Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.2.2013 16:00
lp76

XXX.XXX.229.214

Dobrý den, prosím o pomoc při identifikaci barev u andulek, které jsem zdědil. Vím, že mám 1,0 světle modrá, 0,1 lutino – foto 01, 1,0 světle zelená – foto 02, 03. Ale co ten světlej žluto-zelenej kluk na pravo na fotkách 02 a 03? Tvoří s "lutinkou" pár, jak by vypadali potomci? Díky za jakoukoli odpověď.

14.2.2013 17:21
lupus4

XXX.XXX.12.137

1,0 straka x 0,1 lutino (má-li červ. oči ?) mladí pak světle zelení, sv. zel. straky, lutina
jeli to "perla" tak + ještě všechno možné (záleží z jakých jsou rodičů)

14.2.2013 18:51
vabl

XXX.XXX.13.189

lupus4 napsal(a):
1,0 straka x 0,1 lutino (má-li červ. oči ?) mladí pak světle zelení, sv. zel. straky, lutina
jeli to "perla" tak + ještě všechno možné (záleží z jakých jsou rodičů)

Dobrý večer,
dovolím si příspěvek poněkud upřesnit. Odchovat lutina z uvedené kombinace by bylo možné pouze za předpokladu, že 1,0 na Ino štěpí.
Z fotky nelze dost dobře rozpoznat jeho kresbu - jeví se mi jako šedokřídlý.
Pokud 0,1 nemá oči červené, pak se nejspíše bude jednat o 2faktorovou zelenou perlovou a veškeré potomstvo by potom mělo perlovou kresbu, včetně perlových strak.

14.2.2013 19:09
lupus4

XXX.XXX.12.137

jj, máte pravdu, jen bych ještě podokl, že pokud bude neustále se všemi 3 samci, tak je téměř 100%ní , že ji odpáří všichni a v hnízdě se pak může objevit opravdu cokoli smajlík

14.2.2013 19:27
lp76

XXX.XXX.217.2

Děkuji za odpovědi! 0,1 je určitě lutino, má červené oči; 1,0 má kresbu šedou. Rodiče bohužel neznám. Jen 1,0 modrý má kroužek CZ A 10 8175. Mám je cca měsíc a pomalu je "zvykám", viz foto, byly chovány na půdě v bednové kleci spolu s hrdličkami ... Budku zatím nemají k dispozici, asi bych pořídil ještě jednu slečnu pro modrého, případný pár budu pro jistotu oddělovat. smajlík

20.2.2013 13:01
lavacca

XXX.XXX.32.66

mohu taky poprosit o pomoc?

č.1 - tmavě modrá či fialová?

20.2.2013 13:03
lavacca

XXX.XXX.32.66

č.3 u této vůbec nevím...nějaká fialová?

20.2.2013 13:04
lavacca

XXX.XXX.32.66

č.5 záhada...je z páru světle zelený skočicový x světle zelená opalínová

20.2.2013 13:06
lavacca

XXX.XXX.32.66

č.7 taky fialová opalínová ? trochu ještě ztmavla (bohužel aktuální foto nemám, už mi sedí na vajíčkách)

20.2.2013 13:09
lavacca

XXX.XXX.32.66

k té č.1 dodám, že byla v páru se světle modrým samcem a vždy bylo v hnízdě světle modré opalínové, klasicky modré, fialové. Zajímavostí je, že ani jeden z páru opalínovou kresbu nemá a přesto ta světle modrá byla myslím úplně všechna opalínová...ostatní klasická kresba. viz foto: http://uzviratek1.rajce.idnes.cz/andulky/#P1270098.jpg

20.2.2013 15:06
vabl

XXX.XXX.13.189

lavacca napsal(a):
mohu taky poprosit o pomoc?

č.1 - tmavě modrá či fialová?

Určovat z monitoru barvy je dosti problematické, takže vše bez záruky pouze jak se mi to jeví

Č.1 =violet D modrá, v mezinárodní genetické nomenklatuře: bl_D/bl_D+; V+/V, obecně vžitý název FIALOVÁ
Č. 2 =zelený, možná ztmavnutá barva může být ovlivněna štěpitelností na modrou, případně i V faktorem
Č. 3 =0,1 fialová šedokřídlá (světlekřídlá)
Č. 4 =0,1 spíše D modrá opalínová (tmavomodrá)
Č. 5 =0,1 skořicová opalínová a ta modrá barva je možná ovlivněna V faktorem, takže by to mohla být světle modrá s fialovým faktorem.
Č. 6 = violet D modrá opalínová (fialová opalínová)
Č. 7 = přesvětleno bleskem, ale spíše světle modrá opalínová snad s fialovým faktorem

K poslední fotce páry: opalínová kresba je vázaná na pohlaví, takže všichni opalínoví potomci jsou samičky. Vypadnout by měly tyto barvy:
25% světle modrých, bl_D+/bl_D+
25% tmavomodrých, bl_D+/bl_D
25% světle modrých s fialovým faktorem, fenotypově se jeví jako přechod barev mezi světle a tmavomodrou. bl_D+/bl_D+; V+/V
25% fialových, správně violet D modrých, bl_D/bl_D+; V+/V

V případě přítomnosti (fialového) violet(V) faktoru dochází ke ztmavnutí základní barvy, takže takový světle modrý se jeví jako spíše tmavomodrý. Jako fenotypově „fialovou“ vidíme pouze ve spojení s tmavým faktorem (D = dark)

20.2.2013 20:02
lavacca

XXX.XXX.1.3

vabl napsal(a):
Určovat z monitoru barvy je dosti problematické, takže vše bez záruky pouze jak se mi to jeví

Č.1 =violet D modrá, v mezinárodní genetické nomenklatuře: bl_D/bl_D+; V+/V, obecně vžitý název FIALOVÁ
Č. 2 =zelený, možná ztmavnutá barva může být ovlivněna štěpitelností na modrou, případně i V faktorem
Č. 3 =0,1 fialová šedokřídlá (světlekřídlá)
Č. 4 =0,1 spíše D modrá opalínová (tmavomodrá)
Č. 5 =0,1 skořicová opalínová a ta modrá barva je možná ovlivněna V faktorem, takže by to mohla být světle modrá s fialovým faktorem.
Č. 6 = violet D modrá opalínová (fialová opalínová)
Č. 7 = přesvětleno bleskem, ale spíše světle modrá opalínová snad s fialovým faktorem

K poslední fotce páry: opalínová kresba je vázaná na pohlaví, takže všichni opalínoví potomci jsou samičky. Vypadnout by měly tyto barvy:
25% světle modrých, bl_D+/bl_D+
25% tmavomodrých, bl_D+/bl_D
25% světle modrých s fialovým faktorem, fenotypově se jeví jako přechod barev mezi světle a tmavomodrou. bl_D+/bl_D+; V+/V
25% fialových, správně violet D modrých, bl_D/bl_D+; V+/V

V případě přítomnosti (fialového) violet(V) faktoru dochází ke ztmavnutí základní barvy, takže takový světle modrý se jeví jako spíše tmavomodrý. Jako fenotypově „fialovou“ vidíme pouze ve spojení s tmavým faktorem (D = dark)

Moc děkuji. Dost mi to pomohlo. :)

K tomu č. 7 - máte pravdu, je to blbě světlé bleskem, ve skutečnosti jí jde ta fialová do odstínu, co má ta č.6. :) Bohužel se mi jí nepodařilo vyfotit pořádně - vždy to bylo moc světlé či tmavé. :/

No jo, ono by mi to vlastně i sedělo, že všechny opalínové pak byly holky. :) díky, o to jednoduší bude rozlišování. :)

Jinak je tedy možné že se ze 2 andulek s klasickou kresbou vyštěpí ta opalínová? Asi ji musí nést vlohově oba, že?

21.2.2013 12:35
vabl

XXX.XXX.13.189

" Jinak je tedy možné že se ze 2 andulek s klasickou kresbou vyštěpí ta opalínová?
Asi ji musí nést vlohově oba, že? " NE

Trošku jste nepochopila poslední větu.
Dědičnost opalínové kresby stejně jako skořicové nebo ino mutace, lacewing, Texas clear body a pod., je vázaná na pohlaví. To znamená, že jsou z otce přenášeny na dcery, což se projeví ve fenotypu F1 a někteří synové na tuto vlastnost budou štěpit, což je Váš případ štěpitelného samečka.
plnobarvý / opalín X plnobarvá 0,1
vzniknou všechny opalínové samičky, plnobarvé samičky i samečkové (z nich polovina samců budou štěpitelní na opalínovou kresbu)

21.2.2013 19:08
lavacca

XXX.XXX.1.3

vabl napsal(a):
" Jinak je tedy možné že se ze 2 andulek s klasickou kresbou vyštěpí ta opalínová?
Asi ji musí nést vlohově oba, že? " NE

Trošku jste nepochopila poslední větu.
Dědičnost opalínové kresby stejně jako skořicové nebo ino mutace, lacewing, Texas clear body a pod., je vázaná na pohlaví. To znamená, že jsou z otce přenášeny na dcery, což se projeví ve fenotypu F1 a někteří synové na tuto vlastnost budou štěpit, což je Váš případ štěpitelného samečka.
plnobarvý / opalín X plnobarvá 0,1
vzniknou všechny opalínové samičky, plnobarvé samičky i samečkové (z nich polovina samců budou štěpitelní na opalínovou kresbu)

Aha, takže je to podobně jako se štepitelností na albina, kdy se to na otci samotném neprojevuje, ale dává albino dcery... o to mi šlo. :) právě mi vrtalo hlavou, jak ten opalín může jen tak "vyskočit" z klasické kresby. Prostě sameček musí být štěpitelný, jinak se opalíny neobjeví. Super, moc děkuji za objasnění. smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík