Prosím o radu. Jsem jen takový velmi amatérský chovatel. Pořídila jsem si pro radost párek kanárků. Nastudovala jsem krmení, pořídila docela velkou klec, hnízdo a těšila se na mladé. Ti přišli skoro hned. Jenže ještě ani nebyli pořádně odstavení a samička seděla znova. A hned jak bylo mládě z hnízda venku, tak se to opakovalo. Mám je od ledna a od té doby nasedli už 4x(teď čekám, že se vyklubou další), což jsem si myslela, že je tak počet nasednutí na celý rok. Není to moc?
rastislavmpavelka
napsal(a):
Klietku, rodičov, mladé, kŕmenie...
Tak jsem se je pokusila nafotit, je to jako honit blechy
Ke krmení : Dostávají proso, lesknici, loupanou slunečnici. Letní a zimní řepku nežrali, tak jsem jim ji přestala dávat. Spoustu zeleného, pochcanku, salátek, všelijaké lupínky, sem tam jablíčko. K dispozici mají písek s troškou vápna. Občas nějaký vitamín ve vodě. Pokud jsou mladí, tak vaječnou směs míchanou s mrkví, nebo strouhankou. Koupelnu měli, ale naprosto ignorovali, tak jsem jim tam vymyslela takovou velkou napaječku, v té se občas ošplouchají. První obr. je klec
jury
napsal(a):
Myslím si že ne. Nebyli koupení naráz a každý je z jiného. To by byla velká náhoda.
Prosím vložte foto. Stále mám dojem že píšete o chůvičkach / pestúnkach (Lonchura domestica)
jury
napsal(a):
Mladé mám jen ty odstavené, ale neposedí, tak tam není moc co poznat
Gratulujem k odchovu farebných kanárikov. Vaše strakaté kanáriky sú veľmi života schopné. Takmer všetci sme takto začínali. Odchov tri až štyri hniezda bolo bežné. V súčasnosti maximálne tri hniezdenia.
Foto – Mladý hnedý kríženec od prírodne sfarbeného samčeka stehlíka, ktorý je štiepiteľný na hnedú farbu po mame. (Babička z otcovej strany bola Stehlík pestrý, mutácia hnedá).
Pardon, až na tomto obr. je druhý súrodenec kríženec hnedej farby (rodičia Stehlík pestrý x kanárik).
Na obr. vyššie od ľavá je mladý kríženec prírodného sfarbenia, ďalej mama FK červenohnedá CI, otec Stehlík pestrý (štiepiteľný)
P. S. Mimochodom, taktiež stále chovám i strakaté kanáriky a ich krížence s európskou faunou.
Jsou krásní....já tuhle drobotinu miluju.
Dělá mí starost, že samička sedí po 4 během půl roku. Tímhle tempem stihne 8 hnízd a nejspíš za chvíli pojde. Říkala jsem si, jestli jim nedávám moc bílkoviny, když jsou mladé dostávají denně, takže se nažerou i staří dosyta. Nebo jsem trefila na nějaké fanatiky. Rozdělit bych je nechtěla, jeden by musel do malé klícky a navíc mi takto přijdou velice spokojení. Nemám vysloveně chov, ani asi mít nebudu (i když mám slíbenou voliéru), mám je opravdu jen pro radost a na zpívání. Jen se mi to jejich nasedání zdá hodně podivné.
Podívejte na diskuzi z 5/2013: kanár-jak ukončit hnízdní sezonu?
Ptala jsem se na to samé-rady některých chovatelů jsem opravdu nepochopila-něco o akvarijních rybičkách,apod.?..?
Nakonec to dělám takto: poslední hnízdění(třetí) cca po týdnu od vylíhnutí mláďat-oddělím samce.
Po odstavu mláďat do voliery, mám chovné samice a samce zvlášť,ale tak aby mladí slyšeli zpěv samců.
Mladé ještě dotuji vaj.míchanicí a lesknici.
Rodiče mají stravu suchou + zelené a mrkev,chovné samice ještě vápník.
Chovné páry dávám dohromady cca 14 dní před předpokládaným hnízděním-tj.leden.
Pokud byste nechala pár dohromady stále-samice se hnízděním značně vysílí a uhyne.
Při hnízdění se mi také osvědčilo(podle rady zkušeného kanárkáře) rozmixovat slunečnici,slupky vyfoukat a máte vidět,jak jim to šmakuje. Přeji hodně zdaru!
atka
napsal(a):
Podívejte na diskuzi z 5/2013: kanár-jak ukončit hnízdní sezonu?
Ptala jsem se na to samé-rady některých chovatelů jsem opravdu nepochopila-něco o akvarijních rybičkách,apod.?..?
Nakonec to dělám takto: poslední hnízdění(třetí) cca po týdnu od vylíhnutí mláďat-oddělím samce.
Po odstavu mláďat do voliery, mám chovné samice a samce zvlášť,ale tak aby mladí slyšeli zpěv samců.
Mladé ještě dotuji vaj.míchanicí a lesknici.
Rodiče mají stravu suchou + zelené a mrkev,chovné samice ještě vápník.
Chovné páry dávám dohromady cca 14 dní před předpokládaným hnízděním-tj.leden.
Pokud byste nechala pár dohromady stále-samice se hnízděním značně vysílí a uhyne.
Při hnízdění se mi také osvědčilo(podle rady zkušeného kanárkáře) rozmixovat slunečnici,slupky vyfoukat a máte vidět,jak jim to šmakuje. Přeji hodně zdaru!
Moc děkuji, tak bude muset kluk pryč, co se dá dělat. Slunečnici dávám. Loupanou, vždycky koupím pytlík v makru, Ta je první pryč , jinak jsem zkoušela řepky, tak ty spolehlivě nechali, spařené proso - taky nic. Vaječnou směs dávám starým sem tam na přilepšenou, jinak jen když jsou mláďata. Což je často. Nemám zatím tolik klecí, protože jsem s tímhle nepočítala, asi budu muset udělat pánské a dámské skupiny a samici nechat, ať se postará o to, co se teď vylíhne a pak půl roku pauza.