Dobrý den
Zajímalo by mě jaké máte zkušenosti s budkama pro tyto alexandry. Jestli stojaté nebo ležaté nebo speciální (myslím takové ty budky do písmene L) jestli kmenové nebo prkení...jeké rozměry...a co dáváte na dno budky...jestli jenom piliny nebo aj rašelinu nebo strouchnivělé dřevo... Četl sem dost literatury a vousáči se mi nezdají jako nikterak nároční na budku, proto se chci poradit se zkušenějšíma. Já sem si alexandry pořídil v létě koupil sem mladé ptáky 2013 a ještě se k sobě nemají když si samec veme nebo dobrého (ovoce, zeleninu nebo ořech) samice mu to chce vzít ale samec jí to nechce dat a rači odletí na druhé bidlo :) ale šak mají ještě čas dva tři roky, ještě ani nejsou pořádně vybarvení.
Nashledanou a děkuji za všechny vaše názory.
Já mám budku stejnou jak tady píše kolega, jen trochu vyšší asi tak 55 cm. Mám dva páry a už třetím rokem mě oba odchovávají. Podle mě jsou to nenároční a poměrně snadno odchovatelní alexandři. Jen mě na nich mrzí, že nehnízdí na jaře a v létě ale v zimě.
Děkuji všem za rady :) a přeji mnoho úspěchů. To sem se taky chtěl zeptat na to kdy hnízdí nebo spíš kdy je necháváte aby hnízdili. Byl sem si jednou k chovateli pro nějaké papoušky asi to byly agáči a zrovna mu alexandři seděli na vejcích ale už newím co to byl za měsíc... ale v literatuře je že hnízdí v zimě od ledna do března. Ostatní chovatelé taky je necháváte hnízdit v zimě??
wolosko
napsal(a):
Děkuji všem za rady :) a přeji mnoho úspěchů. To sem se taky chtěl zeptat na to kdy hnízdí nebo spíš kdy je necháváte aby hnízdili. Byl sem si jednou k chovateli pro nějaké papoušky asi to byly agáči a zrovna mu alexandři seděli na vejcích ale už newím co to byl za měsíc... ale v literatuře je že hnízdí v zimě od ledna do března. Ostatní chovatelé taky je necháváte hnízdit v zimě??
Vousáče chovám celoročně ve venkovní voliéře.Ta je nevytápěná. Budky mají nechané celoročně.
Pravidelně konce února se začínají krmit a posléze se páří.
satelit
napsal(a):
Vousáče chovám celoročně ve venkovní voliéře.Ta je nevytápěná. Budky mají nechané celoročně.
Pravidelně konce února se začínají krmit a posléze se páří.
Chtěl bych se zeptat na celoroční chov ,to jsou úplně odkázání na venkovní teploty .Všude se píše ,že mají mít aspoň 10 stupńů a hnízdi brzy na jaře.Mám kombinované voliéry zděné,ale stejně tam mrzne.Vousáči se my líbí a kdyby to šlo tak bych si je pořídil Děkuji za odpověď.
tekša
napsal(a):
Chtěl bych se zeptat na celoroční chov ,to jsou úplně odkázání na venkovní teploty .Všude se píše ,že mají mít aspoň 10 stupńů a hnízdi brzy na jaře.Mám kombinované voliéry zděné,ale stejně tam mrzne.Vousáči se my líbí a kdyby to šlo tak bych si je pořídil Děkuji za odpověď.
Zálety mám zděné.V zimně tam také zamrzne voda,když je venku tak kolem 15-20 pod nulou.Na noc mě automaticky zalezou dovnitř.Tu budku mám asi 53 cm vysokou z kontrolním otvorem.V zimě jim na noc zavřu výletové okno.V tomto objektu dále chovám alexandry malé / šedé,modré,lutino a oliva /,číňany a alexandry velké,papoušky horské,nádherné,červenokřídlé. Bidla mám dost silné v nitří části.
satelit
napsal(a):
Zálety mám zděné.V zimně tam také zamrzne voda,když je venku tak kolem 15-20 pod nulou.Na noc mě automaticky zalezou dovnitř.Tu budku mám asi 53 cm vysokou z kontrolním otvorem.V zimě jim na noc zavřu výletové okno.V tomto objektu dále chovám alexandry malé / šedé,modré,lutino a oliva /,číňany a alexandry velké,papoušky horské,nádherné,červenokřídlé. Bidla mám dost silné v nitří části.
tak to je super půjdu do toho a uvidím jak se s vousáčema bude dařit díky za odpověď Ještě drobná otázka s jakého materiálu máš voliéry. Já mam venkovní hliník a vnitřní dřevo. jsou tam patagonci a prozatím to jde.
tekša
napsal(a):
tak to je super půjdu do toho a uvidím jak se s vousáčema bude dařit díky za odpověď Ještě drobná otázka s jakého materiálu máš voliéry. Já mam venkovní hliník a vnitřní dřevo. jsou tam patagonci a prozatím to jde.
Vnitřní část je dřevěná.Venkovní část je kovová.Tyto voliéry jsou staré asi 40let.Stojny lešenářské trubky a ostatní 25 mm roxor. Tehdy moc materiálu nebylo. Pletivo je z likvidace drůbežáren.Přes toto pletivo mám ještě natažené pletivo králikářské.Původně zařízení bylo určeno pro rosely,zpěváky a korely.
Dobrý den. Dovolím si pár dotazů vložit do tohoto vlákna, abych nezakládal nové. Mám nově sestavený pár alexandrů vousatých. Oba rok 13. Potřeboval bych trošku poradit s voliérou. Mám 2 vnitřní zálety na půdě starého domu. Jsou vedle sebe a dělící rám je potažen pleteným pletivem 16/16 oko a drát 1,6 mm. Sousedi jsou Nádheráci s korelami. Rozměr každého záletu je cca 4x2x2,2 m (dxvxš). Zálety jsou vytápěné. Ale potřebuji poradit s venkovním výletem. Před štít domu, ve kterém mám vletová okna do záletů, chci umístit konstrukci z pozinkovaných trubek a k tomu přivrtat pravděpodobně texšrouby pletivo. Nejraději bych koupil svařované pletivo oko 19/19 a 1,75 drát, ale takové jsem bohužel nenalezl. Podotýkám, že chci Esafort nebo Betafence. Budu nucen tedy koupit pletivo 19/19 a 2,05 drát a nebo 19/19 a 1,4 drát. Nemám ani tak problém s koupí silnějšího pletiva, i když je dražší. Ale mám hlavně strach, že když koupím drát 2,05 mm, tak bude příšerná práce s natahováním na konstrukci. Pokud tedy vůbec půjde napnout. Jak to děláte při napínání a co u těchto ptáků používáte za pletivo?? Děkuji Louda
U alex. vousatých mám v zimovišti bodované pletivo 19x19 drát 1,45 a ve venkovních voliérách pletené o síle drátu 2 mm. S tím bodovaným pletivem máte pravdu, velice špatně se napíná. V zimovišti to ještě šlo protože tam nejsou voliéry tak velké, ale venku to byla katastrofa, napnout to prostě nešlo a je zvlněné. Taky proto jsem ho dával jen na přepážky mezi voliérama a zvenku celého bloku voliér jsem dal pletené které se dobře napne a je na to potom pěkný pohled. Na fotce je to vidět. Byl jsem kdysi u jednoho kolegy který měl bodované pletivo na stropech u voliér prověšené i 10 cm. Vypadalo to hrozně.
alex66
napsal(a):
U alex. vousatých mám v zimovišti bodované pletivo 19x19 drát 1,45 a ve venkovních voliérách pletené o síle drátu 2 mm. S tím bodovaným pletivem máte pravdu, velice špatně se napíná. V zimovišti to ještě šlo protože tam nejsou voliéry tak velké, ale venku to byla katastrofa, napnout to prostě nešlo a je zvlněné. Taky proto jsem ho dával jen na přepážky mezi voliérama a zvenku celého bloku voliér jsem dal pletené které se dobře napne a je na to potom pěkný pohled. Na fotce je to vidět. Byl jsem kdysi u jednoho kolegy který měl bodované pletivo na stropech u voliér prověšené i 10 cm. Vypadalo to hrozně.
Já si právě také nedokáži dost dobře představit jak to napnu při téhle síle drátu. I když bych ho krátil třeba po těch 3 m a tahal na výšku. Rovnačku nemám. Na starých voliérách mám pletivo 1,2 pro austrálii a stejně to není ono. Navíc tyhle dva nové výlety jsou o rozměrech 4 m délka x 1 m šířka x 3 m výška, takže u toho ještě budu muset navíc stát na nějakém lešení nebo kozách abych to vůbec upevnil. Nerozpletou to? V zimovišti se nebojím, tam by se dostali maximálně do vedlejšího boxu, ale venku mám dost strach. Kde jste ho koupil? Od p. Horákové? Děkuji
Ano to pletené pletivo jsem kupoval od p. Horákové. A rozplést ho nemůžou pokud ho dobře upevníte, já ho mám upevněné zvenku konstrukce takže se ke kraji ani nemůžou dostat.
alex66
napsal(a):
Ano to pletené pletivo jsem kupoval od p. Horákové. A rozplést ho nemůžou pokud ho dobře upevníte, já ho mám upevněné zvenku konstrukce takže se ke kraji ani nemůžou dostat.
Jak je to pletivo kvalitní? Myslím co se týče zinkování? A netušíte jakou nejdelší dělá šířku pletiva? Zkusím jí poptat. Děkuji.
alex66
napsal(a):
Tak dokonce nabízí výšku i 4 m teď jsem se díval.
Ještě bych se chtěl zeptat nenapínal jste někdo vázané pletivo ke konstrukci z trubek? Venkovní výlet budu mít 3 m vysoký a zhotovit to z hliníkových profilů a plastových spojek se mi nezdá už kvůli pevnosti jako vhodný nápad a navíc mám k dispozici pozinkované lešeňové trubky. Půjde to k nim vrtat tex šrouby? Nebo jsem někde na fóru četl, že někdo provléká posledním okem hlazenku a až tu přiváří k rámu. Jenže tím se mi zase poškodí zinek. Nemáte někdo třeba foto Vašeho způsobu uchycení pletiva k trubkovým voliérám tak, aby to k něčemu vypadalo? Díky.
Dobrý den jekl 30*30mm pletivo svařované jsem dával tl.1,4 fousáče a 2,05mm číňan oko 19*19.velikost svařovaných rámů 2*5m .přichycení nýty = výsledek je luxusní a jsem velice spokojen.přichycení jsem si dělal sám a pletivo je napnuté rovné,dával jsem ho dvojitě.chce to koupit kvalitní pletivo
lukas1
napsal(a):
Dobrý den jekl 30*30mm pletivo svařované jsem dával tl.1,4 fousáče a 2,05mm číňan oko 19*19.velikost svařovaných rámů 2*5m .přichycení nýty = výsledek je luxusní a jsem velice spokojen.přichycení jsem si dělal sám a pletivo je napnuté rovné,dával jsem ho dvojitě.chce to koupit kvalitní pletivo
Měl jsem v plánu koupit 2,05 drát od Bekaeartu, ale mám strach, že to bude hodně tvrdé a nesrovnám to tak, aby se to pořádně napnulo. Budu mít navíc trubkový rám a voliéra vysoká 3 m, takže to napínaní také nebude až tak jednoduché jako když u toho stojím na zemi. No nic. Asi prostě nějaké pletivo koupím a budu doufat, že nevyhodím 6 tisíc jen tak. Díky za reakce.