Zdravím, před měsícem jsem si pořídil novou andulku, po pár dnech jsem zjistil podle zobáku, že má vápenku. Tak jsem ji to týden mazal a zobák se zahojil. Mazal jsem to i andulce, se kterou sdílela klec abych se vápenky zbavil. Pak jsem vyměnil všechny bidla a to co se nevyměnilo jsem pořádně umyl. Během té doby, kdy měla vápenku jakokdyby přešlapovala a bylo vidět že jí svědí pokožka ze spodu nožek. Po tom týdnu se zobák zahojil a přestala přešlapovat.
A nyní po měsíci opět začala přešlapovat. Myslíte, že to mělo spojitost s vápenkou, tudíž že se zase vrací a nebo je to něco jiného? Nožky jsou ze spodu takové zarudlé, ale jen v jednom místě. Na obou je to souměrné.
Předem děkuji za odpovědi a rady.
Dobry vecer,
nejprve mi dovolte abych Vas poopravil. Natirenim tukem napadene misto se vapenka neleci, pouze se odstrani jeji dusledek a zahubi se lokalne nekolik roztocu. Ovsem neni zaruceno ze je zahubite vsechny, naopak je velmi pravdepodobne ze to nekteri preziji.
K leceni roztocove nakazy u ptaku Vam doporucim pripravek Scatt. neda se bohuzel koupit na nasem trhu a musi se objednavat ze zahranici. Pripravek Ivomec lze v krajnim pripade take pouzit, ovsem neni primarne urcen pro ptaky. Pred podanim se musi redit, poradte se s veterinarem pripadne si najdete spravny pomer redeni a nechte si ho naredit.
Vas problem dle meho nazoru vsak tkvi jinde. preslapovani nebude dusledkem roztocove infekce ale otlaky nohou. Ty nejspise vznikly tak ze ptak sedel dlouhou dobu na bidelku stejneho primeru a ukotveneho na obou koncich, takze nepruzilo. Proto se domnivam ze nozky se zobakem nesouvisi. Doporucuji pouzivat bidelka ruznych prumeru a ukotvena pouze na jedne strane. Leceni otlaku si opet najdete nebo konzultujte s veterinarem.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu