Aymara pruhový kroužkování

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.9.2013 08:10
bathory

XXX.XXX.218.115

kdy začínáte kroužkovat mláďata aymarek pruhovaných. Jsem začátečník a mám z toho docela strach. Zatím mám 7 mladých ve dvou hnízdech, přičemž nejstaršímu bylo v úterý 14 dní a nejmladší má 3 dny, navíc v hnízdech mám ještě i tři vejce, tak mám o to vice strach do budek sahat. Jak se to vlastně dělá, to se nakroužkují všchna mláďata najednou nebo postupně v nějakém věku? Děkuji za všechny rady. smajlík

8.9.2013 10:42
lupus4

XXX.XXX.252.137

bathory napsal(a):
kdy začínáte kroužkovat mláďata aymarek pruhovaných. Jsem začátečník a mám z toho docela strach. Zatím mám 7 mladých ve dvou hnízdech, přičemž nejstaršímu bylo v úterý 14 dní a nejmladší má 3 dny, navíc v hnízdech mám ještě i tři vejce, tak mám o to vice strach do budek sahat. Jak se to vlastně dělá, to se nakroužkují všchna mláďata najednou nebo postupně v nějakém věku? Děkuji za všechny rady. smajlík

Jelikož samice snáší obden a nasedá zpravidla po snesení 2. či 3. vajíčka, tak rozhodující je velikost mláďat.
Obvykle se kroužkují ve stáří cca 7 - 10 dnů (4,5 mm), takže 14dennímu už jej asi nenavléknete...
Vhodná je kontrola druhý den, zda některému kroužek nesklouzl.

8.9.2013 14:56
bathory

XXX.XXX.218.115

lupus4 napsal(a):
Jelikož samice snáší obden a nasedá zpravidla po snesení 2. či 3. vajíčka, tak rozhodující je velikost mláďat.
Obvykle se kroužkují ve stáří cca 7 - 10 dnů (4,5 mm), takže 14dennímu už jej asi nenavléknete...

aha, tak to budou bez kroužku smajlík, no ono mi to stejně nejde ani u těch fakt malých, klepou se mi ruce, a hrozně se bojím, že jim ublížím, vždyť je to takové nic v dlani... Snad je bude někdo chtít i bez kroužku smajlík

8.9.2013 18:27
lupus4

XXX.XXX.252.137

Vždyť na tom nic není
Mládě vezmete do levé ruky (jste-li pravák), tak, aby se příliš nemrskalo,mezi palec a ukazováček vezmeme nožičku a pravou nasměrujete tři nejdelší prsty dopředu,čtvrtý krátký dozadu , levou to fixujete a pravou navlečete kroužek a posunujete ho směrem nahoru k bříšku mláděte. Přetáhnete kroužek přes kloubek nožky a opatrně z kroužku uvolníme čtvrtý, nejkratší prst (– pozor na zachycení drápku) můžeme si pomoci například nehtem. Při troše cviku je kroužkování velice jednoduché a není se čeho bát. Vhodné je nechat si to ukázat od zkušeného chovatele a popřípadě při kroužkování spolupracovat s druhou osobou – jedna drží mládě a druhá navléká kroužek.

9.9.2013 16:47
ok312157

XXX.XXX.57.174

bathory napsal(a):
aha, tak to budou bez kroužku smajlík, no ono mi to stejně nejde ani u těch fakt malých, klepou se mi ruce, a hrozně se bojím, že jim ublížím, vždyť je to takové nic v dlani... Snad je bude někdo chtít i bez kroužku smajlík

Nic to není, jen kroužkujte. Popsané to máte pěkně. Já kroužkuju tak, že poznávacím znamením pro kroužkování je pro mne, že mládě začíná otvírat oči, to je ta správná doba pro kroužkování.

9.9.2013 18:24
bathory

XXX.XXX.218.115

zkouším, zkouším, ale už je asi pozdě, no nevadí, příští sezonu se zkusím s někým domluvit, kdo by mi to mohl ukázat... třeba se mi podaří najít někoho v okolí Ostravy, kdo taky chová aymary a bude ochotný mi to ukázat, teorii i obrázky našprtané mám, ale praxe pokulhává...

9.9.2013 19:05
lupus4

XXX.XXX.252.137

Vždyť píšete, že máte i 3 dny staré, tak až začnou koukat - hrr na to smajlík

9.9.2013 19:16
bathory

XXX.XXX.218.115

lupus4 napsal(a):
Vždyť píšete, že máte i 3 dny staré, tak až začnou koukat - hrr na to smajlík

ty pořád zkouším, ale zatím bezúspěšně, dneska mi pomáhal i manžel a byli jsme jak banda alkoholiků, co se klepou, když mají absťák smajlík Fakt rodinak k pohledání, ale zítra to zkusím znova, aspoň jedno se musí povést smajlík

9.9.2013 19:55
aymara55

XXX.XXX.70.146

lupus4 napsal(a):

Lupus chováte Aymary?
Tipujem, že asi nie, pretože také mladé ako píšete, sa nekrúžkujú !
Majú ešte krátke prsty a krúžok by na 99,9% spadol !
Krúžkujem krúžkom, 4,5 mm vo veku 14 až 16 dní.
Aymara patrí, čo sa týka krúžkovania medzi najhoršie sa krúžkujúce papagáje /krátke prsty, malá vzdialenosť medzi prstami a kĺbom/

9.9.2013 21:03
biker70

XXX.XXX.48.30

aymara55 napsal(a):
Lupus chováte Aymary?
Tipujem, že asi nie, pretože také mladé ako píšete, sa nekrúžkujú !
Majú ešte krátke prsty a krúžok by na 99,9% spadol !
Krúžkujem krúžkom, 4,5 mm vo veku 14 až 16 dní.
Aymara patrí, čo sa týka krúžkovania medzi najhoršie sa krúžkujúce papagáje /krátke prsty, malá vzdialenosť medzi prstami a kĺbom/

Souhlasím se Slovenským kolegou smajlík Pozor ať kroužek nepřevléknete až přes kloub. Biker70

9.9.2013 21:23
lupus4

XXX.XXX.252.137

smajlík Už asi 10 let je nemám, takže ty dny jsem "nastřelil" dle zvyku, je fakt, že se nekroužkovali úplně nejsnáze, ale zase taková hrůza to nebyla a nechtěl jsem paní ještě víc zbytečně stresovat smajlík
Proto jsem i psal o té kontrole druhý den, páč si pamatuju, že prckům někdy kroužky spadly.

14.9.2013 00:22
aymy

XXX.XXX.32.76

Kroužkuji v 11 dnech večer, to už mám vyzkoušené, že to je ideál. Na čtvrtý prst používám anatomickou mikropinzetu. Prst podeberu koncem pinzety a opatrně protáhnu přes kroužek.14 dní se mi zdá dost pozdě a v 9 dench budu kroužek s velkou jistotou hledat v budce.
No až nyní vidím, že nešťastníci jsou poblíž smajlík, ale už je asi pozdě.

14.9.2013 08:47
machin

XXX.XXX.85.127

Dobrý den!S postupem kroužkování zde popsaném nelze,než souhlasit,ale pro lehké nasazení kroužku vždy nožičku mláděte ,,nasliním'',protáhnu tři prstíky , u čtvrtého nejde li protáhnout uvolním drápek a za pomocí propisky,podebráním vytáhnu prstík.

14.9.2013 13:43
aymy

XXX.XXX.79.25

machin napsal(a):
Dobrý den!S postupem kroužkování zde popsaném nelze,než souhlasit,ale pro lehké nasazení kroužku vždy nožičku mláděte ,,nasliním'',protáhnu tři prstíky , u čtvrtého nejde li protáhnout uvolním drápek a za pomocí propisky,podebráním vytáhnu prstík.

Ano, to je to, oč tu běží, čtvrtý prst. V nejhorším i párátko na podebrání. Od toho jsem ale upustila, páč mu mužete neopatrností vykloubit i článek prstu jak ho uvolňujete z pod kroužku.

14.9.2013 18:07
bathory

XXX.XXX.218.115

aymy napsal(a):
Kroužkuji v 11 dnech večer, to už mám vyzkoušené, že to je ideál. Na čtvrtý prst používám anatomickou mikropinzetu. Prst podeberu koncem pinzety a opatrně protáhnu přes kroužek.14 dní se mi zdá dost pozdě a v 9 dench budu kroužek s velkou jistotou hledat v budce.
No až nyní vidím, že nešťastníci jsou poblíž smajlík, ale už je asi pozdě.

No už ano, nemám okroužkované ani jedno mládě smajlík prostě se mi to nepovedlo. Vy jste od někud poblíž Petřvaldu u NJ neb Ostravy? Pokud ano byla bych moc ráda, kdybych se to mohla od někoho naučit přímo v reálu smajlík

16.9.2013 19:31
bathory

XXX.XXX.218.115

Chtěla bych tímto mooooc poděkovat chovatelce aymar z Ostravy, která mi moc ochotně aymarky okroužkovala. smajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík Je moc šikovná smajlíksmajlíksmajlík ještě jednou díky smajlík

18.9.2013 16:08
aymara55

XXX.XXX.70.146

bathory napsal(a):
Chtěla bych tímto mooooc poděkovat chovatelce aymar z Ostravy, která mi moc ochotně aymarky okroužkovala. smajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík Je moc šikovná smajlíksmajlíksmajlík ještě jednou díky smajlík

Dobrý deň.
Ako sa vedie mladým aymarkám ? Držia krúžky, nepopadali ?

18.9.2013 19:51
bathory

XXX.XXX.218.115

aymara55 napsal(a):
Dobrý deň.
Ako sa vedie mladým aymarkám ? Držia krúžky, nepopadali ?

kroužky drží,podařilo se okroužkovat 4 ze 7, tři už byly velké. U jednoho ale ještě kontroluji, byl maličký smajlík
Takhle vypadaly před pár dny, teď už jsou zase o kus větší smajlík

18.9.2013 20:40
aymy

XXX.XXX.79.135

bathory napsal(a):

Za málo smajlíksmajlík

1.10.2013 20:23
bathory

XXX.XXX.218.115

Teď vypadáme takto - žlutá čtyřčata :)

1.10.2013 20:24
bathory

XXX.XXX.218.115

A překvapení v barvách :) Myslíte, že ten modrý může být i kobalt? smajlík

2.10.2013 19:40
aymy

XXX.XXX.79.3

Tak to gratuluji, je to kobalt! Vedle pak kremino a zelený. tam byl myslím mauve rodič, že a pak tam byl olivák? Tata mauve(šedý)?

2.10.2013 19:45
aymy

XXX.XXX.79.3

aymy napsal(a):
Tak to gratuluji, je to kobalt! Vedle pak kremino a zelený. tam byl myslím mauve rodič, že a pak tam byl olivák? Tata mauve(šedý)?

nebo místo olivy tam byla tmavě zelená mama? Ten zelený je spíše tmavě zelený. To by sedělo víc. Tm. zelený štěpící na modrou.

2.10.2013 19:50
aymy

XXX.XXX.79.3

Jinak kroužky jsme dali mezi 9-15 dny. V 16 dnu už by to bylo týrání. 14 a 15 denní tak, tak a s olejem.

2.10.2013 20:40
bathory

XXX.XXX.218.115

aymy napsal(a):
nebo místo olivy tam byla tmavě zelená mama? Ten zelený je spíše tmavě zelený. To by sedělo víc. Tm. zelený štěpící na modrou.

takhle vypadají rodiče. Jeden pár je samice cremino, otec lutino. Druhý je matka tyrkys edged (snad se to tak píše), má takové to zesvětlené tmavé vlnkování a otec je zelený. Otcové z obou hnízd jsou bratři smajlík
Jsou fakt krásní, bude hrozné je prodávat smajlík i když kobalt asi zůstane, to je moje srdcová záležitost smajlík

3.10.2013 06:15
bathory

XXX.XXX.98.57

aymy napsal(a):

myslíš, že je to cremino? Já myslela spíše lutino smajlík Ať tak či tak, čekala jsem jenom zelené a mám takovou hezkou duhu :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík