Zdravím,
chováme andulky ve venkovní voliéře. U jedné se vyskytl nejspíše parazit. Má poškozené křídlo viz foto. Místo jsme vydesinfikovali a na andulky použili sprej Arpalit NEO.
Čím je to způsobeno a jak lze léčit?
Díky za odpověď
Už se jí to zanítilo. Jsou tam strupy. To nemusí být třeba ani roztoči, ale psychikou. Začla se škubat a zanítilo se jí to. No dejme tomu, že arpalit svou funkci splnil. Teď je třeba vyléčit tu zanícenou kůži pod křídlem.
Na to je dobrý přípravek Prurivet - zabraňuje svědění a pomáhá s hojením. Dají vám jej na veterině. Kápne se to na postižené místo 1x denně. Je dobré mít andulku zvlášť v kleci, protože procedura může být dlouhodobější.
Před časem jsem měla takto postiženou aymaru a probíhalo to takto:
každý večer jsem jí koupala ve vlažné lázni z heřmánkového čaje, tak až bylo peří zcela promoklé - strupy se tak lépe odmočily. Potom jsem ji zabalila do plíny nechala na chvíli v teple. Potom ji nechala oschnout a kápla jí na postižené místo Prurivet. Tuto proceduru jsem dodržovala každý den, dokud se to nezhojilo. Při hojení a lepšímu odpadávání strupů je lepší vyšší vzdušná vlhkost v suchých dnech dejte přes část klece vlhkou hadru. Jinak mají strupy tendenci praskat a krvácet. Pokud je léčba úspěšná, začnou mizet strupy a začne rašit peří.
Přeji mnoho štěstí a trpělivosti.
Největší hříchy, co tu bývají k vidění jsou, že mnoho lidí chová papouchy s drůbeží, která přenáší roztoče. Pak se není čemu divit. Pokud to není váš případ, tak jí prohlédněte, jestli nemá něco podobného co je výše, pokud né, vyfoťte ji a trochu popište, kde se nejčastěji škrábe. Jinak těžko radit.
Arpalit bude lepší vyměnit za Ivomec, prostředek na bázi Ivermectinu, který není toxický jako arpalit. Kape se jedna kapka denně pod křídlo nebo za zátylek. Každý veterinář by jej měl mít. Dobré bude přidat mu do napáječky multivitamín (např. Omnivit či Mutavit). Je možné, že mu chybí nějaký vitamín.
A preventivně bude vhodné na den najít ptáčkovi provizorní ubytování a věnovat se důkladnému vyčištění ptačí klece a příslušenství-hraček, krmítek, napáječky.(na klec se bude hodit ten arpalit, pak jar a vařící voda). Přírodní bidla a vše do čeho mohou paraziti zalézt (např.sepiovka, hračky s provázky, lana) nejlépe vyhodit a dát nové. Napáječku - odstraním hrubé nečistoty, mokrou vatou na špejli a pak nechám na 10 minut ponořené v octové vodě, pak opláchnu. Nebo raději měním za novou.
aymy
napsal(a):
Už se jí to zanítilo. Jsou tam strupy. To nemusí být třeba ani roztoči, ale psychikou. Začla se škubat a zanítilo se jí to. No dejme tomu, že arpalit svou funkci splnil. Teď je třeba vyléčit tu zanícenou kůži pod křídlem.
Na to je dobrý přípravek Prurivet - zabraňuje svědění a pomáhá s hojením. Dají vám jej na veterině. Kápne se to na postižené místo 1x denně. Je dobré mít andulku zvlášť v kleci, protože procedura může být dlouhodobější.
Před časem jsem měla takto postiženou aymaru a probíhalo to takto:
každý večer jsem jí koupala ve vlažné lázni z heřmánkového čaje, tak až bylo peří zcela promoklé - strupy se tak lépe odmočily. Potom jsem ji zabalila do plíny nechala na chvíli v teple. Potom ji nechala oschnout a kápla jí na postižené místo Prurivet. Tuto proceduru jsem dodržovala každý den, dokud se to nezhojilo. Při hojení a lepšímu odpadávání strupů je lepší vyšší vzdušná vlhkost v suchých dnech dejte přes část klece vlhkou hadru. Jinak mají strupy tendenci praskat a krvácet. Pokud je léčba úspěšná, začnou mizet strupy a začne rašit peří.
Přeji mnoho štěstí a trpělivosti.
Ještě lepší než heřmánek je v tomto případě odvar z květu měsíčku lékařského. Nevysušuje kůži.
aymy
napsal(a):
Arpalit bude lepší vyměnit za Ivomec, prostředek na bázi Ivermectinu, který není toxický jako arpalit. Kape se jedna kapka denně pod křídlo nebo za zátylek. Každý veterinář by jej měl mít. Dobré bude přidat mu do napáječky multivitamín (např. Omnivit či Mutavit). Je možné, že mu chybí nějaký vitamín.
A preventivně bude vhodné na den najít ptáčkovi provizorní ubytování a věnovat se důkladnému vyčištění ptačí klece a příslušenství-hraček, krmítek, napáječky.(na klec se bude hodit ten arpalit, pak jar a vařící voda). Přírodní bidla a vše do čeho mohou paraziti zalézt (např.sepiovka, hračky s provázky, lana) nejlépe vyhodit a dát nové. Napáječku - odstraním hrubé nečistoty, mokrou vatou na špejli a pak nechám na 10 minut ponořené v octové vodě, pak opláchnu. Nebo raději měním za novou.
Chtěla jsem se zeptat,zda ty multivitaminy Omnivit či Mutavit seženu v lékarně nebo jen na veterině. Děkuji moc
Pokud jste blízko Ostravy, tak se dají sehnat na Fauna trzích - to je zrovna zítra dopoledne nebo v Přerově na ptačích trzích. Je to mezi chovateli velmi rozířený doplněk od belgické firmy Versele-laga a je k sehnání spíše přes internetový obchod prostřednictvím různých distributorů (např. epapousek.cz). Je to prášková forma a lze ji přidávat do napájecí vody nebo do míchanice. Nejmenší balení je 25g a vystačí pro jednu andulku na 2 roky.
U naší andulky jsme si před pár měsíci všimli, že si občas hrabe zobákem na záda pod peří, kde má nějakou zduřelou žlázku. Dnes večer jsme si všimli zobáku a peří od krve a po ohledání jsme pod peřím v místě zduřelé žlázky našli krvavou ranku (viz. foto v příloze).
Myslíte, že se jedná o stejný problém jako v úvodním příspěvku tohoto vlákna?
Případně můžete poradit postup léčby nebo alespoň přesměrovat na veterináře, který se věnuje ptákům?
Děkuji za každou radu.
Podle popisu by se mohlo jednat o péřovou cystu, což je trochu jiný problém. U andulek se to děje vcelku běžně, zažila jsem to kdysi u svého 8miletého anduláka. Tehdy už nelétal, takže když spadl, tak to zase dokola krvácelo. Problém se vyřešil operativně. Cysta byla odstraněna a místo zašito a bylo po problému. Týden před tím se to potíralo kortikoidy, aby to splasklo.
Odkud jste?