Dobrý den,zakoupil jsem si 5 andulek,mladé,nejde ještě rozpoznat pohlaví,jsou nakoupené po různých zverimexech,at nejsou ze stejného odchovu,chtěl bych je mít zároven do budoucna i na hnízdění.Zatím mám voliérku cca 1m3,chci se poradit o velikosti větší,kde bych měl max 3 páry andulí.Stačila by mi voliéra D-150,V-180,H.80?Velikost jsem si navrhl tak,at je můžu schovávat na zimu do hospodárky a projdu futrama...A ted z hliníkových profilů,nebo radši pevnější dural?Hliník se může kroutit,durál je pevnější hliník,jaký máte názor?Kdy bych mohl umístit budky v budoucnu do voliéry,když jsou andulky mladé?V zimě v hospodárce bych jim měl svítit,když je tam jen 1 okno?Začínám,každá rada dobrá,děkuji,M.R.
zlobber21
napsal(a):
Dobrý den,zakoupil jsem si 5 andulek,mladé,nejde ještě rozpoznat pohlaví,jsou nakoupené po různých zverimexech,at nejsou ze stejného odchovu,chtěl bych je mít zároven do budoucna i na hnízdění.Zatím mám voliérku cca 1m3,chci se poradit o velikosti větší,kde bych měl max 3 páry andulí.Stačila by mi voliéra D-150,V-180,H.80?Velikost jsem si navrhl tak,at je můžu schovávat na zimu do hospodárky a projdu futrama...A ted z hliníkových profilů,nebo radši pevnější dural?Hliník se může kroutit,durál je pevnější hliník,jaký máte názor?Kdy bych mohl umístit budky v budoucnu do voliéry,když jsou andulky mladé?V zimě v hospodárce bych jim měl svítit,když je tam jen 1 okno?Začínám,každá rada dobrá,děkuji,M.R.
No, mám-li být upřímná, tak bych moc do chovu ve zverimexu nekupovala - za a) můžou mít v sobě různé nemoci (nebudeme si fandit, že když někdo seká andulky pro výkupy, hrotí více jejích zdraví), za b) nevíte ani jaký potenciál nesou (myslím tím barvy rodičů + jejich velikost). O tom, že ve zverimexu málo kdy potkáte sotva vylétlé mládě, kde se to 100% nepozná, ani nemluvě. Spíš se to bojí říkat, aby nebyli za blbce, že se z kluka vyklubala holka, apod.
Jinak k velikosti voliérky - do takhle "veliké" bych dala 2 páry. Určitě ne 3, to se tam pomlátí. Andulky musí mít na odchov svůj klid a představte si, že taky může nastat situace, kdy Vám déle zůstanou mláďata - co pak? S konstrukcí neporadím, my máme voléru mix dřeva a železa.
Taky si hlavně uvědomte, že jim tam musíte dát všechny budky do stejné výšky, jinak se holky budou o budky prát a jsou schopné se kvůli tomu i zabít.
No a je to o tom,že kolik budek dám k dispozici,tolik bude možností ke hnízdění najednou?Jednám od toho,že mám 5 andulí...Zverimexy byly 2 ověřené,dokonce jsem byl u toho chovatele,který tam dal mladé,v druhém dělá známá z rodiny,ale ptactvu se nevěnuje,že by dokázala poradit...vím,že je to alchymie,ale chtěl bych se to naučit,porozumět tomu atd
Dejte fotky ozobí (bez blesku) a pohlaví vám určíme.
Jinak souhlas s předchozí - na 3 páry je to MALÉ. Počítejte tak 1m3 na pár. Voliéra je vždy lepší delší než vyšší.Tuhle šoupněte dovnitř jen na zimování a venku udělejte pořádnou.(klidně i dř.kostru např. ze střeš. lati, pletivo z venku i zevnitř )
a co říkáte této voliéře,že by byly andule celosezoně venku,oka jsou z galvanizovaného drátu a síle 1,2mm. Velikost ok ve výplatu je 12mm x 12mm.
Stěny z plechu o síle 0,4mm.
http://www.lanitgarden.cz/ptaci-voliery-dubbo/
Nemusel bych tak řešit voliéru na zimu ve vnitř hospodárky a velká se mi zdá docela být dost,má výšku 2m,šířka 180...
zlobber21
napsal(a):
a kdyby to byla dvoumetrovka na délku,výška 180 hloubka cca metr?Nemám na to místo venku,max udělat takovou mobilní.a kdybych se rozhodl neodchovávat mladé,znamená to,že když jim nedopřeju budky k hnízdění,nebudou mít možnost hnízdit?jsem amatér,tak spíše získávám info.
To už by šlo. :)
Jinak doporučuji, pokud se chcete pustit do chovu, si o tom načíst, ať nejste překvapený (pěkný web je tento: http://www.andulky-vln.estranky.cz/ , existuje je jich nespočet, je dobré si to postupně projít a z každého si vyzobat to nejdůležitější - chovatel by se totiž měl stále zlepšovat a zlepšovat :)). Mmj. byste se i dočetl, že pokud neposkytnete ptákům hnízdo, tak hnízdit nebudou. Andulky si hnízdo samy nestaví, v přírodě využívají kotlinek ve stromech.
krepelka.cz

XXX.XXX.39.63
Andulky me hnizdi i kdyz budky nemaji . Nebo hnozdi spise s naší oplodnena vajcka na zem .
krepelka.cz
napsal(a):
Andulky me hnizdi i kdyz budky nemaji . Nebo hnozdi spise s naší oplodnena vajcka na zem .
jo, to se občas stane. Proto je dobrý si brát na okrasu spíš jen kluky. Nicméně brala jsem si od jedné paní 5 andulek - dospělé, 3 samci a 2 samice a dle ní neměly budky už 3 roky a žádná vajíčka na zemi nenašla.