Korela snesla vejce - co teď?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.5.2014 08:56
eloren

XXX.XXX.110.73

Stala se taková nečekaná věc; naše korela si včera v koutku klece vyhrabala v podestýlce důlek a dneska jsem ji našla, jak sedí na vejci. Nemám tušení, jestli je oplozené nebo ne, spíš bych ale tipovala, že ne. Máme sice i samce (aspoň žijeme dlouhá léta v domnění, že je to samec, a všechny vyčtené znaky tomu nasvědčují), ale nepřišlo mi, že by o samičku jevil nějaký zvláštní zájem.

Abych pravdu řekla, nemám tušení, co teď. Chtěla jsem sice zkusit, jestli by naše korely nezahnízdily, ale jednak jsem do toho moc velké naděje nevkládala (vzájemná ignorace) a jednak mi na nějaké hnízdění připadá strašně brzo (samička je stará kolem jednoho roku). Nepořizovala jsem proto žádnou budku a samička teď vejce chrání, startuje jak po mně když se přiblížím, tak po samci. Na druhou stranu se bojím jí vejce vzít, četla jsem, že korely pak mají tendence snášet další a další vejce a tím se vyčerpávají.

Připomínám, že NEJSEM chovatel a nemám v tomto směru žádné zkušenosti, proto prosím o jakoukoli radu a pomoc.

7.5.2014 12:55
rapotacka11

XXX.XXX.32.121

Máte zvíře a nemáte o něm ani nějakou brožůrku ?

7.5.2014 13:50
eloren

XXX.XXX.110.73

Přesně tenhle typ "rady" jsem potřebovala, díky..

Brožurku samozřejmě mám a i na internetu jsem si pročetla první poslední, co se dalo. Přesto se mi něco takového stalo poprvé, mám strach abych svému zvířeti nějakou pitomou začátečnickou chybou nějak neublížila nebo aby si neublížilo samo a proto se obracím na zkušenější chovatele s prosbou o radu. Odpovědi ve stylu: "A jak je možné, že to nevíte?" mi opravdu nepomůžou, děkuji pěkně.

karloser

7.5.2014 17:38
karloser

XXX.XXX.147.173

Tohle se běžně stává u mladých ptáků já tohle prožívám u andulek hlavně na jaře, ale u korel se mi to taky stávalo. Problém je že moje korely a andulky byly vždy spárované a ty první vajíčka nebyly oplodněné takže jsem jim je nechával pár týdnů a jak snášely další tak posledń dvě většinou oplodněná byla. Zkuste samci přidat do krmiva semenec. Někde jsem slyšel že to zvyšuje chuť k páření, alespoň můj děda chovatel to vždycky říkával. A příště přidejte foto.smajlíksmajlík

7.5.2014 18:26
eloren

XXX.XXX.110.73

Díky za radu, určitě to zkusím :) Teď si tedy se samicí lámat hlavu nemám? Samec se s ní při sezení nestřídá, ale už jsem ji viděla žrát i pít a pak zase hned sedla na vejce, tak to bude snad v pořádku.

Tomix

15.4.2019 14:06
Tomix

XXX.XXX.168.101

Korely snáší vejce i bez partnera poměrně často, aktuálně mám stejný problém. Zřejmě je to normální, hledám informace, kde se dá. Často se na to lidé ptají zde: https://mazloun.cz/korely-papousci-zacatecniku/

Přidejte reakci

Přidat smajlík