Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.209.43
Dobrý den,
máme dva nekastrované beránky... Kupovali jsme je koncem dubna, takže předpokládám, že jsou tak lednoví-únoroví... Na zimu je chceme uskladnit u nás doma (v mrazáku ) s tím, že bychom je porazili tak září-říjen. Každý mi ale tvrdí, že když jsou nekastrovaní, bude tou dobou už maso hodně cítit. Máte zkušenosti s tím, od jakého beraního věku je maso už cítit?
Beránci jsou v ohradě jen sami dva, bez oveček, takže v mužském směru nezkušení
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.128
Zdravím, mě by zajímalo jak je to u kozlíků, mám lednovýho. Martin
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.208.156
Ten kdo Vám tvrdí, že maso ani ne ročních beránků bude smrdět, asi nikdy nic takového nejedl!! Nebo to kuchařka neuměla uvařit. Maso každého zvířete má charakteristickou vůni. Jinak voní vepřové a jinak svíčková. V Čechác a i na Moravě právě jehněčí a skopové moc rozšířené není a tím to vlastně je. Jinak jehněčí kotletka se prodává jako delikatesa za 400 za kkilo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den,
máme dva nekastrované beránky... Kupovali jsme je koncem dubna, takže předpokládám, že jsou tak lednoví-únoroví... Na zimu je chceme uskladnit u nás doma (v mrazáku ) s tím, že bychom je porazili tak září-říjen. Každý mi ale tvrdí, že když jsou nekastrovaní, bude tou dobou už maso hodně cítit. Máte zkušenosti s tím, od jakého beraního věku je maso už cítit?
Měli jsme to přesně takto minulý rok. Beránci lednový a zabíjeli jsme kolem 15 listopadu. Můžu vás ujistit, že pokud je řezník šikovný a něco nezkazí, maso je skvělé. Nic nesmrdělo. Ani nebylo toho loje pro sýkorky. Lidi, kteří nemají rádi jehněčí vám budou tvrdit vždycky, že smrdí. Mám takovou tchýni, která ohrnuje nos a tvrdí, že berana by nikdy nejedla protože smrdí, a ani ho neochutná. A co se týká toho, že jsou beránci sami dva bez oveček, tak to jim vůbec nevadí, budou se ojíždět navzájem
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.115
My jsme zbaštili beránka přes rok starého (zwartbles-ti mají masíčko luxusní) a byl u ovcí a nebylo "smradu" ani památky!
První věc je aby si s tím při porážce někdo fakt vyhrál, maso odblanil a pečlivě očistil a vyřezal, to je půl úspěchu. A druhá věc je ta kuchařská. Když se maso prožene kořením, marinádou nebo jen tak udělá na divoko, záleží na úpravě. Jen tak uvařený maso ve vodě bez ničeho smrdí každý!!! I kuře!!!
"Čínský" MacDonaldy jsou příkladem, člověk neví co vlastně jí, ale vypadá to dobře a i dobře to voní a kdo ví co to je....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.209.43
moc děkuji za uklidnění Lidi z okolí do mě hučí, ať zabijeme už teď, že pak to bude hnusota (maso), ale přijde mi děsně hloupé zabíjet živou sekačku v době, kdy tráva roste jak blázen. Necháme tedy kluky v klidu až do podzimka, ať si užívají sluníčka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.204.155
Poráželi jsme berana 6letého a když se maso dobře odblanilo a odlojovalo, bylo vynikající, zvlášť na guláše. Maso beránků do roka není cítit vůbec, jen má příjemné skopové aroma.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Základem je neříznout do kulek a odblanit. Jinak problém nebude. Poráželi jsme letos cca 8 letého berana (měl špatné zuby) a vůbec nesmrděl. Zuzka F.
PS: Toho jsme teda nejedli, ale máme zkušenosti i od zvěřiny - jak člověk řízne špatně, může kus masa vyhodit..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.162.5
"Vůně!" masa závisí hlavně na plemeni ne na stáří zvířete každé plemeno je cítit jinak alespoň takovou máme osobní zkušenost ML.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.186
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den,
Já myslím, že lidé to trochu pletou s kozlíky. Beránci cítit nejsou, dokonce jak se píše výš, tak ani staří berani.
Ale kozlíci jsou cíti na podzim, někteří i celoročně. Proto kozlíci se doporučují raději kastrovaní. Není ale pravidlo, že maso smrdí všem kozlíkům a kozlům.
Dája
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.86
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já myslím, že lidé to trochu pletou s kozlíky. Beránci cítit nejsou, dokonce jak se píše výš, tak ani staří berani.
Ale kozlíci jsou cíti na podzim, někteří i celoročně. Proto kozlíci se doporučují raději kastrovaní. Není ale pravidlo, že maso smrdí všem kozlíkům a kozlům.
Dája
Kozlové a mladí kozlíci smrdí z úplně jinýho důvodu - rozhodně to není tím, že jim smrdí maso! Prostě se rádi navoní na námluvy :D Naopak bych řekla, že kůzlečí maso je mnohem prostší typické vůně jehněčího - nevadí mi ani jedno, ale radši mám kůzlečí. Zabíjeli sme 3/4 roční kozlíky na podzim a maso cítit vůbec nebylo. Nikdy sme doma ovce ani kozy neměli a já byla vychováváno v tom, že by kůzlečí nikdo nejdl, protože smrdí = kozel smrdí - tak musí i maso. Sama teď mám stádečko koz a maso je výborný a kdo ochutnal - dá si s chutí zase :) Tolik za kůzlečí :D Marla
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.47.203
Jsem pravidelný konzument kozlečího. Můžu potvrdit, že je to výborné maso, ale stojím si za tím, že maso pohlavně vyspělých kozlů je cítit. A někdy dost nepříjemně.
Jednou jsme poráželi ročního kozlíka. Bylo to už k jaru a tak jsme zkusili, že by to nemuselo být tak hrozné. I když byly dodrženy všechny porážkové a stahovací postupy, aby maso nenačichlo od kůže atd. , stejně se to nedalo jíst a tak si alespoň pochutnaly psi. I náš řezník nás chválí, že kastrujem, že pak to maso je fakt dobrý. Maso z kastrovanýho kozlíka sterého tak 9 měsíců někdy není ani poznat, že je to kozí. A třeba ptáčky jsou k neroznání od hovězích. Dája
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.68.94
pokud to je do roku nesmrdí to
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.122
Nesmrdí maso ani ze starého kozla nebo berana,když si s ním dáte tu práci a dobře ho odblaníte a zbavíte veškerého
loje.Protože někteří z rodiny mají ,,chlupatější" jazyky, tak vše vykostím ,kýtu i plecko rozeberu po svalech a odblaním
a lůj mezi svaly odstraním,protože to je to,co Vám dokáže zkazit chuť masa ze starších kusů.
Někdo tvrdí, že je dobré beranovi a kozlovi odříznout varlata před tím,než se vykrví,aby maso nebylo cítit kozlem.
Nemyslím si že je to tím. Záleží na opracování masa.
Včera jsme porazily dva kozlíky (30 kg) a dnes byla chuťovka .Řízečky z jejich žláz. Jestli si někdo myslí,že smrděly
kozlem,tak se mýlí. Vyzkoušejte.
Nařízněte blánu po celé délce a vyjměte to jemné masíčko. Překrojte na plátky,obalte, osmažte. Přeju dobrou chuť.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.209.43
ty jo, tak to si myslím, že žlázy by můj muž z důvodu chlapské sounáležitosti do úst nevzal
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.215.180
Ať porážím kozlíky či beránky,ale i staršího berana,těší se můj vnuk na kulky, Vyloupne si je,rozkrojí, naloží do marinády a osmaží si je na pánvi,prý je to lahůdka. Poté co je ochutnal,by mi neodpustil,kdybych je dala psům. Porážela jsem tříletého berana a maso bylo vynikající.Je to záležitost chuťových pohárků a kulinářského umění,každé maso má svou chuť,pokud chce někdo maso bez chuti,ať si koupí kuře (nádor) v marketu, Daleko víc mi vadí maso ze starších samců králíka. Roklanka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ty jo, tak to si myslím, že žlázy by můj muž z důvodu chlapské sounáležitosti do úst nevzal
Jiní muži ( příslušníci přírodních národů ) si je právě nenechají ujít, páč chtějí přebrat SÍLU onoho býka - berana - kozla ...
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77
... dodávám - já je dlabu taky , i když se mi ta samčí síla nějak vyhýbá
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.173.179
Co jsou to ty žlázy a jak to chutná? A dá se to někde sehnat?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197
jsou to varlata, musí se stáhnot ze všech vrstev blan, až zbyde jen čisté bílé maso. Jsou velmi jemné, já si je udusím trochu na cibulce a zaliju vajíčkama, jako mozeček. Koupit se to asi nikde nedá.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.74
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Co jsou to ty žlázy a jak to chutná? A dá se to někde sehnat?
žlázy - varlata
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.173.179
Tak to jsem teda nevěděla. Dají se jíst i varlata z vykastrovaného býka, zkoušeli jste to? Asi se to ale opravdu musi umět udělat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197
Jestli myslíte vyrlata debrná během kastrace, tak ano, ta se jíst dají a běžně se to dělá. A nejen z býka, ale i z hřebce. A udělat se to musí umět jako každé jídlo - ale kdo to nezkusí, ten se to nenaučí. Dana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197
...varlata odebraná...
píšu jak trotl
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
jsou to varlata, musí se stáhnot ze všech vrstev blan, až zbyde jen čisté bílé maso. Jsou velmi jemné, já si je udusím trochu na cibulce a zaliju vajíčkama, jako mozeček. Koupit se to asi nikde nedá.
já smažím jako řízek
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.142
Ted jsem dojedl koule ze 40 kg beranka ,odblaněne nakrajime na platky 2hod.v mleku potom osolime opeprime mirne cesneku a oregana obalime jak řízek usmažime.Delikatesa, muzu doporučit ,moc jsem si pochutnal ,akorat manželka to nepochopi /jak mužu byt takovy prase/asi mi nejaky čas neda pusu,ale stojí to za to ochutnat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.37.6
Jsem dlouholetý chovatel ovcí,několik let i stříhač.skopové miluju ,ale lidi se kolikrát stydí že ho jedí.Setkávám se stím dost často ale nechápu proč.A proč všichni říkají že smrdí?Každé maso má svoji specifickou vůni,přeci když si v restauraci poručím jehněčí tak bych si přál aby tam ta vůně byla.Jinak si můžu dát cokoli.Když si dáte rybu-tak počítáte že bude tak cítit.Já osobně připravuji skopové maso tak,abych tu vůni zvíraznil.Lidi často říkají,že to upravuje tak,aby to strávníci nepoznali.proč?Já pokud bych si někde poručil kachnu,zelí,knedlík a nepoznal že je to kachna--tobych nadšený určitě nebyl. A pro zajímavost,u chovatelů kde stříhám dostávám všechno možné jen né skopové.to max.2krát ročně.jakoby se za to styděli.Když to někdo nemá rád, tak at to nejí,je to jen pro labužníky....dobrou chut
Aa

XXX.XXX.103.211
Úplně s Vámi souhlasím. Chováme také ovce na maso. Když dávám maso do trouby vůbec tuk neodjkrajuji. Nechávám ho tam. Jen opláchnu pod vodou, osolím, podliji trochou vody a šup do vyhřáté trouby. Upečené maso vůbec nesmrdí, ba krásně voní jehněčím nebo skopovým, podle toho jak starýho jsme zabíjeli. A ten výpek z toho tuku, co každý odřezává a vyhazuje je s chlebem snad to nejlepší. Chutná nám to všem i mé 3leté holčičce. Představa, že peču maso a ono nevoní a nebo místo masa cítím jen hromadu česneku, tymiánu,atd., tak by mi to asi moc nechutnalo. To bych asi dala jen na kuře ze supermarketu. Jinak máme východfríské plemeno. Nemám zkušenosti s jinými plemeny. Může to být odlišné.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Do jednoho roku je to v pohodě, musíte odblanit,to je jasné.Jinak také záleží co je to za jehnata,třeba takové Kameruny,Dorper a i takzvané Cápové ovce jsou cítit.No jinak do guláše a klobás vše,to se naloží a je to v pohodě.
S.T

XXX.XXX.99.215
Dobrý den mám takový problém....mám 2 ročního kozlíka a hrozně příšerně smrdí...může mi někdo prosím poradit co s tím ? Dá se ten smrad nějak utlumit ?

S.T
napsal(a):
Dobrý den mám takový problém....mám 2 ročního kozlíka a hrozně příšerně smrdí...může mi někdo prosím poradit co s tím ? Dá se ten smrad nějak utlumit ?
Kozli smrdí to je běžná věc.
S.T

XXX.XXX.99.215
napsal(a):
Kozli smrdí to je běžná věc.
A nejde to nějak utlumit?

S.T
napsal(a):
A nejde to nějak utlumit?
Když jsou mladí tak se kastrují ale když ho máte do chovu tak se nedá nic dělat.

kosta
napsal(a):
Přestane smrdět až skončí sezona to je na jaře.
Asi tak,než zas začne říje.No ale oni smrdí už více méně pořád.Co vím,já osobně kozy nechovám.
S.T

XXX.XXX.99.215
Nevíte jestli se dá ještě vykastrovat 3 roční kozel?

S.T
napsal(a):
Nevíte jestli se dá ještě vykastrovat 3 roční kozel?
Dá.
Josef.P

XXX.XXX.99.215
Zdravím chci se zeptat..mám 2 ročního kozla a 2 naši sousedi si stěžují na smrad atd....už to i nahlásily starostovi poradi mi prosím někdo co s tím ?
ahoj, zabíjeli jsme 2letého beránka loni v prosinci několik dní visel v mrzáku u řezníka, maso jsme dobře odlojili bylo ho dost a nemohu říci že by smrděl ,maso bylo dobré byl pouze na pastvě žádné granule ani nic podobného, měl jen trávu a seno, to je naše zkušenost,
někde jsem se dočetla že do dvou let nesmrdí zdravím M.
Josef.P

XXX.XXX.99.215
Mám 3 ročního kozla jako mazlíka a hrozně smrdí když ho nechám vykastrovat přestane úplně smrdět nebo jak to je?