Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

25.4.2005 10:57
Neregistrovaný uživatel

Může dostat zrní při klíčení určitý zápach, nebo má správně zůstat bez zápachu ( jako v suchém stavu ) ?

Neregistrovaný uživatel

25.4.2005 11:33
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Může dostat zrní při klíčení určitý zápach, nebo má správně zůstat bez zápachu ( jako v suchém stavu ) ?

Když je dobře naklíčené tak voní, když zahnívá tak smrdí. Celkem se to dá poznat. Když je to divné, tak raději vyhodit. Bez zápachu jako za sucha určitě není.

Neregistrovaný uživatel

25.4.2005 14:31
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Když je dobře naklíčené tak voní, když zahnívá tak smrdí. Celkem se to dá poznat. Když je to divné, tak raději vyhodit. Bez zápachu jako za sucha určitě není.

Nemůžete mi prosím napsat jakou má přibližně vůni

Neregistrovaný uživatel

25.4.2005 16:04
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nemůžete mi prosím napsat jakou má přibližně vůni

ako naklíčené zrno

Neregistrovaný uživatel

25.4.2005 18:25
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
ako naklíčené zrno

koukam,že TOPVÁR zase exceluje,samozřejmě ,že má jinej čmuch .,,vůně,, je u každýho druhu jiná a co se týče vyhazování tak to záleží jak se o něj staráš.chce to min. jednou denně propláchnout(lépe 2x)jeden den namáčet a druhej nechat vykapat a přitom vyraší klíčky,já nakonec propláchnu a namočim cca na 30 min. do roztoku hypermanganu-ten zničí nebezpečné bakterie ,které se aktivivali namočením-a znovu propláchnu.po cca 12 hodinách (do 20 c°) je dobré papům odebrat,protože bakterie začínají znovu řádit.Radek Č.

Neregistrovaný uživatel

25.4.2005 20:55
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
koukam,že TOPVÁR zase exceluje,samozřejmě ,že má jinej čmuch .,,vůně,, je u každýho druhu jiná a co se týče vyhazování tak to záleží jak se o něj staráš.chce to min. jednou denně propláchnout(lépe 2x)jeden den namáčet a druhej nechat vykapat a přitom vyraší klíčky,já nakonec propláchnu a namočim cca na 30 min. do roztoku hypermanganu-ten zničí nebezpečné bakterie ,které se aktivivali namočením-a znovu propláchnu.po cca 12 hodinách (do 20 c°) je dobré papům odebrat,protože bakterie začínají znovu řádit.Radek Č.

radas zase prehána s hygienou ale čo, má na to právo. Stačí prepláchnuť pod tečúcou vodou a podávať naklíčená alebo len nabobtnané jeden den. Pozor každé semeno má inú klíčivosť a niektoré nie je dobre makličovať. V tojte diskusii to bolo preberaané už velaa krát. No čo opakovanie je mata múdrosti povedal Lenin, či nie?? Kozel/po Slovenský Cap/

Neregistrovaný uživatel

26.4.2005 20:13
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
radas zase prehána s hygienou ale čo, má na to právo. Stačí prepláchnuť pod tečúcou vodou a podávať naklíčená alebo len nabobtnané jeden den. Pozor každé semeno má inú klíčivosť a niektoré nie je dobre makličovať. V tojte diskusii to bolo preberaané už velaa krát. No čo opakovanie je mata múdrosti povedal Lenin, či nie?? Kozel/po Slovenský Cap/

Také si myslím, že stačí propláchnout několikrát denně, ostatně jak je psáno v literatuře. S tím manganistanem bych to moc nepřeháněl. Někdy bych přál chovatelům slyšet přednášku vysokoškolského profesora na téma výživa lidí a zvířat, kdy označil matky, které drží své děti v přehnané čistotě a hygieně za "piclé". Pak musíte mít takové jedince ve stejném prostředí celý život a každá změna = problém.
Zdraví Martin

Neregistrovaný uživatel

27.4.2005 09:15
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nemůžete mi prosím napsat jakou má přibližně vůni

Ajaj, to bude popis, ale pokusím se
Ty co klíčí v pohodě voní tak nějak čerstvě zeleně, mně to připomíná hrášek, ale asi jsem jediná. Ty co hnijí, tak prostě smrdí, tak nějak by si je člověk do pusy nedal. Ze začátku jen trochu. Když se mi něco nezdá, tak to radši vyhodím. Taky bude záležet jak kdo klíčí. Já s několikadenním klíčením nemám zkušenost ani s desinfikováním. Nakličuji buď směsku pro velké papoušky a nebo luštěninovou směsku. Dám ji na 12h do vody a pak na 12-24 (jak to vyjde do krmení) na sýto a co nejčastěji proplachuji. Když to propláchneš 2-3x/den, tak bude zrní spíš nabobtnalé a u některého začínají růst klíčky. Mnohem rychleji to jde v teple a při častějším proplachování. Nevim proč někdo nakličuje několik dní, klíčky mají údajně nejvýživnější hodnoty když se derou ven a jsou dlouhé do 1-2mm.

Neregistrovaný uživatel

27.4.2005 16:45
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ajaj, to bude popis, ale pokusím se
Ty co klíčí v pohodě voní tak nějak čerstvě zeleně, mně to připomíná hrášek, ale asi jsem jediná. Ty co hnijí, tak prostě smrdí, tak nějak by si je člověk do pusy nedal. Ze začátku jen trochu. Když se mi něco nezdá, tak to radši vyhodím. Taky bude záležet jak kdo klíčí. Já s několikadenním klíčením nemám zkušenost ani s desinfikováním. Nakličuji buď směsku pro velké papoušky a nebo luštěninovou směsku. Dám ji na 12h do vody a pak na 12-24 (jak to vyjde do krmení) na sýto a co nejčastěji proplachuji. Když to propláchneš 2-3x/den, tak bude zrní spíš nabobtnalé a u některého začínají růst klíčky. Mnohem rychleji to jde v teple a při častějším proplachování. Nevim proč někdo nakličuje několik dní, klíčky mají údajně nejvýživnější hodnoty když se derou ven a jsou dlouhé do 1-2mm.

abych vysvětlil ten hypermangan:v jednom hnízdě patagonců jsem měl 5 mladých která začala hynout,poslal jsem jedno na pitvu MVdr.Tukačovi do Brna (už si přesně nepamatuju název diagnozy),ale bylo mi řečeno že problém pochází z naklíčeného krmení a poradil mi ten hypermangan a poslední prcek skutečně přežil od té doby jsem bez úhynu kvůli krmení. MVdr Huml u nás v Plzni mi nezávisle potvrdil ,že naklíčené krmení je továrna na vitaminy a pod.,ale také možnost jak si zlikvidovat chov.samozřejmě nic se nemá přehánět,ale proč zase pokoušet osud? zkuste to jednou a uvidíte jakej humus vám zůstane na stěnách kbelíku.

Neregistrovaný uživatel

28.4.2005 12:42
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Může dostat zrní při klíčení určitý zápach, nebo má správně zůstat bez zápachu ( jako v suchém stavu ) ?

Dobrý den.Směs na nakličování si míchám sám.Je to:kukuřice,kardi,pšenice,hrách,černá slunečnice,žíhaná slunečnice.Toto vše namočím na 24 hodin do kyble.Po 24 hodinách je zrno nabobtnalé nasypu do kyble Virkon a nechám ho působit 20minut potom zrní přesypu do kyble ,kde jsou navrtané díry o průměru 4 mm(je možnost koupit v Obi ,nebo Baumaxu v zahradkářských potřebách dírovenej koš,jsou různé velikosti),a pořádně ho propláchnu pod tekoucí vodou-vyplaví se všechna nečistota.Nechám odkapat a podávám ptákům.Několikrát za den kybl propláchnu pod tekoucí vodou a dám na noc na spodek lednice.Další den jsou tam klíčky znovu propláchnu a podávám ptákům.Takto naklíčené zrní voní.Pokud smrdí tak ho okamžitě vyhodte.Baveko-Novotný.

Neregistrovaný uživatel

28.4.2005 15:20
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Může dostat zrní při klíčení určitý zápach, nebo má správně zůstat bez zápachu ( jako v suchém stavu ) ?

Trochu zapáchat může snad jedině řepka. Pokud se nechá vyrůst až "do zelena", při další manipulaci (já ji sekám do míchanice) má docela nevábný pach. Jinak všechno, co jsem kdy zkoušel klíčit, krásně voní a protože vždycky ptákům užírám, tak vím, že i sladce chutná. Jakýkoliv náznak zatuchlého či hnilobného zápachu je signálem, že se někde stala chyba a doporučuji vyhodit!
Mirek

Přidejte reakci

Přidat smajlík