Dobrý deň,
Pred dvoma dňami sme sa ujali skoro 4 mesačného papagája nádherného. Približne pred mesiacom mu naneštastie jeho súrodenec odtrhol vrch zobáka a spodnú čast ma rozkusnutú na dve časti. Ozobie má v poriadku a mäkkú alebo drvenú stravu papá, dokonca má velký apetít. Čo je pre neho však velký problem je bežna strava pre papagáje (proso, slnecnice, pohánka, atd...) ku ktorej sa nevie dostať cez škrupiny. Vedeli by ste prosím poradiť akú stravu a doplnky mu dávať aby nemal problém s jedením? + mohol by zobák dorásť ?
Náš malý poklad sa zaťial javí ako velký kamarát, po 24 hodinach mi začal dôverovať a pár krát si preletel izbu, nakoniec sa nechal dať na prste do klietky.
Ak niekto má skúsenosti so starostlivosťou o papagája bez zobáku, budeme veľmi vdační za každú radu.
Vopred ďakujeme velmi pekne :)
Okrem lúpaného prosa (jáhly),u nás predávaného (hlavne v bio-obchodoch) pod názvom pšeno,mi ešte napadá,že tiež tam predávajú aj lúpané konopné semienka,aj to by mohlo byť vhodné.
Tú protézu si neviem celkom dobre predstaviť,vzhľadom k tomu,že tam by mal vedieť používať aj rôzne svaly pre efektívne narábanie s tým zobáčikom,neviem,či sa to dá,ale to by musel ozaj povedať niekto,kto tomu ozaj rozumie.
Nech sa darí!
Bude to chvili trvat, ale zobak doroste. Krmte povarenym zrnem a mekkym krmenim (mrkev nastrouhat apod.). Protoze horni cast zobaku roste mnohem pomaleji nez spodni, budete muset spodni cast casteji upravovat - klistky na nehty, pilnik. Jakmile horni cast doroste nad spodni, bude si ji papousek ubrusovat sam. V te dobe se nauci i s kratsim zobakem loupat zrni.
chce to hodně trpělivosti, známému tak ukousl přes voliéru amazoňan horní zobák amazoňanovi. také mu dával víc měkkého krmiva a po case zjistil, že mu zobák troche povyrostl a naučil se žrát I zrniny.Jazykem si našel koutek kde je rozlouskne. Hlavně trpělivost a vrátí vám to vděčností nebojte.
chce to hodně trpělivosti, známému tak ukousl přes voliéru amazoňan horní zobák amazoňanovi. také mu dával víc měkkého krmiva a po case zjistil, že mu zobák troche povyrostl a naučil se žrát I zrniny.Jazykem si našel koutek kde je rozlouskne. Hlavně trpělivost a vrátí vám to vděčností nebojte.