Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

8.10.2012 16:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.245.37

Dnes mi ve školce nabídli kaštany, které děti během podzimu nasbíraly. Krmíte je někdo ovečkám a kozenkám, popř. jestli je drtíte a jestli musí být jen čerstvé nebo i poschlé. Dík za rady.

Neregistrovaný uživatel

8.10.2012 21:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.49

To nevím,ale ted když pouštím kozy mimo ohradu,protože na spásání už nic moc a v okolí se nafutrovat ještě můžou,tak si po puštění dojdou i na kaštany které se kousek od ohrady válí pod stromem.Luxujou kaštany celé,chroupou to jako křupky a zajídají to i kaštanovými listy.je fakt že se docela bojim aby se některá z koz nezadávila vdechnutým kaštanem,ale když je tam pouštím,tak stejně mají můj dozor..o samotě je tam nechat nemůžu aby se nevydali na špacír do vedlejšího lesa:-)Kaštany mi žerou jen 3 kozy,zbylé 3 kozy si dají radši listy ale kaštan do huby nevezmou,a když už,tak jej vyflusnou:-))

Neregistrovaný uživatel

8.10.2012 22:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.71

Já jim kaštany rozdupávám, pak jsou po nich jak divé. Známí je sbírají a suší na zimu pro lesní zvířata, tak jsem si říkala, že bych to letos zkusila pro naše holky. Už jsem jim takhle loni sušila žaludy, tak proč ne kaštany, je jich letos fakt hodně. Hana

Neregistrovaný uživatel

9.10.2012 09:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.35.227

Máme na dvoře velký kaštan, kozy se to naučily žrát a jsou po tom jak divé. Chroupají celé. Ale dávkuji jim to, myslím, že větší množství najednou bez předchozího zvykání by mohlo způsobit trávící problémy. Sbírám a suším na zimu, ale dostávají to omezeně. kdesi tady na fauně jsem kdysi četla, že ve větších dávkách v nich snad nějaké saponiny způsobují anémii...už přesně nevím, ale dostávají to spíš jako pamlsek. Adri

Neregistrovaný uživatel

9.10.2012 09:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.49

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já jim kaštany rozdupávám, pak jsou po nich jak divé. Známí je sbírají a suší na zimu pro lesní zvířata, tak jsem si říkala, že bych to letos zkusila pro naše holky. Už jsem jim takhle loni sušila žaludy, tak proč ne kaštany, je jich letos fakt hodně. Hana

Tak ještě dodám aby zadavatelka nebyla zmatená,kaštany žerou již vyloupnuté/vypadlé z té zelené kule:-)Nerozdupávám,holých/otevřených kaštanů je tam dost,když najdu celý,ještě zavřený,tak jej hodím psovi - vidí v tom míček s překvápkemsmajlíkkdyž jej chytí do huby,rozdrtí šlupku a má radost že tam je ještě jeden "míček" /kaštáneksmajlíkNicméně asi jsem u nás za trotla..začala jsem včera ty kaštany sbírat i do tašky,že je kozám uskladním a něco málo přesypu synovi do školy (také sbírají) ,akorát lidi ze sousedství na mě čumí jak na blbečka když pod stromem běhám a sbírám.Mají dům kousek výš na kopci takže k nám dolů vidí běžně,ale ty jejich pohledy..smajlík cožpak oni nikdy kaštany nesbírali?přece to není jen záležitost dětí.Nj,bydlíme tu teprve rok,mají mě za přistěhovalce z města a za cvoka kterému běhá po dvoře kdeco (mám mimo jiné volně i králíčky s morčaty)..Jinak souhlas - kaštanů je hodně a i letos něco odnesu do lesa pod krmelec:-)

Neregistrovaný uživatel

9.10.2012 10:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.245.37

Tak ještě dodám aby zadavatelka nebyla zmatená,kaštany žerou již vyloupnuté/vypadlé z té zelené kule:-)Nerozdupávám,holých/otevřených kaštanů je tam dost,když najdu celý,ještě zavřený,tak jej hodím psovi - vidí v tom míček s překvápkemsmajlíkkdyž jej chytí do huby,rozdrtí šlupku a má radost že tam je ještě jeden "míček" /kaštáneksmajlíkNicméně asi jsem u nás za trotla..začala jsem včera ty kaštany sbírat i do tašky,že je kozám uskladním a něco málo přesypu synovi do školy (také sbírají) ,akorát lidi ze sousedství na mě čumí jak na blbečka když pod stromem běhám a sbírám.Mají dům kousek výš na kopci takže k nám dolů vidí běžně,ale ty jejich pohledy..smajlík cožpak oni nikdy kaštany nesbírali?přece to není jen záležitost dětí.Nj,bydlíme tu teprve rok,mají mě za přistěhovalce z města a za cvoka kterému běhá po dvoře kdeco (mám mimo jiné volně i králíčky s morčaty)..Jinak souhlas - kaštanů je hodně a i letos něco odnesu do lesa pod krmelec:-)

Tak to máte vidět, když jdeme s dětma ze školky a sbíráme pod stromem kaštany. Jsou tam na ně ůplné nálety, nejen nás maminek s dětmi, ale i spousta důchodců, kteří se málem na děti zlobí, že jsou rychlejší než oni a kaštany jim sesbírají.smajlík My nejsme přímo z města, ale sbíráme kaštany tam, protože u nás letos všechny zmrzly. Ještě se zeptám, jestli je kozy a ovce rozkoušou nasušené když budou trochu rozdrcené.

Neregistrovaný uživatel

9.10.2012 12:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.19

Ahoj Hanko, to si nesmíš ty sousedské pohledy tak brát, třeba to tak ani nemyslí. Já vloni nasbírala našim kozám taky bednu kaštanů a dloho jsem s nimi dokrmovala k jádru. Taky jsem to tu řešila v diskuzi, kolik toho mohou - je to někde v historii k nalezení. prý by se tím neměly překrmovat, protože jsou v nich saponiny. Takže přidávat, třeba střídat, ale nekrmit jako hlavní objem příkrmu delší dobu. Ale tolik jich asi většinou nikdo nemá. Aspoň já tak pilná nejsem. Letos nemám ještě nic smajlík
Jo a velkým kozám dávám celé, ty to zvládnou, kůzlatům jsem je půlila nožem, dokud to šlo (než uschly). Markéta

Neregistrovaný uživatel

10.10.2012 19:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.71

Tenhle příspěvek nebyl můj:-), Markéto, jen to o těch rozšlapaných kaštanech. Myslela jsem rozdrcené (botou) tu hnědou šlupku, nebo skořápku, nebo jak to nazvat, aby to měly jednodušší. Jinak ty zelené šlupky popadané pod stromem žvejkají taky, i když míň. Už jsme se vydali včera s kyblíkem k vinohradu na žaludy, a buď jsme přišli brzo a ještě nepadají, nebo letos nejsou:-(. Hana

Neregistrovaný uživatel

11.10.2012 15:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.19

No jo, koukám, že jsem to popletla, četla jsem to nějak narychlo, jinak by mi to došlo, pardon. :-)

kolostruna

2.10.2016 18:30
kolostruna

XXX.XXX.225.101

A komu se davají kaštany

2.10.2016 18:41
moonika

XXX.XXX.142.141

kolostruna napsal(a):
A komu se davají kaštany

Aj kozám, tiež aj žalude, oboje obsahuje prospešné taníny.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.10.2016 19:17

Žrat by to měli, ovce jsou přece s muflonů, tak proč né.

3.10.2016 16:18
ninka6

XXX.XXX.228.57

Já je dávám celé koza nebo ovce to rozkouše

8.10.2016 08:03
jeansx

XXX.XXX.3.152

A co žaludy jakou máte zkušenost? Mám kamerunky a mám vedle na pozemku pěkný dub tak jsem si řikal, že bych jim to sesbíral a dal, ale nemám s tím zkušenost.

8.10.2016 12:33

Po nedávných větrech kaštanů popadalo mraky. Nahrabal jsem to i s listy a kdejakym nepořádkem na hromady, naházel to na přívěs a jel drandit na polňačku. Při rychlosti nad 50km/h za mnou vlály odlétající listy. Kdykoliv přívěs nadskočil, zas se jich hromada vyfoukala, takhle jsem chvíli jezdil a za chvíli jsem toho nepořádku měl na přívěsu polovinu a pak z toho vybrat kaštaky už bylo otázkou hodinky a mám jich určitě přes metrák

8.10.2016 14:48
moonika

XXX.XXX.178.155

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Po nedávných větrech kaštanů popadalo mraky. Nahrabal jsem to i s listy a kdejakym nepořádkem na hromady, naházel to na přívěs a jel drandit na polňačku. Při rychlosti nad 50km/h za mnou vlály odlétající listy. Kdykoliv přívěs nadskočil, zas se jich hromada vyfoukala, takhle jsem chvíli jezdil a za chvíli jsem toho nepořádku měl na přívěsu polovinu a pak z toho vybrat kaštaky už bylo otázkou hodinky a mám jich určitě přes metrák

Jéj paráda zavidím (ale prajem) tu širokoďaleko keď je nejaký pagaštan tak je okupovaný deťmi a maminami :).

12.10.2016 01:50
klihostezka

XXX.XXX.214.235

Občas kaštany dávám, ale jen málo - chutnají

12.10.2016 21:14

jeansx napsal(a):
A co žaludy jakou máte zkušenost? Mám kamerunky a mám vedle na pozemku pěkný dub tak jsem si řikal, že bych jim to sesbíral a dal, ale nemám s tím zkušenost.

Žaludy jim chutnají, jestli můžete, nechte je, ať si je vezmou samy. Vyberou si a Vy nebudete zbytečně sbírat ty, co by nechaly.

Kaš·an

18.10.2016 18:20
Kaš·an

XXX.XXX.87.253

Zraly by i jerabiny?

18.10.2016 19:50
klihostezka

XXX.XXX.214.235

U nás kozenky milujou jeřabiny, žerou i žaludy a kaštany. Žádné zdravotní problémy po nich

20.10.2016 14:48
moonika

XXX.XXX.175.97

Ako skladujete gaštany? a ako/v akých podmienkach ich sušíte? Konečne som objavila nejaké stromy a gaštanov nie je málo, len neviem teraz čo s tým. Na úplne tenkú vrstvu ich rozložiť nemôžem zabrali by priveľkú plochu. Dokedy vám najdlhšie vydržali nezožlknuté? Ďakujem.

20.10.2016 14:51

Nebylo by lepší jim je dát, dokud jsou čerstvé a neskladovat je? U nás kozy žerou čerstvé žaludy (kaštany nemám), ale suché skladované už ne. Prostě jim je dát a co sežerou, to sežerou, pak zase bude něco jiného.

20.10.2016 14:55
moonika

XXX.XXX.175.97

Jj ja im to dávam, ale chvíľu to potrvá než to skŕmim, je ich dosť, tak aby mi to medzitým nesplesnivelo a pod.
ale celkom rada by som nejaké mala aj na obdobie keď budú rodiť, ale to neviem či sa podarí uchovať.

20.10.2016 15:00
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nevím jak skladujete seno, ale co takhle je rozprostřít na to seno kdyby to šlo?

20.10.2016 15:06
moonika

XXX.XXX.175.97

Máme to všetko nakopené v stodolách a keď sa niečo uvolní, zas doplníme z kopy ktorá je vonku, takže voľné plochy budú až pomaly v lete:( a teda na sušenie asi netreba teplo čo? stačí len rozložené v chlade a suchu? (manžel mi to dal do krabíc a rozložil na niečo ako pec, proste odspodu silné teplo tak som to rýchle brala odtial preč lebo hento asi dobré nebude :D.

20.10.2016 15:07
honzapm

XXX.XXX.182.25

Já kdysi nesl kaštany do Zoo Praha a odmítli je s tím, že pro jejich zvířata jsou nevhodné.
Že krmí jedině žaludy.

Tak ti nevím, Karle.

20.10.2016 15:22
moonika

XXX.XXX.175.97

To sa možno báli saponínov, ale ja nemienim dávať naraz veľa, radšej po troche dlhšiu dobu, majú protihlístový účinok, pomáhajú cievam a pod. Musím si z nich urobiť aj masť alebo tinktúru:).

20.10.2016 15:24
honzapm

XXX.XXX.182.25

Že pár kaštanů smí dostat pouze losi, ostatní ne.

Saponínov a taky i plísní.

20.10.2016 15:28
moonika

XXX.XXX.175.97

Ono sa to odporúča aj pre ovce, ale nie veľa naraz...keď sa ovce zhromaždia po vetre pod stromom a veľa zožerú mohol by sa vyskytnúť nejaký problém, pri dávkovaní nie. Inak taníny v nich pomáhajú aj tráveniu, obsahujú veľa prospešného.

20.10.2016 15:34
honzapm

XXX.XXX.182.25

To je pravda, všeho moc škodí.

Keramok

29.9.2019 10:36
Keramok

XXX.XXX.27.248

A poradily by si s kaštany třeba divoké kočky.... vůbec tomu nerozumím, díky🙂

Přidejte reakci

Přidat smajlík