Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.109.46
Dobrý den, budeme na podzim zabíjet pár jehňat a nabízet známým, zajímalo by mě tedy, za jakou cenu prodáváte maso v půlkách? Když jsem koukala na nabídku jehněčího na internetu, je to kolem 170 Kč/kg za trup, o porcovaném ani nemluvě. Teď je jen otázka, zda je to reálná cena. Je ale fakt, že musíme započítat řezníka, čas... Tak prosím poraďte, nechci ošidit zákazníka, ale ani sebe Hanaka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.8
za maso v trupu bych si řekla asi 130 - 150kč/kg, záviselo by to od zmasilosti jehňat
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.35.143
Já zatím prodávám 130/kg a zájem je velký,jezdí si tedy hlavně lidi z Prahy a jsou hodně spokojení..ale příští rok zdrazim,je to dost levné..
Enducha
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.109.46
Díky moc, tak asi dáme rovnou těch 150 kč/kg, ať nemusíme zdražovat příští rok. Ještě se zeptám, když chce někdo jen půlku, dáváte to bez panenky? A prodáváte třeba i balíčky nebo většina chce prostě půlky případně celý trup. Taky máme zájemce především z větších měst, tak možná někdo bude chtít balíčky, přece jen v paneláku se celé jehně porcuje blbě Hanaka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.208.156
Je uplně jedno, jestli jehně porcujete na vesnici v chalupě nebo ve městě v paneláku. Tady jde o to, že každý by chtěl jenom kýtu, popřípadě plec. O žebra nikdo moc nestojí. Když chce někdo půlku, tak manžel rozřízne jehně pilkou na železo / samozřejmě čistou / po páteři. Ještě to jde rozdělit na předek a zadek napříč. To bych potom část s kýtami prodávala dráž.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.37.28
My prodáváme 160Kč/kg, půlky mám na tři části, vnitřnosti nedávám, jenom když někdo chce játra.Když chtějívíc naporcovat tak je to za 180Kč/kg. Vůznice
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.54
My porcujem vždy, ikdyž chtějí celé jehně..zvlášt předek, žebra, kýta, hřbet na 3 díly- tím se vyřeší i když chce někdo jen půlku..žebra také nadvakrát..
enducha
Uživatel s deaktivovaným účtem

Letos jsem zatim prodal na maso 3 beranky. Dva krizenci romanovska suffolk. Vaha 45 a 39kg v 6 mesicich. Z vetsicho bylo 21.5kg (JOT ) a z mensiho 18. Bez hlavy a jedlich vnitrnosti. Takze viteznost 47.7% a 46,1%. Jeden krizenec matka F1 suffolk romanovska a otec suffolk. Beranek 30kg ve 4 mesicich. U nej jsem bohuzel pulky nevazil. Kdybych si rekl 160 tak prijde ten tezsi na 3440 a to nekdo koupi? To je cena plemenne jehnice a vychazi to na 76.4kc/kg v zivem. To vam daji mozna tak krestani za velikonocniho beranka, ale nebudou chtit 50kilove tele :).

Čistý texel 160kč/kg bez hlavy v půlkách a o ceně nesmlouvám ani půlky nebourám. Každoročně prodám tak 10 kusů. Při větším počtu bych měl asi problém zákazníky sehnat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231
My prodáváme 150-160Kč/1Kg PODLE DRUHU MASA atd... ale asi zdražíme na 160-170Kč/1Kg.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
My prodáváme 150-160Kč/1Kg PODLE DRUHU MASA atd... ale asi zdražíme na 160-170Kč/1Kg.
Chtel bych mit takove zakazniky jako mate vy. Jen dotaz. Kdyz prodavate maso za toli, za kolik prodavate potom jehnata na chov? Za tuhle cenu je pekna jehnice do chovu nebo i hur hodnoceny beran s POP. To uz se pak nedivim ze nekdo prodava zvirata na chov za takovy palky. Nevim no, me prijde jakz takz kompromis tech 50kc/kg v zivem. Jeste bych zkousnul 60/kg.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231
napsal(a):
Chtel bych mit takove zakazniky jako mate vy. Jen dotaz. Kdyz prodavate maso za toli, za kolik prodavate potom jehnata na chov? Za tuhle cenu je pekna jehnice do chovu nebo i hur hodnoceny beran s POP. To uz se pak nedivim ze nekdo prodava zvirata na chov za takovy palky. Nevim no, me prijde jakz takz kompromis tech 50kc/kg v zivem. Jeste bych zkousnul 60/kg.
Na chov 2.500Kč a na výpas berani nebo vyřazené ovce z chovu 1.500Kč.

Na chov za 2500 a na maso za 160-170/kg? Kolik tedy maji kilo ta chovna jehnata? Kdyz si uvedomite, ze zvirata na chov maji byt TOP kvalita to znamena i poradne narostly, tak to je prodelek ne? Jak stare to teda prodavate? Vychazi me to ze teda prodavate do 32kg. To maji mastna plemena s prehledem ve 100 dnech i drive. Ale chovna zvirata pokud maji nejak vypadat se nechavaji pod matkou vic nez 100 dni. Nejak tomu vsemu nerozumim :) Ti na vypas me vychazi ze maji 20kg... a vyrazene ovce za 1500? Kolik tedy maji kilo? Co mate za plemeno? Jsou to divne pocty. Prece chovne zvire nemuze mit nizsi cenu nez zvire na maso. Jehnice za svuj zivot odchova x mladych. Stejne tak beran na chov toho naskace taky nespocet. Proste jejich cena nemuze byt nizsi. Na maso jdou kusy ktere se nehodi na chov a tomu by mela odpovidat i jejich cena.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231
Chovám plemena:Suffolk a Kent
Ty beránci bylo myšleno tak že to jsou jehňata a ne chovní berani ty prodávám za mnohem víc.
Cena 1500Kč není podle váhy... prostě chovné ovce co jsem měl dříve do chovu a tet jsou už nevhodné k chovu tak stejně i berani na výpas. A chovné ovce také podle váhy neprodávám... prostě mám nastaveno 2500Kč chovné a nevhodné a na výpas ber.1500Kč
Jináč prodávám záleží jak kdy... třeba letos jsem ještě berani neprodal mají si pro ně přijet z jatek v sobotu a jsou to už jehňata od dubna-května. A stádo 50chovných kentu jsem minulý víkend prodal do Polska.
Podle mého je cena za chovnou ovci 2500kč příznivá.I za ty berani a vyřazené.
To by pak podle Vás tedy museli stát chovní ovce okolo 3tis.

Tak to bylo nepochopeni. Ja celou dobu mluvil o jehnatech na chov. Ne o x letych ovcich.
Ale i tak pokud prodavate brakovane ovce za 1500, tak cena za ovci ve vykupu je okolo 17kc. Takze jestli mate suffolky tak by mely mit okolo 88kg.
Cena za chovnou ovci 2500 to uz se da. Za jehnici by to bylo malo. jehnice na chov tedy prodavate za kolik? Jinak ano, chovne ovce, tim je mysleno ovce do tri let neni problem prodat za 3000. Cena je bez dane.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231
napsal(a):
Tak to bylo nepochopeni. Ja celou dobu mluvil o jehnatech na chov. Ne o x letych ovcich.
Ale i tak pokud prodavate brakovane ovce za 1500, tak cena za ovci ve vykupu je okolo 17kc. Takze jestli mate suffolky tak by mely mit okolo 88kg.
Cena za chovnou ovci 2500 to uz se da. Za jehnici by to bylo malo. jehnice na chov tedy prodavate za kolik? Jinak ano, chovne ovce, tim je mysleno ovce do tri let neni problem prodat za 3000. Cena je bez dane.
Jehnice ty prodávám většinou okolo tech 2800-3tis. Záleží jak kdy.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jehnice ty prodávám většinou okolo tech 2800-3tis. Záleží jak kdy.
A v kolika mesicich prodavate? Jestli se moc ptam, klidne muzeme prez soukrome zpravy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231
napsal(a):
A v kolika mesicich prodavate? Jestli se moc ptam, klidne muzeme prez soukrome zpravy.
Prodávám většinou okolo 3-4měsíce nebo i déle podle toho jak je to z prací okolo jak mám čas to inzertovat a hlídat to (sečení, sena...atd...).

Že se tak vkládám do debaty dialogu...
Myslím, že přepočítávání "Mastnacek" je nesmyslné.
Prostě jde o obecné nastavení tržní ceny.
Ovce - křížené, nebo beránci na výpas - se prodávají během pastevní sezóny v průměru za 1500 - 1800 Kč / ks. Čistokrevní, s POP, vzácnější plemena, za víc, brakové ovce atp. často za míň.
Kdo se s tím nechce trápit, prodává na podzim v ceně za živou hmotnost kolem 50 - 60 Kč (již jsou narostlejší, takže to vyjde suma sumárum víc než na jaře za 1 ks jehněte. Cena za živou váhu vychází z toho, že se předpokládá, že většina těchto kusů půjde během pár dnů do mrazáku.).
Kdo si chce přivydělat, ovci porazí a prodává (byť nemá...) nabalíčkované maso. Pak není důvod si neříct daleko vyšší cenu. Cena kolem 160 Kč/kg je běžná. A kupující jistě ocení, že to je zaprvé přímo od chovatele,2) čerstvě poražené a 3) nepředražené jako je tomu u masa v obchodech typu "Farmářský", kdy jsem viděla např. jehněčí kotlety cca 350 Kč / kg! (tam pak nechápu, jak si tato surovina najde svého kupce... to bych nedala ani náhodou!).
Ono nakonec, Mastnacku, prodávajete si za kolik chcete. Otázka je, jeslti na to A) při vyšší ceně najdete kupce, B) při ceně nižší neproděláte kalhoty.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prodávám většinou okolo 3-4měsíce nebo i déle podle toho jak je to z prací okolo jak mám čas to inzertovat a hlídat to (sečení, sena...atd...).
Tak potom by to slo ta cena. Ja na chov prodavam po peti mesicich a to uz maji okolo 50kg. Jehnice nechavam i dyl.

napsal(a):
Že se tak vkládám do debaty dialogu...
Myslím, že přepočítávání "Mastnacek" je nesmyslné.
Prostě jde o obecné nastavení tržní ceny.
Ovce - křížené, nebo beránci na výpas - se prodávají během pastevní sezóny v průměru za 1500 - 1800 Kč / ks. Čistokrevní, s POP, vzácnější plemena, za víc, brakové ovce atp. často za míň.
Kdo se s tím nechce trápit, prodává na podzim v ceně za živou hmotnost kolem 50 - 60 Kč (již jsou narostlejší, takže to vyjde suma sumárum víc než na jaře za 1 ks jehněte. Cena za živou váhu vychází z toho, že se předpokládá, že většina těchto kusů půjde během pár dnů do mrazáku.).
Kdo si chce přivydělat, ovci porazí a prodává (byť nemá...) nabalíčkované maso. Pak není důvod si neříct daleko vyšší cenu. Cena kolem 160 Kč/kg je běžná. A kupující jistě ocení, že to je zaprvé přímo od chovatele,2) čerstvě poražené a 3) nepředražené jako je tomu u masa v obchodech typu "Farmářský", kdy jsem viděla např. jehněčí kotlety cca 350 Kč / kg! (tam pak nechápu, jak si tato surovina najde svého kupce... to bych nedala ani náhodou!).
Ono nakonec, Mastnacku, prodávajete si za kolik chcete. Otázka je, jeslti na to A) při vyšší ceně najdete kupce, B) při ceně nižší neproděláte kalhoty.
Ale tak samozrejme. Jen me to prijde takove podivne kdyz vyjde cena v mase vyssi nez cena za pekne zvire do chovu. Tak nejak me muj selsky rozum rika, ze cena masa ma byt nizsi. Ale asi to tak neni. Naopak se me nelibi, kdyz nekdo prodava to jak pisete na vypas odstavcata za 1800kc kdyz to ma par kilo i s choulem. Nabalickovane maso neresim to jsem udelal jednou a uz nikdy vice :).

Jsme v Čechách, tady zdravý selský rozum nehledejte
Zvíře do chovu většinou vyjde na násobek ceny zvířete na maso, ne? Akorát se to asi nedá tak přesně matematicky přepočítávat, jak jste se do toho pustil Vy.
Plemeníka jsem kupovala myslím za 6000 Kč, bahnici za 2000 Kč a to byla z trojčat, takový ten "odpadní" kus... ale nechala se dorůst bez připouštění pro ten rok a téměř přerostla toho berana od stejného velkochovatele daného plemene :).

Ja ho hledam :) O plemennych beranech nemluvim, tam nemam tuseni kde chodi na ceny. U ovci nebo jehnici s POP jsem to probral s jednim znamym chovatelem a tam se bere zaklad cena masa + naklady na plemenika, veterinare, nejake ty zkousky atd. Takze nejnizsi cena za jehnici 3500. Bahnice za 2000 je v pohode, zalezi na kondici, ale vy jste asi myslela jehnici ne? Taky jsem zacinal s prodejem na 2000. Lidi jezdili z daleka protoze byly pekny a levny. To jsem tenkrat prodelal kalhoty, protoze v mase by to bylo pri cene 50/kg nejmene 3000. A o t ome tak nejak slo. Jine to je u nemasnaku, ale tam to vetsinou nahradi pocetnejsi vrh. Ale jinak samozreme at si kazdej prodava za kolik chce to je jasny. Od toho je to tady diskuze :).

Jo, jehnici, překlepla jsem se. Bahnice neprodávaj, ty mají na POP...držej si cca 100hlavé stádo.
Taky se tu řešily přírůstky jehňat, že nemůžou splňovat bez příkrmu dané limity... letos jsme byli v létě u těch zmíněných chovatelů. Jehnice měli víceméně rozprodané, beránci čekali na ohodnocení a pak aukce. Z těch x desítek beránků jde na aukci cca 10 ks, z nichž je nejvýše ohodnoceno jen několik. Taková je selekce. Když je z čeho vybírat, tak se najdou víc i míň narostlé kusy. A jen ty nejmohutnější s korektní stavbou těla a vším, co mají mít, jsou používání dál do chovu. Chápu, že když někdo má těch povinných 10 ks bahnic a plemeníka, těžko doufat, že bez příkrmu bude většina odchovaných beránků schopna jít na aukci a získávat vyšší hodnocení. Za mě - ani z čistokrevného spojení ZW nemám berany, co mají ve 3 měsících přes 30 kg (většinou lehce pod). Mladé nepřikrmuji, jen dospělce přes mimopastevní sezónu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231
My to prodáváme za ty ceny jak jsem už v tomto vlákně psal už asi 5-6let a pořád se vždy podaří vše potřebné prodat.
CENÍK PODLE KTERÉHO PRODÁVÁME MY
Berani na maso či výpas 1.500Kč s DPH
Vyřazené ovce z chovu 1.500Kč s DPH
Jehnice do chovu SF/K 2800Kč-3tis bez DPH
Berani chovní okolo(záleží i na to jaké mají hodnocení) od 6.tis až třeba do 8.500Kč bez DPH
Poražená ovce(balíčky) 150-170Kč/1kg s DPH
A rozhodně na tom neproděláváme.
Podle mého jak psal mastnacek že začínal na 2.000kč tak to já také a podle mého i co znám chovatelé tak někteří to prodávají i za ty 2tis. a nestěžují si.
To by mně pak zajímalo za kolik prodáváte vy- mastnacek? Ovce či jehnice do chovu.

Tak ZW neni zrovna rambic na maso i kdyz maji matky dost mlika.
Letos si vahy hlidam ( takova moje KU :).
Suffolk jehnice, jedinacek ( puvodne z dvojcat, matka po porodu povrchni zanet vemene ) v 95 dnech 36kg.
Krizenci suffolk a romanovka ve 106dnech 32kg. Dvojcata.
Prvnicka F1 suffolk x romanovska a znovu suffolk 123dni 30kg. Taky dvojcata.
Prvnicka suffolk, beranek jedinacek v 94dnech 27.5. U nej jsem mel odcervit driv, jinak by mel taky prez tricet.
U jehnat to chce fakt hlidat bobky, prujmy a hned odcervovat. Jinak ztraci den ode dne a pak to pomaleji dozenou. Cas kdy travi jehne pod matkou je to nejlepsi na prirustky. Travou a senem se to uz moc nedozene. Samotnyho by me zajimalo jak by ty moje zvirata byly hodnoceny, ale holt nemam to s POP :) KU by dopadlo nejspis dobre, ale to je tak vsechno.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
My to prodáváme za ty ceny jak jsem už v tomto vlákně psal už asi 5-6let a pořád se vždy podaří vše potřebné prodat.
CENÍK PODLE KTERÉHO PRODÁVÁME MY
Berani na maso či výpas 1.500Kč s DPH
Vyřazené ovce z chovu 1.500Kč s DPH
Jehnice do chovu SF/K 2800Kč-3tis bez DPH
Berani chovní okolo(záleží i na to jaké mají hodnocení) od 6.tis až třeba do 8.500Kč bez DPH
Poražená ovce(balíčky) 150-170Kč/1kg s DPH
A rozhodně na tom neproděláváme.
Podle mého jak psal mastnacek že začínal na 2.000kč tak to já také a podle mého i co znám chovatelé tak někteří to prodávají i za ty 2tis. a nestěžují si.
To by mně pak zajímalo za kolik prodáváte vy- mastnacek? Ovce či jehnice do chovu.
Tak u me je to jednoduche. Jelikoz nemam zvirata s POP, prodavam uz pouze za cenu masa. A to tech 50kc/kg v zivem. Ve vykupu bych mel nejakch 45kc/kg. Ovci jsem prodal zatim jen par a to jsem musel snizit stav, takze sly pryc ovce ktere jsem ten rok kupoval a ty jsem kupoval za 3000 bez dph takze sly dal za 3000 na drevo. Byly trilete. Starsi ovci bych snad ani nikomu neprodal. Pak dve vyrazene znamemu do klobas po 500kc ze znamosti. Brakovane si do budoucna budu uz jen porazet pro psy. A kdybych mel nekomu prodat jeste brakovanou tak maximalne tech - 15-17kc/kg v zivem. Jehnata vylozene na vypas jsem zatim neprodaval, odstavuju pozdeji a to uz je na spasani pozde. Ale i tam bych sel za tech 50/kg. Mam rad poradek v tehlech vecech tak proto tak trosku rejpu do tech pausalnich cen :).

Pro zajimavost ceny z roku 1982. Text je ofoceny z Rukoveti zootechnika :)
Pro pametniky kdyz si vezmete vyplaty v roce 82 nebo co stal chleba tehdy a ted, tak me prijde tech 50kc/kg nejak malo.
No je to málo ale je to taky způsobeno tím že dnes nemůžete legálně prodat svoje maso přímo z domácí porážky a tím pádem si určit cenu svoji, je to ilegální a díky tomu si výkupci můžou diktovat nízkou výkupní cenu protože dobře vědí že nikdo z malých chovatelů nemůže investovat milióny do vlastní porážky, kdyby nám k legálnímu prodeji masa tak jako jinde v EU stačil porážecí box 1x1m s tekoucí vodou a lednička, mohl by si maso odbytovat každý sám a výkupní cena by musela stoupnout, bohužel u nás je vše předpisy nastaveno tak že se v malém nic nevyplatí a to je hrozná škoda ML.
lesakm
napsal(a):
No je to málo ale je to taky způsobeno tím že dnes nemůžete legálně prodat svoje maso přímo z domácí porážky a tím pádem si určit cenu svoji, je to ilegální a díky tomu si výkupci můžou diktovat nízkou výkupní cenu protože dobře vědí že nikdo z malých chovatelů nemůže investovat milióny do vlastní porážky, kdyby nám k legálnímu prodeji masa tak jako jinde v EU stačil porážecí box 1x1m s tekoucí vodou a lednička, mohl by si maso odbytovat každý sám a výkupní cena by musela stoupnout, bohužel u nás je vše předpisy nastaveno tak že se v malém nic nevyplatí a to je hrozná škoda ML.
Výkupci mají ceny ještě jakš takš dobré úplný výsměch jsou jatka odečítají 5% váhy nakrmenost a dohodnutá cena nemusí být konečná JUT SEUROP prodávám turkům cenu domlouvám po telefonu přijedou nekoukají na nicnaloží zváží zaplatí a jedou takže raději výkupci než jatka.
milcek
napsal(a):
Výkupci mají ceny ještě jakš takš dobré úplný výsměch jsou jatka odečítají 5% váhy nakrmenost a dohodnutá cena nemusí být konečná JUT SEUROP prodávám turkům cenu domlouvám po telefonu přijedou nekoukají na nicnaloží zváží zaplatí a jedou takže raději výkupci než jatka.
Prodávám na jatka a cena je v mase ne v živém. Doma udělám u pár kusů vážení, abych věděla +- jak jsou zvířata těžká, Z jatek přijedou odvezou a druhý den příjde vážní lístek. K váze nejezdím. Jasně, že bych si dovedla představit lepší cenu. Když si spočítám cenu, za kterou se jehňata vykupovala před rokem 1989 je to mizerie. Jenže dřív, když se jehně narodilo, tak už jste se museli hlásit na jatkách, aby vás zapsali do pořadníku na výkup. Nejlepší je prodat za smluvní cenu v živém na dočasné hospodářství. S tím je nejméně práce a starostí.
modin30

XXX.XXX.13.227
Dobry den muzem někdo pomoci jak zacit farmařit s ovcemi?

Kolik tak vazi porazenej,15kg? 20? Je to ruzny, musite mit stesti na zakaznika. Nekdo da vic nekdo nic :) Na vasem miste bych ho ulozil do mrazacku, kamerunacek se vam posklada snad i do malyho v lednicce.
Pola
napsal(a):
Může napsat někdo, kdo prodává maso z kamerunek. Budu zabíjet 10-ti měsíčního kameruňáka - kastrovaného. Jaká je tato cena? Stejná jako u ovcí nebo jiná? Děkuji,.
Podívejte se za kolik se prodává maso v obchodě. Dejte o něco levněji a bude spokojenost na obou stranách.
Https://sortiment.makro.cz/cs/cerstve-chlazene/maso/maso-ostatni/jehneci/3070c/
to teda prodavam dost pod cenou :) asi tak o stovku.. no jo...ale ja to nemusim tahat az z noveho zelandu
Igor588

XXX.XXX.89.231
Dobrý den, chci se zeptat zkušenějších na ceny za které chci prodávát (letos poprvé) zda-li je to "normální" cena či příliš předražené. Jsme kraj Vysočina. Budeme prodávat čisté romanovské ovce a křížence s berrichon du cher.
100% Romnovská jehnice 1.800Kč
100% Romanovský beránek 1.500Kč
Kříženci RxBE jehnice 1.700Kč
Kříženci RxBE beránek 1.500Kč
Maso: celý trup 155Kč/1kg
půlka trupu 175Kč/1kg
předem děkuji za Vaše názory popř. ta kolik prodáváte Vy?
Hezký den, jak moc "legální" je prodat maso z ovce zabité na jatkách? - Mám "nedaleko" jatka, kam jsem přivezl beránky, co nechci krmit na zimu. Maso jsem částečně rozdal a částečně i velmi dobře prodal.
Snižuji chov a potřebuji se zbavit i pár ovcí, možná berana. Takže asi do klobás... Jde mi o to zda tu není někdo, kdo by mi upřesnil, podmínky za kterých mohu maso prodat. - Jen upřesňuji, že se jedná o registrovaný chov a z jatek dostanu protokol - certifikát a maso je značené takovou tou pečetí...

Igor588
napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat zkušenějších na ceny za které chci prodávát (letos poprvé) zda-li je to "normální" cena či příliš předražené. Jsme kraj Vysočina. Budeme prodávat čisté romanovské ovce a křížence s berrichon du cher.
100% Romnovská jehnice 1.800Kč
100% Romanovský beránek 1.500Kč
Kříženci RxBE jehnice 1.700Kč
Kříženci RxBE beránek 1.500Kč
Maso: celý trup 155Kč/1kg
půlka trupu 175Kč/1kg
předem děkuji za Vaše názory popř. ta kolik prodáváte Vy?
Obávám se že jste to dost stou cenou přehnal ale to je jen můj názor.Prodáte zatolik co je někdo ochoten dát.
Igor588

XXX.XXX.89.231
napsal(a):
Obávám se že jste to dost stou cenou přehnal ale to je jen můj názor.Prodáte zatolik co je někdo ochoten dát.
Myslíte že jsem to přehnal u všeho nebo jen u masa jelikož v živém asi to je optimální cena co sleduji na netu.

Igor588
napsal(a):
Myslíte že jsem to přehnal u všeho nebo jen u masa jelikož v živém asi to je optimální cena co sleduji na netu.
Na netu je cena za kolik to někdo chce prodat ale né že prodal, podle toho se neřidte.Ovce bych řekl že ta cena je v pohodě ale zas jak kde já mám kámoše a ten má romanovky a vf a prodává jehnice za 1300kč, maso stálím odběratelům prodávám za 1500kč rozporcované větší za 2000kč to je tak průměr 75kč.Já to nikdy nevážím prodávám kus.

Ppiissttaa
napsal(a):
Hezký den, jak moc "legální" je prodat maso z ovce zabité na jatkách? - Mám "nedaleko" jatka, kam jsem přivezl beránky, co nechci krmit na zimu. Maso jsem částečně rozdal a částečně i velmi dobře prodal.
Snižuji chov a potřebuji se zbavit i pár ovcí, možná berana. Takže asi do klobás... Jde mi o to zda tu není někdo, kdo by mi upřesnil, podmínky za kterých mohu maso prodat. - Jen upřesňuji, že se jedná o registrovaný chov a z jatek dostanu protokol - certifikát a maso je značené takovou tou pečetí...
Prodat maso z ovce zabité na jatkách je ve skutečnosti jediný legální způsob. Prodat to můžete úplně s klidem.

Ppiissttaa
napsal(a):
Kolik to stěch jatek stojí?To pak to maso musí být pozlacené.

Jehněčí prodávám v Krkonoších za 160kč v JUT a s odbytem není problém.Staré je 5 měsíců a váhy jsou 15 až 20 kg. Je pravdou, že občas jim to zadara rozbourám na nohy, hřbet, krk a žebra. A občas se to zákazníkům veze, takže tam maj pak příplatek za dopravu.

napsal(a):
Jehněčí prodávám v Krkonoších za 160kč v JUT a s odbytem není problém.Staré je 5 měsíců a váhy jsou 15 až 20 kg. Je pravdou, že občas jim to zadara rozbourám na nohy, hřbet, krk a žebra. A občas se to zákazníkům veze, takže tam maj pak příplatek za dopravu.
Tak za tu cenu už máte hovězí to bych teda nekoupil ale když máte odběr proč ne.
Prodávám po známých za cca dvojnásobné ceny co píše Igor. Jsem v místě kde je chov ovcí malý, resp.0 nabídka a v porovnán s Makrem jsou ty ceny směšné. A i při těch cenách, když to sečtu, jsem hrubě v mínusu ;-) - prostě zájmový chov.
Jinak ty legální jatka nejsou vůbec drahá. Naopak cena je +, - stejná jako v "nelegálních" jatkách co tu ve vesnici provozuje soused. Ale s tím rozdílem, že jsem v klidu. Sice ty jatka jsou o "pár" km dál, ale říkám si, že pokud někdo onemocní, třeba úplně v jiné souvislosti, tak by si mohl myslet, že je to ode mě a já bych měl popotahování. Takto ukáži protokol, razítka a jak jsem psal, i na maso dávají pečeť. Takže je to přidaná hodnota.
Jen ještě přemýšlím jak to zahrnout do účetnictví - žádné nevedu a tak si to jako prodej asi musím nechat posílat na účet a pak přiznat jako jiný příjem.

Ppiissttaa
napsal(a):
Prodávám po známých za cca dvojnásobné ceny co píše Igor. Jsem v místě kde je chov ovcí malý, resp.0 nabídka a v porovnán s Makrem jsou ty ceny směšné. A i při těch cenách, když to sečtu, jsem hrubě v mínusu ;-) - prostě zájmový chov.
Jinak ty legální jatka nejsou vůbec drahá. Naopak cena je +, - stejná jako v "nelegálních" jatkách co tu ve vesnici provozuje soused. Ale s tím rozdílem, že jsem v klidu. Sice ty jatka jsou o "pár" km dál, ale říkám si, že pokud někdo onemocní, třeba úplně v jiné souvislosti, tak by si mohl myslet, že je to ode mě a já bych měl popotahování. Takto ukáži protokol, razítka a jak jsem psal, i na maso dávají pečeť. Takže je to přidaná hodnota.
Jen ještě přemýšlím jak to zahrnout do účetnictví - žádné nevedu a tak si to jako prodej asi musím nechat posílat na účet a pak přiznat jako jiný příjem.
Tak to si zabíjím sám, to není problém.Ale mám to pro sebe a příbuzné.
Také jsem se obírala myšlenkou, nějaké maso prodat, máme pět jehňat letos. Ale lidi si to nezasloužej, fakt ne. Nevážej si naprosto zdravého masa, nejradši by zadara nebo za málo. Takže všechno půjde do mrazáku a bud to sníme my nebo naše hovawartky. Neprokrmíme tolik a budou mít kvalitku.

Teda kolegové, já se divím, že tady takhle veřejně sdílíte, jak vlastně někteří
z vás porušují zákon Už jste zapomněli (Kubo?) případ, jak tu pán řešil, že mu přišli na kontrolu skrze inzerát, který dal na internet, že prodává po babičce kozu a kozla vhodného na chov (protože je babi měla spolu a kozel dělal kůzlata...)...a že dostal pokutu, protože inzeroval neplemenného kozla, že je vhodný na chov... tak bych radši moc nepsala, že prodáváte po balíčkách. Každý má svoje metody, jak udělat odbyt na úrodu našich hospodářství, ale ne vždy s tím má úřední šiml pochopení...

No, to je tedy fakt blbost...
Asi se dá řídit ta cenová politika nějakým přehledem, jak se pohybují ceny v místě a kolik jsou třeba lidi kolem vás ochotní dát za maso... pro mě je taky těžké vymýšlet cenu. Odbyt je docela mizerný. Teď zrovna přišel muž s tím, že bylo objednané jehně na gril a nakonec kolegyně přišla s tím, že když to přednesla té partě, tak to zamítli, že to jíst nebudou... nepřesvědčíte je, že takovýhle názor může mít jen banda tupců..

napsal(a):
Teda kolegové, já se divím, že tady takhle veřejně sdílíte, jak vlastně někteří
z vás porušují zákon Už jste zapomněli (Kubo?) případ, jak tu pán řešil, že mu přišli na kontrolu skrze inzerát, který dal na internet, že prodává po babičce kozu a kozla vhodného na chov (protože je babi měla spolu a kozel dělal kůzlata...)...a že dostal pokutu, protože inzeroval neplemenného kozla, že je vhodný na chov... tak bych radši moc nepsala, že prodáváte po balíčkách. Každý má svoje metody, jak udělat odbyt na úrodu našich hospodářství, ale ne vždy s tím má úřední šiml pochopení...
Jaképak porušování? zabíjí se na nedalekých konvenčních jatkách, takže to sice příjde o bio certifikát, ale odváží se to společně s kamarádovic zvířatama v chladírenském voze a JUT maj na sobě razítka a daně se z toho platí. Taky proto je ta cena taková. Protože holt platím i tu dopravu na jatka, zabití, vychlazení, likvidaci odpadu... Já už se pohybuju v počtech, kde by mi takové množství zvířat asi neprošlo jako domácí porážka pro vlastní spotřebu. Je s tim sice víc práce, ale než abych to naložil překupníkovi do kamionu, tak se to stále vyplatí.
Přesně kovaný v této legislativě nejsem, nicméně jsem byl vždy přesvědčen, že bez povolení je možno oficiálně prodávat jen určité množství drůbežího, králičího masa a zvěřiny, u ostatního masa je zapotřebí povolení a registrace, byť je zvíře poraženo na jatkách. Samozřejmě mám na mysli takový způsob prodeje, kdy na vrata či na net vyvěsím nabídku na prodej masa a to samé pak uvedu na daňový doklad, pokud někomu prodám maso a na doklad napíšu, že jsem Frantovi prodal 1 jehně, tak to jsme trochu někde jinde.

Massaro
napsal(a):
A to jako, že by hovězí mělo být dražší, než jehněčí?
Samozřejmě 90% lidí koupí hovězí než skopové.Skopové v poměru k vepřovému, hovězímu a kuřecímu nikdo nechce.U nás to není tradyce,.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Právě proto si masíčko necháme. Pesani zpracujou i všechny kosti. Prodáváme jen jehnata na výpas po odstavu. Lidi jsou hloupí.
Ano tak to dělám i já jen co odemne odebírají už pár let tak jim prodám maso a to ještě za cenu která je úplně někde jinde jak se inzeruje.Tak to v malochovu funguje asi všude mám ročně okolo sedmi jehnat takžeA vpohodě, když je stará ovce tak ji dám pro psi do mražáku a je.

Letos jsem nic az na jednu dvouletou ovci vcetne jehnat neprodaval a musim teda rict ze me to "handlovani" nijak neschazi :) Ani naprezrok to nebude nejak zhavy.

No to jsou zase konspiracni teorie :).

napsal(a):
Samozřejmě 90% lidí koupí hovězí než skopové.Skopové v poměru k vepřovému, hovězímu a kuřecímu nikdo nechce.U nás to není tradyce,.
Nevím, kde žijete a s kým se stýkáte. Ať už je tu tradYce nebo není, anebo i tradice (neurazte se - jen to mírně koriguji ), lidi, kteří se zajímají o to, co je pro ně dobré, obvykle půjdou radši k chovateli pro skopové a podobné maso než do masny pro vepřové. A myslím, že jste tu skupinu, která nekoupí, silně přecenil. Obvykle lidem stačí jednou ochutnat dobře upravené maso z ovce či jiného zvířete z domácího chovu a přijdou.

napsal(a):
Nevím, kde žijete a s kým se stýkáte. Ať už je tu tradYce nebo není, anebo i tradice (neurazte se - jen to mírně koriguji ), lidi, kteří se zajímají o to, co je pro ně dobré, obvykle půjdou radši k chovateli pro skopové a podobné maso než do masny pro vepřové. A myslím, že jste tu skupinu, která nekoupí, silně přecenil. Obvykle lidem stačí jednou ochutnat dobře upravené maso z ovce či jiného zvířete z domácího chovu a přijdou.
Mne to říkat nemusíte, já jsemna skopovém a všem domácím vyrostl máme to od nepaměti ale ostatní lidé s města a sčinžáků vám to prostě nekoupí.Jo abyste jim to zabil, vykostil, odblanit a naporcoval tak pak jo ale ktomu ještě aby ta cena byla níže než vepřové.Po mnoha letech ověřené a ještě to skoro nikdo neumí připravovat a kdž se odhodlají něco koupit tak narazí na podvodníka ten jim prodá maso ze staré ovce a řekne ža je to jehněčí.Ti to doma nadšeně uvaří a pak to vyhodí a řeknou už nikdy.To jsou také takové případy.

Oreb: Mno, trochu se přikláním k Bakovu náhledu na věc. Z 5ti leté zkušenosti.
Mám myslím docela silnou základu odběratelů a přesto se noví "přesvědčují" nesnadno.
Je většina masožroutů, kteří se do skopového prostě neodváží skrze zatvrzelé fámy o jeho zápachu a nechutnosti.
To by musela proběhnout v TV nějaká kampaň na podporu prodeje skop.masa.
Malé náznaky typu, kdy v sekci Masterchef bylo jehněčí mezi jedním z nejdelikátnějších druhů masa, jsou pro lidi stále nepřesvědčivé.
Na druhou stranu je fakt, že když už se někdo odváží a maso se mu podle vyzkoušených receptů povede dobře udělat, tak se olizují až za ušima a stávají se stálými zákazníky, kteří se rádi vracejí.
Odběratelů však stále není mnoho, přestože jsem v kraji, kde není hluboko do kapsy a lidi jsou naučení nejlépe si zajet rovnou na farmu, která prodává čerstvé maso z vlastní porážky, nebo na farmářský trh, kde jsou ceny o desítky procent vyšší než by bylo u chovatele...
Věřím, že jsou mezi vámi tací, kteří nemají problém s odbytem. Na druhou stranu je tu taky mnoho takových, kteří remcají (remcáme), že to není až tak jednoduché s odbytem. Navíc skrze legislativní složitosti a téměř ilegalitu prodeje ze dvora, je to o to horší...

To jo. Jenže na Nově. Někde mezi reportáží o Islámském státu a KLDR...
Porážíme jehňata suffolk ve věku osm až devět měsíců. Připravuji z nich vše, guláš, perkelt, čínu, peču, griluji, minutky, řízky. Rostou s matkami do čtyř měsíců, pak jen pastva. Minimum loje. Při některé úpravě chybí i jehněčí příchuť. Vloni jsme poráželi tříletého berana zwarbles. Jeho maso bylo vynikající klobásy, guláš, perkelt, pečené. Jen trošku výraznější skopová chuť. Jak píšu, v tomto jsou lidé hloupí.
napsal(a):
Bydlím kousek vedle a můžu potvrdit vaše slova. Když tu někdo zabíjí hovězí, tak mu lidi vykoupí vše po cca 160, -/kg, Ale dát 100, -Kč za jehněčí málokdo dá. Přitom když s jehněčím někoho pohostím, tak se každý zalizuje až na zádech. S odbytem tu má problém každý.

Myslím, že za nás - chovatele - málo kope Svaz. Že by měl část peněz, které má, investovat do propagace masa. A to v médiích, které jsou zdrojem informací i pro laiky. Tedy potencionálními odběrateli.
Zkusím se poptat na Konferenci, fakt mě to zajímá, jestli nemají zájem řešit nějaké PR...prostě mediální podporu pro zvýšení odbytu. Na tom má přeci zájem pár tisíc lidí v republice. To není málo, ne?

napsal(a):
Myslím, že za nás - chovatele - málo kope Svaz. Že by měl část peněz, které má, investovat do propagace masa. A to v médiích, které jsou zdrojem informací i pro laiky. Tedy potencionálními odběrateli.
Zkusím se poptat na Konferenci, fakt mě to zajímá, jestli nemají zájem řešit nějaké PR...prostě mediální podporu pro zvýšení odbytu. Na tom má přeci zájem pár tisíc lidí v republice. To není málo, ne?
Moc dobrej nápad! ale obávám se, že by jim tim pádem zbylo méně penez na to, co je baví, na akce kam jezdí a že sestli někam dají reklamu, tak to bude do SCHOK zpravodaje

Hele, Kubo, však víš... mě už si tam asi pár lidí pamatuje, tak to holt letos podpořím ještě tím, že budu rejpat do Svazu. Z toho se fakt nesložím
Zdravím.
Pokud je kupec, prodat se dá všechno. Když Vás tlačí do nesmyslných cen tak ho pošlete do Kauflandu ať pořídí tam. Než dát levně tak si radši doma pochutnám. Nabízím 120, - JUT a stejně na mně zbyde . Když někdo ochutná aniž by tušil co baští tak mlsá, po tom co mu to dojde tak je opatrnější
David
ps: na jedno kůzle by se prodalo deset býků.
Spíš by, dle mého pomohlo, aby byl možný prodej skopového ze dvora. Např. v počtu jedno zvíře týdně či alespoň jedno, dvě měsíčně.
Pak by se mohlo legálně inzerovat. Zvíře bych dovezl na jatka a zákazník by si tam rovnou převzal maso. Odběratelé by se našly... zvláště, když vedle toho dám odkaz na Makro...

Jj, o nemožnosti inzerování je to taky, to je pravda. Když napíšu, že prodám jehňata na porážku, tak si na tím lidi řeknou, že by si sice jehněčí dali, ale co budou dělat s celým jehnětem, že... a ani se neozvou. Kdyby to bylo, že je možné prodávat jehněčí maso, věřím, že by byla klientela daleko širší...
Že by Svaz málo propagoval chov ovcí a konzumaci jehněčího a skopového masa bych tak netvrdil, stačí se podívat kolik se pořádá výstav ovcí, jsou to sice většinou nákupní trhy na berany, ale většinou je to spojeno s nabídkou výrobků z ovčího masa, pro laickou veřejnost je asi největší propagací Národní výstava hospodářských zvířat v Brně, několikadenní ukázky zpracování a úpravy masa, nesmím opomenout blížící se výstavu Náš chov v Lysé nad Labem, asi největší akce pro ovčáky, nebýt na této výstavě ovce a kozy, tak by snad ani nemělo smysl tuhle výstavu pořádat. To, že by si Svaz mohl zaplatit reklamu v televizi asi nehrozí. Upřímně řečeno viděl jste někdo někde reklamu na výrobek, který nemá žádné obchodní označení - tedy jehněčí (nebo jakékoliv jiné maso), úkol pro Svaz je podle mě propagovat chov ovcí, případně snaha zajistit odbyt jehňat za trochu adekvátní cenu, pokud by měl člověk alespoň trochu jistotu, že prodá jehňata za min.100 Kč/kg v mase, dávalo by to možnosti pro rozšíření stavu ovcí, pakliže máte problém s odbytem a ještě dostanete za jehně 1600-1700, tak se na takové podnikání ve větším každý vykašle a raději přejde na masný skot, samozřejmě nesmím opomenout legislativní aktivitu směrem k prodeji ze dvora, ono by možná do začátku třeba stačilo vytvoření takového podrobného manuálu, co je dnes zapotřebí k tomu, aby mohl chovatel prodávat svou produkci, tak aby se člověk hned na začátku neutopil v paragrafech.
Propagace je až to poslední. Nejprve manuál a pak prosadit prodej ze dvora, či opačně. To je mi jedno.
Nyní mám vlastně dvě tři možnosti co s ovcemi.
1) maso sníst sám (rodina se ho přejí a budou se nad chovem "šklebit")
2) nelegálně, nebo na hranici legality prodávat maso po známých (jak jsem psal, maso ode mě je z legálních jatek)
3) prodat zvíře pod cenou na inzerát...
... a když se už tak svěřujeme... bodlo by, pokud by svaz v každém kraji zajistil nějakou půjčovnu vozíků na přepravu ovcí (např. se smluvní půjčovnou). Klidně za plnou cenu, jak se vozíky obvykle půjčují cca 500 Kč na den... - převážet ovce je velký problém.

Ppiissttaa: Nojo, ale na převoz zvířat by si měl být schválený dopravce a i přívěs by měl snad být nějak schválený. Podívejte se jak se vozí berani na NT. Kdyby to veterina chtěla řešit a zatápět nám pod kotlem, tak máme podle mě dost velký problém. Z jejich strany to je přehlíženo a z naší strany je zas přehlíženo to, že ty papíry na svod se vyplňují jen tak v ordinaci, aniž by veti zvířata viděli...
Taky jsem takhle jednou viděl, jak se na NT strhla vlna nevole s tím, že se dovezli berani co měli pyskovou příměť a chovatelé nechtěli aby ty zvířata byly v kotcích vedle jejich zvířat a tak se to řešilo a řešilo a hádalo se to tam až nakonec chovatel je opět naložil a jel s nima domů, ale až po tom, co tam teda asi po hodině dorazil veterinář který tam měl dělat přejímku, ale jaksi tam na akci vůbec nebyl a ani asi nechtěl být a rozsoudil rozhádané lidi tím, že řekl ano je to příměť jedtě s tím domů.

Moje ovce to vzdycky vezmou po vlastni ose...

Legalne utikaj za autem :).

Já jsem chtěl říct jen to že problém je hlavně v tom že lidé jsou sprominutím zdechlí se naučit zpracovat maso vlastníma silama.Neříkám vzit jehně a někde vedle činžáku ho mordovat ale koupit zabité, stáhlé prostě trup.Samozřejmě koupit u chovatele který to zabíjí sám né že ještě k masu platit řezníka to se na to opravdu může každý vykašlat.No k tomu zpracování když jsem byl ve skocku tak jsem se samozřejmě o to zajímal, malé řeznictví v nich vyvěšené maso at skopové tak hovězí a samozřejmě vepřové, každé svoje oddělení.Maso mělo na sobě lůj a já hleděl jak si to tam lidé kupovali ůplně v pohodě a sami si to doma vykostili a naporcovali.U nás by to nikdo nekoupil že je to moc lojité a kdesi cosi.Říkal jsem to tam jednomu řezníkovi že v česku by to nikdo nekoupil a ten na mne hleděl že se češi se asi neviznají v mase.A je to tak tady pokud to není v balíčku a ještě apsolutně bez loje a sádla tak nad tím ohrnují nos.

napsal(a):
Já jsem chtěl říct jen to že problém je hlavně v tom že lidé jsou sprominutím zdechlí se naučit zpracovat maso vlastníma silama.Neříkám vzit jehně a někde vedle činžáku ho mordovat ale koupit zabité, stáhlé prostě trup.Samozřejmě koupit u chovatele který to zabíjí sám né že ještě k masu platit řezníka to se na to opravdu může každý vykašlat.No k tomu zpracování když jsem byl ve skocku tak jsem se samozřejmě o to zajímal, malé řeznictví v nich vyvěšené maso at skopové tak hovězí a samozřejmě vepřové, každé svoje oddělení.Maso mělo na sobě lůj a já hleděl jak si to tam lidé kupovali ůplně v pohodě a sami si to doma vykostili a naporcovali.U nás by to nikdo nekoupil že je to moc lojité a kdesi cosi.Říkal jsem to tam jednomu řezníkovi že v česku by to nikdo nekoupil a ten na mne hleděl že se češi se asi neviznají v mase.A je to tak tady pokud to není v balíčku a ještě apsolutně bez loje a sádla tak nad tím ohrnují nos.
Každá země má svoje specifika. když pojedete do jižní koreje, tak tam budete mít na tržišti k prodeji žluté pejsky, a to by u nás taky nikdo nechtěl. no a stejně tak pochybuju, že byste tady našel moc odvážlivců, co by chtěli jíst haggis.
pak taky, na koupi půlky jatečného těla čehokoliv potřebujete mít doma mrazák pulťák. a panelákový kuchyně nejsou na takový legrace jako je bourání půlky ovce a uskladnění naporcovaného masa dělané.

napsal(a):
Každá země má svoje specifika. když pojedete do jižní koreje, tak tam budete mít na tržišti k prodeji žluté pejsky, a to by u nás taky nikdo nechtěl. no a stejně tak pochybuju, že byste tady našel moc odvážlivců, co by chtěli jíst haggis.
pak taky, na koupi půlky jatečného těla čehokoliv potřebujete mít doma mrazák pulťák. a panelákový kuchyně nejsou na takový legrace jako je bourání půlky ovce a uskladnění naporcovaného masa dělané.
No tak haggis asi né to není ani můj šálek čaje ale na uskladnění masa pokud se v rodině domluví tak to zas tak velký problém není, ono stoho šesti až sedmy měsíčního jehněte moc čistého masa zase není.samozřejmě dle druhu ovce.U kamaráda jsme v Praze bourali celé prase v paneláku, všechno jde když se chce, byla to vcelku legrace ale připouštím musíte to umět a mět někoho znalého k ruce.Byl tro spíše takoví hec udělat zabijačku v Praze v paneláku.Všichni stoho byli u vytržení a k tomu slivovica, vínko, koláče.Pak byla polévka, ovar bečka piva jo bylo to super, taková recese.
Když nadejde čas našich jehňat, přijde soused nimrod se srážecí pistolí a ostře nabroušeným nožem. Já odejdu se psy do luk a lesů. Manžel na pastvině přiláká jehně na jádro, jak se jehně do jádra pustí, soused ho omráčí pistolí a hned podřízne. Jehně ani nehlesne.
Pověsí kus do stodoly a pustí se do stahování kůže a vyvržení.
Já se vracím z luk, jehně visí ve sklepě, rozbourané jen hrubě. Je třeba, aby schladlo, nejméně do druhého dne. Když je přiměřeně chladno i dnů několik, masu to jen prospěje. Plíce, játra, atd. ovařím psinám. Haggis neděláme.
Po vyzrátí maso dosti vykostíme. Upečeme si žebra, uděláme si perkelt, minutky. Ostatní uložíme do bezpečí 300litrového mrazáku. Psiny sežerou časem i všechny kosti.
Maso suffoků je prosto loje, má vynikající chuť a hodí se na každou kuchyňskou úpravu.
Ale komu to budu vykládat, že jo.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Když nadejde čas našich jehňat, přijde soused nimrod se srážecí pistolí a ostře nabroušeným nožem. Já odejdu se psy do luk a lesů. Manžel na pastvině přiláká jehně na jádro, jak se jehně do jádra pustí, soused ho omráčí pistolí a hned podřízne. Jehně ani nehlesne.
Já se vracím z luk, jehně visí ve sklepě, rozbourané jen hrubě. Je třeba, aby schladlo, nejméně do druhého dne. Když je přiměřeně chladno i dnů několik, masu to jen prospěje. Plíce, játra, atd. ovařím psinám. Haggis neděláme.
Po vyzrátí maso dosti vykostíme. Upečeme si žebra, uděláme si perkelt, minutky. Ostatní uložíme do bezpečí 300litrového mrazáku. Psiny sežerou časem i všechny kosti.
Maso suffoků je prosto loje, má vynikající chuť a hodí se na každou kuchyňskou úpravu.
Vykládáte to třeba mně...já rodinu krmím kamarunkami ...a že jsou suffolci bez loje, to třeba slyším poprve až od vás. Kamerunky bez loje opravdu jsou (aspoň ty naše)

Dyt to zalezi na tom kdy a v jakym veku se to rizne :).

napsal(a):
Vykládáte to třeba mně...já rodinu krmím kamarunkami ...a že jsou suffolci bez loje, to třeba slyším poprve až od vás. Kamerunky bez loje opravdu jsou (aspoň ty naše)
Ty kamerunky jsou už hodně chutí do muflona.Toto moc lidí na jídlo nechce, mne to osobě také nejde.Ochutnal jsem a stačilo, ještě tak do guláše ale jako na stejky a pečené na rožni a pod.To podle mne není to pravé ořechové, nevím to je jen můj názor.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Játra psům? Lidi opravdu neví co je dobré Ale komu to budu vykládat, že jo!

Plíce nám psi nejedli :(
Pstruzi jedli jen játra a ledvinky, na drobno nakrájené.
My jíme jen srdíčka, ostatní vnitřnosti nám taky nejedou...
Jaký pán, takový pes.....
„Kromě toho, že játra obsahují všechny vitaminy řady B, zvláště zmíněný vitamin B12, který se vyskytuje pouze v živočišných produktech, jsou zároveň potravinou s nejvyšším obsahem vitaminu A a najdeme v nich i velké množství dobře využitelného železa, zinku, mědi a chromu, “ doplňuje epidemioložka Eva Kudlová z Ústavu hygieny a epidemiologie 1. LF a VFN UK v Praze.
Zdroj: https://relax.lidovky.cz/jatra-jezte-ale-neprehanejte-to-shoduji-se-lekari-fbu-/zdravi.aspx?c=A141006_153618_ln-zdravi_ape.

Jj, a ještě podotek o ukládaných těžkých kovech a dalších srágorách, které jimi procházejí?

K tomu loji u skopového a podobného masa: Při několikahodinovém pečení i tučnějšího skopového s podléváním se vypeče skvělý rosolovitý sos s kořením nebo hnědým česnekem, pěkně slaný, navrchu má právě ten lůj. A tohle si dejte na chleba místo sádla, to je pochoutka. Stejně tak studené skopové, pěkně slané, nakrájené na plátky. Ale nesmí to být nedosolené. Může k tomu být i hořčice nebo trochu křenu. Jenže je fakt, že kdo to neochutnal, ten neví a nekoupí, ledaže ho pozvete ke stolu .
Veroniko, za osm měsíců života jehněte, kdy dva měsíce je na mléku,
a pak pase trávu, tam těch těžkých kovů opravdu mnoho není.
Játra jsou opravdu vitaminová bomba, podobně jako vaječný žloutek,
ale játra víc. A modří to vědí. Já dneska vařím knedlíčkovou, ách.
Pokud byste si grilovala na nějakém dřevu od cesty, tak věřte,
že v tom dřevu bude těžkých kovů nesčetněx víc, než v játrech jehněte.

Koukam ze to tady mame samyho vedeckyho pracovnika s mikroskopem a dalsi laboratorni technikou :).

Ne dobry, dekuju. Tyhle zaruceny rady...
berrynator
napsal(a):
Že by Svaz málo propagoval chov ovcí a konzumaci jehněčího a skopového masa bych tak netvrdil, stačí se podívat kolik se pořádá výstav ovcí, jsou to sice většinou nákupní trhy na berany, ale většinou je to spojeno s nabídkou výrobků z ovčího masa, pro laickou veřejnost je asi největší propagací Národní výstava hospodářských zvířat v Brně, několikadenní ukázky zpracování a úpravy masa, nesmím opomenout blížící se výstavu Náš chov v Lysé nad Labem, asi největší akce pro ovčáky, nebýt na této výstavě ovce a kozy, tak by snad ani nemělo smysl tuhle výstavu pořádat. To, že by si Svaz mohl zaplatit reklamu v televizi asi nehrozí. Upřímně řečeno viděl jste někdo někde reklamu na výrobek, který nemá žádné obchodní označení - tedy jehněčí (nebo jakékoliv jiné maso), úkol pro Svaz je podle mě propagovat chov ovcí, případně snaha zajistit odbyt jehňat za trochu adekvátní cenu, pokud by měl člověk alespoň trochu jistotu, že prodá jehňata za min.100 Kč/kg v mase, dávalo by to možnosti pro rozšíření stavu ovcí, pakliže máte problém s odbytem a ještě dostanete za jehně 1600-1700, tak se na takové podnikání ve větším každý vykašle a raději přejde na masný skot, samozřejmě nesmím opomenout legislativní aktivitu směrem k prodeji ze dvora, ono by možná do začátku třeba stačilo vytvoření takového podrobného manuálu, co je dnes zapotřebí k tomu, aby mohl chovatel prodávat svou produkci, tak aby se člověk hned na začátku neutopil v paragrafech.
Tady nějaký pokus. Sice z mírně jiného soudku, není to přímo o rozjetí poptávky po jehněčím mase, ale s agrem a naším "problémem" to má hodně společného.
Když hosté do našich polozapomenutých končin dorazí a ochutnají ty dobroty (dobře připravené jehněčí, klobásy, sýry apod...), tak budou tím nejlepším vyslancem tam odkud pocházejí. S velkou pravděpodobností si tak můžeme vychovat i stálé odběratele - třeba půlek jehňat, sýrů, ... Je to jediná cesta jak prorazit.
Těžko přijde nějaký nákupčí z řetězce s obrovskou poptávkou. Tu z našich mini chovů nejsme ani schopni realizovat. Tady, v našich dvorech a chovech, můžeme realizovat dobrou cenu. Jen se musíme umět včas zvednout od fyzické práce a nějaký ten čas věnovat tolik zatracovanému marketingu a propagaci. Zamysleme se, jak nabízíme ta svoje jehňata (maso)? Inzerátem na ifauně, maximálně Bazoši? Nebo máme funkční webové stránky, FB, …?
Agrární komora České republiky - Máme pro vás pozvánku k venkovské turistice. Workshop na téma „Propagace agroturistiky Jihočeského kraje s využitím moderních medií“.
Více informací zde: http://bit.ly/2gdoAwh.
Adr - jsem mistr ;-) v regionální propagaci... Těžko, ale mohu propagovat něco, co stojí mimo legislativu.
Proto jsem zde vznesl dotaz, zda je "legální" prodávat maso poražené na legálních jatkách... Bohužel to naráží na legislativu, že prodej ze dvora skopového masa není možný.
Takže asi není legální reálná možnost, jak to maso inzerovat a vlastně nemohu neregistrované osobě (do neregistrovaného chovu) prodat ani živého beránka. - jsem - jsme v pasti.
To tedy znamená, že se nám ta stáda budou nekontrolovaně zvětšovat až nebude kde pást. Nakonec budeme rádi za výkupčího, který to od nás za pár drobných vezme. To je pak ale stejná hloupost jako prodávat dřevo na stojato.
Zisku budou realizovány jinde a my si o tom můžeme maximálně diskutovat na ifauně... zákony jsem nestudoval, ale to mi neříkejte, že to někdo svou pitomostí dotáhl až na takovouhle úroveň že nás vlastně zařízl jak hloupou ovci

Pista: přesně
Legislativa - právo - je nastaveno pouze pro velkochovatele, průmyslové zpracování atp. a i Ti mají poroblémy všechny ty regulace dodržovat. Berou však dotace a tak "nějak" prokličkují.
Zájmové chovy se pak pohybují na hraně zákona ( ti co mají ovce registrované, vozík na ovce a jezdí porážet na jatka) nebo mimo zákon, ti co je chovají "po selsku".
Investoval jsem více než 100 tis. do chovu, nečekám že se mi to vrátí, ale že jsem stále na hraně zákona, ať dělám, co dělám se mi moc nezamlouvá. To není ta podpora od státu, kterou bych čekal a která by byla prospěšná našemu státu... no, abych nezoufal. Dnes mi přišel Zpravodaj SCHOK, tak se třeba něco pozitivního dovím ;-).
PavelB.

XXX.XXX.52.185
Já si myslím, že s legálním prodejem to nemůže být komplikovanější než u hovězího. Nestačí ale porazit na schválených jatkách, asi to má být rozbouraný ve schválený bourárně (je mi jasný, že jehně se asi prodává celý). Ale schválená bourárna je každý řeznictví. Někde mám uloženou prezentaci na to téma, ale ještě jsem jí pořádně nestudoval. Na jaře jsem začal chovat skot, ale ještě maso na prodej nestihlo narůst.
PavelB.

XXX.XXX.132.149
Tak jsem to pročítal, je to dost podrobný. Je to na netu na mnoha místech, dejte do vyhledávače:
"Jak na faremní prodej ze dvora"
Je to PDF z roku 2010, tak něco se změnit mohlo, ale myslím, že je to dost dobrej dokument.
Ještě jedna poznámka k diskutované práci svazu - když se podíváte na web Českého svazu chovatelů masného skotu (http://www.cschms.cz/) - tam je pro chovatele podle mě mnohem lepší servis a množství informací - třeba stránka http://www.milujuhovezi.cz/.
Je mi jasný, že pracují s jiným rozpočtem, jejich členové jsou větší farmy než tady, ale inspirovat se by nebylo od věci.
Massaro: web SCHOKU má být nový, aspoň takto o tom na shromáždění hovořili. Důležitější, dle mého, je jej stále aktualizovat... a dávat zajímavosti, rady atd. a to nevím, zda bude energie.
PavelB. - Díky za odkaz, rep. tip. Jestli jsi myslel tohle: http://eagri.cz/public/web/mze/venkov/archiv/publikace/jak-na-faremni-prodej-ze-dvora.html
tak jsem to přelouskal. Část je seznámení o prodeji ze dvora (slepice, ryby) část je plno právních norem (jistě jsou již nové) a část je věnována zařízení jatek.
O ovcích je zmíňka možnosti prodeje mléka, tedy 35 procent produkce. Jinak jsem nic nenalezl. Zajímavé by možná bylo tohle:
hlava 9. na číslované straně 39, kde se v krátkosti hovoří o prodeji hovězího masa z jatek a legislativa k tomu...
Shrnu-li to, žádné rozuzlení, jak postupovat, aby jsme mohli inzerovat prodej skopového ze dvora či podobně v tomto dokumentu není.
PavelB.

XXX.XXX.230.5
Tak já jsem z toho nabyl dojmu, že pokud je zvíře poraženo na jatkách, můžete ho prodat v celku ( třeba jehně). Ale musíte ho z jatek odvézt chladícím vozem. Větší zvířata rozbourat. Zeptal bych se na vet. správě, oni musí vědět, co kontrolují. Takže jehně ať si zákazník vyzvedne na jatkách a nic chladit nemusí. Asi to tam všechno není, četl jsem i nějaký diskuze.

Nevim, jestli od KVS dostanete zpravy, ktere "chceme slyset", ale urcite bude prima, kdyz nam sem napisete, co jste se dozvedel. Ono na kazde stanici si to zas budou vysvetlovat trochu jinak, ale i tak to bude pro nas bude moct byt prinosne. Predem dekujeme
Z jatek, těch legálních, nedostanete zvíře v jiném stavu než schlazeném... a běžné ho půlí. Tvrdili mi, že by ho byli schopni i porcovat.
Chladící vůz je problém. Dle mého by si z jatek musel vyzvednou maso koncový spotřebitel a vzhledem k mé absenci EET, pak by musel zaplatit převodem z účtu.. No nic, myslím že jsme se výrazněji nepohnuli z místa.
Rád si přečtu, jestli někdo má nějaký systém, dle kterého lze maso veřejně nabízet a prodávat.
Http://www.schok.cz/forum/viewtopic.php?p=4894&sid=3b05fc6fe92027b4e4a6ec4392b5ab38
Nic se nezměnilo dodnes.
Že by tady bylo něco informací k prodeji...
http://www.schok.cz/aktualita/nabidka-kurzu-marketing-prodej-lokalnich-produktu.

Adr: díky za tip!

Jojo ten clanek jsem vcera cet, co delat.) Zajimavejsi je diskuze pod nim.

Adr
napsal(a):
Že by tady bylo něco informací k prodeji...
http://www.schok.cz/aktualita/nabidka-kurzu-marketing-prodej-lokalnich-produktu.
Nojo, listopad minulého roku...
To už je několikátá akce o které se dozvím s křížkem po funuse, na kterou bych býval rád zašel Já ale fakt nezvládám kontorlovat aktuality, plánované akce, pozvánky, demonstrace, tiskové zprávy a podobný hovadiny na všech zemědělskejch serverech.
profesor1
napsal(a):
https://www.novinky.cz/ekonomika/467620-jehneci-laka-cechy-jen-o-svatcich-to-novozelandske-je-levnejsi-nez-ceske.html.
Docela by mě zajímalo, jak došla statistika k těm 0,4 kg na osobu. Jestli je to jenom to co projde jatkama, tak to mají pěkně blbě. Chtělo by to připočítat to co projde v centrální evidenci jako domácí porážka a jsme na docela jiných číslech, popřípqdě ještě přesun na dočasné hospodářství k následnému zabití. No a potom je ještě spousta jehňat, která se v systému neobjeví vúbec a na talíři jaká to byla pochoutka. Právě před chvílí jsem spořádala mega porci jehněčích žeber na česneku. Většinou k tomu dělám špenát z kopřiv. Letos jsem měla smůlu. Po kopřivách zatím ani vidu ani slechu. A špenát ze špenátu mě nechutná.
přezdívka
napsal(a):
Docela by mě zajímalo, jak došla statistika k těm 0,4 kg na osobu. Jestli je to jenom to co projde jatkama, tak to mají pěkně blbě. Chtělo by to připočítat to co projde v centrální evidenci jako domácí porážka a jsme na docela jiných číslech, popřípqdě ještě přesun na dočasné hospodářství k následnému zabití. No a potom je ještě spousta jehňat, která se v systému neobjeví vúbec a na talíři jaká to byla pochoutka. Právě před chvílí jsem spořádala mega porci jehněčích žeber na česneku. Většinou k tomu dělám špenát z kopřiv. Letos jsem měla smůlu. Po kopřivách zatím ani vidu ani slechu. A špenát ze špenátu mě nechutná.
Ja myslim ze je to i realne. Znam vic lidi jako jsem ja co jehneci nebo kuzleci jeste nikdy nejedli. Takze treba za me nekdo snedl uz 28x0.4kg masa. Tak se priznejte kdo mi snedl 11kg jehneciho/kuzleciho.

Já sním ročně sám tak 200kg čistého jehněčího a kůzlečího masa.
pokud je to rozpočítáno na všechny občany ČR včetně kojenců, tak bych to zas tak nereálně neviděl (inu statistika - přesná věda o nepřesných číslech), oficiálně je tady něco přes 200 tis. ovcí, když bych počítal odchov 1,5, tak je to tak 350tis. jehňat, tak 40 tis. kusů půjde určitě zpátky do chovu, něco se vyveze, no a z průměrného jatečného trupu jehněte může být kolik, maximálně tak 10-12 kg čistého masa - takže tak 3000t jehněčího masa, vydělte do 10 mil. a máte spotřebu 0,3kg + nějaký dovoz a jsme na svém.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Tak to jsi, Jakube, víc nebezpečnej, než ti vlci. Jako každý den půl kila masa? Hovězí a vepřové nic? Drůbež?
Jestli jsi úředník, tak mi zkus dokázat že to tak není. Do tý doby platí moje presumpce neviny
berrynator
napsal(a):
pokud je to rozpočítáno na všechny občany ČR včetně kojenců, tak bych to zas tak nereálně neviděl (inu statistika - přesná věda o nepřesných číslech), oficiálně je tady něco přes 200 tis. ovcí, když bych počítal odchov 1,5, tak je to tak 350tis. jehňat, tak 40 tis. kusů půjde určitě zpátky do chovu, něco se vyveze, no a z průměrného jatečného trupu jehněte může být kolik, maximálně tak 10-12 kg čistého masa - takže tak 3000t jehněčího masa, vydělte do 10 mil. a máte spotřebu 0,3kg + nějaký dovoz a jsme na svém.
Počítá se maso na kosti. Ještě aby to tak přepočítávali jen na čistou svalovinu. to by tam potom muselo být těch úředníků o hodně víc...
berrynator
napsal(a):
Oni to počítají za všechny kategorie. Ne jen jehněčí. I skopové a kozí.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Tak to jsi, Jakube, víc nebezpečnej, než ti vlci. Jako každý den půl kila masa? Hovězí a vepřové nic? Drůbež?
Covece kostey, kdybys sned tolik masa jen co pises jehneciho a kuzleciho, tak bys neprosel dverma a na zadech bys nosil balik sena jako profesor
Zrovna vcera jsem uvazoval ze porazim lonskou jehnicku co se narodila posledni, ted ji je necelejch 10 mesicu a vazil jsem ji, ma 35kg. Nevim jestli ji dat sanci nebo ji to ukratit.

Mastňáčku, taky tu mám takové dvě mrzačky. Ale jestli člověk nehoní každé stéblo, tak bych jim dala šanci... mám to po dobré matce, tak třeba dorostou. Taky jsem jí kupovala jako "bídačku" ze tří jehňat a teď je to 80kilová bahnice, která kojí půl stáda jehňat
napsal(a):
Covece kostey, kdybys sned tolik masa jen co pises jehneciho a kuzleciho, tak bys neprosel dverma a na zadech bys nosil balik sena jako profesor
Zrovna vcera jsem uvazoval ze porazim lonskou jehnicku co se narodila posledni, ted ji je necelejch 10 mesicu a vazil jsem ji, ma 35kg. Nevim jestli ji dat sanci nebo ji to ukratit.
Počkejte na podzim. Přes zimu tolik nepřibírají nebo skoro vůbec, ale jak se budou moct napást uvidíte divy. To jsou mé zkušenosti. Pokud bude jinak zdravá a nezačne průjmovat, tak všechno dožene.

jasna vec, kdyz me zlakal recept jejmiho olivera na plecko co jsem posilal odkaz na ulozto. Ale mam tady jeste maxi dvouletou nejspis jalovou potvoru, tak se masa brzo dockam!

napsal(a):
Taky jsem teď na velikonoce zabíjel jednu 10 mešíční jehnici, kterou jsem si tu nechal jen na maso, protože byla po matce po které jsem nechtěl nic do chovu. V živym měla 55kg, tak jsem si myslel kdoví jak bude hezkej trup, ale nakonec docela zklamání. JUT měl jen 15kg, ale bachor aspoň 25kg

Tohle je 75ka suffolk zbytek zw. Jedinacek od prvnicky, hodne brzo asi prisla o mliko a ovecka uz to nedohnala. Uvidim, krome toho chvilkovyho pomateni me nic nenuti ji rohnout. Minimalne ji jeste chci ostrihat :).
napsal(a):
jasna vec, kdyz me zlakal recept jejmiho olivera na plecko co jsem posilal odkaz na ulozto. Ale mam tady jeste maxi dvouletou nejspis jalovou potvoru, tak se masa brzo dockam!
My jsme dnes poobědvali pečené jehněčí, vytáhla jsem ho z mrazáku. Na podzim poražená jehnata vždycky zamrazíme, at máme skorem na celý rok.
tatana21

XXX.XXX.66.195
Dobrý den, ráda bych poprosila o aktualizaci ceny za jehněčí půlky, celkem máme 14 kg (bez hlavy a vnitřností), prodáváme známým. Děkuji Tatana
Ronaldino

XXX.XXX.63.66
Me docela zarazi ze nekdo muze bourat skopovy stejnym stylem jak veprovy.
Rozriznout v pateri na pul... To se nedela! :O :O :O muj deda, ktery v devadesatych letech za uzenarinu a reznicke remeslo ziskal narodni oceneni by z tohodle plakal.
Skopovy a zverina se boura tak ze hrbet zustava v celku. Bud se naboura na mensi dily kdyz nekdo nechce cely hrbet ale rozhodne ne podel.
Kdyby to po me chtel zakazik tak mu to vymluvim a doporucim mu lepsi kucharske knihy. Pokud by to po me stale chtel tak ho poslu jinam protoze to je neznaboh at si koupi vodnansky kure.
Skopove kozleci kralik jsou delikatni masa a tak se s nima ma zachazet.
Ad ceny: 140/kg na haku
Bourany:
400kc/kg (bez kosti) taska mix vakuove baleno.
Pajsly lidi moc nekupujou kosti taky ne.
Zpracovavam si na farme pro psa.
Pokud nekdo chce nabourat specialne pro urcity druh kuch. upravy lze. Neuctuju to navic. Jen obaly.
Hezky den at se Vam chov dari
Pufr

XXX.XXX.182.13
Ronaldino
napsal(a):
Me docela zarazi ze nekdo muze bourat skopovy stejnym stylem jak veprovy.
Rozriznout v pateri na pul... To se nedela! :O :O :O muj deda, ktery v devadesatych letech za uzenarinu a reznicke remeslo ziskal narodni oceneni by z tohodle plakal.
Skopovy a zverina se boura tak ze hrbet zustava v celku. Bud se naboura na mensi dily kdyz nekdo nechce cely hrbet ale rozhodne ne podel.
Kdyby to po me chtel zakazik tak mu to vymluvim a doporucim mu lepsi kucharske knihy. Pokud by to po me stale chtel tak ho poslu jinam protoze to je neznaboh at si koupi vodnansky kure.
Skopove kozleci kralik jsou delikatni masa a tak se s nima ma zachazet.
Ad ceny: 140/kg na haku
Bourany:
400kc/kg (bez kosti) taska mix vakuove baleno.
Pajsly lidi moc nekupujou kosti taky ne.
Zpracovavam si na farme pro psa.
Pokud nekdo chce nabourat specialne pro urcity druh kuch. upravy lze. Neuctuju to navic. Jen obaly.
Hezky den at se Vam chov dari
Tak není asi potřeba půlit podélně, ale třeba na french rack tam páteř zůstat nemůže.
Dobrý den , možná se to takhle kdysi nebouralo tady u nás , ale jeďte se podívat do Anglie nebo do Austrálie to jsou ovčí země a jehňata se tam půlí úplně normálně někde bych našel i nákres z Australské kuchařky jsou z toho potom úžasně krásné kotletky na gril , osobně si myslím že je to daleko lepší způsob než nechávat hřbet v celku , už jsme takhle měli i jelení kotletky na grilu s držátkem které vám tvoří očištěná část žebra a je to prostě ideální , hřbet v celku bych nechal jen u opravdu malých zvířat , a nakonec i při prodeji je výhodnější prodat celou půlku kde zákazník má od všeho stejně jako majitel druhé poloviny , když se někde na světě dělá něco jinak a lépe je lepší se nechat poučit a začít to taky dělat líp , nebýt stále jen negativní a zamračený na všechno " JINÉ " což je zdá se mi českou specialitou , život je příliš krátký na takové "mračení" ...ML.
Mirek987

XXX.XXX.26.83
Uvedomujes si že v těch 160kc je i práce?
Bezoušek

XXX.XXX.166.90
Dobrý den. Já jsem na podzim potřeboval snížit stav kamerunských ovcí tak jsem prodal odstavená jehňata za 300,-kč kus a dospělé za 500,-kč kus, 42ks za týden bylo prodáno.

Bezoušek
napsal(a):
Dobrý den. Já jsem na podzim potřeboval snížit stav kamerunských ovcí tak jsem prodal odstavená jehňata za 300,-kč kus a dospělé za 500,-kč kus, 42ks za týden bylo prodáno.
To jste dobreeeej, jehnata mela 6kg a dospely 10kgK? V zivym? Nejaka zakrsla odruda?