Kozí mléko


Koza dává chovateli mnoho cenného, ale asi málokdo ví, že mléko od kozy nemusí pouze zkrmovat při chovu prasete, koček..., ale může ho využít v kuch...

Koza dává chovateli mnoho cenného, ale asi málokdo ví, že mléko od kozy nemusí pouze zkrmovat při chovu prasete, koček..., ale může ho využít v kuchyni na více způsobů.

Kyselé mléko

V obchodě si koupíte kyselé mléko a smícháte se syrovým kozím (nejvýše 12 hod. starým) nebo tep. zpracovaným a udržujete při teplotě 18-20 st. C po dobu 24-36 hod. Pokud koupíte zákvas (kulturní mikfroflóru) stačí smíchat 4-5 % s kozím mlékem. Po této době dejte kyselé mléko do chladničky. Z této várky si ponechte svůj vlastní zákvas a vše můžete opakovat s novým nadojeným mlékem.

Jogurt

Na přípravu se mi osvědčil jogurtovač (tovární výroby) za velmi dostupnou cenu. Nemusíte hlídat teplotu, pouze čas a koupit 1 jogurt bílý s živou kulturou (označeno „živý“) bez ovoce a džemu! Tímto jogurtem 3-5% naočkujete mléko důkladným smícháním v ručním šlehači, asi 2 min. a nalijete do vyvařených, vysušených skleniček a uzavřete nebo v miskách či skleničkách dáte do vodní lázně a prohříváte 40-42 st. C 5-7 hod., ale nesmí přesáhnout 45 st. C! Hotový jogurt v uzavřené nádobce uchovejte v chladnici a opět si ponechte část na další výrobu. Tuto kulturu po 14 dnech vyměňte za zakoupenou, aby nebyl bakter. problém při výrobě.

Pokud chcete více tužší jogurt, přidejte předem 1-2 % sušeného mléko nebo na 5 min. mléko zahřejte na 90-95 st. C, zchlaďte na 40 st. C a pak přidejte kulturu. Nesmí se vařit!

Tvaroh

Mléko 20-25 st. C s podmáslím a 3-8 kapkami syřidla (zakoupíte ve spec. prodejně) na 10 litrů smícháme a 10 hodin mléko tuhne. Při vyšší teplotě 35-38 st. C po 5-10 min. zhoustlé mléko urychlí srážení.

Hotovou sýřeninu rozdrobíte, zamícháte a vylijete na síto s tkaninou, aby se oddělila při teplotě 18-22 st. C, 12-24 hod. Syřeninu seberte a rozmixujete do hladka s trochou soli a je hotovo! Ovoce, džemy přidejte před podáváním a uchovejte v chladničce nebo zamrazte.

Tyto 3 typy vyzkoušejte a nebudete práce litovat a možná vám už nikdo neřekne „fuj kozí mléko, ani čuchnout nechci“. Pokud je koza ve výborné kondici a v suchém prostředí, není problém s pachutí a závanem kozího mléka.

Autor textu: Ptaková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Ohodnotťe tento článek:
1
2
3
4
5

Celkové hodnocení (0x):

1
2
3
4
5