Prosím o radu zda se jedná o dvě samice či ne.
V budce mají první vajíčko, ale nemyslím si že bude oplozené. Vím že to poznám po pár dnech. Zda se ve vajíčku vyvyjí zárodek či ne.
Tak proto prosím o pomoc při pár vložených fotkách.
Děkuji Jirgala
thierryhenry
napsal(a):
V budce mají první vajíčko, ale nemyslím si že bude oplozené. Vím že to poznám po pár dnech. Zda se ve vajíčku vyvyjí zárodek či ne.
Děkuji Jirgala
Dobrý den,
já nepíšu k tématu,jen bych se chtěl zeptat jak dopadlo to francouzské pelichání u andul, jak jste před časem psal na jiném fóru,že jste si to dotahl domů.
Zdravím, máte dobrou paměť. Už je to druhým rokem. Všechny andule (celé hejno) jsem zklividoval a na doporučení veterináře jsme voliéru vyšplíchal celou nějakým přípravkem a rok nechal prázdnou.
Na podzim jsem nakoupil znovu nějaké andule od chovatelů, kde jsem viděl celé hejno. Nic jsem nekupoval na burze!
Tak se uvidí. První samičky už cca 10 dní sedí na vajíčkách ;)
thierryhenry
napsal(a):
Zdravím, máte dobrou paměť. Už je to druhým rokem. Všechny andule (celé hejno) jsem zklividoval a na doporučení veterináře jsme voliéru vyšplíchal celou nějakým přípravkem a rok nechal prázdnou.
Na podzim jsem nakoupil znovu nějaké andule od chovatelů, kde jsem viděl celé hejno. Nic jsem nekupoval na burze!
Tak se uvidí. První samičky už cca 10 dní sedí na vajíčkách ;)
Jen jestli můžu, "zlikvidoval" znamená přesně co?
thierryhenry
napsal(a):
Děkuji Jirgala
Dobry den,
nic ve zlem, ale na tech fotkach neni skoro nic videt. Bude to chtit vic svetla.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu
thierryhenry
napsal(a):
Usmrtil
Kdybyste o BFD způsobené polyomavirem věděl víc, možná byste tak nekonal. I když budou někteří prskat, dospělí ptáci, a dokonce ni ti, co měli klinické příznaky a přežili, nejsou celý život přenašeči, stejně jako člověk, který přežije obrnu nebo jiné virové onemocnění, jho nepřenáší po vyzdravení dl, když má trval následky. Dokazují to nejen zkušenosti ale i odborné studie. Poperte se s angličtinou třeba na této stránce:
http://www.blackstone-aviaries.com/polyom.html
In my second study, I took older breeding birds that we new had been infected with virus and rested them from breeding for 7 months. These birds were then allowed to breed and their young were monitored for signs of infection and the development of antibody to the virus (an indication of infection). None of the 107 young birds produced by these previously infected budgerigars developed disease. Therefore, we must conclude that older experienced budgerigar breeders are not sources of virus infection and even if small concentrations of virus DNA can be found in their bodies, they do not actively shed the virus.
To, že se po viróze nachází ve vzorcích krve nebo tkáně ještě nějaká virová DNA, neznamená, že jde o nemoc. V genom nosíme tolik starých virových DNA i po nemocech našich předků, jednoduše proto, že se zbudovala do naší buněčné DNA a kopíruje se jako nefunkční balast dál. volná virová DNA může kolovat v krvi dlouhou dobu, i když již nejde o funkční virus. Každý biolog by vám to měl vědět vysvětlit.
Jednoduše nenechat minimálně půl roku dospělé ptáky hnízdit, vyčistit a vydesinfikovat chovné zařízení, je mnohem humánnější i rozumnější cestou Navíc dospělé ptáky si na překonané onemocnění vytvářejí imunitní odezvu a tak nejsou později náchylné k další nákaze, zejména, když jde o stejný kmen viru.
A jestli si chce v diskusi někdo opět bez argumentů kopnout, ať napíše dr. Phalenovi do Texaské univerzity, jaký je blb a jak se mýlí.
Jinak přímo z abstraktu výše zmiňované studie se píše:
Although the adults were seropositive both at the beginning and end of the experiment, all 102 of their offspring were seronegative. These data suggest that APV can be eliminated from a budgerigar aviary with the use of simple management techniques.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8719226
Tak s potrapte trochu studiem, když jste se potrápil vybitím celého chovu. A nejen Vy. Doporučte to třeba i veterináři který Vám to doporučil.
A jak jsem měl konat?
Když z jednoho hnízda průměrně 6 vajíček přežili 2-3 mladé z toho jeden jedinec byl v pořádku (myslím opeření)!! A ten jeden jedinec byl zdravý a byl zase přenašečem..!!
To mám nakazit celé širé okolí??
Nebo jak jste si to představoval..
A že na dospělých jedincích to není poznat BFD se stejně nedožijí průměrného věku jako ostatní ptáci ale mě hynuli jedinci kterým bylo max. 5 let..
Myslíte si, že když vyhubíte ptáky, podaří se vám virus okamžitě zlikvidovat? Hynuli vám běžně dospělé pětileté andulky a jistě na BFD? A myslíte, že nyní v novém chovu se polyomavirus nikdy neobjeví, a když ano, pak co? Opět všechny zlikvidujete?
Kdybyste dali udělat vyšetření u andulek, které nyní máte, co myslíte, u kolika by přítomnost protilátek v krvi prokázala, že se s nemocí setkaly a překonaly ji bez jakýchkoli příznaků?
Co se udělat dá, vyplývá s předešlého textu - minimálně ty dospělé bez příznaků (což je u dospělé andulky běžné) se podle mne oplatí chovat dál, jen jim dát tu hnízdící pauzu a vyčistit chovné zařízení na začátku a pak minimálně ještě po půlroku. Ale jsou to Vaše andulky a když Vás potká podobný problém, což vůbec není malá pravděpodobnost, máte alespoň možnost se rozhodnout (možná) jinak.
Pojďte se se mnou zamyslet nad nesmyslným tvrzením, že nakažená andulka je celý život přenašečem.
BFD, neboli napadení polyomavirem není neobvyklé jen v chovech, ale i u některých malých druhů nejen papoušků ve volné přírodě. Představte si, že onemocní 5 % nějakého divokého hejna andulek. Ty by podle této teorie nemoc šířily dál nejen samotné, ale také pomocí přeživších potomků.... zkuste to domyslet: jestli by se jejich imunitní systém nedokázal s nemocí vypořádat a tedy každý jedinec by infekci roznášel několik let a virus dokáže jistou dobu v prostředí přežít i bez hostitele, za jak dlouhou dobu by byly nakaženy všechny andulky v Austrálii? To není evolučně dlouhá doba, ale exponenciálně krátká. A to samé v chovech. Kdyby všechny nakažené andulky byly do konce života přenašeči, již dávno nemáte šanci koupit jedinou zdravou. Mne nedávno psal pán, který nechává hnízdit 4 roky starého skokana a jeho mladé nejeví známky nemoci. To, že je skokan, také neznamená, že je 4 roky přenašečem, jen má trvalé následky, stejně, jako tento muž:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Polio_lores134.jpg
není přenašečem polioviru, jen má trvalé následky.
Pořád píšete představte si..
Já si nemusím představovat.
Já to měl v chovu rok a známka zlepšení žádná..
Jak píšete o divokých andulkách :-D to bych sem vůbec netahal. Divoké druhy netrpí stejnými nemocemi jako zdomácnění a ochočené druhy lidmi!!!
Nechápu jak píšete - "Co se udělat dá, vyplývá s předešlého textu - minimálně ty dospělé bez příznaků (což je u dospělé andulky běžné) se podle mne oplatí chovat dál, jen jim dát tu hnízdící pauzu a vyčistit chovné zařízení na začátku a pak minimálně ještě po půlroku. Ale jsou to Vaše andulky a když Vás potká podobný problém, což vůbec není malá pravděpodobnost, máte alespoň možnost se rozhodnout (možná) jinak."- Vůbec nevím jak poznáte u dospělého jedince, že má Francouzské pelichání. To musíte být génius!
Pořád píšete představte si..
Já si nemusím představovat.
Já to měl v chovu rok a známka zlepšení žádná..
Jak píšete o divokých andulkách :-D to bych sem vůbec netahal. Divoké druhy netrpí stejnými nemocemi jako zdomácnění a ochočené druhy lidmi!!!
Nechápu jak píšete - "Co se udělat dá, vyplývá s předešlého textu - minimálně ty dospělé bez příznaků (což je u dospělé andulky běžné) se podle mne oplatí chovat dál, jen jim dát tu hnízdící pauzu a vyčistit chovné zařízení na začátku a pak minimálně ještě po půlroku. Ale jsou to Vaše andulky a když Vás potká podobný problém, což vůbec není malá pravděpodobnost, máte alespoň možnost se rozhodnout (možná) jinak."- Vůbec nevím jak poznáte u dospělého jedince, že má Francouzské pelichání. To musíte být génius!
Protože jste přes ten rok měl v krátkých intervalech vždy nová a nová mláďata, která virus v chovu udržovala. Nedal jste imunitnímu systému nakažených dospělých se s tím vypořádat. Ta pauza se musí týkat všech párů ve společné voliéře! Pravděpodobnost, že v ní nepřišel některý jedinec do styku s virem, je minimální. To je logické. A také není bez testů možné odlišit dospělé ptáky nakažené od těch náhodou nenakažených nebo imunních díky imunitní odezvě na nějaké předešlé onemocnění BFD - jenom podle odchovů a nemocných mláďat. Jenže ty - opakuji - udržují nemoc v chovu. Taková spirála.
Takže min. půlroční (až 9mesíční) hnízdící tabu pro všechny !! a hygiena...
To, že Vás divé ptactvo nezajímá, je jenom na škodu. Nemoc pochází "z divočiny", ale v ní andulky hnízdí jenom v sezoně, takže mají tu pauzu "nařízenou" biorytmem a cykly v přírodě. Což tak si vzít ponaučení.
geldek
napsal(a):
Protože jste přes ten rok měl v krátkých intervalech vždy nová a nová mláďata, která virus v chovu udržovala. Nedal jste imunitnímu systému nakažených dospělých se s tím vypořádat. Ta pauza se musí týkat všech párů ve společné voliéře! Pravděpodobnost, že v ní nepřišel některý jedinec do styku s virem, je minimální. To je logické. A také není bez testů možné odlišit dospělé ptáky nakažené od těch náhodou nenakažených nebo imunních díky imunitní odezvě na nějaké předešlé onemocnění BFD - jenom podle odchovů a nemocných mláďat. Jenže ty - opakuji - udržují nemoc v chovu. Taková spirála.
Takže min. půlroční (až 9mesíční) hnízdící tabu pro všechny !! a hygiena...
To, že Vás divé ptactvo nezajímá, je jenom na škodu. Nemoc pochází "z divočiny", ale v ní andulky hnízdí jenom v sezoně, takže mají tu pauzu "nařízenou" biorytmem a cykly v přírodě. Což tak si vzít ponaučení.
Zdravím,vmísím se do vaší debaty.
Vy tu píšete, že nakažení jedinci staršího věku se s tímto virem vypořádají pomocí imunity a neonemocní.
Ale není pravda že virus se přenáší prachovým peřím a i když pták není nemocen může i po roce přenést virus na svá mláďata a tím opakovat problém?
dobrý den
Ono docela záleží na úhlu pohledu co s nakaženým ptactvem,Já osobně souhlasím s panem zadavatelem. Prostě vše rychle a nekompromisně zlikvidovat. Můžete čekat rok a vir může zmizet, ale také nemusí. A nemluvím ani o tom že určitě spouta v uvozovkách chovatelů by je prodávala na burze dál buď do výkupu, nebo dalším chovatelům. A určitě by byl potom každý hodně nadšený, kdyby se mu v chovu vyskytl tenhle sajrat.
Je to vaše rozhodnutí. Dovolte mi ale dotaz - když se Vám v nově založeném chovu objeví opět BFD, tak opět ho celý zlikvidujete? Vůbec se nebudete zamýšlet nad tím, že (minimálně) chovné dospělé jedince získávají překonáním nemoci imunitu? Že studie prokázala, že ani u jednoho z původně BFD-pozitivních párů po 7 měsíční abstinenci se o dobu dvou let neobjevilo jediné nemocné mládě? Co pro Vás vlastně znamená pojem "chovatelství"? Jak víte, když kupujete nového jedince, že nebude mít postižené mladé? A když je mít bude, fakt opět zlikvidujete celý chov? Ubohé andule...
geldek
napsal(a):
Je to vaše rozhodnutí. Dovolte mi ale dotaz - když se Vám v nově založeném chovu objeví opět BFD, tak opět ho celý zlikvidujete? Vůbec se nebudete zamýšlet nad tím, že (minimálně) chovné dospělé jedince získávají překonáním nemoci imunitu? Že studie prokázala, že ani u jednoho z původně BFD-pozitivních párů po 7 měsíční abstinenci se o dobu dvou let neobjevilo jediné nemocné mládě? Co pro Vás vlastně znamená pojem "chovatelství"? Jak víte, když kupujete nového jedince, že nebude mít postižené mladé? A když je mít bude, fakt opět zlikvidujete celý chov? Ubohé andule...
Zdravím vás. Vaše úvahy sa opierajú o osobné skúsenosti alebo čerpáte len z citovanej štúdie?
Dobrý deň. Dovolím si začať protiotázkou - o jaké konkétne poznatky sa opierajú tí, ktorí tvrdia, že BFD je trvalé ochorenie, ktoré dospelá andulka rozširuje po celý zbytok života? Ako by bolo potom možné, že andulky buď dávno nevyhynuli, alebo nezískali voči polyomaviru úplnú vrodenú rezisenciu? To by totiž boli dve možnosti evolučného riešenia, keby to tvrdenie bolo pravdivé. Myslíte, že na to potrebujem mať vlastnú skúsenosť z chovu?
Nie, chov nemám, len skúsenosti s krotkými andulkami. A s tým, že aj andulka - skokan to môže zvládnuť a môže z nej byť normálne operený, zdravý, lietajúci jedinec: A nie je to len moja skúsenosť:
"The most common expression of polyomavirus in budgies is French Moult. This is a disease that affects the feather growth of the chicks. Some recover and are perfectly normal and do not produce French Moult." Tú poslednú vetu si prečítajte pozorne, hlavne jej druhú časť.
http://www.officialbarrieshuttbudgerigars.com/somecommonailments.htm
To nie je vedec, ale chovateľ. Píše síce ďalej: Others never recover, ale myslí tým skokanov, ktorým už normálne perie nikdy nenarastie. Aj tí ale môžu prežiť roky a virus neroznášať. To potvrdzuje napríklad skúsenosť chovateľa, ktorý má takú andulku po výstavných rodičoch. Má trvalé následky, je stále skokanom, ale jej mladé sú zdravé. Aspoň podľa mailu, ktorý mi po podobnej diskusii písal.
A to teraz spomínam vlastne skokanov, teda postihnuté mláďatá. Aj tie dokážu niekedy virózu zvládnuť. Ja viem, mnohé zomierajú často v ranom veku ešte v hniezde, pretože ich imunitný systém s nákazou nedokáže bojovať. Pre predtým zdravé dospelé andulky to ale neplatí. Nakoniec dôkazom je už to, že sa u nich ani po napadnutí virusom choroba vo väčšine prípadov vôbec neprejaví a dá sa zistit len pomocou testov. A to nie je tým, že vírus rozozná vek hostiteľa a podľa toho sa "nejako" rozhodne. Ono je to taký miniatúrny program s jediný cieľom - využiť špecifickú vhodnú bunku a pomocou jej vlastných replikačných mechanizmov sa rozmnožiť, čím ju zničí. Len produkcia protilátok imuniným systémom môže túto snahu prekaziť. To je nakoniec princíp očkovania oslabenými líniami vírusov.
Existuje sice u niektorých viróz možnosť medzi hostiteľom a patogenom uzavrieť pakt o vzájomnom neútočení, čím sa môže stať, že zdravý jedinec je dlhodobým prenášačom, ale to sú špecifické prípady, netýkajúce sa BFD. Je to napríklad dôsledok nejakej mutácie, ktorá pozmení niektorú štruktúru na povrchu bunky tak, že znemožní virusu do nej preniknúť a doslova ju zneužiť. Príkladom môže byť napríklad srpkovitá anémia, ktorá síce svojmu vlastníkovi dosť škodí, ale zaisťuje mu ochranu pred maláriou. Ale to je z iného súdka.