Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.4.2013 20:40
mirči

XXX.XXX.251.146

Dobrý večer, skúšal niekto z vás podař papagájom paštrnák pre česky hovoriacich pastiňák? Mám ho dostatok , tak ma zaujíma či ho možem takto využiť. Nie som priaznivcom systému pokus -omyl. smajlík

21.4.2013 11:39
mirči

XXX.XXX.135.127

Nikto nevie? Skúsení chovatelia dajte si tú prácu a napíšte pár slov, alebo ste skúpi na informácie?

23.4.2013 21:08
aymy

XXX.XXX.40.202

Nafotila jsem vám něco z jedné staré moudré knihy: Korbelář/ Endris/ Krejča: Naše rostliny v lékařství. Dejte si také práci a počtěte si, něco jsem tam podtrhla.

Divoká forma petržele - Pastiňák.

Petržel zahradní, kterou nahraju do druhého obrázku je její příbuzná (lidově se také přezdívá pastiňák). A ta má různé rasy, kde jsou různé poměry účinných látek.

Můj závěr je tento:
Je třeba vzít na zřetel, že jsou to účinné rostlinné drogy. Nať a semena mají více účinných látek než kořen. z tohoto důvodu, by jako zelenina měl být bezpečnější kořen. Přesto bych jej spíše zamíchávala ještě s něčím, třeba v míchanici s mrkví a celerem. Natě jen trochu jako koření.
Kdysi jsem dala ptáčkům ochutnat nať, ale moc jim to nejelo. Je to dost aromatické.
Takže ano, je to zdravé, ale v menším množství a s něčím, co mají rádi. Jinak je taky možné, že se toho ani nedotknou.
Bohužel v knihách se píšou jen účinky ve vztahu k lidem.
Tak nevím jestli jsem vám pomohla něco objasnit.

23.4.2013 21:11
aymy

XXX.XXX.40.202

Kdyby se vám to nedařilo číst, mohu zaslat na email v lepší kvalitě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík