zdravím prosím o pomc s určením mutace pap. zpěvavého je to ta samice napravo .
za případné odpovědi děkuji.
díky za konstruktivní odpověd. předpokládám že mladí asi do týdne vylétnou a pak zkusím pořídit lepší fotografie samice i odchovu.Evropskou modrou mutaci jsem již choval a je opravdu hodně podobná, loni jsem posílal fotky p.Benešovi a zmínil také mutaci aqva,ale nebyl si stoprocentně jistý ty fotografie opravdu nejsou příliš kvalitní,také u mne byl jeden obchodník s exoty a ten zas říkal že je to tmavě zelená .No uvidíte až budou lepší fotky.
U tmavé mutace bych byl trochu opatrnější, protože je i dnes poměrně hodně drahá, jinak tmavý jednofaktorový jedinec je v mutaci codominantní, tudíž mladí by byli v poměru 50% s normálními (ale to jen okrajově). Tyrkysová mutace má tu zvlášnost že pistacin se v peří vyskytuje v náhodném množství, proto je tato mutace velice variabilní a já bych ji doporučil dávat na modrého opalinového jedince. Tyto spojení jsou již vyzkoušena a fungují. Další věc je, kdyby jste chtěl trochu experimentovat, tak bych doporučil trochu jinou cestu a to dostat tuto mutaci do strakatých ptáků. Věřte, že dnes existuje spousta chovatelů, kteří hledají nové využití této řady ptáků (tyrkysových) a je to jen otázka času, kdy se objeví pěkní ptáci ve velice zajímavých barevných kombinací. Ale to zase odbočuji od tématu, každopádně máte dobrý základ pro experimenty a tato Vaše mutace je zřejmě klíčová pro další šlechtění. A nakonec, aby to nebylo takové jednoduché, tak tato mutace byla vždy náchylná na poruchu peří, přerůstávání zobáku a drápků, proto jako-by vymizela z našich chovů a dnes je obtížné její pořízení a je to záležitost jen pro fajnšmekry a genetické experimentátory. (Na fotce je tyrkysová skořicová opalína). JP
děkuji za další zajímavý příspěvek.
ta samice mi vyšla čistě náhodou od přírodně zbarveného páru, kde matka je můj vlasní odchov a samečka jsem získal na burze . Ten pravděpodobně štěpí na australskou modrou, protože kromně této samičky jsou občas v odchovu i australští modří. Na přiloženém obrázku je další odchov tohoto páru 0,1 australská modrá ,několik jsem jich už odchoval , ale tak světle modré břicho zatím žádná neměla. Je to asi tím že je tato mutace stále ještě částečně variabilní.Jinak s tím opeřením máte pravdu, není bůh ví jaké ,ale z vlastní zkušenosti vím ,že tím jak pták stárne tak se zkvalitnuje.
ještě jednou děkuji za informace
R.Mazánek
rocca
napsal(a):
no mám ji 5let, letos má poprvé mladé a dva jsou se stejným opeřením a jedno přírodní. tak asi v pořádku bude.
mám zájem jen o dobré rady a ne o blbé kecy
děkuji.
Tak bohužel se tady na moderce zažilo už ledasco. Dokonce tady byl i lutino zpěvák podstrčen do budky pod kakariky a vydáván za novou mutaci kakariků.
Tak se nedivte, že jsem se zeptal, jestli se jedná o vtip s tou novou mutací. Na fotce jsem viděl samici zpěváka, která má hodně špatné opeření. Nijak zvláštní zbarvení, které by nasvědčovalo nové mutaci jsem neviděl. Možná evropská modrá (modrý pastel). Profil tazatele nevyplněný, počet příspěvků na diskuzi: 1. Proto jsem reagoval tak jak jsem reagoval.
Ale je zvláštní, že Vám tento složený pár odchoval přírodní mláďata.