Ještě jednou klíčení

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

24.3.2007 08:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.244.194

Zkoušel jsem recepty na nakličování semen uvedené o pár příspěvků níže. Semena jsem propral, namáčel asi 15 hod. ve sklenici s vodou, poté jsem je osušil, dal zpět do sklenice a přikryl víčkem. Asi za 24 hod. semena krásně vyklíčila, bez plísně. Ale, když jsem je přesypával a přičichl k nim, zarazila mě divná vůně - pach semen, který mi tak trošku připadal nakyslý. Je možné, že semena zkysla nebo se prostě nějak zkazila. Dají se i takto užívat ke krmení? Díky za odpovědi a názory.

Neregistrovaný uživatel

24.3.2007 13:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.211.180

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zkoušel jsem recepty na nakličování semen uvedené o pár příspěvků níže. Semena jsem propral, namáčel asi 15 hod. ve sklenici s vodou, poté jsem je osušil, dal zpět do sklenice a přikryl víčkem. Asi za 24 hod. semena krásně vyklíčila, bez plísně. Ale, když jsem je přesypával a přičichl k nim, zarazila mě divná vůně - pach semen, který mi tak trošku připadal nakyslý. Je možné, že semena zkysla nebo se prostě nějak zkazila. Dají se i takto užívat ke krmení? Díky za odpovědi a názory.

Nevím, zkyslá by semena být neměla, vždycky určitý "odeur" ale mají - zkuste zajít do pivovaru do sladovny. Semena je lepší naklíčit i kratší dobu 6-8 hod. Delší dobu mám jen když zapomenu. Já nechávám semena prakticky suchá a pokud nejsou, tak ani nepřikrývám ve sklenici. To co uvádějí kolegové - na sítku a často proplachovat- tak nic proti, určitě je to velmi hygienické a čisté, ale bál bych se, že to, proč nakličuji - vitamíny, rostlinné hormony, fytoncidy a j. biofaktory, tím jednoduše vyplouhuji z klíčku.
P.S.: Přeji hodně úspěchů v klíčení a následném chovu - a hned jdu dát další semena naklíčit!K.

Neregistrovaný uživatel

24.3.2007 14:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.123.26

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nevím, zkyslá by semena být neměla, vždycky určitý "odeur" ale mají - zkuste zajít do pivovaru do sladovny. Semena je lepší naklíčit i kratší dobu 6-8 hod. Delší dobu mám jen když zapomenu. Já nechávám semena prakticky suchá a pokud nejsou, tak ani nepřikrývám ve sklenici. To co uvádějí kolegové - na sítku a často proplachovat- tak nic proti, určitě je to velmi hygienické a čisté, ale bál bych se, že to, proč nakličuji - vitamíny, rostlinné hormony, fytoncidy a j. biofaktory, tím jednoduše vyplouhuji z klíčku.
P.S.: Přeji hodně úspěchů v klíčení a následném chovu - a hned jdu dát další semena naklíčit!K.

Dobrý den,toto je normální jev,zbytek vody ze semen steče ke dnu sklenice,kde vše zkysá,proto používám ,jak jsem popsal systém sklenice dnem vzhůru ,aby přebytečná voda ze semen odtekla do misky pod sklenicí,tuto vodu musíte však vylít,aby neuzavřela přístup vzduchu jenž je tvořen mezerou vytvořenou podložením sklenice kolíčkem dřeva.Velenský M.K.

Neregistrovaný uživatel

26.3.2007 10:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.38.195

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zkoušel jsem recepty na nakličování semen uvedené o pár příspěvků níže. Semena jsem propral, namáčel asi 15 hod. ve sklenici s vodou, poté jsem je osušil, dal zpět do sklenice a přikryl víčkem. Asi za 24 hod. semena krásně vyklíčila, bez plísně. Ale, když jsem je přesypával a přičichl k nim, zarazila mě divná vůně - pach semen, který mi tak trošku připadal nakyslý. Je možné, že semena zkysla nebo se prostě nějak zkazila. Dají se i takto užívat ke krmení? Díky za odpovědi a názory.

Nechci se pořád vnucovat se svými sítky , ale na nich Vám voda odteče rovnou, k zrní má přístup vzduch a žádné zkysnutí nehrozí. Přitom vlhkost se udrží dostatečná, zvláště, když pravidelně proplachujete.
K zápachu - za normální bych považoval mírně nakyslý a zatuchlý odér u obilí, všechno ostatní, co klíčím (zejména řepka, ale i kukuřice, slunečnice ...) příjemně voní, teda alespoň mému nosu.
Zdraví Mirek

Neregistrovaný uživatel

26.3.2007 11:45
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nechci se pořád vnucovat se svými sítky , ale na nich Vám voda odteče rovnou, k zrní má přístup vzduch a žádné zkysnutí nehrozí. Přitom vlhkost se udrží dostatečná, zvláště, když pravidelně proplachujete.
K zápachu - za normální bych považoval mírně nakyslý a zatuchlý odér u obilí, všechno ostatní, co klíčím (zejména řepka, ale i kukuřice, slunečnice ...) příjemně voní, teda alespoň mému nosu.
Zdraví Mirek

Proplachováním semen se žádné vitamíny nevyplavují. Raději více propláchnout než to nechat zplesnivět.MartinG.

Přidejte reakci

Přidat smajlík