Davniejsie som choval male vtacky, neprenikol som v tom uplne do hlbky. Choval som guldy, pestunky, zebricky, kanre. Dostal som alergiu a alergolog ma presvedcil aby som uz nemal vtactvo - ja som ma alergiu na roztoce...
Nakoniec som si aj tak po dvoch rokoch kupil kanara a zistil som, ze to nejako nevadi. Ale k chovu som uz nicoho nedospel.
V poslednom case uvazujem, ze by som s chovom zacal, ale chcel by som sa podelit s vami ako to pa tych par rokoch je. Ja mam pocit ze u nas uz nikto nema zaujem o ine zviera ako je pes- macka a mozno dake morca.
Preto je zaujem o vtactvo? Je vobec sanca ho niekde posunut plnohodnotne - nie len do chovproduktu aby som sa toho zbavil... Zebry lahke, ale zaujem nula bodov. Nie je problem investovat aj viac a kupit si drahsie astrildy ale je skutocny zaujem o vtaciky?
Nikdy som nemal nejake ine moznosti len v byte, preto nemozem daky velkochov. Rozmyslal som nad navratom ku guldam, ale mam pomerne velku "konkurenciu" na tieto vtacky u nas a oni mavaju na predaj v desiatkach kusov a aj tam mam pocit, ze nemaju vzdy lahky predaj. Okrem toho tvrdohlavost guld zjest nieco je strasna a vyziva je ako chemicke laboratorium.
Preto ak by ste vedeli poradit nieco "farebnejsie", o co je zaujem mozno stoji aj viac a v podstate jednoduchsie ako guldy? Ja som rozmyslal, nad forbeskami a astrildom trstinovym, ale nikdy som ich nechoval.
Dakujem za radu a diskusiu :), prezijem aj ostrejsie nazory, ktore pomozu :D
Ok díky. Vzhľadom na moťnosť chovať len v byte - vychádza mi to vždy len na obývačku inde nemám miesto, chcel by som sa poradiť kto chová v byte nejaké astrildy? Poradiť s výberom ktorého by som mohol chovať.
Problém vidím v tom že to má byť v byte s veľkou plachosťou, vysokými nárokmi na rozmery, atď.
Forbesky by mali byť údajen veľmi plaché a nikdy si len tak nezvyknú na neustálu prítomnosť. Rákosníci vraj tiež.
Povedzte kto má čo v byte priamo napr v obývačke?
Spolu chůvky, rákosáky, zebřičky timorské...jsou o mnoho tišší než australské
Rakosni jsou v pohode. Co se tyce forbesek apd., to je i trochu drahy konicek. Ze zacatku bych doporucoval neco levnejsiho. Druha vec je co se da jeste dneska sehnat. Pasovnici, kubanky, panenky hnedoprse, Amadina treba paskovana a pruhovana. V te budouci voliere to chce mit ale od kazdeho jen par. Astrildy belolici jsem uz dlouho nevidel, ty byli super...
Ja som si za to forbesky a astrildy rákosné, že som chcel niečo farebnejšie, ale menej chúlostivé na zdravie ako guldy.
Nevadili by mi ťažšie odchovy, že by to bolo len občas, ale nech je vtáctvo zdravé a nie je odmietavé k jedlu ako Amadiny Gouldové tam čo sa nedalo do vody tak som do nich nedostal a pri preperovaní sú skoro polomŕtve ledva sa hýbu. Je to pre mňa veľmi krásny vtáčik, ale zdá sa mi náročný na jeho vlastnú údržbu.
Za to som chcl zistiť či forbesky alebo rákosníci nie sú taký chúlostivý na prežitie. Tie ostatné čo si písal sa mi zdajú všetky také málo farebné :), keby neboli zebry také hlučné a bitkárske a nemnožili sa ako menšina - a nie je o nich vôbec záujem tak by som mal tie.
Tak pokračujem v otázkach :)
Asi naj by boli tí rákosníci, sú krásni a vraj mierumilovný a verím, že teda nie sú takí na stravu tvrdohlaví ako guldy.
Chcel som sa spýtať na tú bytovú voliéru ako riešite slnko? pridávanie umelo vit. D? alebo umelým svetlm tým špeciálnym? alebo je vhodnejšie presúvať v lete na balkón?
Viem, že sa dá nahrádzať umelý vit. D., len chcem vedieť tých čo majú rákosákov ako to robievajú ďakujem.
Rákosáci co mám jsou opravdu velmi mírumilovní až bojácní, nicméně v době hnízdění se z mého samečka stane velký ochránce svého hnízda a pronásleduje ostatní co se jen přiblíží, je až agresivní. Ale je to jen v prvních dnech, pak se zklidní. Jinak s příjmem potravy není problém, ani s vaječnou míchanicí, kupuji sušenou a vpohodě. Milují nastrouhanou mrkev, okurky, zelenou papriku a obvzláště jejich semínka. Jablko ani hrušku ne. Vitamíny přidávám do krmení, občas je dám na balkon.
Tak ono pokud vyloženě chcete odchovy tak je lepší chovat páry samostatně, při společném chovu je spousty rušivých faktorů, navíc můj pár jak jsem psal moc neharmonizuje a odchovy nejsou mým prvořadým cílem a ani nejsem tak zkušený chovatel, ale pokud jim dáte budky, materiál na vystlání, bohatší stravu, tak by jste odchovy mít mohl. Doporučuji rákosákům dát budky do voliery trochu stranou ostatních a oddělit třeba nějakým zeleným aby měli klid a cítili se bezpečně.
ja zatiaľ mám všetko len v teoretickej rovine, takže nie je problém si vybrať zatiaľ nemám ani zariadenie ani vtáctvo, keď som zrušil guldy tak som všetko predal a bednové klietky zničil.
Nechcel by som však zase presne typické bednové klietky, lebo je to v byte škaredé zaberá to veľa miesta.
Za to by som chcel niečo podobné ako máte vy. s tým, že dnu možno dám len rákosníkov. Lebo chcem kľudné vtáčiky. Momentálne mám doma len kanára a anduláka, ale tých chem držať tak ako sú mimo toho.