Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.1.2013 16:34
adamkrasny

XXX.XXX.17.211

Dobrý den, letos jsem si vybudoval volieru po dvou místnostech, kde jedna má 2m x 2m x 2,5m (d, v, š) v jedné z nich bude jeden pár rozel pestrých a chtěl bych k nim vypustit páreček zebřiček, páreček holoubků diamantových a na dno křepelky cca 2 plus kohoutek. Četl jsem že jsou Rozely celkem tolerantní, máte někdo zkušenosti, které by mi odpověděli na mojí otázku, zda-li by se tyto druhy snesli v jedné voliéře ?smajlík

29.1.2013 21:26
australské pěnkavy

XXX.XXX.31.3

adamkrasny napsal(a):
Dobrý den, letos jsem si vybudoval volieru po dvou místnostech, kde jedna má 2m x 2m x 2,5m (d, v, š) v jedné z nich bude jeden pár rozel pestrých a chtěl bych k nim vypustit páreček zebřiček, páreček holoubků diamantových a na dno křepelky cca 2 plus kohoutek. Četl jsem že jsou Rozely celkem tolerantní, máte někdo zkušenosti, které by mi odpověděli na mojí otázku, zda-li by se tyto druhy snesli v jedné voliéře ?smajlík

Před 3 lety jsem měl ve voliéře 3 x 3 x3 metry pár rosel žlutohlavých společně se zebřičkami,tyrkysáky,kubánkami a diamantkami ale rosely jsem tam vpustil až po 14 dnech.
A vše odchovávalo v pohodě.

30.1.2013 13:53
adamkrasny

XXX.XXX.234.201

Dekuji mockrat za odpoved, mam timto jasno smajlík

16.2.2013 08:39
corvuscorax

XXX.XXX.180.6

žlutolící rozely jsou tolerantní, ale jestli máte pestré, tak ty nechejte samostatně. jsou tolerantní jen pár týdnů a pak posbíráte mrtvolky nebo ptáky s překousnutými nožkami. Stalo se mi to.smajlík

20.2.2013 08:11
ceeruti

XXX.XXX.163.183

corvuscorax napsal(a):
žlutolící rozely jsou tolerantní, ale jestli máte pestré, tak ty nechejte samostatně. jsou tolerantní jen pár týdnů a pak posbíráte mrtvolky nebo ptáky s překousnutými nožkami. Stalo se mi to.smajlík

Ja mam spolecne rosely pestre,aymary a papousicka vrabciho a zadny problem neni.

20.2.2013 11:46
saluki

XXX.XXX.38.103

ceeruti napsal(a):
Ja mam spolecne rosely pestre,aymary a papousicka vrabciho a zadny problem neni.

Ahoj, smím se zeptat jak dlouho je takto chováte a zda vám rozely odchovávají? Mě napadaly v toku i ptáky v sousední volieře přes pletivo. I sami sobě v páru byly dost nebezpečné. Právě jejich agrese a nervozita je důvod, proč už je nechovám. Díky předem za odpověď.

21.2.2013 09:02
ceeruti

XXX.XXX.163.183

Dobry den, nemam je v paru,jsou to vsechno sameckove,rosely a aymary jsou pohromade asi rok,papousicek je u nich chvili,ale ani naznak utoku,nevim,jak by to vypadalo,pokud by byly ptaci v parech,ale samci opravdu zadny problem,rosely jsou klidne,neublizuji.

21.2.2013 09:17
saluki

XXX.XXX.38.103

ceeruti napsal(a):
Dobry den, nemam je v paru,jsou to vsechno sameckove,rosely a aymary jsou pohromade asi rok,papousicek je u nich chvili,ale ani naznak utoku,nevim,jak by to vypadalo,pokud by byly ptaci v parech,ale samci opravdu zadny problem,rosely jsou klidne,neublizuji.

Dobrý den, nezlobte se na mě, ale tohle mělo být už ve vašem prvním příspěvku. Protože jinak si z vaší rady zadavatel a i někteří další udělá závěr, že to někde jde, a pak mu zbydou s největší pravděpodobností oči pro pláč nad zkrvavenými papoušky. Je všeobecně známo, že většina ptačích druhů i běžně snášenlivých a mírumilovných se při chovu v páru začne v toku chovat naprosto jinak, většinou víc teritoriálně a agresivně. Rozely pestré jsou tímto vyhlášeny.

Takže za mě, tento druh ne do skupinového chovu!

21.2.2013 09:41
ceeruti

XXX.XXX.163.183

To mate pravdu,to mi necvaklo,omlouvam se.

22.2.2013 12:18
palo sk

XXX.XXX.73.18

Dobrý deň,asi pred 35 rokmi som mal chovný pár rozel pestrých + 1ks stehlík vo voliere 2,5x2x1,8m.Všetko bolo O.K. cez celú zimu.Po znesení 1 vajíčka rozelou si dal samec tu námahu,že do hodiny zabil stehlíka.A to som si myslel,že sa určite skôr unaví rozela.Myslieť si je niekedy málo vedieť.smajlík.Palo SK.

28.2.2013 20:21
prochz

XXX.XXX.252.33

Dobrý den, mohu jenom potvrdit zkušenost s agresivitou samce Rosely pestré. Snažila jsem se je odchovávat několik roků po sobě, ale marně. Byť byly umístěni v prostorné a velké voliéře sami, samec v toku napadal i ptáky z vedlejších klecí. Agresivně reagoval dokonce i na samce Rosely Penant, který byl umístěn objednu voliéru dále a vyhledával jakoukoliv záminku ke sporům. Takže určitě nedoporučuji chovat ve smíšené voliéře.

juro222

1.3.2013 09:38
juro222

XXX.XXX.71.211

Dobrý deň, vidím tu zas a znovu podobnú diskusiu a spoločnom chove. Tejto problematike sa venujem dlho, samozrejme v rámci mojich finančných možností. V podstate a stále odporúčam si dobre naštudovať správanie sa vtákov v prirodzenom prostredí a podľa toho vytvoriť prostredie vo voliére. Keď ich chováte samostatne po pároch, tak to nie je potrebné, lebo ich nik neruší a nenarušuje ich teritórium. V prvom rade, tak ako Vám tu väčšina radí rozely sú agresívne a hlavne v toku. Ale agresivita môže byť aj u iných druhov u ktorých by ste ju nečakali. Čo funguje na zmiernenie takej agresivity, či skôr prirodzeného správania z prírody pri obhajobe si teritória, je určíte prostredie, ktoré musí byť upravené tak, aby vtáky pri hniezdení nemali pocit ohrozenie. Pre menšie druhy je dobré vytvoriť akési fiktívne kríky z pletiva a konárov, tak aby sa mali pred útokmi kde skryť. Vytvoriť zákutia a nepravidelnosti vo voliére, tak aby vtáky na seba pri hniezdení nevideli a pod. viac miest na kŕmenie. Ale aj tak to nemusí pomôcť. S mojej skúsenosti do spoločnej voliéry rozely nedávať, pokiaľ chcete odchov. Je to môj názor a skúsenosť, buďte opatrný pri osadzovaní vtákov do spoločnej voliéry. Prajem Vám veľa zdaru v chove. smajlík

Peter_P

16.3.2013 14:41
Peter_P

XXX.XXX.80.140

az na zltolice rozely, su ostatne druhy roziel agresivne hlavne pocas toku a hniezdenia, vtedy maju tendenciu napadat vsetko zive okolo...silne neodporucam davat dokopy z inymi vtakmi.. chovu zdar

Přidejte reakci

Přidat smajlík