Dobrý den. Mám nemocnou samičku andulky jsem si jist, že má vápenku, ale sameček, který je ve stejné kleci je zdravý. Již jsem četl několik článků o nemocech, ale přece jenom mám trochu strach.Spíše se řídím "babičkovskými" radami, olej, hodně vody apod.
I když jí nohy a zobák s ozobím potírám olejem, abych parazity udusil, tak mi připadá, že je na tom hůře.Na nohou a zobáku s ozobím již vápenka ustupuje, ale je pořád načepýřená, unavená a skoro pořád spí. U veterináře jsem bohužel nebyl.
Děkuji za radu
Dobry den,
nepisete jak dlouho tyto problemy trvaji.
Ja osobne bych postupoval takto: U veterinare bych si poridil pripravek proti roztocum, ve Vasem pripade Ivomec radne naredeny (stoji to do stokoruny), pokud chovate vice ptaku, doporucil bych pripravek Scatt ale ten nekoupite u nas. Doma bych andulku odchytil a zkontroloval. Profouknout peri na prsou a zkontrolovat stav svalove hmoty, cistotu okoli kloaky, stav peri a hlavne dlouhe letky. Pokud neni pohubla a nezjistite zadne dalsi problemy kapl bych ji dve kapky ivomecu. Pokud vsak pohubla je, muze se jednat o dalsi a dalsi problemy a ty po internetove diskusi nevyresite.
Tak jako tak, kdyz uz budete mit ptacka chyceneho doporucil bych ho umistit do samostatne klece na klidne misto a do tepla.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu
thevasilcze
napsal(a):
Dobrý den. Mám nemocnou samičku andulky jsem si jist, že má vápenku, ale sameček, který je ve stejné kleci je zdravý. Již jsem četl několik článků o nemocech, ale přece jenom mám trochu strach.Spíše se řídím "babičkovskými" radami, olej, hodně vody apod.
I když jí nohy a zobák s ozobím potírám olejem, abych parazity udusil, tak mi připadá, že je na tom hůře.Na nohou a zobáku s ozobím již vápenka ustupuje, ale je pořád načepýřená, unavená a skoro pořád spí. U veterináře jsem bohužel nebyl.
Děkuji za radu
Pokud je vápenka rozjetá, jen oleje a potírání třeba sádlem nepomůže. Jak píše pan Šmidla, je třeba razantnější řešení.