Venca Škvor
napsal(a):
Dobrý den, chci poprosit o radu. Koupil jsem si kakariki (pár) a zarazilo mne, v jak obrovském množství žerou slunečnici. Jsou schopni jí sežrat více než pár korel a dva páry zpěváků... Je to u tohoto druhu normální? Kakariki jsem nikdy neměl tak nevím. Díky za odpovědi. Venca
Kakariki nechovám, chovám mníšky a pyrury. Nicméně černou kukuřici nedávám vůbec, žíhanou a bílou minimálně. Je velmi tučná a trpí jí játra. Tedy ve větším množství. Samozřejmě ptákům chutná nejvíc. Ale je to o zdraví, takže dávejte slunečnici minimálně.
eli22
napsal(a):
Kakariki nechovám, chovám mníšky a pyrury. Nicméně černou kukuřici nedávám vůbec, žíhanou a bílou minimálně. Je velmi tučná a trpí jí játra. Tedy ve větším množství. Samozřejmě ptákům chutná nejvíc. Ale je to o zdraví, takže dávejte slunečnici minimálně.
To samozřejmě vím a dávám s mírou avšak to kolik by ji byly schopni vzít mne zarazilo...
Venca Škvor
napsal(a):
To samozřejmě vím a dávám s mírou avšak to kolik by ji byly schopni vzít mne zarazilo...
Znala jsem psa (Rotvajler), který kdybyste mu dal 12 kg pytel granulí, tak je sežral na posezení. Druhá věc je, jestli by to přežil. Takže možná něco podobného. Já chovám pyrury a ty by nemuseli nic jiného než slunečnici. Dokonce si ji vyžadovali řvaním. Ne,ne...
eli22
napsal(a):
Znala jsem psa (Rotvajler), který kdybyste mu dal 12 kg pytel granulí, tak je sežral na posezení. Druhá věc je, jestli by to přežil. Takže možná něco podobného. Já chovám pyrury a ty by nemuseli nic jiného než slunečnici. Dokonce si ji vyžadovali řvaním. Ne,ne...
Takového znám také... Ale u ptáků jsem se s tím ještě nikdy nesetkal a co jsem za dnešek vypozoroval tak takto urputně žerou i oves... Tak nevím no... Jen mne zajímalo zda je to u tohoto druhu normální nebo ne... Děkuji za odpovědi a přeji hezký večer... Venca...
"Jen mne zajímalo zda je to u tohoto druhu normální nebo ne..."
Zřejmě je. Po několikaměsíčních zkušenostech s krotkou samičkou kakarikiho mohu potvrdit slova chovatele, od něhož jsem ji neplánovaně koupila (původně jsem jela pro andulku :)). Říkal, že je to taková papouščí slepice. A měl pravdu - a to nejen tím, že je to druh, který poctivě odchová i mláďata jiných papoušků, že hrabe a nadělá nepořádek, ale také tím, že hlavní inspirací ovlivňující chování je potrava. I když papoušice byla ručně dokrmována, což u tohoto druhu fakt není problém, její vztah k člověku se projevoval hlavně tehdy, když šlo o jídlo. Stačilo začít něco jíst a hned doletěla. Jinak to byl takový větroplach, kterého bavila neposlušnost a porušování zákazů. Její hlavní zábavou bylo šmejdit po něčem, co by se dalo sníst. Využila každou chvíli nepozornosti k prozkoumáni některé otevřené poličky v kuchyni. Jednou jsem ji nemohla najít. Až když jsem otevřela dveře do malé špižírny u kuchyně, tak jsem ji objevila v poličce - celkem klidnou. A to je maličký prostor bez přirozeného osvětlení, takže tam byla ve tmě.