Vápenku způsobuje roztoč, který napadá kůži. Postiženého ptáka bych izoloval od ostatních.Chovné zařízení důkladně vyčistit, popř.dezinfikovat. Vyměnit bidélka za nové. Léčba není složitá. Zatím jsem se vždy obešel bez pomoci zvěrolékaře (nejbližší ordinace je asi 35 kilometrů). Postižené místo stačí mazat jakýmkoliv jedlým tukem-např. sádlem a několik dní udržovat stále mastné. Obvykle se stav za 3 až 5 dní zlepší. Roztoči se v kůži udusí. Po vyléčení postiženého ptáka můžete vrátit k ostatním. Udržovat čistotu a ptáky pravidelně kontrolovat. Pokud má někdo lepší radu, poraďte, ale hloupou kritiku si prosím nechte.
Určitě doporučuji přeléčit celý chov ivermectinem, může se jmenovat různě, a po 10 dnech znovu, jinak vám to po čase vyskočí zase a samozřejmě vydezinfikovat klec, jak vám tu už radili. Raději bych to ještě po půl roce jednou zopakovala, když nebudou mít příznaky, stačí jednorázově. Někteří chovatelé preventivně opakují aplikaci každého půl roku a vždy ošetří nový přírůstek před vypuštěním mezi ostatní.
Dobry den,
toto tema je stale opakujici se. Paklize zadate do vyhledavani terminy jako vapenka, ivomec, ivermectin, scatt, s76, dostanete velke mnozstvi textu a informaci.
Namazani tukem postizena mista sice odstrani lokalni nakazu, ale rozhodne nevyleci. Stejne tak muzou byt a take ze jsou nakazeni ostatni ptaci. Proto bych se i ja priklanel k variante ptaka prelecit.
Ivomec je prirpavek urceny pro dobytek nikoliv pro ptaky. Proto se pred podavanimredi tusim rycinovym olejem. Spravne redeni najdete na internetu a snad ho bude znat i veterinar, ale na to nespolehejte.
Daleko vhodnejsi prirpavky jsou S76 a Scatt. Bohuzel, nejsou u nas schvalene k prodeji, takze si je objednavame v zahranici. No daji se sehnat i zde na inzerat a na burzach, ovsem o originalnosti a kvalite takto preprodavanych pripravku by se mohlo pochybovat, ikdyz to tak byt nemusi.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu
smidla
napsal(a):
Dobry den,
toto tema je stale opakujici se. Paklize zadate do vyhledavani terminy jako vapenka, ivomec, ivermectin, scatt, s76, dostanete velke mnozstvi textu a informaci.
Namazani tukem postizena mista sice odstrani lokalni nakazu, ale rozhodne nevyleci. Stejne tak muzou byt a take ze jsou nakazeni ostatni ptaci. Proto bych se i ja priklanel k variante ptaka prelecit.
Ivomec je prirpavek urceny pro dobytek nikoliv pro ptaky. Proto se pred podavanimredi tusim rycinovym olejem. Spravne redeni najdete na internetu a snad ho bude znat i veterinar, ale na to nespolehejte.
Daleko vhodnejsi prirpavky jsou S76 a Scatt. Bohuzel, nejsou u nas schvalene k prodeji, takze si je objednavame v zahranici. No daji se sehnat i zde na inzerat a na burzach, ovsem o originalnosti a kvalite takto preprodavanych pripravku by se mohlo pochybovat, ikdyz to tak byt nemusi.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
No u mne veterinář nezaváhal, a neřekl bych že je to jen pro dobytek- a těm asik nedáte kapku pod křídlo. Veterinář Vám opravdu pro vápenku nedá čistý, ale natáhne do stříkačky naředěny. On to asik zná i od slepic- tedy měl by. Mne jen řekl kaPKU POD KŘÍDLO NA ŽILKU A ZA 10 DNÍ ZOPAKOVAT , Pravdu říci už jsem to věděl .
smidla
napsal(a):
Dobry den,
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
No u mne veterinář nezaváhal, a neřekl bych že je to jen pro dobytek- a těm asik nedáte kapku pod křídlo. Veterinář Vám opravdu pro vápenku nedá čistý, ale natáhne do stříkačky naředěny. On to asik zná i od slepic- tedy měl by. Mne jen řekl kaPKU POD KŘÍDLO NA ŽILKU A ZA 10 DNÍ ZOPAKOVAT , Pravdu říci už jsem to věděl .
smidla
napsal(a):
Dobry den,
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
DObrý den, jen bych se chtěla zeptat, proč myslíte, že "o originalnosti a kvalitě přeprodávaných přípravků by se mohlo pochybovat?"
eli22
napsal(a):
DObrý den, jen bych se chtěla zeptat, proč myslíte, že "o originalnosti a kvalitě přeprodávaných přípravků by se mohlo pochybovat?"
Dobrý den,
protože žijete v ČESKÉ REPUBLICE, kde je bohužel naprosto běžné krást, lhát a podvádět. U veterináře, který Vám natáhne z originálního balení, máte jistotu. Ale na inzerát nebo na burze bych opravdu nekoupil nic.
Zdraví Míla tragopan.
tragopan
napsal(a):
Dobrý den,
protože žijete v ČESKÉ REPUBLICE, kde je bohužel naprosto běžné krást, lhát a podvádět. U veterináře, který Vám natáhne z originálního balení, máte jistotu. Ale na inzerát nebo na burze bych opravdu nekoupil nic.
Zdraví Míla tragopan.
Aha. No já jsem si to objednala ze zahraničí. Jelikož je dost drahé dopravné, tak jsem vzala více balení a prodala, aby se mi alespoň částečně zaplatila doprava. Ale nevím, jak by šlo s tím podvádět, když je to originál balení. Ale asi teda jo, když máte špatnou zkušenost.
Dobry vecer,
male baleni S76tky nema originalne zapeceteny uzaver. Kdokoliv ho muze otevrit a zase zavrit. Vetsi baleni udajne zapeceteny uzaver maji, nemohu posoudit.
Ivomec je primarne urcen pro dobytek a aplikuje se injekci. Docela podrobne o tom psal pan doktor Tukac v jednom ze svych clanku, myslim ze v casopisu Nova Exota. Pokud se dobre pamatuji je tam i popsano redeni Ivomecu.
Pokud nekdo leci vapenku v hejnu olejem je to proste nezodpovedny chovatel.
Vapenka se muze prenes na jakehokoliv ptaka, rozhodne vuci ni nejsou zadni ptaci imunni. Proto pokud ji v chovu mate, musite prelecit cely chov.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
smidla
napsal(a):
Dobry vecer,
male baleni S76tky nema originalne zapeceteny uzaver. Kdokoliv ho muze otevrit a zase zavrit. Vetsi baleni udajne zapeceteny uzaver maji, nemohu posoudit.
Ivomec je primarne urcen pro dobytek a aplikuje se injekci. Docela podrobne o tom psal pan doktor Tukac v jednom ze svych clanku, myslim ze v casopisu Nova Exota. Pokud se dobre pamatuji je tam i popsano redeni Ivomecu.
Pokud nekdo leci vapenku v hejnu olejem je to proste nezodpovedny chovatel.
Vapenka se muze prenes na jakehokoliv ptaka, rozhodne vuci ni nejsou zadni ptaci imunni. Proto pokud ji v chovu mate, musite prelecit cely chov.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
Já kupovala scatt. JInak s Vámi ve všem výše uvedeném souhlasím. Vápenka může být prevít a olej ani tuk ji neřeší!