Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.5.2014 21:53
kláraj

XXX.XXX.59.113

Dobrý den.
Můj čtyřletý žako padá z bidla. Prostě jen tak z ničeho nic. Něco jsem o tom četla v publikaci od M. Bartla... Nevíte, proč se to děje a jak tomu zabránit?
Díky mnohokrát.

23.5.2014 06:28
geldek

XXX.XXX.237.194

Nemám s tím zkušenosti, ale mám žaka, takže mně Váš dotaz zaujal. Zkusila jsem chvíli pátrat po zahraničních diskuzích a s překvapením jsem zjistila, že fakt se to stává. Lidé se sice ptají i na jiné papoušky, ale právě na žaky nejvíce :o.
K žádné dostatečně rozumné odpovědi jsem se zatím nedopracovala, to nejkomplexnější je snad zde:
http://www.justanswer.com/pet/04fu0-bird-keeps-falling-off-its-pirch-whats-matter-him.html
jestli opomeneme problém s nevhodnou tloušťkou bidla (jistě se 4letou zkušeností takový problém nemáte), a jiné nepravděpodobné příčiny, pak by to mohl být problém vznikající nesprávným poměrem iontů vápníku, sodíku a draslíku, který může vést k nervově - svalovým poruchám. Jenže u domácího mazlíka také nepředpokládám, že by mu ve stravě něco chybělo. Jestli, pak si to žakouš může způsobovat sám (to znám), některé zdravé složky potravy, které se doporučují, jednoduše odmítá a není té motivační síly, která by ho přesvědčila. Můj žako se písku s dřevěným uhlím a vápníkem ani jen nedotkne. Ani sepiovky. Řeším to jogurtem a občas kousky tablet Calcibonu (obsahují také nějaké vhodné vitaminy k podpoře Ca). Draslík - třeba banány, v neslané vodě uvařené (nebo na sucho pečené) brambory, špenát, když ho nějak vhodně přimíchám...
Ale to je jen jedna z možností.
Osobně bych jen zkusila to, co se mi osvědčilo pro podporu artistických cvičení mého žaka (dá se to kdykoli zrušit do původního stavu): Využila jsem starou záclonu, kterou jsem z nějakých nevysvětlitelných důvodů nevyhodila. Odstřihla jsem dlouhý, asi 20 široký pás (může být i širší), založila okraje do středu a pak ještě přeložila napůl, aby ty ostříhané kraje zůstaly skryty, a pak na velmi, velmi těsno omotala jedno bidlo (má spíše oválný průřez, ale to je detail). Samozřejmě tak, aby se to omotání nijak neklouzalo a drápy se do něho nemohly zamotat. Žakovi se na tom dobře dělají různé kousky - zaryje se pařáty a mává křídly jako splašený, točí se kolem toho bidla... Z podobných pásů staré záclony jsem upletla i lezecké provazy - závěsy na kruhovou houpačku ze spleteného vrbového proutí. Opakuji - musí to vše být hodně natěsno a nesmí z toho trčet nic, do čeho by se mohl dráp zamotat.
Ale to jsem se rozepsala - jednoduše bych zkusila jedno bidlo zajistit tak, aby neklouzalo a povrch byl zároveň příjemný. To však neřeší příčinu, mohlo by zmírnit důsledek.
Moc jsem asi nepomohla... smajlík, ale když na něco rozumnější natrefím, napíšu.

23.5.2014 07:20
eli22

XXX.XXX.181.33

kláraj napsal(a):
Dobrý den.
Můj čtyřletý žako padá z bidla. Prostě jen tak z ničeho nic. Něco jsem o tom četla v publikaci od M. Bartla... Nevíte, proč se to děje a jak tomu zabránit?
Díky mnohokrát.

Dobrý den, s největší pravděpodobností by se mohlo jednat o hypokalcemickou tetani v počátečním stádiu, tedy poruchu metabolizmu vápníku. Nemoc postihuje hlavně žaky Známý to měl u žaka také a papouška měl asi týden na veterinární klinice. Jeho stav byl ale už horší. Pokud to není tak hrozné, stačila by dieta, ale já bych to nepodceňovala a navštívila veta, stejně tu dietu musí naordinovat on.

23.5.2014 11:35
zdenek123

XXX.XXX.85.232

raději zajděte k veterinaři co tomu opravdu rozumi,jinak je to vyhazovani peněz

http://www.milanbartl.cz/chov/veterinari.htm

Přidejte reakci

Přidat smajlík