Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.151
Dobry vecer vsem. Velmi by nas zajimalo, jestli existuje nejaky jednoduchy osvedceny recept na domaci kozi syr, bez nutnosti pouziti syridla?? Neco uz jsme prave o tom slyseli, ale snad ma i nekdo, kdo se bude chtit podelit o sve zkusenosti, vyzkouseny a osvedceny recept. Vsem dekujeme za pripadne odpovedi. k.f.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.6.50
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobry vecer vsem. Velmi by nas zajimalo, jestli existuje nejaky jednoduchy osvedceny recept na domaci kozi syr, bez nutnosti pouziti syridla?? Neco uz jsme prave o tom slyseli, ale snad ma i nekdo, kdo se bude chtit podelit o sve zkusenosti, vyzkouseny a osvedceny recept. Vsem dekujeme za pripadne odpovedi. k.f.
Obávám se, že bez syřidla vyrobíte maximálně tvaroh, ale třeba je někdo chytřejší než já
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.237.52
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Bez syřidla a zavedeného postupu sýr neuděláte, výsledek je vždy tvaroh, který se brzo zkazí. Není problém sehnat mlek.kulturu a syřidlo. Firma dodává i návod, a potom máte i zaručený výsledek, že se sýr podaří a nebudete ho muset vyhodit. Jarmila - kozí farma ROZINKA
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.229.250
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jen je třeba dávat pozor. Pokud schromažďujete mléko delší dobu, tak do sýra může dát maximálně 50% toho staršího mléka. Mléko z lednice nebo mrazáku ve větším množství než 50% brání tvorbě sraženiny-sýra. *** To je alespoň naše zkušenost. **** Jinak syřidla Milkom Tábor máme vyzkoušené. Na kozí používáme Tekuté chymozinové syřidlo LAKTOCHYM 1 : 5000# Balení : láhev PVC 200 ml 1 balení. a # Sušenou smetanovou kulturu na 1lt mléka .**** emailna objednání : m.neufusova@vum-tabor.cz
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Bez syřidla se dá vyrobit sýr Panýr.
potřebujete litr mlíka, půl lžičky kyseliny citrónové nebo 4 lžičky citrónové šťávy nebo octa a 2 lžíce vody. kyselinu rozpustíte ve vodě, mlíko za stálého míchání přivedete k varu a roztok do něho vmícháte. Začne se oddělovat sýr od syrovátky. Nádobu odstavíte a 3-4 minuty necháte zakrytou stát. Pak přecedíte přes plachetku a v té plachetce zatížíte - po 20 minutách vznikne sýr jemnější a nadýchanější, ale může být zatížen až 3 hodiny. Po vylisování můžete sýr vložit zpět do přisolené syrovátky, kde vydrží cca 14 dní.
Mně osobně tento sýr nechutná, má charakter tofu - takový jako bez chuti bez zápachu. Ale nezkoušela jsem ho uskladňovat v té syrovátce, třeba takto té chuti nabude.
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.237.52
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Bez syřidla se dá vyrobit sýr Panýr.
potřebujete litr mlíka, půl lžičky kyseliny citrónové nebo 4 lžičky citrónové šťávy nebo octa a 2 lžíce vody. kyselinu rozpustíte ve vodě, mlíko za stálého míchání přivedete k varu a roztok do něho vmícháte. Začne se oddělovat sýr od syrovátky. Nádobu odstavíte a 3-4 minuty necháte zakrytou stát. Pak přecedíte přes plachetku a v té plachetce zatížíte - po 20 minutách vznikne sýr jemnější a nadýchanější, ale může být zatížen až 3 hodiny. Po vylisování můžete sýr vložit zpět do přisolené syrovátky, kde vydrží cca 14 dní.
Mně osobně tento sýr nechutná, má charakter tofu - takový jako bez chuti bez zápachu. Ale nezkoušela jsem ho uskladňovat v té syrovátce, třeba takto té chuti nabude.
Jiřina
Takhle zpracovávám syrovátku, přivedu do varu, dám kyselinu citronovou a buď z toho udělám žinčicu, což doma moc nemusíme, nebo riccotu - syrovátkový tvarohosýr. Je to velice výživné, zdravé, musí se rychle spotřebovat. Zbývající vodu vypijí kůzlata. Jarmila - kozí farma ROZINKA
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.110
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Takhle zpracovávám syrovátku, přivedu do varu, dám kyselinu citronovou a buď z toho udělám žinčicu, což doma moc nemusíme, nebo riccotu - syrovátkový tvarohosýr. Je to velice výživné, zdravé, musí se rychle spotřebovat. Zbývající vodu vypijí kůzlata. Jarmila - kozí farma ROZINKA
Lze vyrobit sýr bez syřidla, pokud si seženete kefírku (viz google). Kefír se začne separovat na syrovátku a sraženinu, v této fázi vše šetrně nalejete do hustší plachetky a necháte dva až tři dny odkapat. Vnikne vám kyselý sýr typu Labne, který se běžně dělá na středním východě a je mazací, případně z něj udělají koule a uskladní v olivovém oleji. Originál receptura místo kefírky používá jogurt, ale to vám s kozím nepůjde, plachetkou vám proteče. Lze i okořenit.
Další je už výše zmíněný panír. Sám o sobě není nic moc, ale indická kuchyně s ním umí divy, pro inspiraci doporučuji Kršňáckou kuchařku!
Lenka ze Dvora
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.122
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Lze vyrobit sýr bez syřidla, pokud si seženete kefírku (viz google). Kefír se začne separovat na syrovátku a sraženinu, v této fázi vše šetrně nalejete do hustší plachetky a necháte dva až tři dny odkapat. Vnikne vám kyselý sýr typu Labne, který se běžně dělá na středním východě a je mazací, případně z něj udělají koule a uskladní v olivovém oleji. Originál receptura místo kefírky používá jogurt, ale to vám s kozím nepůjde, plachetkou vám proteče. Lze i okořenit.
Další je už výše zmíněný panír. Sám o sobě není nic moc, ale indická kuchyně s ním umí divy, pro inspiraci doporučuji Kršňáckou kuchařku!
Lenka ze Dvora
Slyšela jsem - u veganů - také možnost použití místo syřidla kytku svízele syřišťového. Rozkrájet prý do mléka a prý se to snad zdrcne. No nevím . Nikdy mě nenapadlo to zkoušet.. Helena
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.146.44
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Slyšela jsem - u veganů - také možnost použití místo syřidla kytku svízele syřišťového. Rozkrájet prý do mléka a prý se to snad zdrcne. No nevím . Nikdy mě nenapadlo to zkoušet.. Helena
A není možné použít k výrobě Tibetskou houbu? Ta udělá z mléka kefír, máme to ozkoušené s kravským, ale s kozím ještě ne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.237.52
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A není možné použít k výrobě Tibetskou houbu? Ta udělá z mléka kefír, máme to ozkoušené s kravským, ale s kozím ještě ne.
Tibetská houba v kozím mléce je výborná. Kefír je moc dobrý, osvěžující. Ale sýr jsem z toho nedělala. Jarmila - kozí farma ROZINKA
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.129.140
Tiež by ma zaujímalo či sa dá kefír z kefírovej huby použiť na syry. Neskúšali ste to? Ak nie, vyskúšam a dám vedieť výsledok. Inak minule som skúsila dať na syr(hrudku) ako štartér acidko a syr chutil výborne, kyslejší ako zo smotany, pripomínal Lučinu.
M.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.251.62
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jen je třeba dávat pozor. Pokud schromažďujete mléko delší dobu, tak do sýra může dát maximálně 50% toho staršího mléka. Mléko z lednice nebo mrazáku ve větším množství než 50% brání tvorbě sraženiny-sýra. *** To je alespoň naše zkušenost. **** Jinak syřidla Milkom Tábor máme vyzkoušené. Na kozí používáme Tekuté chymozinové syřidlo LAKTOCHYM 1 : 5000# Balení : láhev PVC 200 ml 1 balení. a # Sušenou smetanovou kulturu na 1lt mléka .**** emailna objednání : m.neufusova@vum-tabor.cz
Prosím, poraďte mi, kolik si mám čeho objednat. Chci letos poprvé vyzkoušet udělat nějaký opravdový sýr (zatím jsem dělala jen ten s použitím kyseliny citronové), ale nevím, kolik se dává syřidla, kolik té smetanové kultury, takže vůbec nemám představu, kolik si objednat. Mám dvě kozeny, zatím mi dojí jedna, druhá má za dva týdny rodit, takže počítám, že budu mít kolem 3 - 4 litrů denně, které bych mohla použít na sýr. Jaké je tedy dávkování? Děkuji!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.93.198
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prosím, poraďte mi, kolik si mám čeho objednat. Chci letos poprvé vyzkoušet udělat nějaký opravdový sýr (zatím jsem dělala jen ten s použitím kyseliny citronové), ale nevím, kolik se dává syřidla, kolik té smetanové kultury, takže vůbec nemám představu, kolik si objednat. Mám dvě kozeny, zatím mi dojí jedna, druhá má za dva týdny rodit, takže počítám, že budu mít kolem 3 - 4 litrů denně, které bych mohla použít na sýr. Jaké je tedy dávkování? Děkuji!
No myslím, že bude stačit jedna lahvička syřidla i chloridu a smetanová kulura jde přeočkovat na návodu píšou až 10krát, takže tam jedno dvě balení max.
Syřidla se do sýru dávkuje na 10l mléka 2-4ml podle druhu sýra. U objednávky např. v Milkomu bývá přiložen i návod na výrobu toho kterého druhu sýra.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.251.62
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No myslím, že bude stačit jedna lahvička syřidla i chloridu a smetanová kulura jde přeočkovat na návodu píšou až 10krát, takže tam jedno dvě balení max.
Syřidla se do sýru dávkuje na 10l mléka 2-4ml podle druhu sýra. U objednávky např. v Milkomu bývá přiložen i návod na výrobu toho kterého druhu sýra.
Ten chlorid je dobrý k čemu? A je nutný? V předchozím příspěvku bylo psáno, že používají syřidlo a smetanovou kulturu... Jinak děkuji za radu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.221.90
Prosím, kde se kupuje smetanová kultura, je možné ji nahradit něčím jiným? Eva
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.122
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ten chlorid je dobrý k čemu? A je nutný? V předchozím příspěvku bylo psáno, že používají syřidlo a smetanovou kulturu... Jinak děkuji za radu
Chlorid vápenatý se přidává do pasterovaného mléka při výrobě sýra pro zvýšení výtěžnosti.V malém množství to nutné
není. Budete mít lepší syrovátku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.122
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prosím, kde se kupuje smetanová kultura, je možné ji nahradit něčím jiným? Eva
Sušenou smetanovou kultůru,syřidlo na výrobu sýru Laktochym,nebo tvarohu Laktosin si můžete nechat poslat
od Milcom a.s. Soběslavská 841 390 02 Tábor. tel. 381 252 751. Pošlou Vám k tomu návod na výrobu tvarohu
a tří druhů sýra.
Smetanovou kultůru lze v malém množství nahradit zakysanou smetanou, kyškou nebo zakysaným podmáslím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.120
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Sušenou smetanovou kultůru,syřidlo na výrobu sýru Laktochym,nebo tvarohu Laktosin si můžete nechat poslat
od Milcom a.s. Soběslavská 841 390 02 Tábor. tel. 381 252 751. Pošlou Vám k tomu návod na výrobu tvarohu
a tří druhů sýra.
Smetanovou kultůru lze v malém množství nahradit zakysanou smetanou, kyškou nebo zakysaným podmáslím.
V jakém poměru se dává zakysaná smetana? Děkuji Eva
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.122
Na zaočkování mléka se přidává 1-2% smetanové kultůry,nebo zmińovaných náhražek , tedy 1-2 dcl.na 10 l mléka.
Rozmíchá se do mléka teplého 30-32 stupńů a nechá se působit 30 minut. Pak se přidá syřidlo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.193
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím tyto stránky jsem našla ale nějak u nich postrádám ceník kolik toto sýřidlo stojí a jeho kolem 30 kg né není to zbytečně moc?chci si jen občas udělat sýr a obávám se že toto množství při jedné koze nezpracuju.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197
lahvička syřidla stojí kolem 100kč a je ho tam myslím 100ml
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.108
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím tyto stránky jsem našla ale nějak u nich postrádám ceník kolik toto sýřidlo stojí a jeho kolem 30 kg né není to zbytečně moc?chci si jen občas udělat sýr a obávám se že toto množství při jedné koze nezpracuju.
Malé balení kultury i syřidla vám pošle Ekokoza.(www.ekokoza.cz). Chlorid vápenatý asi pošlou taky, lze koupit i v lékárně.(Calcium chloratum)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.193
Díky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.204.155
syřidlo i kutury vyrábí firma Milcom Tábor, najděte si ej na internetu, mají i zásilkový prodej a dodávají všechno včetně kultur a chloridu vápenatého v malém balení rpo domácí výrobu sýra. Pošlou vám i recepty. Mají i prodejnu v Praze, je možné to tam vyzvednout osobně. Dana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.193
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
syřidlo i kutury vyrábí firma Milcom Tábor, najděte si ej na internetu, mají i zásilkový prodej a dodávají všechno včetně kultur a chloridu vápenatého v malém balení rpo domácí výrobu sýra. Pošlou vám i recepty. Mají i prodejnu v Praze, je možné to tam vyzvednout osobně. Dana
Našla jsem milcom ale nenašla jsem ceník
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197
ceník tam myslím nemají,ale ceny řeknou po telefonu. Manžel naposledy platil za lahvičku Laktochymu 100kč a za pytlík kultury 30kč
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.251.62
http://www.milcom-as.cz/zavod-tabor/produkty/produkty-pro-domaci-vyrobu.html
A máte to i s cenama
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.193
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
http://www.milcom-as.cz/zavod-tabor/produkty/produkty-pro-domaci-vyrobu.html
A máte to i s cenama
děkuji moc
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.243
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Spomenula som si na tuto diskusiu, minule som teda konecne skusila robit syr so starterom -kefirom z tibetskej huby a syr bol rovnaky ako z kyslej smotany, tak som rada ze nemusim uz zhanat smotanu a ze mam vzdy cerstve bakterie po ruke :)
M
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.193
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Spomenula som si na tuto diskusiu, minule som teda konecne skusila robit syr so starterom -kefirom z tibetskej huby a syr bol rovnaky ako z kyslej smotany, tak som rada ze nemusim uz zhanat smotanu a ze mam vzdy cerstve bakterie po ruke :)
M
prosím můžete mi říct nšco víc o té houbě?A kde jí seženu?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.97
Já objednávám všechno z Ekokozy. Mám to vyzkoušené a se vším se dělá dobře. Objednáte si tam syřidlo, chlorid i kultury. Taky formy, plachetky atd. www.ekokoza.cz Dája
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.193
A ještě jedna prosba chci si teda objednat z ekokozy syřidlo kulturu a chlorid a mléko kupuju z automatu chci se učit než budu mít kozí poraďte která kultura a syřidlo mám objednat a který sýr je pro mně jako začátečníka nejjednodušší ? Prosím i recept chtěla jsem se zeptat tety ale ta mi nic nprozradí a na internetu jsem našla pár věcí ale zase nevím co je pro mně nejjednodušší díky moc Bobulka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.141.224
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
prosím můžete mi říct nšco víc o té houbě?A kde jí seženu?
Ideálne sú iste origoš kultúry, ale ja som ich zatiaľ ešte nevyskúšala. Ako štartér som najskôr používala kyslú smotanu, ale keď mám kefírovu hubu viď http://zivotni-energie.cz/tibetska-houba-vyroba-domaciho-kefiru.html nemusím už zhánať stále novú smotanu a mám stále čím zaočkovať. Syr chutí rovnako ako zo smotany. A zohnať sa dajú kefírové chrchlíky ľahko na nete, občas ich tam niekto ponúka zadarmo alebo za symbolickú cenu, aj ja som ich tak zohnala.
M.