Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.219.147
jak rozpoznám jaké jeřabiny jsou jedovaté a jaké ne? díky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.195.225
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
jak rozpoznám jaké jeřabiny jsou jedovaté a jaké ne? díky.
Žádné "jedovaté" jeřabiny neexistují. Jsou pouze ty, které obsahují více tříslovin a pro člověka jsou příliš trpké, a pak existují vyšlechtěné kultivary, které nejsou tak trpké a jsou sladší, takže se hodí na kompotování. Ptákům je to jedno a hodí se pro ně všechny jeřabiny.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.155.137
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Žádné "jedovaté" jeřabiny neexistují. Jsou pouze ty, které obsahují více tříslovin a pro člověka jsou příliš trpké, a pak existují vyšlechtěné kultivary, které nejsou tak trpké a jsou sladší, takže se hodí na kompotování. Ptákům je to jedno a hodí se pro ně všechny jeřabiny.
slyšela jsem, že jedny mají zubaté listy po celém okraji a druhé jen z části. Ochutlala jsem obojí červené a chutnali zhruba stejně, víc nebo míň trpké nebyly, tak kdo ví.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.142
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
slyšela jsem, že jedny mají zubaté listy po celém okraji a druhé jen z části. Ochutlala jsem obojí červené a chutnali zhruba stejně, víc nebo míň trpké nebyly, tak kdo ví.
ty co rostou normálně volně v přírodě, jsou většinou divoké, pro nás nejedlé, trpce svíravé až do hořka.. Ty jedlé - zahradní, rostou povětšinou v zahradách. Teď už by měly mít sladkou chuť.( už jsme je zavařovali). Pilovité listy mají taky- alespoň ta naše. Takže jedině se řídit chutí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.79.71
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ty co rostou normálně volně v přírodě, jsou většinou divoké, pro nás nejedlé, trpce svíravé až do hořka.. Ty jedlé - zahradní, rostou povětšinou v zahradách. Teď už by měly mít sladkou chuť.( už jsme je zavařovali). Pilovité listy mají taky- alespoň ta naše. Takže jedině se řídit chutí.
Pilovité listy jsou jasný a hlavní rozlišovací znak. Jedny mají "zubovatění" po celém okraji, druhé jen z části. Které a jak to mají vám z hlavy opravdu neřeknu, kdysi jsem to tady na ifauně psal, v historii už to ale není. Zítra večer to tu můžu dát.
Zdraví Martin
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.58
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pilovité listy jsou jasný a hlavní rozlišovací znak. Jedny mají "zubovatění" po celém okraji, druhé jen z části. Které a jak to mají vám z hlavy opravdu neřeknu, kdysi jsem to tady na ifauně psal, v historii už to ale není. Zítra večer to tu můžu dát.
Zdraví Martin
ty jeřabiny,které mají zubaté listy do poloviny od shora listu jsou jedlé,,je to tutovka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.41
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ty jeřabiny,které mají zubaté listy do poloviny od shora listu jsou jedlé,,je to tutovka
a jsou jeřabiny vhodné i pro agapornise?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.154
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
a jsou jeřabiny vhodné i pro agapornise?
Jistě, pro agapornisy je to pochoutka. Jinak sáhl jsem do svých "papírových" vědomostí a přesně by to mělo být takto: sladkoplodá - jedlá forma jeřábu ptačího (Sorbus aucuparia) má mít okraj listu ze 2/3 celokrajný a horní třetina je zubatá. Jedlost či nejedlost je ale pro člověka, nikoli pro ptactvo! Žádné jeřabiny nejsou jedovaté - nanejvýš mají v sobě trochu těch těžkých kovů, pokud jsou od cesty.