Sice zrovna žaky nechovám, ale obecně u papoušků považuji celkem za škodu hned při prvním hnízdění, ikdyž zatím nesprávném, odebírat. Dejte jí čas na dotvoření instinktů, třeba to vyjde až na potřetí, ale pak Vám to za další roky vynahradí. S líhnutím mimo můžete začít i kdykoliv později.
mastodont
napsal(a):
Samica mi rozbila už tretie vajce, je to jej prvá znáška. Poradte mi prosím vás čo sa s tým dá spraviť.
Ďakujem.
možná ještě zamyslet se nad tím, v jaké fázi je rozbíjí. Jsou sežraná? Nebo jen rozbitá? Nemůže je poškodit nesprávně zajištěným vstupem do budky? Nerušíte ji příliš? Nezahání ji samec do budky tak, že tam prostě zbuchne? Jak hlubokou dáváte podestýlku? Co třeba před vchod zástěnu z větví, aby se už za ní cítila v bezpečí a slézala pomalu. Jak moc jí podáváte vápník obsahující krmení? Příčin může být mnoho. Ale nejpravděpodobnější bude prostě nezkušenost samičky.
mastodont
napsal(a):
Samica mi rozbila už tretie vajce, je to jej prvá znáška. Poradte mi prosím vás čo sa s tým dá spraviť.
Ďakujem.
Na burze kupte umělé podklady, jsou tam v různých velikostech, případně se dají objednat i na netu. Jakmile samice začne snášet tak vajíčko vyměnite za podkladek. Případně i když to nestihnete a vajíčko rozbije tak na místo toho jí dejte podkladek. Stačí tři podkladky, nerozbitnost podkladků ptáky většinou odradí od dalšího ničení vajec.
Podstielku majú asi tak 7 cm, pred búdu som im urobil z preglejky zástenu do L , keď sedia pred búdou tak ich ani nevidno. Jedno vajce vyzeralo že ho zožrali okrem škrupiny. Do týždňa dostane aspoň dvakrát miešanicu s vareným vajcom, okrem toho schrúme dve sépiovky týždenne.Ináč stále sa chce páriť. Možno je problém v tom že samica je dosť krotká a samec divoký z dovozu.