Ahoj, chceme si pořídit roselu pestrou ručně dokrmenou, ale nemohu najít žádnou stránku o chovu rosely na mazlicka, tak bych se Vás chtěl zeptat na pár otazek. Vím, že rosely se moc ochocit nedaji, ale chtel bych to zkusit. Máme doma andulku, myslíte, že bych je mohl pouštět?Kdyz si ji poridim, jak dlouho ji mam nechat zavrenou v kleci nez ji pustim, aby si zvykla. 2 týdny jako andulku? Nebo týden? A jsou neochocene rosely agresivni na cloveka? A muze se prejist nebo je jako andulka, a nepreji se? Muzou roselky listy z ovocnych stromu? A myslite, ze se bude casem vracet do klece? A neboji se vecer ruky stejne jako andulka? Mám pro ní velkou drevenou volieru, ale je tam jenom jedna stena z pletiva, a jinak je cela drevena, nevadí to
? Urcite si jeste vzpomenu na nejake otazky
, tak napíšu. Předem Vám moc děkuji za odpovědi.
Jsou pro mne důležité
! Děkuji
Četl jsem myslím zde, v některých příspěvcích v duskzi, že se nedoporučuje dělat z rosely domácího mazlíčka, v dospělosti je pak agresivní a chovatel měl problém s útoky na jeho samotného, kdy prý málem přišel o oko. Nechci předem odrazovat, pouze sdílím něčí zkušenost, nevím zda založenou na pravdě. Co si o tom myslíte ostatní chovatelé ?
Pravda to je.Psal jsem o tom před časem, když si nějaká paní chtěla pořídit rozelu jako mazla, kvůli její barevné kráse. Opravdu jsem měl samečka, který byl asi tří měsíce starý, ale ochočil se natolik, že se nechal nosit na rameni, naučil se pískat melodie a pár slov. Jednou dokonce uletěl, ale jen obletěl barák a nechal se chytit.Když dospěl tak začal být útočný a kousnul mne pod oko.Měl jsem štěstí, že jsem ucukl hlavou.Od té doby je mám jen ve voliéře.Jako rodiče jsou dobří, mají každým rokem dvě hnízda (9-15 mladých).Jsou ale agresivní i na sousední ptáky.Musel jsem je oddělit bambusovými rohožemi.Okusovali drápky sousedním ptákům.Na mazlíka jsou vhodnější papoušci co se mazlí mezi sebou. Těch je také dost.
Pravda to je.Psal jsem o tom před časem, když si nějaká paní chtěla pořídit rozelu jako mazla, kvůli její barevné kráse. Opravdu jsem měl samečka, který byl asi tří měsíce starý, ale ochočil se natolik, že se nechal nosit na rameni, naučil se pískat melodie a pár slov. Jednou dokonce uletěl, ale jen obletěl barák a nechal se chytit.Když dospěl tak začal být útočný a kousnul mne pod oko.Měl jsem štěstí, že jsem ucukl hlavou.Od té doby je mám jen ve voliéře.Jako rodiče jsou dobří, mají každým rokem dvě hnízda (9-15 mladých).Jsou ale agresivní i na sousední ptáky.Musel jsem je oddělit bambusovými rohožemi.Okusovali drápky sousedním ptákům.Na mazlíka jsou vhodnější papoušci co se mazlí mezi sebou. Těch je také dost.
Já bych si roselu jako domácího mazla už nikdy nepořídila, měli jsme jí, nesnášela osoby ženského pohlaví a dokázala docela fest štípnout, museli jsme jít dát pryč. Byla ručně dokrmená. I chovatel nám pak říkal, že se na mazlíky moc nehodí. Vyměnil nám ji za mládě ručně dokrmené korely a nedalo se to srovnat.