kdy začínáte kroužkovat mláďata aymarek pruhovaných. Jsem začátečník a mám z toho docela strach. Zatím mám 7 mladých ve dvou hnízdech, přičemž nejstaršímu bylo v úterý 14 dní a nejmladší má 3 dny, navíc v hnízdech mám ještě i tři vejce, tak mám o to vice strach do budek sahat. Jak se to vlastně dělá, to se nakroužkují všchna mláďata najednou nebo postupně v nějakém věku? Děkuji za všechny rady. smajlík
bathory
napsal(a):
kdy začínáte kroužkovat mláďata aymarek pruhovaných. Jsem začátečník a mám z toho docela strach. Zatím mám 7 mladých ve dvou hnízdech, přičemž nejstaršímu bylo v úterý 14 dní a nejmladší má 3 dny, navíc v hnízdech mám ještě i tři vejce, tak mám o to vice strach do budek sahat. Jak se to vlastně dělá, to se nakroužkují všchna mláďata najednou nebo postupně v nějakém věku? Děkuji za všechny rady. smajlík
Jelikož samice snáší obden a nasedá zpravidla po snesení 2. či 3. vajíčka, tak rozhodující je velikost mláďat.
Obvykle se kroužkují ve stáří cca 7 - 10 dnů (4,5 mm), takže 14dennímu už jej asi nenavléknete...
Vhodná je kontrola druhý den, zda některému kroužek nesklouzl.
lupus4
napsal(a):
Jelikož samice snáší obden a nasedá zpravidla po snesení 2. či 3. vajíčka, tak rozhodující je velikost mláďat.
Obvykle se kroužkují ve stáří cca 7 - 10 dnů (4,5 mm), takže 14dennímu už jej asi nenavléknete...
aha, tak to budou bez kroužku , no ono mi to stejně nejde ani u těch fakt malých, klepou se mi ruce, a hrozně se bojím, že jim ublížím, vždyť je to takové nic v dlani... Snad je bude někdo chtít i bez kroužku
Vždyť na tom nic není
Mládě vezmete do levé ruky (jste-li pravák), tak, aby se příliš nemrskalo,mezi palec a ukazováček vezmeme nožičku a pravou nasměrujete tři nejdelší prsty dopředu,čtvrtý krátký dozadu , levou to fixujete a pravou navlečete kroužek a posunujete ho směrem nahoru k bříšku mláděte. Přetáhnete kroužek přes kloubek nožky a opatrně z kroužku uvolníme čtvrtý, nejkratší prst (– pozor na zachycení drápku) můžeme si pomoci například nehtem. Při troše cviku je kroužkování velice jednoduché a není se čeho bát. Vhodné je nechat si to ukázat od zkušeného chovatele a popřípadě při kroužkování spolupracovat s druhou osobou – jedna drží mládě a druhá navléká kroužek.
bathory
napsal(a):
aha, tak to budou bez kroužku , no ono mi to stejně nejde ani u těch fakt malých, klepou se mi ruce, a hrozně se bojím, že jim ublížím, vždyť je to takové nic v dlani... Snad je bude někdo chtít i bez kroužku
Nic to není, jen kroužkujte. Popsané to máte pěkně. Já kroužkuju tak, že poznávacím znamením pro kroužkování je pro mne, že mládě začíná otvírat oči, to je ta správná doba pro kroužkování.
lupus4
napsal(a):
Vždyť píšete, že máte i 3 dny staré, tak až začnou koukat - hrr na to
ty pořád zkouším, ale zatím bezúspěšně, dneska mi pomáhal i manžel a byli jsme jak banda alkoholiků, co se klepou, když mají absťák Fakt rodinak k pohledání, ale zítra to zkusím znova, aspoň jedno se musí povést
lupus4
napsal(a):
Lupus chováte Aymary?
Tipujem, že asi nie, pretože také mladé ako píšete, sa nekrúžkujú !
Majú ešte krátke prsty a krúžok by na 99,9% spadol !
Krúžkujem krúžkom, 4,5 mm vo veku 14 až 16 dní.
Aymara patrí, čo sa týka krúžkovania medzi najhoršie sa krúžkujúce papagáje /krátke prsty, malá vzdialenosť medzi prstami a kĺbom/
aymara55
napsal(a):
Lupus chováte Aymary?
Tipujem, že asi nie, pretože také mladé ako píšete, sa nekrúžkujú !
Majú ešte krátke prsty a krúžok by na 99,9% spadol !
Krúžkujem krúžkom, 4,5 mm vo veku 14 až 16 dní.
Aymara patrí, čo sa týka krúžkovania medzi najhoršie sa krúžkujúce papagáje /krátke prsty, malá vzdialenosť medzi prstami a kĺbom/
Souhlasím se Slovenským kolegou Pozor ať kroužek nepřevléknete až přes kloub. Biker70
Kroužkuji v 11 dnech večer, to už mám vyzkoušené, že to je ideál. Na čtvrtý prst používám anatomickou mikropinzetu. Prst podeberu koncem pinzety a opatrně protáhnu přes kroužek.14 dní se mi zdá dost pozdě a v 9 dench budu kroužek s velkou jistotou hledat v budce.
No až nyní vidím, že nešťastníci jsou poblíž , ale už je asi pozdě.
machin
napsal(a):
Dobrý den!S postupem kroužkování zde popsaném nelze,než souhlasit,ale pro lehké nasazení kroužku vždy nožičku mláděte ,,nasliním'',protáhnu tři prstíky , u čtvrtého nejde li protáhnout uvolním drápek a za pomocí propisky,podebráním vytáhnu prstík.
Ano, to je to, oč tu běží, čtvrtý prst. V nejhorším i párátko na podebrání. Od toho jsem ale upustila, páč mu mužete neopatrností vykloubit i článek prstu jak ho uvolňujete z pod kroužku.
aymy
napsal(a):
Kroužkuji v 11 dnech večer, to už mám vyzkoušené, že to je ideál. Na čtvrtý prst používám anatomickou mikropinzetu. Prst podeberu koncem pinzety a opatrně protáhnu přes kroužek.14 dní se mi zdá dost pozdě a v 9 dench budu kroužek s velkou jistotou hledat v budce.
No až nyní vidím, že nešťastníci jsou poblíž , ale už je asi pozdě.
No už ano, nemám okroužkované ani jedno mládě prostě se mi to nepovedlo. Vy jste od někud poblíž Petřvaldu u NJ neb Ostravy? Pokud ano byla bych moc ráda, kdybych se to mohla od někoho naučit přímo v reálu
aymara55
napsal(a):
Dobrý deň.
Ako sa vedie mladým aymarkám ? Držia krúžky, nepopadali ?
kroužky drží,podařilo se okroužkovat 4 ze 7, tři už byly velké. U jednoho ale ještě kontroluji, byl maličký
Takhle vypadaly před pár dny, teď už jsou zase o kus větší
aymy
napsal(a):
nebo místo olivy tam byla tmavě zelená mama? Ten zelený je spíše tmavě zelený. To by sedělo víc. Tm. zelený štěpící na modrou.
takhle vypadají rodiče. Jeden pár je samice cremino, otec lutino. Druhý je matka tyrkys edged (snad se to tak píše), má takové to zesvětlené tmavé vlnkování a otec je zelený. Otcové z obou hnízd jsou bratři
Jsou fakt krásní, bude hrozné je prodávat i když kobalt asi zůstane, to je moje srdcová záležitost