej a učiť sa.
5.som z východu Slovenska, okolie Prešova, sú tu v okolí nejakí chovatelia eurofauny, ktorí by vedeli a chceli pomôcť so začiatkom chovu?

Milý Pavol!

Na toľko otázok by sa dala napísať kniha. Preto niekoľko konkrétnych otázok.

Napíšte o sebe, aké mate skúsenosti s chovom vtáctva. Čo všetko už ste vo voliérach mali, odchovali. S ktorým ornitologickým záujmom sledujete našu lietajúcu faunu. Prípadne, čo vás osobne vedie chovať v zajatí našu voľne žijúcu spievajúcu faunu. Veď v prírode je jej najlepšie?

Po tomto prvom vykročení a serióznom zdôvodnení témy pre nás rôznych diskutérov, bude nasledovať vecná debata bez podozrenia, že ste mladý ..... z východného Slovenska.

Internet je neustále aktualizovaná knižnica, oveľa väčšia ako môžete mať (kníh) doma v poličkách.
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/forum/r/detail/686588/europska-fauna-reggio-emilia-2010

Pozreli ste si http://bullfinch.info/ a odkazy na chovateľov? http://bullfinch.info/?page_id=66

Foto - WINDOWS

29.11.2012 21:14
syrmaticus

XXX.XXX.204.80

khangi napsal(a):
Dobrý deň,

Nejsem chovatel Euroavifauny, mam jen 2 hýly a čížka, které mi donesli sousedé např po nárazu auta, ulovení kočkou apod.
1. Velmi často jsou chovaní stehlíci nebo čížci, hýli jsou prí náchylnější na respirační problémy(uzavřený, malý prostor....)
2. Lepší je mít více chovných jedinců než jen jeden pár.
3. Vyhřívané prostory nejsou potřeba, v přírode jim v zimě také nikdo netopí. Rozhodně ale ocení nějaké závětří s větvemi jehličnatých stromů. Voliéra vzdušná prosluněná.
4. Tak to Vám neporadím, občas nějaký článek vyjde v Nové Exotě. Velmi vhodný jaký příprava na chov "pěnkavovitých" (Carduelidae) je kanár. Pak bych to viděl třeba na ty stehlíky nebo čížky popř. hýly.
5. Neporadim, jsem ze Západních Čech

Hlavně si vyběhejte a zjistěte vše okolo zákonů co se týká chovu Eurofauny...... Aby se Vám někdo nesnažil zkazit radost.

30.11.2012 14:04
abogado

XXX.XXX.37.128

Som z Východneho Slovenska. Skúste sa mi ozvať na mail.
Chovám legálne eurofaunu (stehlíky, hýle, poľné kanáre).

9.12.2012 14:55
khangi

XXX.XXX.226.44

Dobrý deň,
s chovom exotov, ani spevavého vtáctva nemám skúsenosti (zatiaľ chovám bažanty), keďže som nemal na to možnosti. Vždy ma to priťahovalo a tearz keď už tie možnosti sú, tak by som sa chcel tomu venovať. A prečo chovať? Asi preto prečo každý milovník prírody, mať tej prírody trochu bližšie (možno vlastniť) lepšie ju spoznať, obdivovať z blízka,priblížiť sa a dotknúť sa jej, tešiť sa z nej. Samozrejeme, že je vtákom lepšie vo voľnej prírode (aj keď si myslím, že na túto temu by sa dalo diskutovať a polemizovať), ale ja nemám zaujem o vtaky s prírody, ale s odchovov a tým je asi lepšie vo voliérach (s rôznych dôvodov).
preto vám budem vďačný za každú radu.

10.12.2012 12:28
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

khangi napsal(a):
Dobrý deň,
s chovom exotov, ani spevavého vtáctva nemám skúsenosti (zatiaľ chovám bažanty), keďže som nemal na to možnosti. Vždy ma to priťahovalo a tearz keď už tie možnosti sú, tak by som sa chcel tomu venovať. A prečo chovať? Asi preto prečo každý milovník prírody, mať tej prírody trochu bližšie (možno vlastniť) lepšie ju spoznať, obdivovať z blízka,priblížiť sa a dotknúť sa jej, tešiť sa z nej. Samozrejeme, že je vtákom lepšie vo voľnej prírode (aj keď si myslím, že na túto temu by sa dalo diskutovať a polemizovať), ale ja nemám zaujem o vtaky s prírody, ale s odchovov a tým je asi lepšie vo voliérach (s rôznych dôvodov).
preto vám budem vďačný za každú radu.

Najprv sa poraďte sa s Ing. Ivanom Š., dlhoročným pedagógom, riaditeľom SPPŠ v Michalovciach, ktorý má 50 ročné skúsenosti z voliérového chovu drobného vtáctva spoločne s bažantmi. Telefónne číslo získate cez internet, alebo kontaktom so mnou.

Navštevujte pravidelne burzy zvierat v Košiciach a v Kapušanoch pri Prešove. Burzy sa konajú pravidelne v ten istý termín. Tretia nedeľa v mesiaci. V túto nedeľu 16. decembra. Vyberiete si to, čo sa Vám páči. Malo by to byť veľmi otužilé a zdravo pre vonkajší chov spolu s bažantmi.

Do videnia v Košiciach.

Přidejte reakci

Přidat smajlík