Dobrý den, prosím o radu. V létě jsem koupila kamarádce nového kanárka, když jí uhynul její skoro 16 letý. Hledala jsem u chovatelů, protože se zverimexy jsem neměla dobrou zkušenost a chtěla jsem ptáčka kroužkovaného, abych měla jistotu, jak je starý. Našla jsem chovatele v Brně-Slatině, nyní jsem zjistila, že chová od holubů přes papoušky vše možné. Vybrala jsem si ze 3 kanárků žlutého, prý začíná zpívat. Nezačal, jen pípal. Poté začal chraptět, myslela jsem, že mohl kamarádce nachladnout, ale nyní se chraptění změnilo doslova ve vydávání zvuku, když dýchá, u toho jakoby přemílá zobáčkem, docela mě ten zvuk vyděsil. Jinak žere, pije, není skleslý, možná se mi někdy (chodím tam občas na návštěvu) připadá trochu načepýřený. Ocasní pera měl taková pomačkaná, poté přepeřoval (je to odchov 2012), ale ocas mu narostl stejně "pomačkaný" jako předtím. Jsem nešťastná z takového danajského daru - připadá mi to na onemocnění dýchacího traktu, ale v ptáčcích se natolik nevyznám. Nechci ji zatím posílat na veterinu, ošetření a testy by asi stály víc, jak nový kanár :( Snad mi zde někdo poradí, předem děkuji.