krepelka.cz
XXX.XXX.39.63
Mam dva páry andulek jeden par me nesedi a haze vajcka na zem vajcka beru a davam druhe hnizdici anfuly ktera sedi poctive na všech i na tech co ji pridavam od druheho paru uz jich ma 11 a porad pridava svoje vejce i vejce druhe andulky . Nic jinyho me nesedi tak estli to ta jedna samice utahne mam skusenosti max s 8 mladyma
teda u vás bych andulkou být nechtěla. To vám poctivý odchov od jednoho páru nestačí?
Znáte takové to pořekadlo "kdo chce moc, nemá nic". Zkuste si představit, jak se samička snaží zahřát 11 vajíček, přesedává, přerovnává, posouvá se..........může se stát, že naopak jich zvládne poctivě vysedět míň než by jich vyseděla, kdyby jste ji nedávala žádná navíc. A co teprve ten mumraj, kdyby se to všechno vylíhlo? Podělí krmení a vylezou vám andulky poloviční velikosti. Dělá se to totiž oráceně, kdo chce silná mláďata, spíš nechá jen míň vajíček a zbytek odebere.
S reakcí od SALUKI naprosto souhlasím.Samička těžko zahřeje tolik vajec,tudíž se z nich nevylíhne třeba nic..... Ještě bych pochopila,kdyby samička,která sedí,měla planá vejce,ale tohle?? To je fakt síla,co dnes chovatelé dělají
. Pokud Vám jde o chov,snažte se zjistit, proč samice vejce vyhazuje,popř koupit jinou a přepárovat.Nebo se smířit s tím,že odchovy od toho páru mít nebudete.Samičku,která poctivě sedí,nechte v klidu sedět na vlastních vajíčkách-a to maximálně 3 x za sezonu.
krepelka.cz
XXX.XXX.39.63
Mam 4 budky v rade ve stejne vysce. A samice co seei v budce ji nechce nechat ani do jedné budky nechat aby zahnizdila .
V tom případě nezbyde než to řešit jinak. Za prvé, chování, které popisujete je pro chov dvou párů přirozené. Proto se vždy doporučuje buď jen jeden nebo tři. Samičky se musí prostě rozptýlit větším množstvím problémů a ne se soustředit na jednoho vetřelce (druhou samičku). A některé andulčí samičky se právě z důvodu chování, které popisujete ze skupinového chovu musí vyřadit a použít je jen do párového chovu odděleně.
krepelka.cz
XXX.XXX.39.63
Skusit rozptýlit treba samcem navíc ?
krepelka.cz
XXX.XXX.39.63
No skusime to a uvidíme každopádně diky za rady . Este me strasne zajma andulky dělají sex jen před snuskou nebo kazde vajcko oplodnuje samec zvlášť ? Tohle se nemuzu nikde dočíst. Aspon kazdy den vidim jak se andule pari ..
krepelka.cz
XXX.XXX.39.63
Tak ejhle ja si tad postezuju a andule uz sedi obe dve , v budkach hned vedle sebe .. tak snad bude vse v pořádku
krepelka.cz
napsal(a):
Mam dva páry andulek jeden par me nesedi a haze vajcka na zem vajcka beru a davam druhe hnizdici anfuly ktera sedi poctive na všech i na tech co ji pridavam od druheho paru uz jich ma 11 a porad pridava svoje vejce i vejce druhe andulky . Nic jinyho me nesedi tak estli to ta jedna samice utahne mam skusenosti max s 8 mladyma
11? a to vám přijde v pohodě?
No, být tou samičkou, tak se vám na to vybodnu a nesedím ani na těch vlastních. Jo, kdyby měla neoplozená vajíčka či třeba 2-3 svoje a už nic, pochopím, že ji třeba 3 přidáte.
Jinak letos mám jen 2 chovné samičky (bohužel mi do hejníčka vlítla škodná a ze 4 zbyly 2, ale už mám koupené nové posily) a v pohodě. Mají k dispozici 4 budky a jedna dokonce udělala to, že vyseděla děti v 1.budce a jak chtěla hnízdit podruhé, tak šla a snášela a teď už i líhne v 2.budce. :) Ta druhá samice začala bohužel prvně nést ještě než byla spárovaná, takže z 6 vajec měla jen 1 mládě (to zůstalo doma, protože má naprosto fantastickou barvu) a teď 2.hnízdo vyházela (něco prázdné, něco zastuzené). Že bych jí to vyčítala? Ne. prostě se to stane. Jsem ráda, že jsem si po ní nechala samičku, kdyby už snad nechtěla nikdy hnízdit, ale snad se příští rok zadaří. Když ne, tak zůstane prostě jen na okrasu. :)
Musíte k tomu přistupovat s láskou a ohleduplností. Přece nemůžete jednu strhat jen kvůli tomu že druhá sedět nechce, ne?
saluki
napsal(a):
holčičí téma
. Prosím vás chlapi, zachraňte to ještě někdo svým názorem
Já bych názor, že u "zadavatele" bych nechtěl být andulkou nenapsal zdaleka tak "kulantně"
.
Byl bych daleko ostřejší a proto jsem se "zdržel hlasování".
Nechápu kam a proč spěchá, proč chce zničit 0,1....a vůbec ![]()
Že by vidina "zisku" z výkupu, bo proč?
krepelka.cz
XXX.XXX.40.65
Andulky do výkupu nedávám sem proti výkupu ale je me lito to vyhodit , u jedné pary sem zazil ze mela svich samotnych 12 kousku a z toho 2 vajcka byli ciste . Od chovatelů sem slyšel pokud mu andulka nedela 8 mladých tak je na nic
krepelka.cz
XXX.XXX.40.65
8 na vrh...
krepelka.cz
napsal(a):
Andulky do výkupu nedávám sem proti výkupu ale je me lito to vyhodit , u jedné pary sem zazil ze mela svich samotnych 12 kousku a z toho 2 vajcka byli ciste . Od chovatelů sem slyšel pokud mu andulka nedela 8 mladých tak je na nic
Taky mi samička nanesla 10 vajec - nechala jsem ji 7 kusů a dál sledovala, zda je ok. Vyvedla plný počet. A neumím si představit, kdyby vyvedla všech 10.
To by se mi při sebe lepší stravě zničila.
tak to nebyl ale chovatel, nýbrž množitel. Ideální počet v hnízdě je 4-5 kusů - hezky rostou, samička se tak nevyčerpává. Mám tu i samičku, co mi vloni dávala po 2-3 v hnízdě. Nestěžovala jsem si, letos překvapila, že ze všech 6 vajec měla plný počet mladých (jindy měla taky 6, ale vylíhla jen 2-3, ostatek neoplodněný - asi má její sameček kapku horší hemživost či co). Dneska jsem ji kontrolovala a má 4 ze 7 vajec, uvidíme, co dál.
Jinak ano, podložit se to dá, ale ne v takovém množství. Kdyby náhodou, tak nechat samici 3 svoje a přidat 3 cizí. Ale ne, aby měla 11 vajec a zničila se kvůli tomu. Uvědomte si, že čím je samice víc v kondici, tím má kvalitnější potomky.
krepelka.cz
XXX.XXX.40.65
Davam na vase rady . Vajec sem nechal 6 a zbytek skusim s chuvickama treba z tojo něco bude :)
krepelka.cz
XXX.XXX.40.65
Davam na vase rady . Vajec sem nechal 6 a zbytek skusim s chuvickama treba z tojo něco bude :)