Dobrý den, letos jsem si vybudoval volieru po dvou místnostech, kde jedna má 2m x 2m x 2,5m (d, v, š) v jedné z nich bude jeden pár rozel pestrých a chtěl bych k nim vypustit páreček zebřiček, páreček holoubků diamantových a na dno křepelky cca 2 plus kohoutek. Četl jsem že jsou Rozely celkem tolerantní, máte někdo zkušenosti, které by mi odpověděli na mojí otázku, zda-li by se tyto druhy snesli v jedné voliéře ?
adamkrasny
napsal(a):
Dobrý den, letos jsem si vybudoval volieru po dvou místnostech, kde jedna má 2m x 2m x 2,5m (d, v, š) v jedné z nich bude jeden pár rozel pestrých a chtěl bych k nim vypustit páreček zebřiček, páreček holoubků diamantových a na dno křepelky cca 2 plus kohoutek. Četl jsem že jsou Rozely celkem tolerantní, máte někdo zkušenosti, které by mi odpověděli na mojí otázku, zda-li by se tyto druhy snesli v jedné voliéře ?
Před 3 lety jsem měl ve voliéře 3 x 3 x3 metry pár rosel žlutohlavých společně se zebřičkami,tyrkysáky,kubánkami a diamantkami ale rosely jsem tam vpustil až po 14 dnech.
A vše odchovávalo v pohodě.
corvuscorax
napsal(a):
žlutolící rozely jsou tolerantní, ale jestli máte pestré, tak ty nechejte samostatně. jsou tolerantní jen pár týdnů a pak posbíráte mrtvolky nebo ptáky s překousnutými nožkami. Stalo se mi to.
Ja mam spolecne rosely pestre,aymary a papousicka vrabciho a zadny problem neni.
ceeruti
napsal(a):
Ja mam spolecne rosely pestre,aymary a papousicka vrabciho a zadny problem neni.
Ahoj, smím se zeptat jak dlouho je takto chováte a zda vám rozely odchovávají? Mě napadaly v toku i ptáky v sousední volieře přes pletivo. I sami sobě v páru byly dost nebezpečné. Právě jejich agrese a nervozita je důvod, proč už je nechovám. Díky předem za odpověď.
ceeruti
napsal(a):
Dobry den, nemam je v paru,jsou to vsechno sameckove,rosely a aymary jsou pohromade asi rok,papousicek je u nich chvili,ale ani naznak utoku,nevim,jak by to vypadalo,pokud by byly ptaci v parech,ale samci opravdu zadny problem,rosely jsou klidne,neublizuji.
Dobrý den, nezlobte se na mě, ale tohle mělo být už ve vašem prvním příspěvku. Protože jinak si z vaší rady zadavatel a i někteří další udělá závěr, že to někde jde, a pak mu zbydou s největší pravděpodobností oči pro pláč nad zkrvavenými papoušky. Je všeobecně známo, že většina ptačích druhů i běžně snášenlivých a mírumilovných se při chovu v páru začne v toku chovat naprosto jinak, většinou víc teritoriálně a agresivně. Rozely pestré jsou tímto vyhlášeny.
Takže za mě, tento druh ne do skupinového chovu!
Dobrý deň,asi pred 35 rokmi som mal chovný pár rozel pestrých + 1ks stehlík vo voliere 2,5x2x1,8m.Všetko bolo O.K. cez celú zimu.Po znesení 1 vajíčka rozelou si dal samec tu námahu,že do hodiny zabil stehlíka.A to som si myslel,že sa určite skôr unaví rozela.Myslieť si je niekedy málo vedieť..Palo SK.
Dobrý den, mohu jenom potvrdit zkušenost s agresivitou samce Rosely pestré. Snažila jsem se je odchovávat několik roků po sobě, ale marně. Byť byly umístěni v prostorné a velké voliéře sami, samec v toku napadal i ptáky z vedlejších klecí. Agresivně reagoval dokonce i na samce Rosely Penant, který byl umístěn objednu voliéru dále a vyhledával jakoukoliv záminku ke sporům. Takže určitě nedoporučuji chovat ve smíšené voliéře.
juro222

XXX.XXX.71.211
Dobrý deň, vidím tu zas a znovu podobnú diskusiu a spoločnom chove. Tejto problematike sa venujem dlho, samozrejme v rámci mojich finančných možností. V podstate a stále odporúčam si dobre naštudovať správanie sa vtákov v prirodzenom prostredí a podľa toho vytvoriť prostredie vo voliére. Keď ich chováte samostatne po pároch, tak to nie je potrebné, lebo ich nik neruší a nenarušuje ich teritórium. V prvom rade, tak ako Vám tu väčšina radí rozely sú agresívne a hlavne v toku. Ale agresivita môže byť aj u iných druhov u ktorých by ste ju nečakali. Čo funguje na zmiernenie takej agresivity, či skôr prirodzeného správania z prírody pri obhajobe si teritória, je určíte prostredie, ktoré musí byť upravené tak, aby vtáky pri hniezdení nemali pocit ohrozenie. Pre menšie druhy je dobré vytvoriť akési fiktívne kríky z pletiva a konárov, tak aby sa mali pred útokmi kde skryť. Vytvoriť zákutia a nepravidelnosti vo voliére, tak aby vtáky na seba pri hniezdení nevideli a pod. viac miest na kŕmenie. Ale aj tak to nemusí pomôcť. S mojej skúsenosti do spoločnej voliéry rozely nedávať, pokiaľ chcete odchov. Je to môj názor a skúsenosť, buďte opatrný pri osadzovaní vtákov do spoločnej voliéry. Prajem Vám veľa zdaru v chove.
Peter_P

XXX.XXX.80.140
az na zltolice rozely, su ostatne druhy roziel agresivne hlavne pocas toku a hniezdenia, vtedy maju tendenciu napadat vsetko zive okolo...silne neodporucam davat dokopy z inymi vtakmi.. chovu zdar