Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.4.2013 21:18
perejil

XXX.XXX.18.66

Dobrý večer, mám dotaz ohledně mládat zebřiček. Mám v hnízdě dvě mladé před dvěmi dny vyletěli no spíše vypadly z hnída tak jsem je tam zpět vrátil problém je v tom že by tam ani sami nevyletěli mají strašně oslabené nožky a celkově jsou takový oslabení. Nejhorsí je že kdyý je mladé na dně klece samec přiletí a začne mladé občas škubat poradí mi někdo co mám dělat? Dneska zase jedno "vylítlo" tak jsem jel vrátil do budky tam jej alespon neškubou máte někdo nějaké rady? Oddělat je ješte asi nemohu protože sami se ještě nekrmí. Děkuju za odpověd. Starost mi dělají ty nožky ale když na něj chytnu tak předemnou cupitá akorat nevyletí. Děkujismajlík

20.4.2013 23:20
aymy

XXX.XXX.38.134

Vylétli předčasně.
Příčinou může být mělké hnízdo-příliš snadný odchod z budky.
Dávejte je zpět dokud nebudou mít termín. Pak sledujte, jak samec. Může je pak vnímat jako vetřelce, pač byl zvyklý je mít jen v budce.
A čím je krmíte? Dejte do míchanice vápník - nastrouhat sepiovou kost n. min. blok.
Dáváte zelené? ptačinec, pampelišky - teď už je dostupné. Klíčené proso? Chce to krmení bohaté na vitamíny.

21.4.2013 11:04
mak

XXX.XXX.130.18

Dobrý den
někdy se stane, že mladé vypadne- vyskočí dřív z hnízda.
Samec je škube z důvodu- mladé mají podle samce v hnízdě moc špinavo tak chce jim čistě podestlat a nemá čím.
Doporučuji dát trochu steliva každý den- stačí mech, seno.
Hlavně toho nesmí být moc jinak zastaví mladé, pokud jsou malé.
Každá pára se chová trochu jinak.
Jak bylo již psáno, krmit pestře a dostatečném množství.
Osobně se stím moc nemažu- každý den pampeliška, DN84, průmyslová míchanice s klíčeným a žluté proso.
V misce písek se kořápkama. Na dně klece mají vždy nějaké stelivo- samec neustále vylepšuje hnízdo.
Počet mladých 3 nebo 5 v každém hnízdě.

Zatím chovu zdar Makyňa

21.4.2013 16:14
perejil

XXX.XXX.18.66

Dneska jsem mladé znovu na dně klece. V budce rodičů už začíná být nová snuška. Samec je občas proškubne ale mladé jsou slabé aby vyletěli na bidla. Nevím zdali je moc krmí, zkoušel jsem je dokrmit ale mladé směs nepřijímají. Na dno jsem nasypal trošku prosa tak to zkoušeli ale oddělávat je jeětě nemůžu? Do budky už je asi taky vrátit nemohu. Děkuju za rady co dál. Už si nevím rady.

22.4.2013 23:37
aymy

XXX.XXX.34.88

Tušila jsem, že asi chystají novou snůšku, a samec vyklizuje prostor. Klasika. S papoušky jsem toto zažila mnohokrát. Je to 50 na 50.
Pokud rodiče mladé krmí, a jinak než škubáním jim neubližují, tak asi ještě nechat. S rodičema se učí nakrmit rychleji.
Sledovat, jestli se snaží zobat. Zajistěte jim na dně papání a vodu. Zkuste dát do misky něco měkkého a kalorického, aby se chytli, třeba máčený piškot. Taky senegalské v klasech by je mohlo zaujmout. Až budou samostatní, peří pak doroste.
Při té slabosti, jestli máte 1 ml sříkačku, tak udělejte nasládlý roztok z vody a glukopuru a kápněte jim do zobáčků. Nebo jim to namíchejte do vody.
Lepší by byl promotor - NaCl s vitamíny. Nechávám si to umíchat na veterině. Určitě alespoň vás neoškubou za konzultaci, jen zaplatíte ten roztok a určitě vám poraděj. V lednici to vydrží hodně dlouho.
Přeji pevné nervy.

2.5.2013 19:53
mino23

XXX.XXX.253.6

ak viete poradte,mam tri pary vystavnych zebriciek a odchoval som zatial 2 ks,problem je v tom,ze sa mladata vyliahnu a rodicia ich nekrmia.Myslim si ze maju vsetko co potrebuju k odchovu.

3.5.2013 16:32
mak

XXX.XXX.130.18

mino23 napsal(a):
ak viete poradte,mam tri pary vystavnych zebriciek a odchoval som zatial 2 ks,problem je v tom,ze sa mladata vyliahnu a rodicia ich nekrmia.Myslim si ze maju vsetko co potrebuju k odchovu.

Dobrý den
chov výstavních zebřiček je právě v tomto problematický. Nyní máte možnost nazbírat venku zelené (žabinec) a dávat v trsech. Pozor musíte připevnit, jinak samec znanosí do hnízda a zastaví vajíčka, mladé.
Pokud ptáky chováte v místnost, jako že nejspíš ano. Osobně je mám venku celý rok a tento problém taky řeším. Pokud mají dostatek zeleného (pampelišku, žabinec) při líhnutí, není problém.
Osobně jsem skoušel snad vše. Pokud ptáci nechcou krmit tak je nepřinutíte. Dal jsem hnízdit 18 párů a nyní mi odchovává 10 párů- zbytek selhal (nezasedli 1pára, neoplozená snůška 2 páry,nekrmili 3 páry- dvakrát zasebou). Nedávno jsem je rodělil a počkám nějaký týden, přepáruji a uvidím. Nyní mají mladé i páry které nekrmili první mladé 4páry- nebylo venku zelené).
Musíte najít vhodnou potravu a potom se vyhnete tomuto problému.
Chov výstavních zebřiček není snadný, ale výsledek stojí za snahu- nemohu se dočkat na výstavy.

Chovu zdar Makyňa

4.5.2013 20:02
miloš.m

XXX.XXX.252.65

Dobrý den ,jaké chováte mutace zebřiček? Děkuji.

5.5.2013 07:26
mak

XXX.XXX.130.18

Dobrý den
pokud je otázka položena po mě- tak odpovím možná zavádějícně.
Mím cílem je chov šedých černoprcí-černolící-vousatý -pracovně černé.
Pokud chcete tuto mutaci někam posouvat a vystavovat je potřeba mít do této mutace jak čisté tak štěpitelné ptáky v mutaci černoprsá, černolící a vousatá a jejich kombinace.
Dále skořicové (isabelové, šedé)černoprsé-rudoprsé-vousaté -pracovně červené a ktomu jak píšu již víše další kombinace.
Jinak budou šedé straky i chocholaté.
Možná bude snadnější které nemám -mramorové, stříbrné a pastelové.
U zebřiček je krásná věc, dá se hrát s barvama- pokud znáte genetiku a víte jakou barvu požadujete. Druhá věc je udělat odchov v dobré KVALITĚ.
Tyto zajímavé mutace nejde vidět na každé výstavě, možná v Dašicích na klubovce.
V letošním roce plánuji navštívit s TĚMITO odchovy několik výstav v ČR.
Zatím hnízdění začíná a mám před sebou ještě 3x hnízda u cca 20 párů.
Jinak ne mojich stránkách dávám fotky i párů.

Zatím chovu zdar Makyňa

Přidejte reakci

Přidat smajlík