Dobrý den,
pořídili jsme si domu dokrmeného Barnarda límcového velkého, je to hodně krotký pták starý cca 4 měsíce, máme ho doma pár dní, moc se mu líbí , že s nim mluvíme a nechává se přes pletivo i krmit všim co mu nabídneme, připadá mi až trošku rozmazlený a má rád společnost, ale jakmile má příležitost dostat se k prstum, napřed jemně a ochutnává a když včas neuhnu, tak krutě štípne. když otevřu volieru, znervozní, přijde ostražitě blíž a po chvíli chlácholivého rozmlouvání, se začne zajímat co tam chci, tak opatrně zvednu ruku a zase, jediný co ho zajímá, jak by se natočil, aby mě mohl štípnout do prstu. Vypadá šikovně, dožaduje se pozornosti a je komunikativní, ale to štípání, to se mi nezdá.
Je to tím, že ho máme krátce a mám počkat až to přejde, nebo už teď mu nemám dávat příležitost, aby tohle dělal?
Jak se správně papoušek ochočí?
Tenhle je hodně milý a krotký, až na to hloupý oštipování, ono se to nezdá, ale dost to zabolí, když to udělá.
Děkuju za vaší radu a tip co s tim můžeme udělat.
Sáhnout na sebe nenechá, to nevadí, rozumim, že to chce čas.
Ještě to maločko upřesnim, nejde o to, že bych chtěla aby po pár dnech dělal kotrmelce štěstím když písknu, ale o to, abysme hned ze začátku něco nezkazili. Měli jsme už andulku a korelu, a teď jsme si pořídili trošku většího papuoška a nejsem si jistá, jestli to je nebo neni normální. Jestli ho to přejde, nebo to máme opatrně od začátku nějak pomalu omezovat. Dožívá se 20ti let a chtěli bysme aby to bylo příjemné soužití.