Dobrý den. Stavím nové voliéry a tak uvažuji nad různými problémy, které se vyskytnou. Venkovní výlety ve starých voliérách mám dělané z lešeňových trubek a natřené barvou. Pletivo k nim mám přichyceno drátem. Toto řešení již na nových výletech používat nechci. Nevypadá to moc dobře. V nových budu mít venkovní výlety o rozměrech 4 m délka x 3 m výška a 1 m šíře + na půdě domu (z toho důvodu taková výška výletu) mám hotové zimoviště se dvěma boxy vedle sebe o rozměru cca 4/2/2 m každý box, kde mám mometálně pap. nádherné. Osazenstvo druhého boxu budou Alexandři čínští. Konstrukce venkovních výletů bude z pozinkovaných trubek a svařovaného pletiva Bekaert 19/19/2,05 mm, celé natřené černým Eternalem mat. Jde mi o to jestli máte někdo výlety z trubek a čím k nim přichytit pletivo? Bodovat ho k trubkám asi není nejlepší nápad, abych nezničil zinek na pletivu. Jak na tom budou tex šrouby nebo nýty? Bude to dostatečně pevně držet, aby to tento druh pletiva udrželo? Ani s jedním jsem ještě nepracoval. Díky za reakce.
Podle mě jsou trubky nanic. Do kulatého profilu se blbě něco šroubuje a pak to ani nevypadá moc dobře. Co jsem viděl u kolegů voliéry z trubek tak pletivo bylo vždy přichyceno drátem.
Udělejte to z jeklů, to je ideální materiál na voliéry a pak už je jedno jestli použijete texy nebo nýty. Já jsem loni předělával výlety z trubek na jekle a ještě navíc jsem nabodoval do rámů pásovinu a na tu teprve přichytil texama pletivo, nemusel jsem ho tak přidělávat zvenčí na jekle, ale je teď schované uvnitř rámu. Na fotce je to trochu vidět.
Když jsem stavěl voliery, asi před 20ti roky, tak jsem použil "hadicové spony". Jednou sponkou jde uchytit v rohu 2, nebo uprostřed 3 pletiva jedním vrzem. Jsou pozink a drží dodnes.Jsou různých rozměrů a když je náhodou nějaká krátká, tak jdou spojit 2-3 dohromady. Jen bych nedoporučoval kupovat spony s perforovaným páskem "CINA".
Tak ať se daří!
alex66
napsal(a):
Podle mě jsou trubky nanic. Do kulatého profilu se blbě něco šroubuje a pak to ani nevypadá moc dobře. Co jsem viděl u kolegů voliéry z trubek tak pletivo bylo vždy přichyceno drátem.
Udělejte to z jeklů, to je ideální materiál na voliéry a pak už je jedno jestli použijete texy nebo nýty. Já jsem loni předělával výlety z trubek na jekle a ještě navíc jsem nabodoval do rámů pásovinu a na tu teprve přichytil texama pletivo, nemusel jsem ho tak přidělávat zvenčí na jekle, ale je teď schované uvnitř rámu. Na fotce je to trochu vidět.
Pane kolego do trubky samořezku úplně v pohodě a jestli to nejde tak není nic jednodužšího než si to natuknout dulčíkem.Udělat si důlek na vedení.
Jinak souhlasím dnešní materiály jsou úplně o něčem jiném(vypadají lépe) ale kdo má doma železné zásoby po dědovi jako já tak proč utrácet,když nemusím.Vše je dnes jen o penězích.
Já mám právě za hubičku sehnané ty pozinkované trubky,tak si myslím, že když je ještě natřu a bude na nich kvalitní pletivo, tak mi to vydrží dlouho. Jen jsem nikdy se samořezkami do kovu nepracoval. Ale když to tak máte, tak v tom nebudu hledat nějaké složitosti a budu počítat s tím, že to také přivrtám samořezkami. Líbí se mi i první řešení. Jak má kolega navařenu pásovinu a k ní má pletivo přivrtané. Ale když bych tam ještě přivářel pásovinu po obvodu, tak to nemusí být z pozink. trubek, protože při sváření bych pozink stejně zničil.
loudas
napsal(a):
Já mám právě za hubičku sehnané ty pozinkované trubky,tak si myslím, že když je ještě natřu a bude na nich kvalitní pletivo, tak mi to vydrží dlouho. Jen jsem nikdy se samořezkami do kovu nepracoval. Ale když to tak máte, tak v tom nebudu hledat nějaké složitosti a budu počítat s tím, že to také přivrtám samořezkami. Líbí se mi i první řešení. Jak má kolega navařenu pásovinu a k ní má pletivo přivrtané. Ale když bych tam ještě přivářel pásovinu po obvodu, tak to nemusí být z pozink. trubek, protože při sváření bych pozink stejně zničil.
S tou pásovinou je pravda, že je to dost práce i peněz navíc. U mě se jednalo o 3 voliéry, takže se to dalo, ale kdybych tak měl dělat nějaký velký komplex tak bych to určitě řešil jinak. Je jasné, že svařováním se zinek zničí, ale vy stejně musíte ty trubky svařit k sobě, takže tam si ten zinek stejně zničíte pokud tedy nemáte vymyšlený nějaký jiný způsob.
Bohužel jiný způsob spoje vymyšlený nemám, takže zinek se na několika místech znehodnotí, ale bude to menší zásah než kdybych k tomu vařil ještě pásovinu. Budu doufat, že když to po svaření hned natřu základovkou a na to 2 vrstvy barvy, tak to nezačne brzo rezavět, protože svařit celou konstrukci a nechat ji znovu pozinkovat je rozměrově i finančně nereálné.