Před týdnem jsem dostal mládě andulky, právě vylétlé z budky, bylo odstrčené.
Už tuto dobu špatně chodilo na jednu nožku. Lítalo jen rovně a par krát nabouralo do gauče. Po čase cca 2 dny začalo i tak nějak chodit a lítat po pokoji do kola jenže...
Předevčírem jsem přišel z práce domu a opět mládě leží v kleci na břichu, ale ted už nelítá, jen mavá křídlama a povzdychuje si a leží u zrcadýlka. Senegálské proso jí v pohodě, vodu pije- vždy se doplazí. Na jedné nožičce nehejbe prsty ale blíže k tělu už hýbe jen prsty vláčí za sebou. Nevím co se stalo v kleci když jsme byli pryč ale od té doby se jen plazí a popískává. K životu se má dost, protože když přiletí náš korelák tak chce mermomocí k němu, čistí se, kadí, jen při dýchání v něm jako by jemně praská, jakoby měl přicpaný nos a něco mu v něm lítalo při dýchání.
Andulka Ítý, jak jsme jí pojmenovali se má k světu a proto se pokusím mu pomoci jak to jen pujde, jenže si nevím rady už co s ním.
Prosím o radu , děkuji. ( jsvdriver@email.cz / 728341011)
Zde foto jak tráví čas když nejsme doma, jinač ho mame na gauči a je s náma.
henry82
napsal(a):
Před týdnem jsem dostal mládě andulky, právě vylétlé z budky, bylo odstrčené.
Už tuto dobu špatně chodilo na jednu nožku. Lítalo jen rovně a par krát nabouralo do gauče. Po čase cca 2 dny začalo i tak nějak chodit a lítat po pokoji do kola jenže...
Předevčírem jsem přišel z práce domu a opět mládě leží v kleci na břichu, ale ted už nelítá, jen mavá křídlama a povzdychuje si a leží u zrcadýlka. Senegálské proso jí v pohodě, vodu pije- vždy se doplazí. Na jedné nožičce nehejbe prsty ale blíže k tělu už hýbe jen prsty vláčí za sebou. Nevím co se stalo v kleci když jsme byli pryč ale od té doby se jen plazí a popískává. K životu se má dost, protože když přiletí náš korelák tak chce mermomocí k němu, čistí se, kadí, jen při dýchání v něm jako by jemně praská, jakoby měl přicpaný nos a něco mu v něm lítalo při dýchání.
Andulka Ítý, jak jsme jí pojmenovali se má k světu a proto se pokusím mu pomoci jak to jen pujde, jenže si nevím rady už co s ním.
Prosím o radu , děkuji. ( jsvdriver@email.cz / 728341011)
¨zašla bych s ním k veterináři, aby ho pořádně prohlédl. Možná má anduláček nějakou vrozenou vadu (slabší srdíčko, apod.) a uvidíte.
Ale pokud nelítá a jen sedí a chroptí, moc dobré to není.
Děkuji, určitě tam zajdu, jen najit toho zprávneho veterináře...
Jinač on by chtěl behat, když je na gauči tak se snaží po jedné noze plazit, hlavičkou točí po všem co se šustně, i odpovídá korelákovi na pískání, nevzdává to.
Zajímavé je že před 3 dny byl už relativně v pohodě, poskakoval a lítal kolem pokoje snad třikrát, pak se vždy úřolepil na záclonu...a ted tohle...
Děkuji.
No upřímě jsem čekal více reakcí...to že musím k veterináíři vím ale v mém okolí jsou tací, kteří andulky moc neřeší...
Jinak nyní moje andulka tak nějak už leze z prstu na prst, žere a pije. Ale tak nějak težce dýchá, jakoby se u toho moc kývá, nevím zda to je ok...popoletí jen kousek na zemi.V celku se mi zdá, že calcium a vitamíny zabírají uvidíme časem.
henry82
napsal(a):
No upřímě jsem čekal více reakcí...to že musím k veterináíři vím ale v mém okolí jsou tací, kteří andulky moc neřeší...
Jinak nyní moje andulka tak nějak už leze z prstu na prst, žere a pije. Ale tak nějak težce dýchá, jakoby se u toho moc kývá, nevím zda to je ok...popoletí jen kousek na zemi.V celku se mi zdá, že calcium a vitamíny zabírají uvidíme časem.
tak ono bez vidění konkrétního ptáka moc člověk ani poradit nemůže... chce to, aby ho viděl veterinář, ideálně někdo víc zaměřený na ptactvo. Koneckonců 6 let studoval, tak by měl být schopen Vám říci víc než někdo na diskuzi. :)
Díky za reakci, alespon něco...
Jináč než najdu veterináře tak scháním pomoc kde se dá... to je pochopitelné přece...
Dle různých komentářu co zde čtu tak i zde se najdou skušení chovatelé, kteří se s podobným problémem setkali tak proto píšu zde a odpověd, že si mám dojít k veterináři nepovažuji zrovna za výpomocnou...
Proto, kdo mi chce poradit at zajdu k veterináři at radši nic nepíše. Děkuji všem.
Nevím, jaké je vaše povolání, ale kdybyste byl, dejme tomu, opravář a někdo vám řekl, že mu špatně jezdí auto, tak jako v něm hrká a divně vrčí, co byste mu asi řekl? Ať přijde, že se na to podíváte. Asi byste mu neradil bez prohlédnutí. Upřímně řečeno se divím, že jste k vetovi nezašel hned, pokud vám na tom andulákovi záleží. I kdyby neřešil andulky, tak vám někoho doporučí. Zdá se mi, že volíte pro vás nejpohodlnější řešení, ono sedět u počítače je jednodušší, než něco udělat.
Nevím, jaké je vaše povolání, ale kdybyste byl, dejme tomu, opravář a někdo vám řekl, že mu špatně jezdí auto, tak jako v něm hrká a divně vrčí, co byste mu asi řekl? Ať přijde, že se na to podíváte. Asi byste mu neradil bez prohlédnutí. Upřímně řečeno se divím, že jste k vetovi nezašel hned, pokud vám na tom andulákovi záleží. I kdyby neřešil andulky, tak vám někoho doporučí. Zdá se mi, že volíte pro vás nejpohodlnější řešení, ono sedět u počítače je jednodušší, než něco udělat.
marketag
napsal(a):
![]()
přesně !
Taky mě rozčilujou lidi, co návod na pračku bo televizi podrobně studujou hodiny, ale zjistit si něco o živém tvoru, jeho potřebách atd....je pro ně "moc náročné" a raději "mudrujou" a kladou blbý otázky pro věštce na netu - ![]()
Z fotky mám taky pocit, že byl odstaven moc brzy, ještě nesamostatný...
(ale je to jen dohad, ostatně jako vše tady)