Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

20.4.2012 12:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.102.88

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak poznat kvalitu sena v balíku od pohledu? Vím, asi blbá otázka, ale teď jsem rozdělala poslední balík sena, na pohled krásné seno, ale pod první uschlou vrstvou je to celé plesnivé. Asi to sbalili ještě vlhké nebo nevím. Mám ten problém, že nemáme pozemky a seno kupuju. Mám 3 "dodavatele" u kterých jsem si myslela, že seno bude krásné, bohužel... Balík můžu vyhodit. Kupovala jsem teda od nich asi 15 balíků na zimu a jen tento je v takovém stavu a jak na potvoru poslední, takže musím narychlo sehnat jiný.
Dá se nějak poznat, jestli je seno usušené dobře aniž bych musela balík rozbalit? Třeba teplotou sena? Nebo nevím prostě nějak?

Iva K.

Neregistrovaný uživatel

20.4.2012 13:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.93.99

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak poznat kvalitu sena v balíku od pohledu? Vím, asi blbá otázka, ale teď jsem rozdělala poslední balík sena, na pohled krásné seno, ale pod první uschlou vrstvou je to celé plesnivé. Asi to sbalili ještě vlhké nebo nevím. Mám ten problém, že nemáme pozemky a seno kupuju. Mám 3 "dodavatele" u kterých jsem si myslela, že seno bude krásné, bohužel... Balík můžu vyhodit. Kupovala jsem teda od nich asi 15 balíků na zimu a jen tento je v takovém stavu a jak na potvoru poslední, takže musím narychlo sehnat jiný.
Dá se nějak poznat, jestli je seno usušené dobře aniž bych musela balík rozbalit? Třeba teplotou sena? Nebo nevím prostě nějak?

Iva K.

Od pohledu asi ne, ale strčila bych do balíku ruku co to jde a vytáhla si kousek, počuchala a koukla a myslím, že tak se dá aspoń částečně určit, jaké seno je uvnitř. Pokud máte takhle vlastně celý balík plesnivý, musí to snad být cítit i na "očuch" jen k balíku.

Neregistrovaný uživatel

20.4.2012 13:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.102.88

Od pohledu asi ne, ale strčila bych do balíku ruku co to jde a vytáhla si kousek, počuchala a koukla a myslím, že tak se dá aspoń částečně určit, jaké seno je uvnitř. Pokud máte takhle vlastně celý balík plesnivý, musí to snad být cítit i na "očuch" jen k balíku.

No to právě že ani není moc cítit, teda v den nákupu určitě nebylo. A jak tady leželo celou zimu (pod střechou) tak se uvnitř balíku děly akce reakce....
No plesnivé je to když odbalím první - druhou vrstvu sena a od půlky dolů... Seno je i vlhké. Ale ty první dvě vrstvy jsou dobrý, suchý...

Ptám se proto, abych zase nenalítla a nenakoupila takové seno na celou zimu. To by mě teda fakt asi ranilo...

Nicméně děkuji Vám moc za odpověď, příště zkusím jak říkáte vytáhnout seno kam se jen dostanu a budu čuchat :-)

Iva K.

Neregistrovaný uživatel

20.4.2012 14:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.20

Iva K.

Nám se zase stalo, že když došlo seno před týdnem, koupili jsme balík. Seno vypadá hezky, ale ani jedno zvíře ho nechce, Je pravda, že je v něm hodně suchých listů, ale když si přičichnu tak mi nesmrdí, na plísně jsem alergická a začnu hned kýchat, tady nic. Ovce a kozy na mě skáčou jak nesu pytel se senem do chléva a jak ho tam dám , přičuchnou a nechtějí ho. Mám 15 kusů zvířat, nechápu, že ani jedno to seno nežere. Taky přemýšlím jak nakoupit seno na celou zimu.smajlík

Neregistrovaný uživatel

20.4.2012 22:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.93.99

Nám se zase stalo, že když došlo seno před týdnem, koupili jsme balík. Seno vypadá hezky, ale ani jedno zvíře ho nechce, Je pravda, že je v něm hodně suchých listů, ale když si přičichnu tak mi nesmrdí, na plísně jsem alergická a začnu hned kýchat, tady nic. Ovce a kozy na mě skáčou jak nesu pytel se senem do chléva a jak ho tam dám , přičuchnou a nechtějí ho. Mám 15 kusů zvířat, nechápu, že ani jedno to seno nežere. Taky přemýšlím jak nakoupit seno na celou zimu.smajlík

Pán co jsem od něj kupovala nedávno seno mi říkal, že zvířata nechtějí "kyselé" seno, jako z kyselé louky...fakt nevím jak se to pozná, já jsem až doteď o rozdílech v seně, krom toho že někomu zmokne nebo ho sebere ještě vlhké a pak plesniví, neměla ponětí.

Neregistrovaný uživatel

20.4.2012 22:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.119.241

no já si seno kontroluju už při balíkování,ale jinak,sáhnout vytáhnout a čuchnout,pokud je ve vnitř teplé nebrat,jinak že jeden balík je takový se může stát i tomu nejlepšímu,rozhodně traktorista nebude pořád vystupovat aby zjistit že třeba pod lesem to ještě není úplně vono a je na problém zaděláno,ale pokud je znehodnocený chtějte náhradu,já mám letos taky takový a dodavatel si ho musí odvést a dovést jiný,nehodím 500kč do hnoje,pokud nebude chtít chtějte příště slevu nebo přejděte jinam

Neregistrovaný uživatel

21.4.2012 22:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.247.115

Iva K.

Zásadní kvalitativní ukazatel sena je jeho vlhkost. Samozřejmě také bylinné složení a stáří porostu, ale to hlavní je vlhkost. Pokud má seno nad 18% vlhkosti, tak plesniví, my prodáváme seno vždy a jen pod 15%, což je bráno jako horní hranice dobrého sena. Někdy má i pod 10%. Na měření se prodávají speciální vlhkoměry na seno, náš stál 5000, ale možná by to šlo změřit i nějakým jiným přístrojem.
L.

Neregistrovaný uživatel

22.4.2012 07:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.102.88

Zásadní kvalitativní ukazatel sena je jeho vlhkost. Samozřejmě také bylinné složení a stáří porostu, ale to hlavní je vlhkost. Pokud má seno nad 18% vlhkosti, tak plesniví, my prodáváme seno vždy a jen pod 15%, což je bráno jako horní hranice dobrého sena. Někdy má i pod 10%. Na měření se prodávají speciální vlhkoměry na seno, náš stál 5000, ale možná by to šlo změřit i nějakým jiným přístrojem.
L.

smajlík
Děkuji, to je super, že na to něco existuje smajlík Podívám se po tom vlhkoměru, 5000 není zase tak závratná částka, když bych třeba pak vyhodila seno za 3-4tisíce, takže si myslím, že se to vyplatí.... Asi nebudete z okresu Šumperk, že? Jinak bych k Vám jezdila to seno kupovat...

Díky za tip :-)
Iva K.

PS: Já vím, že se tohle stane i dobrýmu dodavateli, ale je to pak k vzteku, když máte poslední balík sena, který ještě potřebujete a můžete ho komplet vyhodit. A sehnat seno na jaře, není zrovna lehký. Tímto bych tomu předešla :-)

Neregistrovaný uživatel

22.4.2012 07:43

Neregistrovaný uživatel

22.4.2012 09:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.126.80

Vlhkost sena pod 10% není vhodná, protože se pak velmi drolí a může být prašné, nejlepší je ta vlhkost kolem 15, popř. 13% :-)

Neregistrovaný uživatel

22.4.2012 09:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.119.241

myslím že si taky něco takovýhokoupím,ale co to kontroluju celou výrobu balíku tak seno mám většinou hezký co není vyměním,ale loni by seno bylo nádherný ,do balíků se dávalo krásný,bohužel ten co to lisoval zapoměl přepnout na seno a lisoval jakoby senáž ,takže dal do balíku o 100kg víc sena než tam má být,seno se nemělo jak pořádně vydýchat a není podle mýho gusta

2.7.2019 17:39
jester

XXX.XXX.0.1

Seno který plesnivy, tak hřeje. Pár dní po zabalení třeba 50st.C

Přidejte reakci

Přidat smajlík