Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.6.2013 21:48
marketag

XXX.XXX.21.208

Prosím o radu s názvy barev andulek. Vyhledávala jsem si je na internetu, ale stále v tom nemám jasno. Jak se nazývají tyhle barvy? Jedná se o pár.

15.6.2013 21:57
marketag

XXX.XXX.21.208

Tady je zepředu. Mohla by to být recesivní straka? Zatím pro ni nemám samce. Jaká barva by se k ní hodila? Děkuji za případné rady.

17.6.2013 18:09
marketag

XXX.XXX.21.208

Ještě jednou se zkusím připomenout. Prosím o radu ohledně názvů barev andulek na předcházejících fotkách. Možná, že vám ten dotaz připadá příliš triviální. První samička je, myslím, šedokřídlá žlutohlavá, ale nevím, zda je kresba na křídlech skořicová. Sameček je zřejmě také šedokřídlý, ale jeho kresba je nevýrazná, téměř neznatelná. Je to jen jiný odstín téže barvy nebo má jiný název? Děkuji za případnou odpověď.

17.6.2013 18:09
marketag

XXX.XXX.21.208

Ještě jednou se zkusím připomenout. Prosím o radu ohledně názvů barev andulek na předcházejících fotkách. Možná, že vám ten dotaz připadá příliš triviální. První samička je, myslím, šedokřídlá žlutohlavá, ale nevím, zda je kresba na křídlech skořicová. Sameček je zřejmě také šedokřídlý, ale jeho kresba je nevýrazná, téměř neznatelná. Je to jen jiný odstín téže barvy nebo má jiný název? Děkuji za případnou odpověď.

17.6.2013 20:46
mitraton

XXX.XXX.168.29

marketag napsal(a):

Dobrý večer,

Obě andulky jsou zelené řady a pokud se dobře dívám, je zelená barva je lehce s šedým odstínem, možná se jeví jako olivová, pastelová... Tolik k barvě, což je samozřejmě diskutabilní podle kvality monitoru vzhledem k fotografii provedenou s bleskem.

Základ barvy u samečka zjistíte pod křídlem. Pokud by byl starší, modré řady a je tedy hodně prožloutlý, což se jeví jako zelený, stále mu pod křídlem zůstane modrá barva. V tomto případě se mi však zdá, že jde o andulku zelené řady, tedy pod křídlem modrá barva nebude.

Samička je kresbou šedokřídlá, tzv. rovná (není opalínová). Sameček je šedokřídlý opalínový.

Vaše andulky mají kresbu v křídlech ve dvou odstínech šedé, světlejší u samce a tmavší u samičky. Někdo by možná mohl kresbu s barvou samce vnímat jako bělokřídlou. Vzhledem k tomu, že lze těžko určit hranici, co je šedokřídlá, co již bělokřídlá, označují se všeobecně jako světlekřídlé.

Světlekřídlost je všeobecně velmi variabilní (od šedé přes skořicovou po bílou barvu - tzv. bělokřídlost). Bělokřídlé andulky jsou nejčastěji v kombinaci s kresbou perlovou. Vždy je nutné rozlišovat barvu a kresbu.

Vámi uvedené označení "žlutohlavá" se u andulek zelené řady nepoužívá. Stejně tak se u andulek zelené řady nepoužívá výraz "žlutolící".

Pohled na určení barev Vašich andulek může mít někdo odlišný Toto je můj názor, kam by se andulky nechaly barevně zařadit.

Samečka bych viděl s pěknou fialovou opalínovou, která nemá předky perlové, mohl by se Vám podařit duhový odchov.

Samička na další fotografii je recesívní straka.

S chovatelským pozdravem
Martin Záruba

17.6.2013 20:57
ivanhoe

XXX.XXX.8.1

marketag napsal(a):

Oba ptáci jsou zelení,šedokřídlí- podle lícních skvrn asi ne šedozelení ale pouze zelení. Pokud-li to někdo vidí jinak tak já ne. Ty lícní skvrny jsou sice slaběji obarveny, chtělo by to vědět jakou mají barvu v reálu-ZDA-LI JE TAM ŠEDÝ FAKTOR
Jinak žlutohlavá se podle mne používá- akorát toto není ten případ. Přikládám foto
Ta opalinova kresba je dost nevyrazná- proto ta žlutohlavost nevynikne.

18.6.2013 10:40
marketag

XXX.XXX.166.33

Děkuji za podrobnou odpověď. Vidím, že se toho musím ještě hodně naučit. Je to velmi zajímavé.

18.6.2013 20:34
cervik

XXX.XXX.252.226

Dobrý den, nebude to sice vyjádření k fotkám, ale potřebovala bych ujasnit jednu věc od pana Záruby.
Zarazila mě jedna Vaše věta : Samečka bych viděl s pěknou fialovou opalínovou, která nemá předky perlové, mohl by se Vám podařit duhový odchov.

Jde to ty perlové předky. Myslela jsem, že perly jsou dominantní a tudíž pokud nespáruju perlovou s perlou nebo perlu s normální, tak v dalších generacích se perlová objevit už nemůže.
Tudíž pokud budu mít mládě od např. perlové matky a ono samo perlové nebude, tak pokud jej znova nespáruju s perlou už toto mládě mít perlové potomky nemůže.
Mýlím se???

18.6.2013 21:00
mitraton

XXX.XXX.112.13

cervik napsal(a):
Dobrý den, nebude to sice vyjádření k fotkám, ale potřebovala bych ujasnit jednu věc od pana Záruby.
Zarazila mě jedna Vaše věta : Samečka bych viděl s pěknou fialovou opalínovou, která nemá předky perlové, mohl by se Vám podařit duhový odchov.

Jde to ty perlové předky. Myslela jsem, že perly jsou dominantní a tudíž pokud nespáruju perlovou s perlou nebo perlu s normální, tak v dalších generacích se perlová objevit už nemůže.
Tudíž pokud budu mít mládě od např. perlové matky a ono samo perlové nebude, tak pokud jej znova nespáruju s perlou už toto mládě mít perlové potomky nemůže.
Mýlím se???

Dobrý večer,

Omluvte timto mé vyjádření a mystifikaci. Konzultoval jsem mou reakci s odborníkem na genetiku, který mě na toto přátelsky upozornil a já mu za to tímto děkuji. Perla je dominantní a skutečně jak píšete, neperlové mládě perlovou kresbu dále nenese. Rovněž jsem pochybil ve vyjádření se k barvě i když jistou pochybnost jsem zmínil. Barvy jsou zelene s faktorem tmavnutí. Také já se musím s pokorou ještě učit od odborníků a vážených chovatelů.

Děkuji za přijmutí mé omluvy.

S chovatelským pozdravem
Martin Záruba

Přidejte reakci

Přidat smajlík