Prosím o radu, kakariki čč chovám cca 5 let a ještě se mi toto nestalo. Dvouletý samec mi začal zničeho nic pelichat, myslela jsem, že jde o normální přepeřování, ale on se nějak nechce opeřit (trvá to už asi tak 3 měsíce). Má snad všechno, už nevím, co víc mu dopřát, aby se mu to srovnalo. Voliéru má velkou, takže může létat, na zemi je hlína, dostává i trávu, veškeré ovoce a zeleninu. Přidávám optimin do vody, vitamíny do zrní, naklíčené zrní, má větvičky a teď cca 3 týdny mu přidávám i rakytníkový olej. Momentálně odchovává se samičkou mláďata, ale pelichat začal už před tím, už vážně nevím co víc mu dopřát. Jinak je čilý, žere a nikdo ho neškube. Pokud máte někdo také takovou zkušenost a poradíte, budu ráda, děkuji.
stemar

XXX.XXX.4.123
Dobrý den začal jsem mít letost uplně stejný problém, poradí někdo děkuji.
agosci

XXX.XXX.195.189
S tím drnem mi to přijde, že to někdy někdo vymyslel jako HOAX a teď každý automaticky na kakarikiho s nekvalitním peřím doporučuje drn távy. Vím, že tahle rada se opisuje pořád dokola, ale žádný drn v těhle případech nepomáhá. To by bylo moc jednoduché.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Potřebují hrabat a kořínky trav.
agosci
napsal(a):
S tím drnem mi to přijde, že to někdy někdo vymyslel jako HOAX a teď každý automaticky na kakarikiho s nekvalitním peřím doporučuje drn távy. Vím, že tahle rada se opisuje pořád dokola, ale žádný drn v těhle případech nepomáhá. To by bylo moc jednoduché.
Před par lety jsem resil stejny problém, ale papousek nebyl az tolik vypelichany jako na fotce.
Když dostal drn travy, tak se za par tydnu spravil.
stemar

XXX.XXX.4.123
agosci
napsal(a):
Co teda pomáhá máte jinou zkušenost?Poraďte Mám 2 páry jeden ve voliéře2*2*2m dřevěná podlaha na zemi písek a dobrý.2 pár 2*2*1+ vnitřni zálet 1.5*1.5*2m na zemi písek venku tráva, písek a hlina a samec oškubaný jako na fotu.
stemar
napsal(a):
Co teda pomáhá máte jinou zkušenost?Poraďte Mám 2 páry jeden ve voliéře2*2*2m dřevěná podlaha na zemi písek a dobrý.2 pár 2*2*1+ vnitřni zálet 1.5*1.5*2m na zemi písek venku tráva, písek a hlina a samec oškubaný jako na fotu.
Dával jsem do vody holubi šampon koupený v Týništi na burze a během měsíce bylo po problému.
agosci

XXX.XXX.195.189
stemar
napsal(a):
Kakariki už dva roky nechovám, ale měl jsem s nimi úplně stejný problém,3 m venkovní výlet, přírodní dno s trávou, kvalitní krmení, grit a přesto to u některých ptáků nestačilo a vypadali podobně jako ten na fotce zadavatele. Později jsem si začal všímat a zjistil, že podobně vypadají ptáci i v chovech kde jsem nakupoval a že ty pěkně opeřené pocházejí zase od chovatelů kde tento problém není a to přesto, že jsou chování v menších klecích bez přístupu k zemi. Tak jsem to tvrdě vyselektoval a nechal si jen ptáky od perfektně opeřených rodičů. Nesmí se objevit ani často se vyskytující holina kolem ušního otvoru. Jinak mám i zkušenost, že pro kvalitní 100% opeření je nutné zimování v nevytápěné venkovní voliéře.
agosci

XXX.XXX.195.189
Kupujte kakariki jen přímo od chovatele kde uvidíte původní hejno a pokud tam bude nějaký pták rozpeřený tak nebrat ani brko. Rozhodně nekupovat na burzách, mladí kakarici vypadají všichni jak z alabastru, krásně uhlazení ale to může klamat.