Neregistrovaný uživatel

zde v minullém přispěvku o bidlech je psáno pozor na zelené výhonkly z bezinky-co mohou ptákům udělat,já když dávám bidla tak tam výhonky nechám a ptáci je uštípou a na zemi si jich dále nevšímají.Žádné potíže nikdy neměli,čím jim to může uškodit
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
zde v minullém přispěvku o bidlech je psáno pozor na zelené výhonkly z bezinky-co mohou ptákům udělat,já když dávám bidla tak tam výhonky nechám a ptáci je uštípou a na zemi si jich dále nevšímají.Žádné potíže nikdy neměli,čím jim to může uškodit
Před časem jsem kdesi četl článek, ve kterém autor zmiňoval úmrtí papouška po konzumaci zeleného výhonu bezu černého. Nezmiňuje se ale, jestli byla provedena pitva, přímá souvislost úhynu s konzumací bezu patrně nelze považovat za prokázanou.
V literatuře, zejména americké, se traduje toxicita černého bezu. Podle mého názoru, riziko ovlivňuje mnoho faktorů. Jednak obsah alkaloidů v rostlinách není konstantní, vliv hraje roční období, místo, kde rostlina roste, podnebí, genetické vlivy. Nevím o nějakém seriózním výzkumu, který by se touto problematikou zabýval, ale lze si docela dobře představit, že bez v Americe je obsahem jedovatých látek něco jiného, než bez v Evropě.
Dalším, daleko výraznějším vlivem, je to, jak moc a zda vůbec papoušek zelené části konzumuje. Něco jiného je, když pták výhonek rozkouše a hodí na zem, něco jiného je, když se listím nacpe k prasknutí. Objem případných jedovatých látek v trávícím traktu bude v prvním případě mizivý, ve druhém může být velmi významný.
Na loňském semináři, pořádaném časopisem Papoušci na brněnském výstavišti, prezentovala MVDr. Grymová ve své přednášce případ papouška, který dlouhodobě konzumoval kůru z vrbových větviček (běžně podávaných mnoha chovateli k okusu) v takovém množství, že působením salicylanů ve vrbě obsažených došlo k tak masivnímu zvředovatění sliznice žaludku, až papoušek uhynul.
Naopak, známý slovenský chovatel pan Pichlík v diskusi po přednášce uvedl, že mnoho let používá jako bidla větve akátu bez zelených částí, aniž by kdy zaznamenal sebemenší problém.
V této problematice chce asi zvolit individuální přístup ke každému ptákovi. Pokud kůru nebo výhonky konzumuje v nadměrném množství, je na místě mu v tom zabránit volbou jiného materiálu, pokud ne, nemá smysl si tím lámat hlavu.
Osobně jako bidla používám větve z černého bezu nařezané před několika měsíci. Vyschlá kůra vydrží daleko déle před náporem papouščích zobáků. Čerstvé větve papoušci doslova oloupou během několika desítek minut, oloupané větve jsou hladké jak sklo, kloužou a neposkytují ptákům ani oporu, ani nepomohou v obrušování drápků.
s pozdravem
jirka@amazonia.cz
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
zde v minullém přispěvku o bidlech je psáno pozor na zelené výhonkly z bezinky-co mohou ptákům udělat,já když dávám bidla tak tam výhonky nechám a ptáci je uštípou a na zemi si jich dále nevšímají.Žádné potíže nikdy neměli,čím jim to může uškodit
Pouzivam bidla z bezu cerneho po mnoho let bez jakychkoli potizi. Pravdou je, ze zeleny konec vetve vetsinou ulomim. Delam to toho duvodu, ze je moc meky, snadno se lame a nedrzi v pletivu. Take zelene vyhony po cele delce vetve nahrubo odlamu prejetim rukou proti jejich rustu - to abych si premirou listi priliz nezaneradil volieru.