Vlaštovky – nezapoměńte otevřít okénka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

19.3.2014 12:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.44

Včera psali ne i dnes, že prý již byla pozorována první vlaštovka. Nezapoměńte otevřít okénka.
Vlákna zde na fauně:
https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/1360157/jak-na-vlastovky
https://www.ifauna.cz/ruzne/forum/r/hledat/?q=vla%C5%A1tovky&sort=1

Neregistrovaný uživatel

22.4.2014 12:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.42

již je to aktuální, připomínám

Neregistrovaný uživatel

23.4.2014 10:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.128.32

u nás už jsou vlaštovky také :) nymbursko smajlík

Neregistrovaný uživatel

23.4.2014 11:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.132

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
u nás už jsou vlaštovky také :) nymbursko smajlík

Dnes dorazily na Českolipsko. Roklanka

Neregistrovaný uživatel

23.4.2014 23:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.17

U nás jsem též zahlédla, okýnko otevřené:) Chlumecko

Neregistrovaný uživatel

24.4.2014 13:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.27

Zdravím, u nás ve stáji už pilně budují hnízdečko, Svitavy!

Neregistrovaný uživatel

24.4.2014 14:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.236.66

Blanensko 530mnm, vlaštovky již minulé úterý 15.4.2014. Nevídané!!!

Neregistrovaný uživatel

24.4.2014 14:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.220.45

Na Liberecku jsme první vlaštovky přivítali v sobotu ránosmajlík

Neregistrovaný uživatel

24.4.2014 21:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.22

na Kolínsku uve chlévě už přilétla 2.4 a ke dnešku máme 6sterysmajlík loni 8smery a to je pak štěbetaní smajlík a pokaleného prádlasmajlík

17.4.2015 11:03
ladd

XXX.XXX.34.51

Už jsou tady od minulého týdne. Tento týden již začaly dělat nálety na loňské hnízdo.

9.5.2016 22:21
ladd

XXX.XXX.60.8

Letos píšu trochu pozdě, ale kdyby někdo zapoměl...
U nás to letos vypadá na 6 párů. Když se ale podívám ve vsi po drátech žádná sláva to není. Chlévy přestavěný na bydlení a kdo má nějaký chlívek, kumbál, ani neví, že by ho měl pro vlaštovky otevřít.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.5.2016 11:28

Hnizda jsem nikdy nepocital, ale taky to bude k sesti. Nojo, ale oni ty potvery pekne nase...rou vsude. Nam litaj az do chodby na statku.

10.5.2016 11:48
roklanka

XXX.XXX.46.122

Už mají mladé smajlík

10.5.2016 11:56

Neni nad to, kdyz to pekne svitori kdyz clovek vleze do chliva :) a pak taky vlasťovky jsou dobrej intikator ze prijde dest ( i kdyz teda vetsinou to poznam jeste driv nez zacnou delat nalety ).

10.5.2016 13:21
profesor1

XXX.XXX.192.98

Sousedka kde mám chlév už 14 dnů s vlaštovkama bojuje, aby jí nehnízdily nad parepetem. Moc jsem jí to nezchvaloval, protože kde jsou ty časy, kdy jsme měli doma pod vysutým balkónem 8 hnízd na 3 metrech. Včera večer mě něco zaštěbetalo ve chlévě nad hlavou, tak už to sousedce schvaluji, protože se asi vlaštovky odstěhovaly ke mě. Tak že radost.

10.5.2016 13:26

Vlastovka do chliva patri, je pak min much. A kde je kravka a vepr, slepice kralici v jednom tak tuplem.

11.5.2016 00:12
ladd

XXX.XXX.139.1

profesor1 napsal(a):
Sousedka kde mám chlév už 14 dnů s vlaštovkama bojuje, aby jí nehnízdily nad parepetem. Moc jsem jí to nezchvaloval, protože kde jsou ty časy, kdy jsme měli doma pod vysutým balkónem 8 hnízd na 3 metrech. Včera večer mě něco zaštěbetalo ve chlévě nad hlavou, tak už to sousedce schvaluji, protože se asi vlaštovky odstěhovaly ke mě. Tak že radost.

Hnízda nad parapetem, případně 8 hníz na 3 metrech pod balkonem budou jiřičky. Ty hnízdí vně staveb. Vlaštovky hnízdí uvnitř. Navíc vlaštovky nestaví hnízda tak nahlučená k sobě, jako jiřičky. Naopak, jsou dost teritoriální a pokud se chce někde poblíž již usazeného páru zahnízdit druhý, musí si místo vybojovat. Je to podle mě dáno tím, že mají otevřená hnízda, nemohou proto vytvářet rušné kolonie, aby nepřilákaly predátory. To že někde hnízdí pospolu je nutnost způsobená nedostatkem vhodných míst. Našich 6 párů je každý v jiné místnosti a stejně se samečci nade dvorem prohání a shánějí jeden druhého z drátů.

11.5.2016 06:56
lilo

XXX.XXX.201.210

Nejsem v zasade proti vlastovkam ani jirickam... ale maji zvlastni spalovani... protoze kam vlastovka vlitne byt je tam jen chvilicku, tam nas.ere... trochu me stve ze si neudelaly hnizdo na dvorku pod strechou a v chlive... a furt se stehuji na tisickrat schozene hnizdo v puvodne neobydlenem hornim patre... i kdyz posledni vylihnuta generace tam byla pred 3 lety...clovek nemuze nechat otevrene okno... jak s nimi bojovat...?

11.5.2016 08:31
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ladd, jo jooo, pravdu díte. Doma pod tím balkónem byly jiřičky. Ve chlévě se mě zabydlují vlaštovky a co ta sousedka odhání nevím, ale asi ty jiřičky. Už je málo těch i těch, tak všemu říkám vlaštovky
Lilo, berte to z té lepší stránky. Ušetříte za mucholapky

11.5.2016 10:13
lilo

XXX.XXX.201.210

No abych pravdu rekla profo.. nejak jsem to loni nepostrehla... myslim ze produkci much prevysuji nabidku nad poptavkou

3.4.2017 10:43
ladd

XXX.XXX.34.52

Hlásím první vlaštovku. Včera v 16:50 zakroužila nad dvorem a pak plavným letem rovnou do chléva. Nezapomeňte tedy otevřít okénka. Já již byl připraven.

3.4.2017 11:12
janau.

XXX.XXX.162.61

Já je včera zrovna vzpomínala..u nás na Vysočině zatím ani ň, musím aspoň rychle ještě zlikvidovat jedno loňské hnízdo, které si vyrobili loni v klubku drátů pod proudem a na žárovce pod stropem, která je pravidelně používána..

3.4.2017 12:36

Jé já se těším na vlaštovky, ale ještě tu mám poslední zbytečky sněhu, vlaštovky dřív jak za 14 dní tu asi nezavítají.

3.4.2017 12:47
ladd

XXX.XXX.34.50

janau. napsal(a):
Já je včera zrovna vzpomínala..u nás na Vysočině zatím ani ň, musím aspoň rychle ještě zlikvidovat jedno loňské hnízdo, které si vyrobili loni v klubku drátů pod proudem a na žárovce pod stropem, která je pravidelně používána..

Zároveň s likvidací hnízda na nevhodném místě, připevněte pod strop odřezek latě jako základnu pod hnízdo nové. Snáze je tak navede na jiné místo k hnízdění.

3.4.2017 15:23
janau.

XXX.XXX.162.61

ladd napsal(a):
Zároveň s likvidací hnízda na nevhodném místě, připevněte pod strop odřezek latě jako základnu pod hnízdo nové. Snáze je tak navede na jiné místo k hnízdění.

Nebojte, mají ve stodolách spousty trámů, na kterých se dají stavět hnízda, ale jedněm se líbilo prostě zrovna v garáži na těch drátech, do garáže mi normálně nelítali, normálně tam i často zavírám, ale loni jsem kvůli nim větrala celé léto, když už se jim tam zadařilo..

3.4.2017 16:21
ladd

XXX.XXX.34.50

janau. napsal(a):
Nebojte, mají ve stodolách spousty trámů, na kterých se dají stavět hnízda, ale jedněm se líbilo prostě zrovna v garáži na těch drátech, do garáže mi normálně nelítali, normálně tam i často zavírám, ale loni jsem kvůli nim větrala celé léto, když už se jim tam zadařilo..

A v té stodole hnízdí? Ony ve stodolách zas tak často nehnízdí, respektive nehnízdí ve špičce krovu, ale potřebují mít nad hnízdem strop (případně falešný strop, když jsou prkna přes hambalka). Ve stodolách a na půdách je ve špičce krovu v létě nesnesitelné vedro a ony to zřejmě instinktivně ví.
Před několika lety se nám zahnízdily na půdě ve štítu vlaštovky (původně ten pár hnízdil jinde, v okénku ale byla mřížka s příliš úzkými otvory - kvůli sově - a mladé po vylétnutí z hnízda neproletěly zpět do objektu, naučily se nocovat na půdě, staré si tam pak na druhé hnízdění postavily hnízdo). Když ale přišla zrovna v době hnízdění vedra, mladé žízní vyskakovaly z hnízda. Loni jsem jim z toho důvodu vikýř radši zakryl. Vlaštovky jsou u nás co pamatuji a nikdy, až na tento případ na půdě nebo ve stodole nehnízdily ( jednou ve stodole u sousedů pod přesahující pozednicí, ne v krovu).

4.4.2017 08:22
janau.

XXX.XXX.162.61

ladd napsal(a):
A v té stodole hnízdí? Ony ve stodolách zas tak často nehnízdí, respektive nehnízdí ve špičce krovu, ale potřebují mít nad hnízdem strop (případně falešný strop, když jsou prkna přes hambalka). Ve stodolách a na půdách je ve špičce krovu v létě nesnesitelné vedro a ony to zřejmě instinktivně ví.
Před několika lety se nám zahnízdily na půdě ve štítu vlaštovky (původně ten pár hnízdil jinde, v okénku ale byla mřížka s příliš úzkými otvory - kvůli sově - a mladé po vylétnutí z hnízda neproletěly zpět do objektu, naučily se nocovat na půdě, staré si tam pak na druhé hnízdění postavily hnízdo). Když ale přišla zrovna v době hnízdění vedra, mladé žízní vyskakovaly z hnízda. Loni jsem jim z toho důvodu vikýř radši zakryl. Vlaštovky jsou u nás co pamatuji a nikdy, až na tento případ na půdě nebo ve stodole nehnízdily ( jednou ve stodole u sousedů pod přesahující pozednicí, ne v krovu).

V přední stodole máme klasický dřevěný prkenný strop na položených trámech a nad ním až půdu, kde je také v létě horko. Takže pod stropem každý rok máme na těch trámech několik hnízd. Do stodoly jsou neustále otevřené dveře ze dvora a když je v případě potřeby zavřeme, stejně zůstane nad zavřenými dveřmi taková škvíra, že jí ptáci prolétnou smajlík Zalétávají také otvorem (schodištěm) nahoru na půdu, ale někteří neumí tím otvorem zase vylétnout dolů, tak jsem je musela pouštět okýnkem na půdě ven, ale asi otvor něčím zavřu, občas jsem tam našla nějakou mrtvou, která neodletěla ani tím otevřeným okýnkem... No a ke zvířatům do druhé stodoly přes zimu přibyly velká dřevěná patra na seno, takže tam mají nové možnosti, jen musím vymyslet, kudy tam budou létat Mám je fakt ráda a vždycky mám z jejich jarního návratu velkou radost, ještě si ale počkám, k nám přiletí až koncem dubna..

4.4.2017 11:25
ladd

XXX.XXX.34.50

janau. napsal(a):
V přední stodole máme klasický dřevěný prkenný strop na položených trámech a nad ním až půdu, kde je také v létě horko. Takže pod stropem každý rok máme na těch trámech několik hnízd. Do stodoly jsou neustále otevřené dveře ze dvora a když je v případě potřeby zavřeme, stejně zůstane nad zavřenými dveřmi taková škvíra, že jí ptáci prolétnou smajlík Zalétávají také otvorem (schodištěm) nahoru na půdu, ale někteří neumí tím otvorem zase vylétnout dolů, tak jsem je musela pouštět okýnkem na půdě ven, ale asi otvor něčím zavřu, občas jsem tam našla nějakou mrtvou, která neodletěla ani tím otevřeným okýnkem... No a ke zvířatům do druhé stodoly přes zimu přibyly velká dřevěná patra na seno, takže tam mají nové možnosti, jen musím vymyslet, kudy tam budou létat Mám je fakt ráda a vždycky mám z jejich jarního návratu velkou radost, ještě si ale počkám, k nám přiletí až koncem dubna..

Kde vlaštovkám vzniká nějaký problém, tak je lepší je tam nepouštět, ať nedochází ke zbytečným úhynům. A naopak, pokud někdo má prostor, kde by mohly v klidu hnízdit, tak jim ho poskytnout. Těch budov k hnízdění jak lidí přestavují chlévy na bydlení je stále méně a méně a tím pozvolna ubývá i vlaštovek Navíc spousta lidí, kteří se třeba na vesnici přistěhovali, ani netuší, že by mohli chlívek nebo dřevník otevřít, aby tam vlaštovky mohly hnízdit.

30.4.2017 20:53

Tak dnes už první 2 vlaštovky dorazily i k nám, tak jsme to s kolegyňkou a pár kravkama náležitě oslavili! Zítra jdou kravky konečně ze chlíva ven a po rozpasení budou až do podzima zas pořád venku, zahánět domů se budou jen na dojení.

30.4.2017 21:37
profesor1

XXX.XXX.192.98

Úplný John Wayne... a obouruč hmmmmm
A co takhle vzít škrabák třeba taky obouruč a očistit před focením ty kaštany!

U nás zatím ani vlaštovka, ani jiřička smajlík Ale dneska možná max nějaká čarodějnice smajlík

30.4.2017 21:58

Jo chtělo by to jí trochu vypucovat, to nepopírám, ale kašlu na to, od zítřka už si je odrbou samy o stromy co maj na pastvině právě na drbání, počkej za týden, budou jak ze škatulky. Jinak zkus v jedné ruce držet rum a zároveň pivo. Jo jde to, ale lepší je mít v každé ruce flašku jen jednu a než se držet krávy tak se radši držet flašky Vlaštovky tu jsou zatím jen 2 a zatím byly jen venku, jinak jen co doletí zbytek, tak jich tu bude tak 50, to zas bude rachot až budou vyhánět ty vyžraný vrabce ze svejch loňskejch hnízd.

30.4.2017 22:28

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jo chtělo by to jí trochu vypucovat, to nepopírám, ale kašlu na to, od zítřka už si je odrbou samy o stromy co maj na pastvině právě na drbání, počkej za týden, budou jak ze škatulky. Jinak zkus v jedné ruce držet rum a zároveň pivo. Jo jde to, ale lepší je mít v každé ruce flašku jen jednu a než se držet krávy tak se radši držet flašky Vlaštovky tu jsou zatím jen 2 a zatím byly jen venku, jinak jen co doletí zbytek, tak jich tu bude tak 50, to zas bude rachot až budou vyhánět ty vyžraný vrabce ze svejch loňskejch hnízd.

Závidím vám vlaštovky i vrabce, už jsem je dlooouho neviděla. Červenky, jiřičky, sýkorky a kosové, to jsou nejčastější ptáčci v mém beprostředním okolí.

1.5.2017 07:49
roklanka

XXX.XXX.45.41

Vlaštovky přiletěly před třemi týdny a už vesele švitoří ve stodole smajlík

1.5.2017 10:50
dadu

XXX.XXX.61.94

Tady už taky nějakou chvíli jsou, ale chlív si obhlížely teprve předevčírem. Včera jsem je tu neviděla

2.5.2017 08:12
janau.

XXX.XXX.162.61

U nás se objevily minulý víkend první 2, včera navečer však přilétla na spaní jen jedna smajlík No letos mají opravdu opravněné zpoždění...

3.5.2017 19:47
dadu

XXX.XXX.61.94

Mám takový dotaz : Když vlaštovka sedí na vajíčkách - krmí ji sameček? Nebo se v sezení střídají?

3.5.2017 22:33
Jamarov

XXX.XXX.88.248

U nás stále nic...zatím štěstí vyhlížím a čekám..., už i čtyřkolka je kvůli nim jinde...to co vyprodukují pod sebe je slušný

4.5.2017 08:59
janau.

XXX.XXX.162.61

Tak včera navečer přilétly na spací místo do garáže pod stropem 3 ks a bylo vidět i slyšet, že je tam jeden z nich navíc
Loňská hromádka pod jedním hnízdem byla tedy "slušná", nakonec bylo v hnízdě 5 mláďat.. Pořád ale nevím, jak je přesvědčit, aby se soustředily na opačný konec našeho pozemku, kde je velká stodola se zvířaty a spousta možností k zahnízdění

4.5.2017 09:08
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak u nás už se včera taky proháněly a dneska ráno na drátech koukaly jestli je ta mlha jarní nebo podzimní, tak doufám že neodletí

4.5.2017 09:22
Jamarov

XXX.XXX.88.248

dadu napsal(a):
Mám takový dotaz : Když vlaštovka sedí na vajíčkách - krmí ji sameček? Nebo se v sezení střídají?

Jiřičky se střídají, ale vlaštovka sedí sama...tak snad by ji mohl něco přinést

4.5.2017 22:03
dadu

XXX.XXX.61.94

Děkuji za odpověď. Čistila jsem po slepicích a každou chvíli do chléva jedna vlétla a švitořila, jako když krmí mladé. A hned zas ven. Na hnízdě jsem nikoho sedět neviděla, ale je samozřejmě téměř u stropu, tak tam nevidímsmajlík A nebo nadávala na mě, nevím

4.5.2017 22:27
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nadávala, to ony dělají.

4.5.2017 22:46
dadu

XXX.XXX.61.94

No jo, mají "problém" - z jara, než si zvykly, vždy útočily na čivavku, letos je tu ještě jeden "vetřelec" - rotík

5.5.2017 07:28
janau.

XXX.XXX.162.61

dadu napsal(a):
No jo, mají "problém" - z jara, než si zvykly, vždy útočily na čivavku, letos je tu ještě jeden "vetřelec" - rotík

Předloni jsem bohužel většinu nově vyletěných mladých našla na dvoře mrtvé - předpokládám, že je zakousli naši psi útulkáři Loni už z hnízda nesletěli mladí z hnízd rovnou na zem, ale vždy na horní hranu otevřených dveří a postupně pak ven a stejným způsobem zase dovnitř.
Je možné, že se vracejí na místo každý rok ty samé páry?

5.5.2017 11:11
dadu

XXX.XXX.61.94

Ano, vlašťovka se prý vrací na místo, kde se vylíhla.

5.5.2017 15:22
profesor1

XXX.XXX.192.98

Letos přiletěly nějaké asi nemocné, zatím létají potvory jenom při zemi

Honza a Heďa

6.5.2017 00:16
Honza a Heďa

XXX.XXX.132.104

Ahoj, máme stodolu plnou zvířátek a taky jsme viděli minulý víkend létat vlaštovky ve stodole, ale zatím hnízdo žádné, tak uvidíme, rádi by jsme je tam měli. :).

6.5.2017 10:59
Jamarov

XXX.XXX.88.248

MASAKRRRRRRR, UŽ JSOU U NÁS VLAŠTOVKY, VČERA PŘILÉTLI A JE JICH STRAŠNĚ MOC

6.5.2017 11:20

Jamarov napsal(a):
MASAKRRRRRRR, UŽ JSOU U NÁS VLAŠTOVKY, VČERA PŘILÉTLI A JE JICH STRAŠNĚ MOC

To proto, že u nás není k vidění ani jedna

6.5.2017 13:21
Jamarov

XXX.XXX.88.248

To proto, že u nás není k vidění ani jedna

Tak jsou ještě na cestě do včerejška tu taky nebyli..
.já si je vymodlila na fauně...tak věřte, oni se vrátí

14.5.2017 12:45
Jamarov

XXX.XXX.88.248

A to jsou naše vlaštovky na drátě, teda na laně... než jsem je stihla vyfotit tak 2 uletěly.
Máme je všude zatím ještě potřebu nevykonali

jolyha

14.5.2017 14:25
jolyha

XXX.XXX.229.101

Tak u nás už vlaštovka zbydleny, opravují loňská hnízda, zatím 3 páry. Nechápu jak někdo může závidět vrabce. Nachytám a pošlu, zbavím se jich strašně ráda. Každoročně hnízdí v okapech, ucpou je, při bouřkách pak voda přetéká... navíc vylézt z baráku ven a mít hned posr...ná záda, taky nic moc. Dávali jsme na okapy i takové ty síťky, ale asi blbě upevnili, vydržely tam rok a pak to povolilo, odlítalo to a letos jsou tam vrabci zas.Ve velkém, když začnou řvát, připadám si, že musíme mít někde v dosahu několik voliér s andulkama, řev značný. Což by nevadilo, ale ty neustále zesr..schody a často i záda, to mne tedy deptá. Máme tu značně "převrabčeno".

27.8.2017 23:05
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ač dneska opět třicítky, tak bych si dovolil připomenout, že se budou okna brzy zavírat
Ale takové hejno jako letos jsem už dávno neviděl.
Taky jsem kolem žní viděl zase hejna vrabců, tak že zřejmě pro ptáky "úrodný" rok.

28.8.2017 07:21

Letos tu máme pěknou úrodu vlaštovek. Jen na své půlce kravína mám asi 25 obydlených hnízd a pak jsou podobné počty na druhé půlce kravína u kolegyně, další v přípravně, dokonce i ve strojovně nad vývěvama, nebo v místnosti kde jsou pojistky od celého kravína. Pak jsou nějaká zvenku pod střechou a na půdě. Jo a pak pod náma v teletníku jich je taky hafo. Tak 100 hnízd bych řekl že tu bude určitě, spíš jich tu je tak 200.
Většinou vyvedli 3 mladé, ale někteří jich mají i 5 ptáčat. Tam kde jich je 5 tak občas něco vypadne z hnízda a tak jsme je vraceli zpět. Pokud ale ptáče spadne na chodbu kde si peří opatlá od hnoje tak je to pak složitější. Někteří to zvládnou jiní ne. Už to tu taky sedá na dráty, ale ještě tu chvíli zůstanou, než se i ty poslední naučí lítat.
Nechtěl bych vědět kolik bychom tu měli much, kdyby tu ty vlaštovky nebyly, to by byla katastrofa.

28.8.2017 08:37
profesor1

XXX.XXX.192.98

Koukám správně že tam nemáte ani oběžný shrnovač hnoje? Tak že ani krmný pás ve žlabu?
Týýýý foléééé, vlaštovky nevlaštovky PRCHEJ!

28.8.2017 08:57
berrynator

XXX.XXX.168.105

Taky jsem myslel, že takového chlévy už neexistují, možná tak někde u malého soukromníka, ale v družstvu, tady v okolí by jste byli asi trochu za exoty.

28.8.2017 09:01

profesor1 napsal(a):
Koukám správně že tam nemáte ani oběžný shrnovač hnoje? Tak že ani krmný pás ve žlabu?
Týýýý foléééé, vlaštovky nevlaštovky PRCHEJ!

28.8.2017 09:02

Ale jo, shrnovač hnoje tu je, ale krmný pás ve žlabu mé oči v životě neviděly. Však se někdy přijď podívat když pojedeš kolem

28.8.2017 09:58

Letos tu máme pěknou úrodu vlaštovek. Jen na své půlce kravína mám asi 25 obydlených hnízd a pak jsou podobné počty na druhé půlce kravína u kolegyně, další v přípravně, dokonce i ve strojovně nad vývěvama, nebo v místnosti kde jsou pojistky od celého kravína. Pak jsou nějaká zvenku pod střechou a na půdě. Jo a pak pod náma v teletníku jich je taky hafo. Tak 100 hnízd bych řekl že tu bude určitě, spíš jich tu je tak 200.
Většinou vyvedli 3 mladé, ale někteří jich mají i 5 ptáčat. Tam kde jich je 5 tak občas něco vypadne z hnízda a tak jsme je vraceli zpět. Pokud ale ptáče spadne na chodbu kde si peří opatlá od hnoje tak je to pak složitější. Někteří to zvládnou jiní ne. Už to tu taky sedá na dráty, ale ještě tu chvíli zůstanou, než se i ty poslední naučí lítat.
Nechtěl bych vědět kolik bychom tu měli much, kdyby tu ty vlaštovky nebyly, to by byla katastrofa.

Reaguju na tu poslední větu. Tady přímo u nás a v blízkém okolí vlaštovky nejsou, protože jsme mezi hustými stromy. Ale vždycky jsme měli spoustu žab z nedalekého mokřadu a potoka. Obojí vyschlo, žáby odešly a letos se tam nevylíhla ani jedna. A nevěřili byste, jak moc to v místním přírodním systému chybí. Nikdy tolik much jako letos nebylo. A přitom sršni i vosy se snaží, každou chvíli vidím, jak vosa chytne mouchu, ale nestačí to.

28.8.2017 10:14

Citace z netu: "Během léta pochytá vlaštovka půl miliónu much, motýlků a jiného hmyzu."
Krát zdejší populace, krát váha průměrné mouchy a vyjde nám, že nás zdejší vlaštovky zbaví asi tuny much každý rok.

28.8.2017 10:26
janau.

XXX.XXX.162.61

Citace z netu: "Během léta pochytá vlaštovka půl miliónu much, motýlků a jiného hmyzu."
Krát zdejší populace, krát váha průměrné mouchy a vyjde nám, že nás zdejší vlaštovky zbaví asi tuny much každý rok.

Mohu se zeptat, jaká je váha průměrné mouchy?

28.8.2017 10:30

Prý 12mg

28.8.2017 10:33
janau.

XXX.XXX.162.61

Mi to vychází 167 vlaštovek, to je docela dost na jeden kravín.. U nás letos zahnízdil jen jeden pár, vyvedli 3 mladé, z toho 1 nepřežil.. A navíc zase zahnízdili v garáži, místo aby lítali mezi zvířata do stodoly na opačným konci pozemku..

28.8.2017 10:39

No tady jich je podle mě určitě víc. Psal jsem, že tu je minimálně 100 obydlenejch hnízd, kde se vyvedly mladý. A počítal jsem to i s teletníkem kterej je oproti kravínu sice třetinovej, ale hnízd tam je taky hafo.

28.8.2017 10:44
janau.

XXX.XXX.162.61

No tady jich je podle mě určitě víc. Psal jsem, že tu je minimálně 100 obydlenejch hnízd, kde se vyvedly mladý. A počítal jsem to i s teletníkem kterej je oproti kravínu sice třetinovej, ale hnízd tam je taky hafo.

Hmmm, tak to pomalu můžete zvýšit váhu hmyzu na 2 t

24.9.2017 10:01
profesor1

XXX.XXX.192.98

Minulou neděli měly u nás vlaštovky asi poslední prolet. Během týdne už je vidět nebylo. V pátek nám začal podzim. tak že za 8 měsíců nashle

24.9.2017 22:10
dadu

XXX.XXX.61.94

U nás už vlaštovky taky nejsou Tak mi venku aspoň "vržou" zebřičky Dokonce jsem uvažovala, že bych si pár vzala domů, ale po důkladné úvaze jsem to vzdala, páč jsem alergik...

24.9.2017 22:40

Nám taky vlaštovky odletěly asi před týdnem.

25.9.2017 10:37
roklanka

XXX.XXX.46.30

Moje holky taky odletěly minulý týden, zbyly po nich jen stopy pod hnízdy.

11.4.2018 15:48
ladd

XXX.XXX.34.41

roklanka napsal(a):
Moje holky taky odletěly minulý týden, zbyly po nich jen stopy pod hnízdy.

Tak jsme se dočkali. Vlaštovky (u nás od.5.4.) a jaro jsou tady. Nezapomeňte jim otevřít okénka do chlévů, chlívků, kůlen,...

11.4.2018 15:59
profesor1

XXX.XXX.192.98

Hurááá, konečně to někdo otevřel - téma i okna Už se tu bavili o vlaštovkách v jiném vlákně, ale u nás ještě nic, tak jsem trpělivě čekal.

11.4.2018 17:14
roklanka

XXX.XXX.45.24

Přiletěl jeden pár, minulý týden, ve čtvrtek.

11.4.2018 17:43
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Mám otevřeno pořád a ty potvory nikde Ale čekáme je každým dnem.

11.4.2018 20:10
lilo

XXX.XXX.201.210

u nas v nedeli 8.4 zaznamenana jedna sedici na dratech.

11.4.2018 20:30
přezdívka

XXX.XXX.105.195

První pár už je tady. Každý rok tu je obsazených asi 10 hnízd a 2x vyvedou mladé.

11.4.2018 22:00
janau.

XXX.XXX.230.1

u nás zatím v neděli 8.4. také první exemplář, teda myslím, něco zalétalo do přední stodoly, kde vlaštovky hnízdí každý rok, nijak jsem ale nezkoumala, zda to byla opravdu vlaštovka, nebo jiřička? dnes jsem ji nikde už nezahlédla, Každý rok hnízdí v přední stodole, kde "bydlí" jen max psi a zalétají také do garáže a kotelny z té přední stodoly. Naopak v zadní stodole, kde máme všechna zvířata, tam není ani ň. Je to samozřejmě tím, že je pro ně nemožné se dostat přes vrata ze dvora (zavřeno kvůli psům) a ze strany od zahrady jsou do stodoly jen malé otvory pro průchod koz a ovcí, dost nízké.. Musíme vymyslet nějaké řešení, jak je naučit hnízdit spíš vzadu, byly by tam velmi užitečné..

11.4.2018 22:31
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak u nás taky. Byl jsem u známého ve chlévě, kde má hovězinku a byla tam. Prý dneska přiletěle, ale jen jedna. Tak nevím jestli přilétavají v párech, nebo i sólo. Musel jsem se smát, jaká náhoda, že jsem si chvíli před tím postěžoval, že tady ještě nejsou.

12.4.2018 12:09

Já jsem se polekala, protože se mi zobrazil příspěvek Kostěje, kde píše, že minulý týden vlaštovky odletěly. Jenže to psal 24.9.2017 . Fuj, to jsem se lekla, že se děje něco s vlaštovkami!

15.4.2018 12:48

Tak dnes ráno jsme viděli na drátech u kravína první vlaštovku, ale pak zmizela bůh ví kam. Ale už se to hejno určitě blíží, už tu brzo budou, to bude zase řevu, jak začnou vyhánět vrabce ze svých hnízd

15.4.2018 12:56
Tedysek

XXX.XXX.48.54

Tak u nas se vlastovky uz zabydluji. Jeden par v chlivku u Lízy a druhy par v dilne. To bude zase naletu. Ani psy nepusti dovnitr natoz nas. s tretim parem trochu bojujeme. Chteji bydlet primo v baraku. A jako vloni se snad zabydli "jen" v altanu. :) ocenila bych jeste jeden par do stodoly. Je pravda ze tri pary zvladnou hejno much a komaru u nas na celem pozemkuni zahumence. :) nejlepsi to maj nad jezirkem kde se normalne jinak rojej komari. Letos je teda musek a hmyzaku vsude habadej u nas. :).

15.4.2018 16:00
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

K nám vlaštovky přilétly v pátek 13.4. Jsme nmv 580m, rozhraní České Sibiře a Táborska. Z toho je vidět, že pátek třináctého je štastný den.
V pátek 13.7 2006 jsme se poprvé setkali s nynějším manželem, za rok, v pátek 13.7.2007 jsme vstoupili do svazku manželského. 13.7.2015 jsem byla poprvé na onkologii, ale to bylo pondělí, a jsem zdravá.

15.4.2018 19:54

A u mě planý poplach. Vlaštovka vzala čáru, tak jsme pořád bez nich

15.4.2018 19:59
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Kostey, jeste priletej. Urcite :).

16.4.2018 07:18
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Tak včera poprvé spatřena první vlaštovka, přiletěla, okoukla staré hnízdo a odletěla tak snad jí nenaštval náš vylepšovák, protože to se nedá co z nich padá, zvlášť když máme pod hnizdem posezení

16.4.2018 10:08
janau.

XXX.XXX.164.84

konečně se objevila o víkendu i druhá vlaštovka, pěkně mi nadávají, protože jim odmítám už otevřít, dveře do garáže, kam se vehementně cpou a chtějí zase stavět hnízdo přímo na zdi nad žárovkou na elektrickým kabelu, kadili přímo na tu žárovku a když pak člověk rožne a žárovka se zahřeje, no ten smrad je děsnej..
Tak nešťastně okukují stará hnízda v přední stodole a komentují, věřím však, že si poradí a zabydlí se v přední stodole, mají zde spousty možností i popř. starých hnízd.

16.4.2018 10:30
ladd

XXX.XXX.34.45

Jamarov napsal(a):
Tak včera poprvé spatřena první vlaštovka, přiletěla, okoukla staré hnízdo a odletěla tak snad jí nenaštval náš vylepšovák, protože to se nedá co z nich padá, zvlášť když máme pod hnizdem posezení

Typuji, že je tam vůbec nezahnízdí. Funguje to jako usnadnění přístupu pro predátory (v tomto případě dravce) a vlaštovky to odradí. Stačí i když se k hnízdu opře o zeď prkno nebo pod něj přistaví skříň a vlaštovky tam nezahnízdí.
Musíte ten kartón dát podstatně níže, nebo někde na příhodném místě přidělat na zeď ve výši spodku hnízda kousek střešní latě, prkénka jako základnu pod nové hnízdo. Moc se za to přimlouvám, míst pro hnízdění jim stále ubývá.

16.4.2018 11:24
Jamarov

XXX.XXX.88.248

LADD -Tak tohle je jejich 5 hnízdo u nás tak na výběr mají. Tohle jsme udělali loni až když měli mladé, tak sundat to můžu a nasadit když zasednou. Mě překvapuje že míst tu mají dost a udělají si ho na nejrušnějším místě u domu kde se často sedí. Jinak dravců bych se nebála, nemyslím, že by vletěli až na dvůr pod pergolu. To už by nebyly v bezpečí nikde. Ani kočky se k nim nedostanou. Horší je to na půdě, ale tam už to vzdaly a pochopily.

JANAU -tak to máme taky hnízdí přímo vedle dveří na světle na fotobuňku, takže jim to neustále bliká. Je to kryté světlo takže to naštěstí nesmrdi, ale světlo je díky vykalům poloviční.

16.4.2018 11:53
ladd

XXX.XXX.34.42

janau. napsal(a):
konečně se objevila o víkendu i druhá vlaštovka, pěkně mi nadávají, protože jim odmítám už otevřít, dveře do garáže, kam se vehementně cpou a chtějí zase stavět hnízdo přímo na zdi nad žárovkou na elektrickým kabelu, kadili přímo na tu žárovku a když pak člověk rožne a žárovka se zahřeje, no ten smrad je děsnej..
Tak nešťastně okukují stará hnízda v přední stodole a komentují, věřím však, že si poradí a zabydlí se v přední stodole, mají zde spousty možností i popř. starých hnízd.

Další možnost je opřít k hnízdu prkno nebo lať, to by je mělo odradit. Musí to ale dosahovat až k hnízdu (tak to mám odzkoušené), v garáži pak přidělat na vhodném místě na zeď podložku jako základnu nového hnízda, jak popisuji v příspěvku výše.
V jiném příspěvku výše píšete, že by jste je potřebovali dostat do zadní stodoly, kde jsou ale malá okna. Nám vlaštovky prolétávají do jedné části chléva dost úzkým světlíkem bez problémů a jelikož je to jediný otvor, jiné okno tam není, vlétají do tmy úplně bez problémů, Před okny ale nesmí být žádné keře a stromy, které po olistění průlet zakryjí, to vlaštovky odrazuje. Nemohl by se v těch vratech proříznout v horní části otvor?

16.4.2018 12:01
ladd

XXX.XXX.34.42

Jamarov napsal(a):
LADD -Tak tohle je jejich 5 hnízdo u nás tak na výběr mají. Tohle jsme udělali loni až když měli mladé, tak sundat to můžu a nasadit když zasednou. Mě překvapuje že míst tu mají dost a udělají si ho na nejrušnějším místě u domu kde se často sedí. Jinak dravců bych se nebála, nemyslím, že by vletěli až na dvůr pod pergolu. To už by nebyly v bezpečí nikde. Ani kočky se k nim nedostanou. Horší je to na půdě, ale tam už to vzdaly a pochopily.

JANAU -tak to máme taky hnízdí přímo vedle dveří na světle na fotobuňku, takže jim to neustále bliká. Je to kryté světlo takže to naštěstí nesmrdi, ale světlo je díky vykalům poloviční.

Tady nejde o fakt, že se k nim dravci nedostanou ale o instinkt vlaštovek, že je toto místo nevhodné.
Varianta přidělat to tam po vylíhnutí mladých je dobrá, ale bál bych se to tam dát čerstvě po vylíhnutí, aby je náhodou neopustily. Ono první týden stejně rodiče stíhají trus odklízet.

16.4.2018 12:34
janau.

XXX.XXX.164.84

ladd napsal(a):
Další možnost je opřít k hnízdu prkno nebo lať, to by je mělo odradit. Musí to ale dosahovat až k hnízdu (tak to mám odzkoušené), v garáži pak přidělat na vhodném místě na zeď podložku jako základnu nového hnízda, jak popisuji v příspěvku výše.
V jiném příspěvku výše píšete, že by jste je potřebovali dostat do zadní stodoly, kde jsou ale malá okna. Nám vlaštovky prolétávají do jedné části chléva dost úzkým světlíkem bez problémů a jelikož je to jediný otvor, jiné okno tam není, vlétají do tmy úplně bez problémů, Před okny ale nesmí být žádné keře a stromy, které po olistění průlet zakryjí, to vlaštovky odrazuje. Nemohl by se v těch vratech proříznout v horní části otvor?

s tím prkněm to určitě zkusím a uvidíme. Dřív hnízdili i v té přední stodole, pár starých hnízd tam pořád je, zavíráme vrata, když pustíme ovce a kozy na dvůr a zůstává škvírka cca 10 cm, kterou v pohodě vlétnou dovnitř a ven, tak vidím, jak jsou šikovné s tak úzkým průletem.
V zadní stodole u zvířat máme od loňska 2 dlouhá okna (cca 60x 30cm), ale prostě ním nezalétnou dovnitř, jedno je otevřené. Je bohužel pravda, že cca 7m od okna je vysoká třešeň.. Z druhé strany ze zahrady jsou 2 výřezy pro průchod ovcí a koz, ale ještě jsou zavřené

16.4.2018 13:13
Jamarov

XXX.XXX.88.248

ladd napsal(a):
Tady nejde o fakt, že se k nim dravci nedostanou ale o instinkt vlaštovek, že je toto místo nevhodné.
Varianta přidělat to tam po vylíhnutí mladých je dobrá, ale bál bych se to tam dát čerstvě po vylíhnutí, aby je náhodou neopustily. Ono první týden stejně rodiče stíhají trus odklízet.

Tak jsem to myslela, až začne zas padat tak nasadit.
Chápu instinkt, ale nenapadlo by mě, že hnízda na tomto místě postaví, vyvedou mladé v pohodě, ale pokud tam přidělám tuto ochranu před trusem ještě než zahnizdi tak to vyhodnotí jako nebezpečné kvůli dravcům.
Právě tu krouží 4vlaštovky takže sundávám

16.4.2018 13:22
ladd

XXX.XXX.34.42

janau. napsal(a):
s tím prkněm to určitě zkusím a uvidíme. Dřív hnízdili i v té přední stodole, pár starých hnízd tam pořád je, zavíráme vrata, když pustíme ovce a kozy na dvůr a zůstává škvírka cca 10 cm, kterou v pohodě vlétnou dovnitř a ven, tak vidím, jak jsou šikovné s tak úzkým průletem.
V zadní stodole u zvířat máme od loňska 2 dlouhá okna (cca 60x 30cm), ale prostě ním nezalétnou dovnitř, jedno je otevřené. Je bohužel pravda, že cca 7m od okna je vysoká třešeň.. Z druhé strany ze zahrady jsou 2 výřezy pro průchod ovcí a koz, ale ještě jsou zavřené

60x30 by mělo být v pohodě,7 m je podle mě taky dost daleko (přepokládám, že rozrostlá koruna je nějaký ten metr od okna). Pokud jste ale loni udělali okénka až pozdě během sezony, kdy byly již zahnízděné, tak letos si to třeba na hnízdění najdou. Je potřeba, aby aspoň jedna stěna ve stodole byla volná, bez čehokoliv přistaveného nebo opřeného o zeď až téměř ke stropu, to by je od hnízdění odrazovalo. Případně zkuste udělat ten průřez ve vratech. Velmi úzkým průletem se ale vlaštovky nenaučí létat (předpokládám), pokud si to neočíhnou při otevřených vratech. Udělal bych tedy ve vratech ten nový průlet aspoň 20 x 30 (v x š).

16.4.2018 13:22
ladd

XXX.XXX.34.42

Jamarov napsal(a):
Tak jsem to myslela, až začne zas padat tak nasadit.
Chápu instinkt, ale nenapadlo by mě, že hnízda na tomto místě postaví, vyvedou mladé v pohodě, ale pokud tam přidělám tuto ochranu před trusem ještě než zahnizdi tak to vyhodnotí jako nebezpečné kvůli dravcům.
Právě tu krouží 4vlaštovky takže sundávám

16.4.2018 14:21
profesor1

XXX.XXX.192.98

Vlaštovka je v podstatě zrcadlo poslance. Po volbách se v klidu uhnízdí a až pak mám začne sr*át na hlavu

22.5.2019 12:10
ladd

XXX.XXX.34.42

Vlaštovky tu jsou již od začátku dubna, letos hnízdit ještě ale díky chladnému počasí ve většině případů nezačaly (nám ze 4 párů hnízdí zatím jen jeden.) Teď už se do toho ale určitě pustí. Kdo jste jim ještě neotevřel vlet, tak je nejvyšší čas.

22.5.2019 12:35
janau.

XXX.XXX.230.1

já je registruji tak 3-4 týdny, včera jsem "načapala" jeden pár , jak se před barákem páří na drátech el. vedení :-)
Akorát ta samička mi přišla o hodně menší než samec, je to možné?
Nevím, ak s hnízdem, loni jim spadlo i s mladými, tak sem mladé dali do staršího jiného hnízda a rodiče je dokrmili a v pořádku to snad všichni přežili, letos zatím nová hnízda nevidím... ale vidím je poletovat okolo baráku a ve stodolách..

27.4.2020 18:34
ladd

XXX.XXX.34.47

Nezapomeňte otevřít okénka. První přiletěly už před 3 týdny.

28.4.2020 09:59
roklanka

XXX.XXX.46.90

Stodola okna nemá a vlaštovky přiletěly v plném počtu už před třemi týdny. Vesele si švitoří .

28.4.2020 12:27
ladd

XXX.XXX.34.44

roklanka napsal(a):
Stodola okna nemá a vlaštovky přiletěly v plném počtu už před třemi týdny. Vesele si švitoří .

Hlavně že maji kde , jedno kudy .

2.4.2021 17:43
ladd

XXX.XXX.10.85

Včera první vlaštovka. Otevřte okénka, ať v týhle zimě nemusí nocovat někde v rákosí.

12.4.2021 09:34
juhaj

XXX.XXX.164.121

Už dnes první vlaštovka. Jižní Morava. Vždycky mi to až dojme, když je zase uvidím 😀.

12.4.2021 09:42
roklanka

XXX.XXX.44.102

Před týdnem dorazila první,po dvou dnech zmizela. Včera mi zase švitořila ve stodole nad hlavou. Tak nevím,byla-li to ta první a sdělovala mi kde byla ty dva dny. Nebo ta první brala stodolu jako zastávku a letěla dál a včerejší švitoření bylo od paní domácí. Každoroční návrat švitořilek mi zvednou náladu :-).

12.4.2021 16:21

juhaj napsal(a):
Už dnes první vlaštovka. Jižní Morava. Vždycky mi to až dojme, když je zase uvidím 😀.

Vltavotýnsko - první vlaštovka včera.

12.4.2021 20:14
juhaj

XXX.XXX.164.121

Tam to dobře znám, leta tam jezdim k přatelům,zdravím do mého oblíbeného kraje 😀

12.4.2021 21:02

juhaj napsal(a):
Tam to dobře znám, leta tam jezdim k přatelům,zdravím do mého oblíbeného kraje 😀

Děkuji.

12.4.2021 22:03
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Týn nad Vltavou?

13.4.2021 08:12

ančovička1 napsal(a):
Týn nad Vltavou?