Jako rozpoznat že jeřabiny nejsou jedovaté?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

26.9.2006 09:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.219.147

jak rozpoznám jaké jeřabiny jsou jedovaté a jaké ne? díky.

Neregistrovaný uživatel

26.9.2006 09:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.195.225

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
jak rozpoznám jaké jeřabiny jsou jedovaté a jaké ne? díky.

Žádné "jedovaté" jeřabiny neexistují. Jsou pouze ty, které obsahují více tříslovin a pro člověka jsou příliš trpké, a pak existují vyšlechtěné kultivary, které nejsou tak trpké a jsou sladší, takže se hodí na kompotování. Ptákům je to jedno a hodí se pro ně všechny jeřabiny.

Neregistrovaný uživatel

26.9.2006 11:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.155.137

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Žádné "jedovaté" jeřabiny neexistují. Jsou pouze ty, které obsahují více tříslovin a pro člověka jsou příliš trpké, a pak existují vyšlechtěné kultivary, které nejsou tak trpké a jsou sladší, takže se hodí na kompotování. Ptákům je to jedno a hodí se pro ně všechny jeřabiny.

slyšela jsem, že jedny mají zubaté listy po celém okraji a druhé jen z části. Ochutlala jsem obojí červené a chutnali zhruba stejně, víc nebo míň trpké nebyly, tak kdo ví.

Neregistrovaný uživatel

26.9.2006 12:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.142

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
slyšela jsem, že jedny mají zubaté listy po celém okraji a druhé jen z části. Ochutlala jsem obojí červené a chutnali zhruba stejně, víc nebo míň trpké nebyly, tak kdo ví.

ty co rostou normálně volně v přírodě, jsou většinou divoké, pro nás nejedlé, trpce svíravé až do hořka.. Ty jedlé - zahradní, rostou povětšinou v zahradách. Teď už by měly mít sladkou chuť.( už jsme je zavařovali). Pilovité listy mají taky- alespoň ta naše. Takže jedině se řídit chutí.

Neregistrovaný uživatel

26.9.2006 18:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.79.71

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
ty co rostou normálně volně v přírodě, jsou většinou divoké, pro nás nejedlé, trpce svíravé až do hořka.. Ty jedlé - zahradní, rostou povětšinou v zahradách. Teď už by měly mít sladkou chuť.( už jsme je zavařovali). Pilovité listy mají taky- alespoň ta naše. Takže jedině se řídit chutí.

Pilovité listy jsou jasný a hlavní rozlišovací znak. Jedny mají "zubovatění" po celém okraji, druhé jen z části. Které a jak to mají vám z hlavy opravdu neřeknu, kdysi jsem to tady na ifauně psal, v historii už to ale není. Zítra večer to tu můžu dát.
Zdraví Martin

Neregistrovaný uživatel

26.9.2006 22:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.58

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pilovité listy jsou jasný a hlavní rozlišovací znak. Jedny mají "zubovatění" po celém okraji, druhé jen z části. Které a jak to mají vám z hlavy opravdu neřeknu, kdysi jsem to tady na ifauně psal, v historii už to ale není. Zítra večer to tu můžu dát.
Zdraví Martin

ty jeřabiny,které mají zubaté listy do poloviny od shora listu jsou jedlé,,je to tutovka

Neregistrovaný uživatel

27.9.2006 07:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.41

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
ty jeřabiny,které mají zubaté listy do poloviny od shora listu jsou jedlé,,je to tutovka

a jsou jeřabiny vhodné i pro agapornise?

Neregistrovaný uživatel

27.9.2006 21:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.154

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
a jsou jeřabiny vhodné i pro agapornise?

Jistě, pro agapornisy je to pochoutka. Jinak sáhl jsem do svých "papírových" vědomostí a přesně by to mělo být takto: sladkoplodá - jedlá forma jeřábu ptačího (Sorbus aucuparia) má mít okraj listu ze 2/3 celokrajný a horní třetina je zubatá. Jedlost či nejedlost je ale pro člověka, nikoli pro ptactvo! Žádné jeřabiny nejsou jedovaté - nanejvýš mají v sobě trochu těch těžkých kovů, pokud jsou od cesty.

Přidejte reakci

Přidat smajlík