Dotaz: zbarvení vázané na pohlavý u korel

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.3.2014 16:40
erik.petracek

XXX.XXX.121.176

Prosím o ujasnění. Jsem chovatel začátečník. Mám samičku perlové mutace a přírodního samce. chci se zeptat jak to bude s jejich potomky. U perlové se píše, že zbarvení je vázané na pohlavý. Chápu to tak, že potomci po nich budou - samičky perlové a šedí samečkové? Nebo je to naopak. Děkuji moc za vysvětlení.

29.3.2014 16:46
erik.petracek

XXX.XXX.121.176

erik.petracek napsal(a):
Prosím o ujasnění. Jsem chovatel začátečník. Mám samičku perlové mutace a přírodního samce. chci se zeptat jak to bude s jejich potomky. U perlové se píše, že zbarvení je vázané na pohlavý. Chápu to tak, že potomci po nich budou - samičky perlové a šedí samečkové? Nebo je to naopak. Děkuji moc za vysvětlení.

ještě přidávám fotografii

29.3.2014 17:35
atobajus

XXX.XXX.12.162

erik.petracek napsal(a):

Pokud Váš samec neštěpí na žádnou jinou mutaci a je opravdu geneticky jen šedý tak odchov z tohoto páru budou všichni šedí a z toho samci budou štěpit do perel.

29.3.2014 17:59
lupus4

XXX.XXX.119.248

erik.petracek napsal(a):

Musíte si pro pochopení proč co a jak nastudovat základy genetiky.
U ptáků je heterogametickým pohlavím samice ZW, pohlaví mláďat je tudíž ovlivněno "pohlavím" ovulovaného vejce, ne spermií. Samci mají genotyp ZZ. (U savců je to obráceně - samci XY, samice XX)
Proto nikdy nemůže samice štěpit u vlastností vázaných na pohlaví.(což jsou u korel - skořicová,žlutolící, ino, opalinová((perlová) )

mám samičku perlové mutace a přírodního samce
pokud samec na nic neštěpí
budou všichni potomci šedí a 1,0 štěpit na perly

měl-li by jste to obráceně čili 1,0 perlový x 0,1 šedá
pak by to bylo 1,0 šedí /perlové a perlové 0,1

pokud by ale 1,0 na perly štěpil pak
1.0 přírodní /opalinová(perlová)
x 0.1 přírodní opalinová(perlová)
% ze všech 1.0
50.0% 1.0 přírodní opalinová(perlová)
50.0% 1.0 přírodní /opalinová(perlová)
% ze všech 0.1
50.0% 0.1 přírodní opalinová(perlová)
50.0% 0.1 přírodní

capišto ? smajlík
lupus

29.3.2014 23:16
goose

XXX.XXX.120.166

Mohu se prosím přidat s dotazem?
Já vím, že je to ode mě laciné chtít od Vás okamžitou radu, ale i přes veškerou snahu si o tom něco nastudovat tomu prostě pořád nerozumím smajlík.

Mám korely, samec přírodní, samice lutino. Spárovali se sami, spontáně a vše funguje bez problému. Pokaždé ale mají v hnízdě něco jiného. První jejich hnízdo byli 3 perlové a jedna straka. Následovalo hnízdo, kde byli 4 přírodní a jedna straka. Loni na podzim bylo 5 mladých, z toho jedna přírodní, 3 perlové a jedna straka. Co z toho je samec poznám vždy až s odstupem času podle zpěvu. Proč je to namícháno pokaždé jinak? Lze poznat co bude co za pohlaví již dřív než až podle zpěvu?

Omlouvám se, za tak laický popis, ale když se to bralo ve škole, tak jsem asi chyběl smajlík a nebo jsem nemtudum smajlík

29.3.2014 23:53
lupus4

XXX.XXX.119.248

goose napsal(a):
Mohu se prosím přidat s dotazem?
Já vím, že je to ode mě laciné chtít od Vás okamžitou radu, ale i přes veškerou snahu si o tom něco nastudovat tomu prostě pořád nerozumím smajlík.

Mám korely, samec přírodní, samice lutino. Spárovali se sami, spontáně a vše funguje bez problému. Pokaždé ale mají v hnízdě něco jiného. První jejich hnízdo byli 3 perlové a jedna straka. Následovalo hnízdo, kde byli 4 přírodní a jedna straka. Loni na podzim bylo 5 mladých, z toho jedna přírodní, 3 perlové a jedna straka. Co z toho je samec poznám vždy až s odstupem času podle zpěvu. Proč je to namícháno pokaždé jinak? Lze poznat co bude co za pohlaví již dřív než až podle zpěvu?

Omlouvám se, za tak laický popis, ale když se to bralo ve škole, tak jsem asi chyběl smajlík a nebo jsem nemtudum smajlík

smajlík tož váš 1,0 štěpí na perly a straky a 0,1 na straky

1.0 přírodní /opalinová(perlová) straka(ADM)
x 0.1 ino /straka(ADM)
% ze všech 1.0
12.5% 1.0 přírodní straka(ADM) /ino
25.0% 1.0 přírodní /ino straka(ADM)
12.5% 1.0 přírodní /ino
12.5% 1.0 přírodní straka(ADM) /opalinová(perlová) ino
25.0% 1.0 přírodní /opalinová(perlová) ino straka(ADM)
12.5% 1.0 přírodní /opalinová(perlová) ino
% ze všech 0.1
12.5% 0.1 přírodní straka(ADM)
25.0% 0.1 přírodní /straka(ADM)
12.5% 0.1 přírodní
12.5% 0.1 přírodní opalinová(perlová) straka(ADM)
25.0% 0.1 přírodní opalinová(perlová) /straka(ADM)
12.5% 0.1 přírodní opalinová(perlová)

ty procenta samozřejmě platí pro velké množství odchovů, ale v téhle kombinaci co máte, musíte spoléhat jen na ten zpěv smajlík

30.3.2014 09:25
atobajus

XXX.XXX.12.162

Každopádně goose, když Vám z tohoto páru vypadnou perlové tak u těch na zpěv čekat nemusíte. Perlové z tohoto spojení budou vždy samice.
Pokud ovšem Vaše samice (matka odchovu) není perlové lutino, což se někdy bez zkušeností špatně pozná.

Přidejte reakci

Přidat smajlík