LumpRod

XXX.XXX.221.146
Dobrý den, mám problém s umíráním mladých andulek v budkách. Mám asi 30 párů andulek a půlka z nich nechá své mladé uhynout.
Rodiče mám nepříbuzné, z léta. Krmím jeden den vaječnou směsí a druhý den namočenou pšenicí (namočenou dva dny). Vaječnou směs a pšenici začnu podávat těsně před líhnutím a přestanu, když samice začne sedět na vejcích. Jinak mají oves, proso, trochu moháru. Písek, sép. kost mají též. Vodu měním. Krmím je takto jednou denně ráno cca v 6 hodin. Teplota 10-15 °C.
Problém nastává, když jsou mladé v budkách starší cca 7-10 dnů, změní se jim barva tělíčka z růžové na tmavší a staří je nechají postupně chcípnout nebo jen tak tak odchovají jedno až dvě mladé, když mladé přesunu za včas jinému spolehlivému páru, přežije. Tohle mi dělá min. 15 párů.
Nevím v čem je problém, zbytek mých párů odchová bez problémů 4-6 mladých.
Budu velice rád za jakoukoliv radu!
Dobry vecer,
pan ale pise ze pokud mlade podlozi, preziji. No pokud se jedna o spolecny chov, problemem muze byt agresivnejsi jedinec, pripadne i vice jedincu. Do Vami zmienne doby se samicka zdrzuje prevazne v budce a venku je v podstate jen samec. Pak ale jiz v budce netravi tolik casu a muze dochazet ke konfliktum mezi samicemi, pripadne mezi agresivnim samcem a samicemi. Ti pak maji vice starosti sami se sebou a na mladata nezbyva tolik casu.
Pokuste se ptaky vic pozorovat. Pokud mate ale klecovy chov, toto odpada a krome nemoci muzete resit tak maximalne neharmonizujici par.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu
Dobry vecer,
nemel jsem na mysli primo zabiti jinou samici, ikdyz to ze se ptacatum zmeni barva kuze muze mit souvislost a podlitinami a zranenim. Ale ono staci pokudp taci nejsou schopni sva ptacata krmit.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu
LumpRod
napsal(a):
Dobrý den, mám problém s umíráním mladých andulek v budkách. Mám asi 30 párů andulek a půlka z nich nechá své mladé uhynout.
Rodiče mám nepříbuzné, z léta. Krmím jeden den vaječnou směsí a druhý den namočenou pšenicí (namočenou dva dny). Vaječnou směs a pšenici začnu podávat těsně před líhnutím a přestanu, když samice začne sedět na vejcích. Jinak mají oves, proso, trochu moháru. Písek, sép. kost mají též. Vodu měním. Krmím je takto jednou denně ráno cca v 6 hodin. Teplota 10-15 °C.
Problém nastává, když jsou mladé v budkách starší cca 7-10 dnů, změní se jim barva tělíčka z růžové na tmavší a staří je nechají postupně chcípnout nebo jen tak tak odchovají jedno až dvě mladé, když mladé přesunu za včas jinému spolehlivému páru, přežije. Tohle mi dělá min. 15 párů.
Nevím v čem je problém, zbytek mých párů odchová bez problémů 4-6 mladých.
Budu velice rád za jakoukoliv radu!
To že píšete z léta, znamená, že jsou sedm měsíců staré a jde o první hnízdění? Pokud je máte v hejnu a je tam pořád rušno, není možné, že se vám na ně vykašlou a přestanou krmit? A taky ta teplota 15 stupňů, po 10 dnech už samice tolik nezahřívá a je víc venku, nemůžou vám prostě prochladnout?