Ochočení devitileté samice amazoňana...

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

13.8.2014 21:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.192.118

Dobrý den,
Potřebovala bych nějaké názory ,rady....prosííím ;-)Dostala jsem v dubnu samičku amazoňana venezuelského,před tím žila v páru,ale uletěl samec samice zůstala sama,pořídit druhého samce chovatel nechtěl.Vzala jsem si jí, protože sem jí litovala jí že je sama smajlík Nikdy jsem neměla ani andulku,prostě sem se do ní zamilovala ,koupila jsem si klec velkou ;-) a venkovní voliéru,za tu dobu co jí mám děláme neuvěřitelné pokroky ,tedy aspoň myslím ;-) začíná mluvit,a dokonce už na sebe nechá v kleci sáhnout (podrbat) pohladit myslím ,jinak se pořád ohání na ruku ani prst nechce jít ani náhodou ,už mě tolikrát hodně bolestivě sekla smajlík z dlaně si pamlsky vezme,ale skoro pokaždé mě i klovne.Bojují,hodně se jí věnují,ze začátku v jednom kuse řvala.nyní je zlatíčko ozve se jen ráno a večer .Pokoušela jsem se radit i s chovateli tady v okolí,ale každý mě tvrdí že na ochočení když byla do chovu není smajlík mám koupené i knihy od Rosemary Low Amazoňané a také Proč můj papoušek...
Prosím neznáte někoho komu se podařilo ochočit staršího papouška?Budu ráda i za názory zda si jí nechat,nebo vyměnit za mládě.A ještě jedna věc asi po měsíci u nás nám snesla tři vejce, samozřejmě neoplozené,radila jsem se bylo mě řečeno,že to vyvolala strava a dobré podmínky?Vejce jsem jí odebrala,od té doby klid.
To že sem pako nezkušené mě psát nemusíte :-D jen prosím názory jestli je to možné ji ochočit na domácího mazlíčka,nebo se snažím zbytečně?

14.8.2014 07:01
geldek

XXX.XXX.237.194

Obdivuji Vaše odhodlání vytvořit novému členu rodiny co nejlepší podmínky, fakt mě to oslovilo. Jistě, když nepolevíte v úsilí, se jisté úspěchy dostaví, ale to, co se běžně vnímá u většího papouška pod pojmem "domácí mazlík", to se Vám s velikou pravděpodobností dosáhnout nepodaří. Rčení "starého psa novým kouskům nenaučíš" sice neplatí doslova, ale kus pravdy se v něm ukrývá a platí nejen pro psy a lidi. U papoušků mám s tím zkušenosti jen u menších druhů - je fakt veliký rozdíl mít papouška ochočeného jako mládě a kroceného v jeho pozdějším věku. Mám (dokrmovaného) krotkého žaka, který je doslova členem domácnosti a společnost lidí vnímá jako přirozenou, což je samozřejmě do velké míry cílená deformace přirozeného chování. Domácí mazlíci mají bezesporu pošramocenou přirozenou identitu. Váš amazoňan si již zvykl být téměř plnohodnotným ptákem byť v ne přirozeném prostředí. Dětství a dospívání u všech inteligentních tvorů je obdobím imprintingu návyků a způsobu života. Zkuste pouvažovat, jestli, když již máte vytvořené podmínky, nebude lepší vaši samici amazoňana nabídnout do chovu (je v ideálním věku, zdá se že hezký zdravý kus) a sehnat (třeba výměnou) mládě (u větších papoušků je vhodnější ručně dokrmované). Zdá se mi to pro obě strany rozumnější řešení. Je to bezesporu jednodušší cesta k domácímu mazlíku a výsledek je také výrazně odlišný. Ale mít doma krotkého většího papouška vyžaduje, abyste se mu hodně věnovali, řešili problémy s delší nepřítomností či případné důsledky neuhlídané papouščí zvídavosti, které se projevují tím, že je potřebné zkusit vše rozlousknout, překousnout, rozebrat, destruovat.
Další možností je dokoupit toho samečka do voliéry... :)
Není to jednoduché rozhodování, ale u dlouhověkých papoušků se týká desetiletí, proto je hodně důležité.

Neregistrovaný uživatel

14.8.2014 20:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.192.118

Dobrý den,
děkuji za opravdu hodně upřímné a rozumné vyjádření ,četlo se to moc dobře smajlík.A určitě mě to i hodně pomohlo.Pořídit pro ní samce je pro mě nejlákavější,nemusela bych se trápit co sní bude smajlík,hodně nad tím přemýšlím.
Teď se budu snažit,zjistit co nejvíce o chovu amazoňanu v páru, musím hodně číst smajlík Ještě jednou děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík