Pyrura zelenolící mutace

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.10.2013 21:36
bibin

XXX.XXX.43.1

Podařil se mi odchov zajímavé mutace,sháním samečka podobného zbarvení,ale nedaří se.Poradí někdo?

24.10.2013 15:58
parrottom

XXX.XXX.10.57

Skuste pribuzensku plemenitbu nech sa potvrdi ten mutačni gen....

25.10.2013 06:35
bathory

XXX.XXX.98.57

ta je krásná :)

25.10.2013 15:27
lukas bryndza

XXX.XXX.116.119

Dobrý deň,
pyrura, ktorú sa Vám podarilo odchovať je zaujímavá. Občas sa podoné jedince vyskytnú aj u iných druhov tohto rodu. Bohužiaľ Vás musím sklamať že s istotou rovnajúcou sa 100 ¨ide o modifikačného vtáka.
Aj napriek tomu, že u juhoamerických vtákov nie je príliš rozšírená infekcia cirkovirmy, by som možno pouvažoval o prípadných testoch na vylúčenie tohto ochorenia aj napriek tomu, že nemá postihnuté letky a chvostové perie.
Každopádne si vtáčika nechajte a urobte prípadné kontrolné párenia najlepšie so súrodencom, to teda len pre prípad že sa mýlim.

Pyrury sú mimochodom vtáky s obrovským mutačným potenciálom, pričom napríklad v porovnaní s dnes tak populárnymi mutáciami mnícha šedého obsahujú takmer kompletné farebné spektrum teda aj červenú farbu. Navyše ide o veľmi vďačných a plodných chovancov, ktorí uspokoja aj chovateľov sledujúcich skôr prírodné formy a snažia sa prispieť k ich zachovaniu v ľudskej starostlivosti.
Pre potvrdenie mojich slov i dovolím vložiť obrázok stiahnutý zo stránky:http://www.feathert.com/suncheek.html

S pozdravom Lukáš Bryndza

25.10.2013 23:07
bibin

XXX.XXX.43.1

Zdravím,
přes pana Josefa Pavola Vás znám. Už mám i nějakou pyruru od Vás. Letos jsem s ním měnil asi 6 pyrur. Myslím mám od Vás samičku perlátu.

Samička na fotce je zdravá,nechával jsem schválně dělat testy. Pochází s čistě přírodního páru molinae. Fotky jsem mu posílal. Stránky Steve Garvina znám, je to mazec!!! Nádhera. Děkuji za příspěvek. Přeju hodně štěstí v chovu.smajlík

Šťastný Libor

29.10.2013 21:51
vitezslav

XXX.XXX.195.174

Pane Šťastný,

viděl jsem odchované straky, ale ta Vaše se typické strace nepodobá. Pokud se jedná o mutaci, podle červené barvy na křídlech se domnívám, že jde o opalinovou mutaci, možná i kombinovanou starakatostí. Opalinová mutace přenáší barvu na části těla, kde u přírodně zbarvených ptáků se nevyskytuje. Já má již mám u svých opalinových jedinců červený kostřec, více červená či žlutá ramena a letos jsem odchoval velmi málo červeného samečka pineapple se žlutě vlnkovaným kostřecem názmakem žlutých vlnek či lemování na křídlech. Domnívám se, že selekcí časem dosáhneme u opalínů červené barvy na křídlech stejně jako je tomu u neofém tyrkysových.
Doporučil bych nejprve poskytnout rodičovskému páru ideální chovné podmínky za účelem dosáhnout dalšího odchovu.
Jak známo, opalinová mutace je dědičnosti recesivní vázaná na pohlaví. Pokud mám pravdu, že se jedná o intenzivní formu opalinové mutace, je pravděpodobnost, že samec z rodičovského páru je štěpitelný na opalinové. Potvrzuje to i to, že mutační mládě je samička. Pokud odchováte další opalinové mládě a bude to opět samička, je to tutovka.
Pokud pak dáte mutační samičku na otce, odchováte opalinové samičky i samce a podpoříte tak pravděpodobnost výskytu stejné intenzity zbarvení.
Pokud mám pravdu a otec je štěpitelný, pak část bratrů mutační samičky je štěpitelná na opalinové a část není. Pokud spáříte mutační samičku s bratrem, jak doporučuje pan Barynza, můžete se trefit zrovna do neštěpícího bratra a jejich mláďata budou všechna zelená, jen samci budou štěpit. A to Vám vizuelně tuto teorii nepotvrdí!!
Dost by napověděla i fotka ze strany břicha a fotka nohou. Jestli chcete, pošlete mi fotky na elias@pyrrhura.eu
Držím palce. Vítězslav Eliáš, Podolí

Přidejte reakci

Přidat smajlík